Page 1

€ 6,95

www.managermagazines.be

Tine Verhelst, Faculty Club

“Bedrijven worden sterker dankzij verborgen talent van medewerkers” “SCHAALVERGROTING BIJ ARCHITECTEN”

HET GROTE PRIVATE BANKING DEBAT

ONDERNEMEN IN AARSCHOT

Blz. 14

Blz. 46

Blz. 58 1

Editie:Vlaams-Brabant - Nummer 38 - Februari 2014 - Jaargang 11 - Driemaandelijks in januari - april - juli - oktober - Afgiftekantoor 3500 Hasselt 1


DIT IS NIET SURREALISTISCH!

BESPARING

*

KMO, DAAG ONS UIT EN LATEN WE SAMEN BEREKENEN HOEVEEL UW ONDERNEMING KAN BESPAREN OP HET MOBIELE TELECOMBUDGET. Bel gratis op 0800/160.26 www.BASEbusiness.be/KMO BASEb i b /KMO *gemiddelde besparing op het bedrag van de laatste factuur van 107 KMO’s, die een offerte van BASE business hebben aangevraagd tussen 1 november 2013 en 6 januari 2014. Meer info op www.BASEbusiness.be/KMO

2


Inhou d

“Het aantal beleggers dat een risico wil nemen als er een hoger rendement tegenover staat, is weer gevoelig gestegen, zeker als er een ‘vloerbescherming’ of maximaal verlies is afgesproken.” 46 Erwin Schoeters, KBC Private Banking

Jos Leyssens, Orde van Architecten

Sven Deferme, Pharma XL

Thierry Geerts, Google België

“De bouwheer weet steeds beter wat hij wil”

“Transparantie wordt codewoord in healthcare”

“Internet is vandaag lokaal en persoonlijk”

14

39

43

4

Zakenecho’s

4

Huybrechts Paul: eerste boek Europese Kunstmedailles en Vlaamse Medailles voor China

25 Marnik Dehaen en Erna Polspoel,

Tine Verhelst, Faculty Club

27 Koen Gaudaen, G&G Architecten

FAMILIEPORTRET

29 Dirk Guffens, Ozet Consulting

ONDERNEMEN IN AARSCHOT

31 Mathieu Verwilghen, Century 21

58 Burgemeester André Peeters

8

13 Keukens De Wolf: traditie, met de blik op de toekomst

BOUW ARCHITECTUUR

14 Jos Leyssens, Orde van Architecten Vlaams-Brabant

17 Chris Heyvaert, Architectenteam A-Projects

23 Inge Watteeuw, Inge Watteeuw Architecten

C2O-Architects

Benelux

BESCHUTTE WERKPLAATS

35 Entiris: betaalbare, flexibele en

efficiënte handenarbeid afgestemd op uw bedrijf

VERMOGENSBEHEER en PRIVATE BANKING

48 Het grote Private Banking debat met KBC, Belfius en Petercam

59 Ranking: de tien grootste bedrijven in Aarschot

EVENTS

67 JWD Pictures: een andere kijk op uw zaak

HEALTHCARE

39 Transparantie in de gezondheidssector

68 Manager launch: geslaagde lancering in Leuvense Faculty Club

19 Joris Vermeiren, Eiland 7 Architecten

21 Frank Roobaert en Maarten Meerts, Helon Architecten

ICT – ONLINE MARKETING

maXLife

42 Marc Mestdagh, FEWEB

De Max van

43 Thierry Geerts, Google België

70 Kevin Vanderstraeten, Extenzo

Colofon: Brabant Manager, provincie Vlaams-Brabant, verschijnt driemaandelijks. Redactiesecretariaat en publiciteitsvoorwaarden: Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, Tel.: 011 808 854, Fax: 011 808 855, e-mail: info@managermagazines.be. Abonnementen: voorwaarden op www.managermagazines.be. Bestuurders: Lian Cuypers, Thieu Cuypers. Hoofdredactie: Stefan Kerkhofs. Sales manager: Joris Linsen en Gunther Vandenberghe. Publiciteits- en redactiecoördinatie: Fatima Darghal, Angelique de Leeuw, Sylvie Loenders. Vormgeving: Dirk Van Bun, Martine Vandervoort, Johny Verstegen, Walter Vranken. Coverfoto: Koen Bauters. Werkten mee aan dit nummer: Arn Borstlap, Koen Bruelemans, Wim De Mont, Nathalie Dirix, Jean-Paul Forier, Jan Jacobs, Elien Haentjens, Tom Goossens, Ronald Meeus, Tom Mondelaers, Hilde Neven, Lieve Sterckx, Bart Vancauwenberghe, Paul Verstappen. Fotografie: Koen Bauters, Davy De Coninck, Stef Gilissen, Bart Vandermeersche. Druk: Drukkerij Hendrix. Verantwoordelijke uitgever: Lian Cuypers, p/a Big Media Group nv. Copyrights: de overname van gehele of gedeeltelijke artikels is enkel toegestaan na schriftelijke toestemming van de uitgever. Uitgave van Big Media Group nv, Louis Pasteurstraat 21, 3920 Lommel, www.big-media-group.be. Lid van unie van de uitgevers van de periodieke pers, UPP.

3


MENSEN & ZAKEN ZAVENTEM - Computacenter versterkt business development team

Boedha medaille voor China en gelanceerd tijdens de Internationale Beijing Coin Fair (oktober 2013)

h u Y B Re C h ts PauL

Eerste boek Europese Kunstmedailles en Vlaamse Medailles voor China

Computacenter, een service provider inzake IT-infrastructuur, versterkt zijn business development team met de aanstelling van François-Xavier Van Houte en Peter Bussé. Door de overname van Informatic Services begin dit jaar vergrootte Computacenter zijn aanFrançois-Xavier Van Houte. Peter Bussé. wezigheid in Wallonië. Deze nieuwe aanwervingen zijn een volgende stap om daar nog prominenter aanwezig te zijn. Peter Bussé bouwde ervaring op in de ITinfrastructuurwereld bij IBM, CA International, Real Dolmen, Kronos en Econocom. Nu gaat hij bij Computacenter aan de slag als business development manager. FrançoisXavier Van Houte heeft een gevarieerde carrière in de dienstensector achter de rug. Hij wordt ook business development manager.

BRUSSEL - Ann De Ryck wordt HR director bij verzekeraar Generali

Ann De Ryck.

Generali Belgium heeft Ann De Ryck benoemd tot HR director. Ann De Ryck, die in september 2012 bij de verzekeringsgroep aantrad als HR change manager, moet Generali omvormen van een productgerichte organisatie naar een klantgerichte onderneming. Ann De Ryck heeft twintig jaar ervaring in de HR-sector, waarvan zes jaar in de verzekeringswereld. Ann De Ryck, licentiaat talen, startte haar loopbaan bij Crédit Lyonnais. Via Belgacom en Mensura Verzekeringen kwam ze uiteindelijk bij Generali terecht.

BRUSSEL - Compass Group verwelkomt twee nieuwe directeurs Paul Huybrechts samen met zijn Chinese relaties.

Tijdens de laatste Internationale Coin Fair van Beijing (okt. 2013) lanceerde Paul Huybrechts niet alleen het eerste volwaardige kunstboek over de Europese medaillekunst (waaronder zijn eigen werken) maar ook de eerste kunstmedailles van Vlaamse bodem. Het betreft een Boedha medaille in opdracht van een klant in Beijing. En de voorstelling van de VlaamsChinese medaille “Verbiest-Kanxi”, ter herinnering aan het geniale werk dat de Leuvense Jesuiet Ferdinand Verbiest – als astronoom van keizer Kanxi – tijdens de 18e eeuw realiseerde in China. Voor meer informatie kan u terecht op: medailleshuybrechts@hotmail.com of www.medailles-paulhuybrechts.be. Swertmolenstraat 3 – 3020 Herent T 016 23 22 95 medailleshuybrechts@hotmail.com www.medailles-paulhuybrechts.be

4

Bart Matthijs.

Carl Descheemaeker .

Compass Group België, gespecialiseerd in catering, verwelkomt twee nieuwe directeurs. Bart Matthijs wordt directeur bij Eurest (bedrijven en grote instellingen). Carl Descheemaeker neemt de leiding op zich van Scolarest (onderwijs). Beiden waren eerder al als managers bij Compass Group aan de slag.

ZELEM - Evenementenbedrijf Sint-Jansberg heet voortaan Murder Inc Na 24 jaar events en 20 jaar Sint-Jansberg heeft Luk Matthijs besloten om terug te keren naar zijn corebusiness van interactieve bedrijfsevenementen. Om de nieuwe start kracht bij te zetten gaat hij verder onder de naam Murder Inc. Luk Matthijs verkoopt het tot evenementencomplex omgevormde klooster aan een groep investeerders. Naast de activiteiten van de nieuwe eigenaren blijven ook alle voormalige activiteiten gewoon mogelijk op deze locatie. Murder Inc biedt diensten aan aan al wie het aandurft, benadrukt Luk Matthijs. “Het enige wat verandert, is de naam. En het feit dat we nog meer tijd kunnen stoppen in datgene waarin we schitteren: onvergetelijke evenementen organiseren.”

ZAVENTEM - Konica Minolta verwerft ‘European Service Value Award’ Konica Minolta Business Solutions in België kreeg voor haar klantgerichtheid en dienstverlening onlangs de ‘European Service Value Award’ toegekend. In dit onderzoek naar klantentevredenheid, uitgevoerd in samenwerking met de universiteit van


Z a Ke ne C ho’s

St. Gallen, behaalde Konica Minolta hoge scores. Basis voor het behalen van de award is de beoordeling door klanten op zeven deelgebieden: klantenoriëntatie, productconfiguratie, communicatie, kostentransparantie, competentie, samenwerking en controle. De totaalscore van Konica Minolta lag duidelijk hoger dan de Europese referentiewaarde.

DIEGEM - Any Green scoort met drie kantoorprojecten Het bedrijf Any Green, dat planten een plaats geeft in bedrijven, sleepte onlangs drie prijzen in de wacht tijdens een congres van de European Interior Landscaping Organization (EILO). De vakorganisatie voor interieurbeplanters bekroonde diverse groene binnenhuis- en kantoorprojecten. Any Green won goud in de categorie tot 10.000 euro met de realisatie van een groene muur in de vorm van een streepjescode in het bedrijfsrestaurant van Sanoma in Mechelen, en brons in diezelfde categorie met de inrichting van een atrium met palmen en plantenbakken bij productiehuis De Mensen in Zaventem. Het groene bedrijf won ook goud in de categorie tussen 10.000 en 25.000 euro met de aanleg van een multifunctionele binnentuin bij Biocartis in Mechelen.

Dimension Data, dienstverlener in cloudoplossingen, heeft een deal gesloten met The CRM Warehouse, een Belgische cloud integrator uit Mechelen. The CRM Warehouse doet sinds kort uitsluitend een beroep op de Caas-infrastructuurdiensten van Dimension Data. Hierdoor kan het bedrijf zich volledig focussen op zijn klanten en hoeft het zich niet langer druk te maken om de productie van voldoende capaciteit.

BRUSSEL - Zoomit groeit met meer dan 30 % in 2013 Volgens cijfers van Zoomit breekt de elektronische facturatie definitief door in België. Steeds meer consumenten gebruiken de Zoomit-dienst voor internetbankieren. Het bedrijf zag in 2013 het aantal verwerkte documenten met 32 % stijgen tot 11,2 miljoen. In 2012 waren dat er slechts 8,5 miljoen.

Nu investeren in top vastgoed

Hoog geïndexeerd rendement en zekerheid

Mooi meerwaarde potentieel in de sterkste economie van Europa

Huidig project 7% rendement!

 Fleet management  Leuven  Vilvoorde  Grimbergen Wilt u zich in deze dossiers profileren? Neem dan contact met ons op: tel.: 011-808.854, fax: 011-808.855, info@managermagazines.be

EVERE - Plantin opent vernieuwde locatie Plantin, specialist in grafische machines en supplies, heeft onlangs een grondige verbouwing afgerond. De demoroom, kantoren en onthaaldesk zijn vernieuwd. Verder werden de magazijnen heringericht en werden er een laadkade en containerpark gebouwd. Plantin besteedde veel aandacht aan duurzaamheid. Door energiezuinige verlichtingstechnieken kan het bedrijf de energie- en onderhoudskosten fors verlagen, van 40 % besparingen in de demoroom tot 60 % in de magazijnen. Verder kiest Plantin voor groene stroom. Op de daken werden 3500 zonnepanelen geïnstalleerd.

EVERE - ALD Automotive neemt klanten Favor Lease over

BRUSSEL - Dimension Data sluit overeenkomst met The CRM Warehouse

Manager Magazines werkt momenteel aan de specials:

Sinds 1 januari neemt ALD Automotive de operationele leasing van 1423 wagens (waaronder 95 bestelwagens) over uit de klantenportefeuille van Favor Lease. Het bestaande Hyundai Leaselabel wordt hierdoor versterkt. De groep Axus bevestigt met de overname zijn marktpositie als grootste leasingbedrijf in België, met een vloot van meer dan 70.000 wagens.

LEUVEN - Faculty Club ontvangt K2c award De Faculty Club in Leuven nam onlangs de K2c award van het Vlaams Centrum voor Kwaliteitszorg (VCK) in ontvangst. De hoge bergtop K2 symboliseert het VCK-project waarbij bedrijven aan de hand van het EFQM-model (‘European Foundation for Quality Management’) groeien naar excellentie. De Faculty Club kreeg veel waardering voor de vernieuwende diensten en de manier waarop ze de infrastructuur aanpakt met veel respect voor de historische waarde van de locatie.

d u i t s r e ta i l INVESTMENT

Wij nodigen U graag uit voor meer informatie. E-mail ons:

info@dr-investment.nl Bedrijventerrein Kristalpark Louis Pasteurstraat 21 - 3920 Lommel

www.dr-investment.be

5


Z a K e ne C ho’s

Laat u gratis informeren via onze nieuwsbrief

Ernest Kalse.

Om u nog sneller te informeren over de meest recente zakelijke topics, kunt u zich gratis inschrijven op onze maandelijkse e-mail nieuwsbrief. Dankzij deze e-newsletter blijft u op de hoogte én maakt u elke maand kans op uitzonderlijke prijzen! Schrijf u snel in via de knop ‘Nieuwsbrief ’ op www.managermagazines.be!

d ’a Rtag n a n

In naam van een legendarische levensgenieter Restaurant d’Artagnan biedt de zakenwereld een schitterende culinaire ervaring in hartje Leuven. Gasten kiezen uit een vaste kaart met klassiekers, wisselende suggesties of het menu d’Artagnan. Na zeven jaar internationale loopbaan ging Ernest Kalse achter het fornuis staan in restaurant d’Artagnan. Tussen 1996 en 2011 was dit gehuisvest in een huurpand, maar vandaag serveert de chef verfijnde bereidingen in een gerenoveerd pand in de Naamsestraat, dat voldoet aan de modernste energiezuinige en duurzame technieken.

Een uitgelezen kader

In het restaurant staan de grote tafels ver uit elkaar om de nodige discretie te verzekeren. Ernest Kalse: “We beschikken tevens over zalen (20 tot 60 pers.), uitgerust met alle audiovisuele voorzieningen voor bedrijfsevents. Bij mooi weer biedt het prachtige tuinterras perspectieven en gasten kunnen ook een vijftal parkeerplaatsen reserveren. In overleg met de klant werkt ons team graag een formule op maat uit.”

Voor elke smaak

Een (op verzoek snel geserveerde) businesslunch, een menu op basis van seizoensproducten, suggesties, klassiekers, vegetarisch ... Kalse tovert voor iedere smaak en beurs de lekkerste gerechten uit zijn koksmuts. De vele internationale onderscheidingen (Gault Millau, Michelin ...) liegen er niet om.

Naamsestraat 72 – 3000 Leuven – T 016 29 26 26 info@restaurantdartagnan.be – www.restaurantdartagnan.be

6

RILLAAR - XL-mode wint Retail Award XL-mode van zaakvoerster Katti Frederickx heeft de Retail Award 2013 gewonnen in de categorie ‘betere kledingzaak’. De prijs voor kleine zelfstandige winkelondernemers werd uitgereikt tijdens een gala in San Marco Village met 650 genodigden. De jury had vooral lof voor het gedreven team en de doelgerichte, creatieve zaakvoerster. XL-mode heeft winkels in Rillaar, Sint-Joris-Winge, Hasselt en Lommel, en een outletwinkel in Tessenderlo.

DIEGEM - Projective neemt WIK Consulting over Projective, een Belgisch projectmanagementbureau in de Europese financiële sector, heeft WIK Consulting overgenomen. WIK is gespecialiseerd in programma- en projectmanagement binnen de bankensector. Door deze stap groeit de organisatie van 65 naar 80 medewerkers. “Dat was nodig om onze positie op de lokale markt te verstevigen,” zegt Stefan Dierckx, oprichter van Projective. Ook WIK Consulting is blij met de overname. “We merkten al snel dat onze visie op programma- en projectmanagement complementair was,” zegt Guillaume Trudel van WIK Consulting. “Bovendien biedt deze overname ons de kans om onze expertise ook met internationale klanten te delen.” Projective ziet de toekomst positief tegemoet. Volgens Stefan Dierckx liepen banken vertraging op door de crisis, waardoor er minder werd geïnvesteerd in nieuwe projecten op het gebied van mobiel bankieren en thuisbankieren. “Maar we merken dat de markt zich nu stilaan opnieuw op gang trekt. Ook de huidige discussie over de splitsing tussen zaken- en retailbanken is een zeer moeilijke oefening. Met onze ervaring en expertise proberen wij een betrouwbare gids te zijn voor banken en verzekeraars.”

TERNAT - BNI Ternat De Geuzen krijgt erkenning ‘Wall of Fame’ In Ternat hebben enkele ondernemers het initiatief genomen om een plaatselijke groep van BNI op te richten. BNI staat voor ‘Business Netwerk International’ en groepeert ondernemers uit verschillende beroepen waarbij op de wekelijkse bijeenkomsten aanbevelingen aan elkaar worden doorgegeven. Onder het motto ‘Geven Loont’ helpen de deelnemers elkaar om in hun professioneel netwerk bij de juiste contacten aanbevolen te worden, en zo een goede deuropening te hebben om hun producten of diensten te kunnen voorstellen. Sinds de lancering van BNI Ternat De


ZaKe n e C h o ’ s

Sam Furnier.

BNI Ternat De Geuzen.

Geuzen op 7 mei 2013 waren 35 leden geregistreerd, waardoor BNI International deze groep een erkenning ‘Wall of Fame’ heeft gegeven. De overhandiging van deze erkenning gebeurde door regionaal directeur Pierre Schmitt. De chapter director, Dirk De Bisschop, nam deze oorkonde trots in ontvangst. Meer info: www.bni-degeuzen.be.

ZAVENTEM - Arval organiseert event rond veilig en groen rijden op circuit van Zolder Op 23 oktober was het circuit van Zolder de plaats van afspraak voor het Eco & Safe Driving Event van Arval. De specialist in operationele leasing van bedrijfsvoertuigen verwelkomde er zijn klanten voor een dag van workshops en testritten rond veilig én duurzaam rijden. Een thema dat aansloeg, want de deelnemers zakten in grote getale af naar het racecircuit. Bij Arval is veiligheid een van de prioriteiten. Zo ondertekende Arval in 2012 het ‘European Road Safety Charter’ en engageerde de onderneming zich voor de ‘UN Road Safety Week’ in mei 2013. Ter gelegenheid daarvan zette Arval een grootscheepse mailing op om klanten en bestuurders te sensibiliseren over veilig rijgedrag. Tijdens het Eco & Safe Driving Event gaf Arval België bestuurders concrete ‘tips & tricks’ mee om voortaan nog veiliger en duurzamer de weg op te gaan.

OVERIJSE - Leleux Associated Brokers opent nieuw kantoor De Belgische beursvennootschap Leleux Associated Brokers kondigt de opening van een nieuw kantoor in het VlaamsBrabantse Overijse aan. Het agentschap opende de deuren in november en wordt geleid door Jacques de Marnix. Deze Private Banking specialist begon zijn carrière in de banksector, alvorens meerdere jaren aan de slag te gaan bij een ander beursvennootschap. Het nieuwe kantoor is gevestigd in Kasteel de Marnix 1 in Overijse en brengt de beursvennootschap nog dichter bij het cliënteel.

De meest recente Zakenecho’s vindt u op onze website www.managermagazines.be.

Maes CoMPRessoRen

De zuurstof van uw productieproces Perslucht is onmisbaar in elk productieproces. Een optimale service voor deze nutsvoorziening is dan ook onontbeerlijk. Maes Compressoren is sinds jaar en dag specialist in deze materie. Zowel voor verkoop, verhuur, service als totaaloplossingen profileert het bedrijf uit Deinze zich tot het favoriete aanspreekpunt voor heel wat Vlaamse klanten. 30 jaar nadat de familie Maes het gelijknamige bedrijf oprichtte, werd het in 2009 overgenomen door de investeringsmaatschappijen Gimv en Vectis. “Sindsdien hebben wij het bedrijf omgevormd tot een moderne kmo, waar de aanwezige kennis zo breed mogelijk wordt gedeeld,” zegt CEO Sam Furnier. “Ons team van 37 medewerkers beschikt over een diepe expertise inzake perslucht. Dat maakt het ons mogelijk de noden van onze klanten optimaal in te vullen. Zo hechten we veel belang aan service, waardoor onze klanten zelfs bij een eventuele panne of langdurig onderhoud meteen kunnen worden geholpen. De afdeling Maes Energy Solutions zorgt ervoor dat het energieverbruik van de persluchtinstallaties wordt geoptimaliseerd. Bovendien voeren we onderhoud uit op alle merken.”

Industriezone 1 – E3-laan 25 – 9800 Deinze – T 09 386 61 96 info@maescompressoren.be – www.maescompressoren.be

7


“WE BRENGEN DE BEDRIJFS- EN ACADEMISCHE WERELD BIJ ELKAAR”

8


COV E R S TORY

TINE VERHELST, FACULTY CLUB Nu het bedrijfsleven en de universitaire wereld elkaar in toenemende mate de hand schudden, is de functie van de Leuvense Faculty Club ook een stuk veranderd: het is nu een netwerklocatie, waar ideeën uit wetenschap, ondernemerschap en cultuur worden uitgewisseld. De drijvende kracht achter die transformatie is Tine Verhelst, die de Faculty Club bijna vijftien jaar geleden begon te leiden. Ooit was Faculty Club enkel toegankelijk voor de KU Leuven-professoren. Maar ondertussen heeft het een heel andere functie: het voormalige bedrijfsrestaurant van de universiteit, verzelfstandigde tien jaar geleden, en vond in de loop van dat decennium zichzelf opnieuw uit tot een plaats waar zowel ondernemers als academici over de vloer komen. Het werd de netwerklocatie waar beide werelden elkaar ontmoeten. Het complex, sinds jaren gevestigd in het hartje van het Leuvense Groot Begijnhof, bestaat uit een vergader- en congrescentrum met 16 zalen, een à la carte-restaurant en feestzalen. M.M.: Wat is de ‘unique selling proposition’ van Faculty Club? Tine Verhelst: “Ten eerste het unieke kader waarin we de events en seminaries van onze klanten kunnen aanbieden: het Leuvense Groot Begijnhof is sinds 2000 Unesco-werelderfgoed. Dat heeft ook zijn uitdagingen: we kunnen niet het soort flexibiliteit leveren dat een moderne evenementenlocatie wel kan aanbieden, door bijvoorbeeld van twee kleinere zalen één grote te maken. Wat dat betreft zijn we gebonden aan het historische kader van ons gebouw. Maar we hebben daarin wel een modern vergadercomfort en hebben tegelijkertijd een breed aanbod van zestien zalen in allerlei maten en vormen. Onze keuken is geoutsourced aan restaurant Arenberg, hier vijf kilometer vandaan, dat een Michelinster draagt: we hebben dus ook voor groepen van 200 mensen een culinair hoogstaand aanbod. We staan zelf, met twee vorkjes, al enkele jaren in de Michelingids. Daarnaast onderscheiden we ons vooral door de zeer professionele service van ons ervaren en gedreven team.”

“We hebben een duurzame beleidsvoering en behaalden al drie jaar op rij de Groene Sleutel. Een belangrijk aspect, want steeds meer bedrijven kiezen bewust voor meetinglocaties die duurzaam aan de slag gaan.” M.M.: Is er nog een band tussen Faculty Club en de universiteit? “Sinds 2000 zijn we volledig verzelfstandigd van de universiteit, maar leden van de universitaire gemeenschap zetelen vandaag nog in het bestuur, samen met ondernemers. En die universitaire gemeenschap is meteen ook onze grootste klant, goed voor zo’n 40 % van onze omzet. Faculty Club ontwikkelde zich tot een netwerklocatie waar bedrijven en de academische wereld elkaar vinden. De twee zijn vanzelf nauw met elkaar verbonden: kijk maar naar de meer dan 100 spinoffbedrijven die ondertussen al zijn ontstaan vanuit de universiteit. En we profileren onszelf ook uitdrukkelijk als

“We hebben moeite gedaan om een motiverende cultuur te installeren. Door te kijken naar het intrinsieke talent van medewerkers, maar ook door gewone dingen. Af en toe eens samen het glas heffen, wanneer er iets te vieren valt, bijvoorbeeld.” de plaats waar ze elkaar kunnen ontmoeten: we organiseren bijvoorbeeld zelf vier keer per jaar een ‘Business to Academia’-evenement, waarin we

beide partijen samenbrengen voor een boeiend debat.” M.M.: In de horeca woedt de economische crisis nog gewoon door. Voelt u daar ook nog steeds de nadelen van? “We voelen de crisis op een heel specifieke manier: de vergadermarkt heeft een forse deuk gekregen. Bedrijven die kleinere meetings hebben, doen dat veel sneller in de eigen vergaderzaal met broodjes in plaats van een externe locatie te huren. Puur omwille van budgettaire redenen. Het aantal vergaderingen dat echt culinair omkaderd moet worden, is niet echt gedaald, maar ook daar wordt er vaak binnen een strakker budget gewerkt. Wat we echt voelen, is dat mensen veel minder deelnemers krijgen op hun evenementen. Een congres dat een jaar op voorhand wordt geboekt, heeft aanvankelijk 200 bezoekers, maar tegen de tijd dat het plaats vindt, schiet er daar soms nog maar de helft van over. Dat heeft meteen een groot effect op je omzet, natuurlijk. Wat we wel niet zullen voelen, is het effect van de ‘black box’: we hebben altijd een witte kassa gevoerd. Dat kan niet anders wanneer je een duurzaam beleid voert waar bedrijfsethiek een belangrijk aspect is.” M.M.: U sleutelt constant aan uw organisatie, lijkt me. “Ik kijk permanent waar ik moet bijsturen. Niet alleen wat beleid betreft, maar ook qua klantentevredenheid en andere zaken. Enkele jaren geleden hebben we het ‘à la carte’-restaurant, dat op dat moment niet liep zoals het moest, voor een jaar gesloten, om het daarna helemaal opnieuw te lanceren met een ander soort kaart. Ik probeer ook altijd verder te kijken. Is de klant tevreden, zoals we constateerden uit onze bevraging? Dan zetten we de volgende stap, dan gaan we voor ‘customer delight’.” 9


COV E R S TORY

M.M.: Zijn uw medewerkers gelukkig in hun job? “We blinken uit door de kwaliteit van onze medewerkers, die heel trouw zijn aan het bedrijf: enkelen zijn al meer dan twintig jaar in dienst. Dat zegt iets, ook over hoe ze zich hier voelen. En het geeft een bepaalde expertise, die we mixen met jong bloed. Ook dat laatste is belangrijk: zo krijg je een frisse kijk op de dingen, bovenop de bestaande expertise.”

M.M.: U startte twee jaar geleden met de ‘KernTalentenMethode’ (zie kader ’Hoe maximaliseert u het potentieel van uw medewerkers?”). Wat zijn de concrete vruchten die u daar nu van plukt? “Van al onze mensen weten we wat hun kerntalenten zijn, waar hun naturel ligt, waar ze met plezier voor komen werken. Dat is van onschatbare waarde. Maar het gaat verder, er kunnen ook latente talenten aanwezig zijn,

Hoe maximaliseert u het potentieel van uw medewerkers? Het beste halen uit je medewerkers en het talent op de juiste plaats inzetten: dat is de belangrijkste doelstelling van de ‘KernTalentenMethode’, waarop Tine Verhelst een groot deel van haar personeelsbeleid heeft gebaseerd. Hier zijn drie wijze lessen die de methode haar heeft leren ontdekken.

1. Denk niet noodzakelijk aan de bestaande functies. Tine Verhelst creëerde de afgelopen jaren onder meer de functie van ‘seminar coach’, een titel die ze zelf verzon. Maar behoeften van klanten die ze bij bevraging ontdekte, maakten het een goed idee om daar een specifieke functie rond te creëren. “Op een bepaald moment vonden we dat we een ‘seminar coach’ nodig hadden, een functie die niet meteen terug te vinden is in de functieclassificatie van de horeca. We creëerden zo een paar van onze functies op basis van onze noden en die van onze klanten, maar ook op basis van de capaciteiten van onze medewerkers. Resultaat: ons product - het leveren van geslaagde seminaries op maat - is er ontegensprekelijk beter van geworden.”

2. Zoek de verborgen talenten. Veel medewerkers hebben talenten die niet zo uitgesproken zichtbaar zijn. Die ‘latente’ capaciteiten ontdekken, kan nieuwe perspectieven openen voor uw bedrijf. “Een medewerker in de bediening die spontaan menukaartjes maakt op de computer, iemand die uit zichzelf komt vragen of hij een bepaalde cursus mag volgen: dat zijn vaak al goeie indicaties dat die persoon meer in zijn mars heeft.”

3. Stel het Peter Principle en het demotivatieniveau van elke medewerker vast. Iedereen die wordt gepromoveerd binnen een organisatie, komt op een bepaald moment op een niveau terecht waar zijn competenties niet langer volstaan voor de job: dat principe, dat de Canadees Lawrence J. Peter lanceerde in 1969, geldt sindsdien als een wetmatigheid in managementtheorieën. Het is de kunst om dat niveau bij iedere medewerker te ontdekken voordat hij op die noodlottige positie terechtkomt. “Je kan een kelner hebben die een goeie assistent-hofmeester zou zijn, maar voor wie hofmeester net een stapje te ver is. Het is belangrijk om dat van iedereen te weten. De ‘KernTalentenMethode’ geeft ook aan wat een medewerker in zijn takenpakket moet hebben om elke dag gemotiveerd aan de slag te gaan. Zicht op het niveau waarop een medewerker gedemotiveerd geraakt, is zeer belangrijk. Zo weet je dat je iemand niet in een functie moet plaatsen waar de noodzakelijke motivatoren voor hem ontbreken.” 10

die nog een extra duwtje vereisen, bijvoorbeeld door een opleiding of extra coaching op de werkvloer. Wanneer iemand iedere morgen zijn batterijen moet opladen om aan de slag te gaan, zit die persoon op de verkeerde plaats in onze organisatie, en is het beter om hem iets te laten doen dat beter aansluit bij zijn capaciteiten. Dankzij die ‘KernTalentenMethode’ hebben we in kaart gebracht wat de expliciete en latente talenten van onze medewerkers zijn, en op basis daarvan proberen we zo veel mogelijk nieuwe vacatures intern in te vullen. Natuurlijk hebben we, met 24 medewerkers, een vrij kleine organisatie, maar we proberen dat niettemin zo goed mogelijk uit te spelen. Wat me vooral aanspreekt aan die ‘KernTalentenMethode’, is de positieve focus: het gaat uit van wat een medewerker allemaal goed kan.”

“Van al onze medewerkers weten we wat hun kerntalenten zijn, waar hun naturel ligt, waar ze met plezier voor komen werken.” M.M.: Concreet: een zaalmedewerker kan ineens geschikt worden gevonden voor een bediende- of managementfunctie? “Dat zou inderdaad kunnen, we hebben trouwens enkele mooie voorbeelden. Onze verantwoordelijke voor aankoop- en stockbeheer, preventie en techniek was aanvankelijk onze patissier. Iemand die op de sales is begonnen, is nu verantwoordelijk voor personeelszaken en debiteurenbeheer. En een medewerker in de bediening van het ‘à la carte’-restaurant greep op een bepaald moment de kans voor een vacature


“De vergadermarkt heeft een forse deuk gekregen. Bedrijven die kleinere meetings hebben, doen dat veel sneller in de eigen vergaderzaal met broodjes.” in de sales. Die reflex om constant te kijken waar iemands capaciteiten liggen, heeft eigenlijk altijd in onze organisatie gezeten, ook voordat we met de ‘KernTalentenMethode’ zijn begonnen.” M.M.: U werkt bij die analyse ook met speelgoed? “Bij de ‘KernTalentenMethode’ gaat men inderdaad na met welk soort speelgoed je het liefste in de weer was als kind. Kinderen spelen spontaan met die dingen waar hun talent ligt. Maar er wordt dieper op ingegaan dan dat: als iemand invult dat hij als kind puzzelen leuk vond, dan gaan we na waarom dat zo was. Was het omdat je iets kon opbouwen, of ging het om het feit dat je het in gezelschap deed? Door dat soort dingen te onderzoeken, ‘leest’ men je capaciteiten. Dat klinkt heel verwonderlijk, maar als we de resultaten van het gesprek voorlegden aan iedere medewerker, bleek dat men zich in 97 % van de analyses kon vinden. ‘Dat ben ik helemaal’, hoor je dan. Wel, op basis van die capaciteiten kunnen we de juiste persoon op de juiste functie zetten.” M.M.: Dat kunt u toch niet voor iedereen waarmaken? “Natuurlijk niet. Maar we zitten goed: onze medewerkers zaten al op de juiste plaats, we hebben wel hier en daar wat ‘finetuning’ kunnen doen in de samenstelling van het takenpakket. We houden het talentprofiel ook bij de hand wanneer een medewerker op een vacature solliciteert. Maar het gaat ook verder: zaalbediening is bijvoorbeeld een zware job. Via het talentprofiel van onze medewerkers kunnen we in de toekomst kijken welke andere taken

eventueel kunnen opgenomen worden wanneer deze fysiek belastende job te zwaar wordt. We kunnen natuurlijk niet iedereen in huis een andere functie geven, daarvoor zijn we te klein, maar het helpt ook om te kijken buiten ons bedrijf naar geschikte functies die perfect passen bij hun talent.” M.M.: In de horeca is er per definitie een groot verloop. Hoe krijgt u het voor elkaar om mensen hier twintig jaar aan boord te houden? “We hebben enorm veel aandacht voor de ‘werk-leven’-balans, wat niet evident is in de horeca. Dat is gewoon een kwestie van bewuste keuzes maken: op een bepaald moment hebben we bijvoorbeeld beslist om niet meer te werken in het weekend. Van maandag tot vrijdag werken we met onze eigen mensen, in het weekend verhuren we alleen de zalen, en wordt de bediening en catering overgenomen door onze partner Silverspoon. Ook hebben we moeite gedaan om een cultuur te installeren waarin mensen maximaal worden gemotiveerd. Door te kijken naar hun intrinsieke talent, maar ook door gewone dingen. Af en toe eens samen het glas heffen, wanneer er iets te vieren valt, bijvoorbeeld: dat is heel belangrijk. En verder is het een kwestie van waarden: ons aan onze beloftes houden, eerlijk zijn, geen verhalen vertellen waarvan je op voorhand al weet dat je ze toch niet kan realiseren, … Zo bouw je een vertrouwensband op. Samen met een positieve focus en met goesting aan de slag, maar vooral elkaar goesting geven, dat maakt een team sterk.”

FICHE FACULTY CLUB Opgericht in: jaren ‘60 Activiteit: Vergader- en congrescentrum met ‘à la carte’-restaurant en feestzalen - netwerklocatie Plaats: Leuven Website: www.facultyclub.be Omzet 2013: 4 miljoen euro Werknemers: 24

FICHE TINE VERHELST Leeftijd: 46 Functie: algemeen directeur Carrière: studeerde in 1989 af aan de KU Leuven als licentiaat economie (Master). Werkte daarna 10 jaar aan de KU Brussel, met functies die varieerden van public relations via voortgezette opleidingen tot internationale relaties. In 1999 keerde ze terug naar Leuven om de Centrale Congresdesk van Faculty Club op te starten, toen de Club nog onder de vleugels van de Leuvense universiteit stond. Een jaar later werd ze algemeen directeur. Motto: “Elke crisis, elk probleem brengt opportuniteiten met zich mee. Positieve focus en met goesting aan de slag!” Hobby’s: gezin, lezen, wandelen in de natuur, lekker eten en drinken

Ronald Meeus (Foto’s: Koen Bauters)

11


SCABAL - ETON - MABRUN - SEVEN FOR ALL MANKIND - MASON’S - PEUTEREY - GANT - DALMINE - PAUL & SHARK - ROY ROBSON - COSSMO HILTL - BRAX - ZILTON - STATE OF ART - VAN BOMMEL - SANTOS - … heRenKLedI n g de wI t t e du I F

Stel zelf uw maatpak of bedrijfskledij samen Droomt u van een maatpak dat perfect op uw lichaam, smaak en persoonlijkheid afgesteld is? Of zoekt u al een tijdje naar bedrijfskledij die uw bedrijfsimago uitstraalt als geen ander én uw medewerkers als gegoten zit? De Witte Duif in Leuven combineert bijna 100 jaar ervaring in herenkledij met uitmuntende kwaliteit en een verregaande service. De Witte Duif is in Leuven en omstreken een begrip met een naam als een klok. In 1916 begonnen als kleermaker gespecialiseerd in werkkledij, groeide de familiezaak uit tot een echte referentie in confectie en maatkledij voor mannen. Zaakvoerder is Filip Vrebosch.

EIGEN NAAIATELIER

De grootste troef van De Witte Duif is het eigen naaiatelier. Filip Vrebosch: “In ons atelier gaan we verder dan gewoon mouwen of broekspijpen inkorten of de taille innemen. We passen het kostuum, de broek of het hemd volledig aan het figuur van de klant aan. En het laat ons toe snel te werken. Onze naaisters gaan uiterst precies te werk en garanderen een top afgewerkt product.

VERREGAANDE SERVICE

In service gaat de winkel in herenkledij ver. “We werken op afspraak en ook na de openingsuren nemen wij maten op. Bij bedrijven gaan we persoonlijk langs om stoffen te kiezen, maten op te nemen en de op maat gemaakte kledij te leveren.”

PERSOONLIJKE CEREMONIEKLEDIJ

Hebt u kledij nodig voor een huwelijk, galabal of begrafenis? Ook dan heeft De Witte Duif wat u zoekt. Filip Vrebosch: “Wij verkopen én verhuren ceremoniekledij. Daarvoor hebben we aparte collecties zoals Cossmo, Masterhand, wilvorst …Ook onze huurkledij maken we op maat door de lengte van de mouwen en de lengte en breedte van de broek te veranderen.”

CASUAL CHIC

Ook voor meer informele kledij bent u bij De Witte Duif aan het juiste adres. Filip Vrebosch: “Van jeans over sporthemden tot polo’s: in ons moderne en jonge aanbod van sportswear vinden mannen sportieve en elegante mannenmode voor de meer ontspannen momenten.”

MAATPAKKEN ZELF SAMENSTELLEN

En vindt u niets in de collectie van De Witte Duif? Dan stelt u uw maatpak, hemd of vest volledig zelf samen. “Een klant kiest zelf de stof, de voering, de knopen en het model. En creeert zo zijn exclusieve en persoonlijke kledij. En dat doen we van de kleinste tot de grootste maten.”

BEDRIJFSKLEDIJ

Aan bedrijven levert De Witte Duif volledig gepersonaliseerde maatpakken en jasjes onder hun eigen label. “We richten ons op ondernemingen die hun imago en identiteit met een stijlvol uniform willen uitstralen. Onder onze klanten hebben we bijvoorbeeld busmaatschappijen, restaurants, begrafenisondernemingen en professionele sportclubs.”

12

Kortestraat 6 – 3000 Leuven – T 016 22 15 28 info@dewitteduif.be – www.dewitteduif.be

1


Fa MILIe PoRt R e t

Keukens De Wolf: traditie, met de blik op de toekomst

Hubert en Francine De Wolf en hun dochters Roos en Lieve.

Op 1 januari van dit jaar gaven Hubert en Francine De Wolf hun keukenzaak officieel over aan hun dochters Roos en Lieve. Maar alle vier kunnen zij op beide oren slapen. Want de sterke reputatie die vader en moeder De Wolf sinds de oprichting van hun keukenzaak in 1968 hebben opgebouwd, is bij Roos en Lieve in meer dan goede handen. Van huis uit raakten de zussen gebeten door de inzet, ondernemerszin en persoonlijke aanpak die ze dagelijks zagen bij hun ouders. Eigenschappen die ze elk op hun eigen manier aanvulden. Roos met haar diploma TEW en MBA. En Lieve met haar opleiding farmacie. Haar passie voor interieur won het dan wel van haar geneesmiddelenkennis, maar haar studie komt nog dagelijks van pas: telde vroeger elke milligram, dan telt vandaag elke millimeter. Samen zetten ze vandaag een stuk traditie voort, met een frisse, eigen blik op de toekomst gericht. 131


JOS LEYSSENS, ORDE VAN ARCHITECTEN VLAAMS-BRABANT

“Vijf jaar geleden moesten we zelf nog met het idee voor een warmtepomp komen aandraven, nu stellen ze dat soort dingen zelf voor.”

“Soms wordt er te veel van ons verwacht” Het is niet zo’n slecht moment om een architect te zijn, zegt voorzitter Jos Leyssens van de Vlaams-Brabantse Orde van Architecten: het wettelijk kader op gebied van aansprakelijkheid en publiciteit is onder meer een stuk versoepeld. Nu nog uit die crisis in de Jos Leyssens: “Het gemiddelde architectenbureau telt vandaag drie medewerkers, maar dat is aan het groeien.”

1 14

bouwsector geraken.


THEMA KL EIN BOVE N PRO F I EL

BOUW — A RC H I TE C TUUR

M.M.: Het is nog altijd crisis in de bouwsector. Welke invloed heeft die op uw beroepsgroep? “We komen ook uit een periode van groei: de jaren 2003 tot 2007 waren schitterend. Sinds 2009, tot zelfs vandaag, merken we een forse terugval. De 1400 architecten die in Vlaams-Brabant op de tableau van de Orde staan, hebben het niet makkelijk. Ook de wensen van de bouwheer zijn veranderd. In België is het, voor het starten van een bouwwerk, verplicht om een architect onder de arm te nemen voor twee dingen: het ontwerp en de controle. Voor dat eerste vindt men het niet erg om ons een vergoeding te betalen. Maar voor de controle, tijdens de uitvoering, probeert men het meer en meer af te schuiven op de aannemer; men ziet de toegevoegde waarde niet.” M.M.: Dus iedereen is nu in allerijl een vennootschap aan het oprichten? “Nee. Ongeveer 2000 van de 14.000 architecten in ons land hebben momenteel een vennootschap. Sommigen zien dat hun praktijk gewoon te klein is om de administratieve rompslomp te rechtvaardigen, of aan de financiële vereisten te voldoen.” M.M.: Het valt me op dat architectenbureaus juist groter en groter worden. “Er is inderdaad een schaalvergroting aan de gang. Het gemiddelde architectenbureau telt vandaag drie medewerkers, maar dat is aan het groeien. De complexiteit van de stiel neemt ook toe: er zijn de laatste jaren, onder meer op het gebied van energie, een pak nieuwe wettelijke verplichtingen bijgekomen. Om in het bouwproces de rol te blijven spelen die van ons wordt verwacht, die van orkestleider, moeten we ons meer en meer omringen met de juiste specialisten, onder meer op juridisch gebied. Of we nemen ingenieurs en economisten aan, die de nodige ondersteuning bieden inzake techniek en management.”

AANSPRAKELIJKHEID M.M.: Hoe zit het met de aansprakelijkheid van de architect: is dat geëvolueerd? “We hebben, net als aannemers, nog altijd een aansprakelijkheid van 10 jaar: dat blijft gewoon eigen aan de stiel. Maar ik zie een belangrijke opportuniteit in het feit dat we ons ondertussen als vennootschap kunnen vestigen. Architecten hebben altijd al, om fiscaal-economische redenen, een vennootschap kunnen oprichten, maar die vennootschap was tot voor kort geen architect. Nu ze dat wel kan zijn, kan ze ook in plaats van de architect als persoon aansprakelijk worden gesteld. Op die manier werk je schrijnende toestanden weg, onder meer van architecten wier privéwoning wordt verkocht om een schadegeval te dekken. Bovendien moet de architect zichzelf vandaag wettelijk verplicht verzekeren voor het risico. Alleen heel erg jammer en onaanvaardbaar dat die wettelijke verplichting nog niet geldt voor de aannemer.” M.M.: In welke zin is de rol van de architect veranderd bij de klant? “Die wil in ieder geval een persoonlijke behandeling. Natuurlijk blijft er een groot verschil tussen de particuliere bouw en de zakelijke markt. Particuliere bouwers worden steeds gevoeliger voor het esthetische element: we zijn een regisseur, die hun

droomhuis voor hen waarmaakt. Voor de zakelijke markt en de openbare bouw werkt het heel anders: daar ligt de focus op de technische kant, onder meer op gebied van energie, ventilatiesystemen, enzovoort. Daar zijn we eerder de rechterarm van de bouwheer. Over het algemeen merken we toch dat de bouwheer steeds beter weet wat hij wil. Vijf jaar geleden moesten we bijvoorbeeld zelf nog met het idee voor een warmtepomp komen aandraven, nu stellen ze dat soort dingen zelf voor. Men is goed gedocumenteerd geworden op dat vlak. Soms verwacht men zelfs te veel: ons werk voor een bouwproject is nooit een dagelijkse bezigheid. We komen om de week, of minstens om de twee weken op de werf voor werfcontrole, maar de bouwheer verwacht soms een permanente opvolging, wat uiteraard onmogelijk is.” M.M.: Zijn er ingrijpende technologische veranderingen bezig in uw sector? “In de late jaren ‘80 begonnen CAD-programma’s voor de pc op de markt te komen, en die brachten een informatiseringsgolf op gang die nu nog doorwoedt. De laatste jaren zien we een doorbraak van 3D-technologie. Heel wat architecten maken een eenvoudig ontwerp in SketchUp, een pakket om driedimensionale modellen te creëren. Verder wordt er meer en meer gevraagd om digitale 3D-visualisaties te leveren, wat begint door te wegen op onze basispakketten: de recentste software laat ons toe om ons basisontwerp meteen in 3D te laten zien.” M.M.: Hoe belangrijk zijn communicatie en publiciteit voor uw beroep? “De traditie blijft dat mensen met een vrij beroep geen reclame mogen maken. Maar in de praktijk is dat ondertussen voor een stuk achterhaald geraakt. Er blijven regels: we mogen bijvoorbeeld geen vergelijkende reclame maken, en onze publiciteit mag de waardigheid van het vak niet aantasten. Huizenhoge affiches plaatsen blijft uit den boze, denk ik: daar zou de Orde zeker tegen reageren. Maar zo lang je binnen de perken blijft, met advertenties in lokale uitgaven of brochures, wordt daar niet moeilijk meer over gedaan. De beste reclame blijft natuurlijk degene die gekoppeld is aan je realisaties: een mooi huis dat je hebt ontworpen en dat in een tijdschrift of op je website belandt, dat is dé manier om nieuwe klanten aan te trekken.” Ronald Meeus

152


a RC hI t eC t ent eaM a -PRoJeC ts

“Wij koppelen veelzijdigheid aan doorgedreven controle” Architectenteam A-projects bvba speelt graag zijn veelzijdigheid in stijlen uit. Voor architect-zaakvoerder Chris Heyvaert is het de taak van een architect om zich te profileren in elke bouwstijl. Bovendien worden advies en doorgedreven coördinatie en controle op de werken hoog in het vaandel gedragen. Architectenteam A-projects is op meerdere fronten actief. Bouwers kunnen hier terecht voor projecten in traditionele landelijke hoevestijl of hedendaagse moderne stijl, dit voor zowel nieuwbouwwoningen, verbouwingen als kleine bijgebouwen. Ook meergezinswoningen en industriegebouwen behoren tot hun werkterrein. “We zijn trots op onze recente realisatie van de nieuwe Volkswagen-garage in Groot-Bijgaarden, waarin er nieuwe en bestaande gebouwen werden geïntegreerd in een volledig nieuw concept en dit volgens de recentste normen.”

Advies en vertrouwen

Om kandidaat-kopers van een pand te helpen in het maken van een beslissing, gaat ‘het team’ (zoals architect Heyvaert het kantoor graag voorstelt) meekijken naar de potentiële woning, dit om zowel de structuur van het gebouw nader te bekijken evenals de mogelijkheden om het pand te verbouwen, rekening houdend met de wensen en het budget van de kandidaat-koper-bouwer.

Controle en coördinatie op de werken

De veelzijdigheid van het team en de nadruk op voorafgaand advies zijn twee sterke punten. Maar daar horen een efficiënte opvolging van de dossiers en een doorgedreven controle en coördinatie eveneens bij. “Wij houden onze projecten in de hand door wekelijks naar de werven te gaan, alle partijen de nodige opmerkingen/richtlijnen door te geven binnen de 24 uur én ervoor te zorgen dat de opvolging van de werken vlot verloopt.” Het team steekt door deze doorgedreven coördinatie en werfcontrole meer tijd in een project dan normaal, maar dit komt uiteindelijk de bouw(heer) ten goede. Problemen worden sneller vastgesteld en opgelost, alles verloopt vlotter zodat de bouwheer met minder stress het bouwproces kan volgen.

Deze manier van werken creëert niet alleen een vertrouwensband met de kandidaat-(ver)bouwer, maar blijkt ook een aantrekkelijke manier van werken te zijn waardoor het actieterrein groeit. “We zijn vooral actief in de streek tussen Brussel en Aalst, maar mond-tot-mondreclame bracht ons al voorbij Leuven, Gent en Antwerpen.” 16

Statiestraat 93 – 1740 Ternat – T 02 582 50 50 info@a-projects.be – www.a-projects.be


Jordi Cornet en Chris Heyvaert.

Volkswagen-garage in Groot-Bijgaarden.

I nt eRV I ew

CHRIS HEYVAERT, ARCHITECTENTEAM A-PROJECTS

“Alles begint met een goed gesprek” De rol van de architect veranderde de voorbije jaren in sneltempo. Architect Chris Heyvaert van Architectenteam A-projects bvba onderstreept het belang van een goede communicatie.

M.M.: Wat is de huidige rol van de architect binnen het bouwproces? Chris Heyvaert: “De architect heeft een centrale rol. Hij is de persoon die de stroom van informatie moet kanaliseren tussen de betrokken bouwpartijen, feedback moet geven, de werken dient bij te sturen én indien nodig te corrigeren. Bouwen is een ‘people business’, waarin de architect alle partijen orkestreert om samen te werken voor hetzelfde resultaat. De architect als dirigent. Prachtig toch?” M.M.: Hoe gaat u om met de aansprakelijkheidspolitiek binnen de bouwsector? “Dit sluit aan bij de centrale rol van de architect. Als er iets fout loopt, wijst iedereen in de richting van de architect. Dan kan je maar beter van begin af aan de touwtjes in handen nemen en bij alles betrokken zijn. Alle partijen hebben hun specifieke aansprakelijkheden. Voor de architect ligt deze bij conceptie- en controlefouten, aannemers hebben informatie-, meldings- en controleplicht én de bouwheer dient in te staan voor het goede onderhoud van het afgewerkte project. Iedereen is gebaat bij een duidelijke communicatie en een vlotte samenwerking, zodat problemen kunnen vermeden worden.” M.M.: Hoe tracht u uw imago in stand te houden? “Hopelijk door goed werk te leveren, kort op de bal te spelen, correct te zijn tegenover alle bouwpartijen, … waar – door mond-tot-mondreclame – de tevredenheid van de bouwers, ons kantoor in een goed daglicht wordt gesteld.” M.M.: Architecten en communicatie naar de buitenwereld, hoe zit dat?

“Er zijn de traditionele (verplichte) werfborden, waardoor een kandidaat-bouwer makkelijk de weg naar een specifiek architectenkantoor kan vinden. Mond-tot-mondreclame blijft natuurlijk zeer belangrijk, maar sinds jaren is de website eveneens belangrijk geworden. Meer en meer mensen gaan online op zoek naar een architect. Dan kan je maar beter een gebruiksvriendelijke website hebben met voldoende foto’s en informatie, waarin je de kandidaat-bouwer toont waarvoor jouw architectenbureau staat. Netwerking hoort hier zeker ook bij. Tijdens een gezellige drink op een sportof cultureel evenement kan je altijd interessante mensen ontmoeten.” M.M.: Wat vindt u boeiend en uitdagend aan dit beroep? “Ongetwijfeld de variatie. Als architect heb je al een enorm gevarieerde takenlijst (ontwerpen, besprekingen voeren, administratieve taken behartigen, werfcontroles uitvoeren, … ), maar bovendien heeft elk project een andere invalshoek, ligging, oriëntatie, stijl, budget, … waar voor elk project de uitdaging kan aangegaan worden om creatief met het budget, de timing en de wensen van de bouwheer om te gaan, dit om het project tot een goed einde te brengen. Uiteindelijk creëer je niet alleen een gebouw, maar ook een werk- en/of woonsfeer voor de gebruiker.”

Wim De Mont

17


© Liesbet Goetschalckx eI L and 7 aRC hI t eC t en

Met gedetailleerde bouwdossiers binnen timing en budget blijven De meeste bouwprojecten geraken niet binnen het voorziene budget en vóór de vooropgestelde deadline afgewerkt. EILAND 7 architecten doet er alles aan om dat voor uw project te vermijden. Het architectenbureau neemt uw project volledig in handen, levert gedetailleerde bouwdossiers af en volgt de werkzaamheden intens op. Resultaat: geen dure of tijdrovende verrassingen en een mooi gebouw dat opgaat in zijn omgeving en hoog scoort in duurzaamheid. EILAND 7 architecten is een relatief jong bureau waar zeven medewerkers met hart en ziel uw bouwprojecten uittekenen, opvolgen en realiseren. Ingenieur-architect Joris Vermeiren is de oprichter en zaakvoerder.

komen. Op basis daarvan maken we gedetailleerde lastenboeken, meetstaten, uitvoeringsdetails, elektrische, technische en afwerkingsplannen. Vóór de start van de werkzaamheden staat alles al zo veel mogelijk vast, inclusief het budget en de timing.”

Energiezuinig en open

Drie keer besparen

Met EILAND 7 architecten kiest u voor een logische, rationele en sobere bouwstijl. En een gebouw met een echt ruimtegevoel dat ook nog eens zo weinig mogelijk energie verbruikt. “We proberen altijd het maximum uit een gebouw te halen en de beleving centraal te zetten. Dat bereiken we met slimme ontwerpen waarin we bijvoorbeeld hoge ramen en hogere en/ of variërende vrije hoogtes voorzien. Op energievlak zetten we in eerste instantie zwaar in op passieve ingrepen zoals isolatie, ventilatie en luchtdichtheid. Actieve energiezuinige ingrepen zoals warmtepompen of zonneboilers vragen om grotere investeringen en voorzien we in samenspraak met de klant.”

Niets aan het toeval overlaten

EILAND 7 architecten streeft ernaar zo weinig mogelijk aan het toeval over te laten. In geen enkele fase van het bouwproces. Joris Vermeiren: “Een bouwheer die met ons samenwerkt, kiest om zijn project volledig door ons te laten coördineren, van het eerste verkennend gesprek tot en met de definitieve oplevering. Al van bij de start voeren we diepgaande gesprekken met de opdrachtgever. Op het einde van het ontwerp moet definitief beslist zijn welke materialen we gebruiken, in welke richting deuren opendraaien of waar stopcontacten moeten 18

Het is een aanpak die vruchten afwerpt voor alle actoren in het bouwproces: een beter voorbereide werf is aangenamer voor bouwheer, architect en uitvoerders. “Aannemers weten graag waaraan ze zich moeten houden. Zo komen ze zelf niet voor verrassingen te staan. Want beslissingen die nog op de bouwplaats genomen worden, draaien zowel qua timing als qua budget altijd in het nadeel van de opdrachtgever uit. Door geen wijzigingen aan de plannen toe te staan tijdens de realisatie, beschermen we ook onze architecturale uitgangspunten en detaillering. Tenslotte bespaart de bouwheer met onze aanpak drie keer: geen extra werkuren omwille van een langere bouwtijd, geen onverwacht duurdere materialen én aannemers die goedkoper werken omdat ze weten dat ze niet voor problemen komen te staan.” cten

archite

Hoveniersdreef 66 – 3001 Heverlee – T 016 30 17 17 info@eiland7.be – www.eiland7.be


© Liesbet Goetschalckx I nt eRV I ew

JORIS VERMEIREN, EILAND 7 ARCHITECTEN

“Een architect is tegenwoordig vaak meer advocaat dan ontwerper” Ontwerpen, bouwaanvragen indienen, prijsoffertes analyseren, werfverslagen maken, facturen van aannemers controleren: dat en nog veel meer is de taak van een architect in een bouwproces. Voor Joris Vermeiren, zaakvoerder van EILAND 7 architecten, gaat de verantwoordelijkheid van de architect stilaan té ver. Getuige daarvan het toenemende aantal processen tegen architecten. M.M.: Wat is de huidige rol van de architect in het bouwproces? Joris Vermeiren: “Een architect is tegenwoordig vaak meer advocaat dan ontwerper: hij neemt de bouwheer bij de hand en adviseert hem tijdens het hele bouwproject. Op alle gebied. Het is een rol die onze deontologie ons oplegt. En dat is goed, want het is de enige manier om een bouwproject goed aan te pakken. Langs de andere kant: het is bijna absurd wat je als architect vandaag allemaal moet weten, kennen en op de bouwplaats gezien hebben. Bouwheren en overheden vragen ons om een bij wijze van spreken kant-en-klaar Lego- of Ikeapakket af te leveren. Het is tekenend dat het aantal bouwvergunningen de afgelopen jaren daalde, maar dat het aantal processen bijna recht evenredig steeg.” M.M.: Hoe gaat EILAND 7 architecten om met de aansprakelijkheidspolitiek? “Wij proberen gewoon ons werk te doen zoals het moet. Alleen moeten we door al die bijkomende verantwoordelijkheden meer en meer tijd in projecten investeren. Werk achter de schermen waar we niet voor betaald worden. Want als architect verkoop je eigenlijk tijd. En die mag je niet allemaal aanrekenen omdat anders je ereloon de pan uit swingt. Zoals iedereen proberen we problemen op de werf te vermijden. Doen die zich toch voor, dan zoeken we naar een oplossing met alle betrokken partijen. Daarbij zijn we niet te beroerd om zelf in te staan voor onze eigen verantwoordelijkheden.”

M.M.: Wat doet EILAND 7 architecten om zijn imago in stand te houden? “Als architect moet je de bouwheer altijd in de ogen durven te kijken, ook wanneer het misgaat. Kun je dat, dan moet je ook niet voor je imago vrezen. Daarom bieden we al onze klanten hetzelfde ‘pakket’ aan. Hoe klein het project ook is, we leveren altijd volledig gedetailleerde bouwdossiers af om timing en budget onder controle te houden. Van ontwerp tot oplevering: elke fase volgen we volledig mee op. We combineren dat met in te zetten op mond-tot-mondreclame. Dat is nog altijd de beste, maar ook de moeilijkste manier om aan je imago te werken. En tot nu toe slagen we daar met EILAND 7 architecten in.” M.M.: Hoe zit het met jullie communicatie naar de buitenwereld? “Ik hou me als zaakvoerder bijna uitsluitend bezig met ontwerpen en werfopvolging. Aan communicatie besteed ik te weinig aandacht. Ik vind dat projecten voor zich moeten spreken. Potentiële klanten geef ik de adressen van onze gebouwen en telefoonnummers van opdrachtgevers: opnieuw die mond-totmondreclame. En in zijn communicatie over lopende projecten moet een architect altijd eerlijk zijn en durven zeggen dat absoluut niet alles rozengeur en maneschijn is. Want problemen horen onvermijdelijk bij een bouwproject. Alleen moet je er alles aan doen om die te vermijden. En ze natuurlijk oplossen als ze zich toch voordoen.“ Koen Bruelemans

19


heLon aRC hI t eC t en

Ontwerper van uw bouwproject, maar vooral uw consultant! Het portfolio van Helon Architecten toont een brede waaier aan projecten voor bedrijven en overheden. Van kantoorgebouwen en industriebouw over appartementen en sociale woningbouw tot restauratie- en renovatieprojecten. Of: van een bank- en verzekeringskantoor in Lot tot de restauratie van de Celismolen in Hoegaarden. “Onze dienstverlening is onze belangrijkste troef,” vertelt Frank Roobaert. “Wij gaan voor élke opdrachtgever ver in onze communicatie. Ver in hoe we het budget opvolgen. En ver in onze aanpak van het hele dossier.”

Dialoog en dienstverlening De bedrijven waarvoor Helon werkt, verwachten efficiëntie en functionaliteit. Open communiceren en dialoog met alle partijen is daarbij cruciaal. “Niet altijd eenvoudig, maar wél essentieel. Als architect moeten wij de dialoog met álle partners binnen het bouwteam stimuleren tot de neuzen in dezelfde richting wijzen. De richting die de klant uitwil!”, beklemtoont Maarten Meerts. “Wij staan aan het roer, maar ‘de kapitein’ wijst waar naartoe.” Kortom: de klant met zijn verwachtingen is bij Helon dé spil waar alles om draait. En belangrijk: het budget maakt van in het begin deel uit van de dialoog, niet pas achteraf. Zo vermijdt Helon verrassingen.

Laat u adviseren vóór de bouw

U kunt bij Helon Architecten terecht met heel concrete ideeën. Maar ook met prille plannen klopt u best al eens aan. “Vanuit ons beroepsinzicht bieden wij oplossingen en denken wij mee met de opdrachtgever. Wij reiken instrumenten aan om vlot knopen door te hakken. Zonder de klant iets op te dringen: hij beslist,” legt Maarten Meerts uit. “Mensen laten zich vandaag adviseren over van alles en nog wat. Laat u ook vooraf adviseren over uw bouw. Pas dan kunt u weloverwogen keuzes maken,” vult Frank Roobaert 20

aan. “Wij zijn meer dan de ontwerper van projecten. Wij zien onszelf als consultants die opdrachtgevers bijstaan en adviseren van idee tot afgewerkt gebouw.”

Van ondernemers, voor ondernemers

Een bouwproject tot in de puntjes opvolgen, vraagt veel tijd: om vorderingsstaten te verifiëren bijvoorbeeld. Tijd die een ondernemer meestal niet heeft. Helon neemt u in het bouwproces heel wat administratie uit handen. Zo spaart u tijd die u ánders kunt besteden. Frank Roobaert besluit: “Net als onze klanten zijn ook wij ondernemers en we denken en handelen daarnaar. De noden en prioriteiten van een bedrijf zijn ons dan ook bekend. Onze aanpak past de principes van verantwoord bedrijfsbeheer toe op het bouwproces.”

Bergensesteenweg 709A b3 – 1600 Sint-Pieters-Leeuw – T 02 300 07 50 info@helon-architecten.be – www.helon-architecten.be


Frank Roobaert en Maarten Meerts. I nt eRV I ew

FRANK ROOBAERT EN MAARTEN MEERTS, HELON ARCHITECTEN

“Vertrouwen, advies en overleg” “De crisis mag ondernemers niet afschrikken om te bouwen,” stellen Frank Roobaert en Maarten Meerts van Helon Architecten. “Er zijn genoeg firma’s die kunnen bijdragen tot een financieel haalbaar project. Twijfelt u toch? Laat dan eerst de haalbaarheid van het project onderzoeken.” In de visie van Helon Architecten is de architect naast ontwerper een integere raadgever waarbij doorgedreven overleg de basis is van een succesvol bouwproject. M.M.: Wat is de huidige rol van de architect in het bouwproces? Frank Roobaert en Maarten Meerts: “De architect is een echte vertrouwenspersoon. Een opdrachtgever heeft een ‘vonk’, een idee dat door de architect tot een afgewerkt project wordt getransformeerd. De architect begeleidt en adviseert: hij staat náást de klant. Hij moet de ideeën en identiteit van de opdrachtgever begrijpen en vertalen. Hij mag anderzijds niet te beroerd zijn om de expertise van andere partners in het bouwproces te erkennen. Overleg faciliteren binnen het team is een belangrijke taak van de architect.” M.M.: Hoe gaat u om met de aansprakelijkheidspolitiek in de bouwsector? “Architecten zijn verplicht verzekerd, aannemers niet. Daarom screenen wij aannemers met wie wij willen samenwerken. Dat is een dienst aan onze klant. Zelf vinden wij de tienjarige aansprakelijkheid geen probleem. Integendeel! De kwaliteit in de bouw ligt daardoor hoog in vergelijking met onze buurlanden. De aansprakelijkheid dwingt ons om tot een consensus te komen. Geen zwaard van Damocles dus, eerder een stimulans voor bouwkwaliteit.” M.M.: Hoe trachten architecten hun imago in stand te houden? “Het imago hangt af van hoe je je profileert als architect. Enerzijds laat je je ontwerpen voor zich spreken, maar wij vinden het belangrijk om ook de kwaliteit en techniciteit van de uitvoering in de verf te zetten. Wij zien onszelf in de eerste plaats als dienstverlener, meer dan als leverancier van een

ontwerp. Actief aan je imago werken is dan niet zo evident. Wij moeten het vooral hebben van mond-tot-mondreclame.” M.M.: Hoe pakt u de communicatie met de buitenwereld dan nog aan? “ De ‘commerciële’ communicatie kunnen we met ons vrije beroep moeilijk sturen, de ‘operationele’ communicatie echter maximaal. We doelen dan op de bereikbaarheid van de architect: of hij op problemen kan anticiperen, of er een goede vergaderstructuur is in het team, … Dát toont hoe de architect werkt.” “Communicatie is ook de eerste sleutel om problemen op te lossen en faalkosten te minimaliseren. Open en snel communiceren is daarom cruciaal in een bouwproces. Het maakt deel uit van de bemiddelende rol van de architect. Wij sturen erop aan dat onze bouwheren overleggen. Met de buren bijvoorbeeld of met de stedenbouwkundige dienst. We spreken tegen als het moet. Wij geven dus niet enkel goed nieuws, maar wijzen ook op problemen en gaan af en toe op de rem staan.” M.M.: Wat kan de overheid doen om de bouwsector te stimuleren? “De huidige administratieve last is echt een probleem. We stoppen meer tijd in administratie dan in onze opdrachtgever. Inzetten op efficiëntere procedures, dáár ligt een echte uitdaging voor de overheid. Uiteindelijk betekent die zware administratie een rem op het ondernemerschap. Ondernemers moeten soms jaren wachten op een uitbreiding. Als architect zorgen wij voor een oplossing. Uiteraard! Maar de administratieve molens malen langzaam. Dat moét eenvoudiger!” Lieve Sterckx

21


Wie met een verbouwing start, wil zijn bestaande woning verbeteren. Maar hoe behoudt u het karakter van uw pand? En hoe benut u alle mogelijkheden voor een optimaal comfort? Architecte Inge Watteeuw legt zich toe op renovatieprojecten. De symbiose tussen oud en nieuw is haar uitgangspunt. In ge wat t eeuw aRC hI t eC t en

“Oud en nieuw in harmonie brengen” Wat is voor u een geslaagd renovatieproject? Architecte Inge Watteeuw: “Een tevreden bouwheer op het einde van de rit is natuurlijk het doel van elk bouwproject. Daarnaast vind ik het belangrijk dat het karakter van het verbouwde pand intact blijft. Uw bezoeker mag het onderscheid tussen oud en nieuw in uw woning niet zien. Daarom vermijd ik abrupte ingrepen. Met weloverwogen aanpassingen krijgt u een woning met een tijdloos effect. Het resultaat van deze aanpak? Ook tien of twintig jaar na de verbouwing woont u nog in een pand dat karakter uitstraalt.” “Om dit resultaat te bereiken, hanteer ik een bijzondere aanpak. Vertel me eerst wat u als bouwheer verwacht. Dan achterhaal ik de geschiedenis van uw woning. Welke materialen werden er gebruikt toen het gebouwd werd? En welke kleuren? Die geschiedenis verwerk ik in mijn ontwerp. En daarbij vertrek ik trouwens van ‘binnen’ naar ‘buiten’. Leefruimtes die een gevoel van behaaglijkheid oproepen, staan centraal in mijn werk. Mijn 22

verleden als interieurarchitecte laat zich hier voelen.”

FICHE

Vandaag is bouwen synoniem met duurzaamheid. Ook bij verbouwingen? “Bij nieuwbouw draait het vandaag rond isolatienormen en energieprestaties. Maar duurzaamheid betekent volgens mij veel meer. Wanneer u een woning afbreekt om een nieuwe te bouwen, gaan er heel wat grondstoffen verloren. En reken daarbij de energie die nodig is om nieuwe bouwmaterialen te produceren. Echt duurzaam kunnen we dit niet noemen. En dat terwijl er veel gebouwen wachten op een renovatie. Het geheugen van de stad wacht op een nieuwe toekomst. Dat is pas echte duurzaamheid.” “Trouwens met een verbouwing laat u uw woning ook aan de strenge isolatienormen beantwoorden. En toegegeven: een renovatieproject is vaak een uitdaging. Maar soms is er maar een simpele ingreep nodig voor een nieuw ruimtelijk inzicht.”

Specialisatie: particuliere renovatieprojecten.

Bezoek www.ingewatteeuw.be voor meer informatie.

Filosofie: eenheid tussen oud en nieuw.

Omschrijving: een karaktervolle woning, met uw wensen en budget als richtlijn en de geschiedenis van uw pand als uitgangspunt.

Beukenberg 28 – 1190 Brussel T 02 343 30 54 – inge.watteeuw@skynet.be www.ingewatteeuw.be


Schoenmaker blijf bij uw leest: dat geldt ook bij renovaties, vindt architecte Inge Watteeuw. “Dikwijls gaan verbouwers zelf aan de slag en werken ze vol enthousiasme een plan uit, dat nogal eens leidt tot kostbare ingrepen zonder meerwaarde. Ieder zijn specialiteit. Laat het werk over aan professionals. U kunt beter met een ruïne aankloppen bij een architect dan met een half afgewerkte woning.”

Inge Watteeuw.

I nt eRV I ew

INGE WATTEEUW, INGE WATTEEUW ARCHITECTEN

“Per definitie een teamspeler” M.M.: Wat is de huidige rol van de architect binnen het bouwproces? Inge Watteeuw: “Als architect ben je de spil van het bouwof verbouwproject. Vanaf het prille begin – wanneer de opdrachtgever langskomt met soms vage ideeën en plannen – tot de oplevering. Je vertaalt de wensen van de bouwheer naar concrete plannen, binnen het beschikbare budget. Daarna coordineer je het team dat de werkzaamheden uitvoert.” “Bij zo’n project komt meer kijken dan men denkt. Eerst en vooral moet je de verlangens en mogelijkheden van de opdrachtgever haarfijn in kaart brengen. En dan zoek je een evenwicht tussen de twee. Daarom neem ik voor elk renovatieproject de tijd voor een uitvoerig onderzoek. Ik achterhaal welke kleuren en materialen er in de oorspronkelijke bouwperiode van het pand – bijvoorbeeld de jaren 60 – gebruikt werden. Dan pas ik in mijn ontwerp die elementen toe in een hedendaagse context. Het resultaat? Een symbiose tussen oud en nieuw. Zo krijg je een tijdloos effect en blijft het karakter van de woning behouden.” “Staat het ontwerp op punt? Dan volgen de meetstaat, de offertes en het uitvoeringsdossier. En ten slotte de coördinatie en opvolging van de werkzaamheden. Een heel traject dus.”

verantwoordelijkheid en heeft zijn specialiteit. Daarom is een architect per definitie een teamspeler.”

M.M.: Hoe gaan architecten om met de aansprakelijkheidspolitiek binnen de bouwsector? “De architect is het aanspreekpunt van de bouwheer en dus komt elk probleem uiteindelijk op zijn bord terecht. Door overleg met de betrokken partners probeer je eventuele problemen op te lossen. Teamwerk is hier het sleutelbegrip – bij grotere opdrachten is dat nog belangrijker. Elke partner is een onderdeel van een geoliede machine: iedereen draagt zijn

M.M.: Hoe communiceren architecten met doelgroepen, stakeholders en het publiek? “Succesvol bouwen of verbouwen betekent teamwerk. Precies daarom is communicatie cruciaal. En de beste reclame? Dat is mond-tot-mondreclame. Een tevreden bouwheer is een garantie op nieuwe opdrachten. En natuurlijk is een website vandaag dé manier om een portfolio in de kijker te zetten.”

M.M.: Staan architecten stil bij het imago van hun beroep? En hoe houden ze het in stand? “Kleinschalige privéverbouwingen zijn vaak een bron van zorgen voor de opdrachtgever. Financiële bekommernissen, onzichtbare constructiefouten of een werfsituatie in de eigen woning, … Onvermijdelijk zetten ook deze problemen het beroep van architect in een slecht daglicht. Daarom vind ik het belangrijk dat de bouwheer mij als een vertrouwenspersoon beschouwt – van het begin tot het einde van het project. Zo zorg ik ervoor dat de opdrachtgever tevreden is over het resultaat. En uiteindelijk leidt dat tot een goed imago. Van mezelf, én van mijn confraters.” “Maar uiteindelijk is het de opdrachtgever die de sleutel in handen heeft. Neemt hij wel tijdig een architect in de arm? Vaak gaan verbouwers zelf aan de slag en werken ze vol enthousiasme een plan uit. En dat leidt vaak tot kostbare ingrepen zonder meerwaarde. Ieder zijn specialiteit. Laat daarom het werk over aan professionals. U kunt beter met een ruïne aankloppen bij een architect dan met een half afgewerkte woning.”

Tom Goossens

23


Jeugdcentrum.

Maalderij.

Woning Roels.

C 2o- aRC hI t eC ts

Functionele ontwerpen zonder ballast Architecten Marnik Dehaen en Erna Polspoel houden van functionele ontwerpen zonder ballast. Dat laat zich vertalen in de vormgeving van de gebouwen die worden ontworpen. Publieke gebouwen, appartementen of privéwoningen: C2O-Architects geeft de voorkeur aan eenvoudige volumes die in elkaar worden geschoven. Aan de vorm van elk volume leidt u de functie af. Open volumes voor leefruimtes, gesloten ruimtes voor andere functies. Het resultaat? Hedendaags en tezelfdertijd tijdloze architectuur.

Publieke gebouwen

Appartementen

Dit jeugdcentrum wordt een aantrekkelijk, strak wit gebouw waarin drie duidelijk andere functies met elkaar in harmonie werden gecombineerd: de administratie van de jeugdwerking, een fuifzaal en jeugdhuis ’t Bronneken. Het gebouw werd samen met het skatepark opgenomen in een globaal masterplan voor de Asphalco-site in Asse. C2O-Architects werkte ook mee aan dat masterplan, samen met het kantoor ORG.

In de voormalige oude Maalderij (Asse) wordt het straks mooi wonen. De Maalderij koppelt de verbouwing van een oud industrieel pand aan een nieuwbouwconcept met moderne loften en een ondergrondse parking.

24

open in elkaar doorlopende ruimten en het concept van levenslang wonen door het kunnen herorganiseren van de bestaande inwendige modules.

Privéwoningen

Voor de woning Roels is handig gespeeld met de functie van de deelvolumes. Opvallend zijn de gelijmde gevelsteen, de

C2O Architects

bv-bvba

Nieuwstraat 27 – 1730 Asse – T 02 453 15 66 info@c2o-architects.be – www.c2o-architects.be


Erna Polspoel en Marnik Dehaen. I nt eRV I ew

MARNIK DEHAEN EN ERNA POLSPOEL, C2O-ARCHITECTS

“Niet elke architect doet hetzelfde werk” De rol van de architect veranderde de voorbije jaren in sneltempo. Marnik Dehaen en Erna Polspoel van C2OArchitects wijzen op de toenemende complexiteit van hun beroep. M.M.: Wat is de huidige rol van de architect binnen het bouwproces? C2O: “Die werd complexer. Er is de EPB of energieprestatieregelgeving voor bouwers, de veiligheidscoördinatie, de nieuwe brandnormen, de toegankelijkheidsverordeningen en ga maar door. Er is federale wetgeving, maar ook regelgeving op het niveau van gewesten en gemeenschappen. We zitten dicht bij Brussel en daar gelden andere regels. Die complexiteit zet de huidige rol van de architect onder druk. En als architect kan je niet alle kosten doorrekenen aan de klant. Je moet dat dus heel efficiënt aanpakken.” M.M.: Hoe gaat u om met de aansprakelijkheidspolitiek binnen de bouwsector? “Een architect doet steeds vaker een beroep op partners. Takenpakketten werden opgesplitst. Een stabiliteitsingenieur heeft geen controleopdracht, een architect zou alles moeten narekenen. Dat kan niet. Voor de wetgever blijft de architect aansprakelijk, hij staat aan de top van de pyramide. Terwijl het in de praktijk om een balk gaat. De wetgeving voor de aansprakelijkheid is aan dringende vernieuwing toe.” M.M.: Hoe tracht u uw imago in stand te houden? “Het aantal architecten verdubbelde op 20 jaar tijd. Ereloonbarema’s zijn afgeschaft onder druk van Europa en het vrije liberale marktprincipe. Dat leidde tot een groot verschil in erelonen. Klanten beseffen niet altijd dat er vooral een groot verschil in dienstverlening is. Een architect is verantwoordelijk voor conceptie en controle. Tot hoever gaat die controle? Wij communiceren duidelijk over wat we doen, gaan daarna aan de slag en leveren vervolgens iets af dat mooi en efficiënt is, omdat we altijd goed luisteren naar wat de bouwheer wil.”

M.M.: Architecten en communicatie naar de buitenwereld, hoe zit dat? “De tijd dat we niet mochten adverteren, ligt achter ons. Vergelijkende reclame is uit den boze en de waardigheid van het beroep is belangrijk. Er zijn geen strikte richtlijnen vanuit de Orde van Architecten. Als architect moet je het hebben van mond-tot-mondreclame, van aandacht in boeken en tijdschriften, van werfaanduidingen en van evenementen als de Vlaamse Renovatiedag of Mijn Huis Mijn Architect. Die evenementen hebben een grote impact, omdat kandidaat-bouwers kunnen spreken met bewoners. En uiteraard is er je website met foto’s van realisaties. Het nadeel is dat mensen soms denken dat je alleen kunt ontwerpen wat je al eerder hebt ontworpen. Terwijl een architect dikwijls met vernieuwing bezig is.” M.M.: Wat vindt u boeiend en uitdagend aan dit beroep? “De immer veranderende context: andere mensen, andere bouwplekken, andere regels. En stijlen, technieken en materialen evolueren voortdurend. Het is zoals muziek: met een beperkt aantal noten maak je telkens weer andere muziek. Een grote uitdaging is de complexe regelgeving en de verantwoordelijkheid die daarmee samenhangt. Net als de vragen van bouwheren, partners en aannemers. Mensen wachten niet tot de volgende werfvergadering en sturen voortdurend vragen, suggesties of ideeën door. Men verwacht dat de architect alles tot in de puntjes onder controle heeft, men verwacht soms het onmogelijke. Dit kaderen vergt een uitdaging maar het maakt het eindresultaat mooier. Want de glimlach van uw klant, daar doe je het voor.” Wim De Mont

25


Villa te Grimbergen

Villa te Mollem - fotografie: Helen Hermans

Meergezinswoning te Beigem

Woning te Grimbergen - fotografie: Cafeïne

g&g aRC hI t eC t en

Interieur en exterieur zijn evenwaardig G&G architecten neemt vaak het interieur als vertrekpunt voor een gebouw waar het aangenaam wonen of werken is. 3D-visualisatie leidt de ontwerp- en de uitvoeringsfase in goede banen. G&G architecten is actief op het vlak van woningbouw, overheids- en bedrijfsgebouwen en winkel- en horecainrichting. Voor G&G architecten zijn interieur en exterieur evenwaardig en een van de sterktes van het kantoor is het ontwerpen van totaalconcepten. “Vaak vertrekken we vanuit het interieur om een zo functioneel mogelijk gebouw te ontwerpen,” zegt Koen Gaudaen. “We vertrekken niet vanuit een vooraf vastgelegde vorm. Het interieur vertalen we vervolgens naar een hedendaagse ‘machine à habiter’ of ‘machine à travailler’.”

Impact op de omgeving

Goed luisteren is de eerste opdracht van een architect: “Wat u als opdrachtgever wil, moet zichtbaar zijn in het programma van eisen. Andere parameters zijn de kostprijs, de duurzaamheid, de energiezuinigheid en de maatschappelijke waarde van elk project. Want elk gebouw heeft een impact op de omgeving.”

3D

G&G architecten werkt voor interieur en architectuur met bim-software Autodesk Revit in 3D. “Zo krijgt u als bouwheer, maar ook als aannemer of technische partner, een duidelijk beeld van hoe het gebouw er op esthetisch én constructief vlak uitziet,” licht Koen Gaudaen toe. “Wij bouwen als het ware een virtuele maquette. Die 3D-visualisatie laat toe om vooraf een correcte prijs te berekenen en vermijdt fouten bij 26

de uitvoering.” Vervolgens zorgt G&G architecten ervoor dat u het resultaat krijgt dat u verwacht, door de verschillende partijen bij elkaar te brengen: de opdrachtgever bij de overheid en de studiebureaus, en vervolgens de opdrachtgever bij de verschillende uitvoerders. Want elk ontwerp is persoonlijk, op maat van u als klant.

Nieuwbouw en vernieuwbouw

Het werk van een architect stopt niet bij het ontwerp. “Net daarom is die voorbereidingsfase zo belangrijk,” zegt Koen Gaudaen. “Onze klanten zijn particulieren, bedrijven, promotoren en overheidsinstellingen.” De helft van de activiteiten van G&G architecten bestaat uit nieuwbouw, de andere helft uit renovatie en verbouwingen. Ook van kantoren, toonzalen en zelfs industriegebouwen: “We hebben als architect een brede basis. Waar een vorm van specialisatie vereist is, laten we ons bijstaan door de juiste partners.”

Prinsenstraat 26 – 1850 Grimbergen – T 02 270 45 25 info@gg-architecten.be – www.gg-architecten.be


Leerhuis Colruyt - fotografie: Helen Hermans

Koen Gaudaen

Politiecommissariaat te Grimbergen - fotografie: Helen Hermans

I nt eRV I ew

KOEN GAUDAEN, G&G ARCHITECTEN

“Ieder nieuw project is een uitdaging” De rol van de architect veranderde de voorbije jaren in sneltempo. Het doel blijft onveranderd, zegt Koen Gaudaen van G&G architecten: ervoor zorgen dat het resultaat beantwoordt aan de verwachtingen van de opdrachtgever. M.M.: Wat is de huidige rol van de architect binnen het bouwproces? Koen Gaudaen: “Als architect sta je de opdrachtgever bij tijdens het hele bouwproces. Het begint met de opstelling van het programma van eisen. Dan volgen de eerste tekeningen, de kostenberekening, het ontwerp en de uitvoering. Het streefdoel is altijd dat de opdrachtgever na afloop zegt: ‘Dit beantwoordt aan mijn verwachtingen’.” M.M.: Hoe gaat u om met de aansprakelijkheidspolitiek binnen de bouwsector? “In de eerste plaats tracht je als architect dat deel van het bouwproces dat tot jouw taak behoort, zo goed mogelijk uit te voeren. Dit houdt in dat je een degelijk concept uitwerkt en vervolgens een gedetailleerd uitvoeringsdossier opstelt. Tijdens de uitvoering van de werken tracht G&G architecten zowel bouwheer als aannemer(s) proactief bij te staan. Ik meen echter dat het huidige onevenwicht van verzekeringsplicht tussen de verschillende bouwpartners dient weggewerkt te worden. Dit zou alle betrokkenen ten goede komen.” M.M.: Hoe tracht u uw imago in stand te houden? “In de eerste plaats door een uitgekiend ontwerp op maat van de bouwheer te maken. Dit ontwerp moet tot in detail voorbereid worden alvorens het in uitvoering kan gaan. Onze overtuiging blijft dat deze voorbereiding een zeer belangrijke

factor is in het slagen van het project. Ten slotte door zowel bouwheer als aannemer(s) proactief bij te staan tijdens de uitvoering van de werken” M.M.: Architecten en communicatie naar de buitenwereld, hoe zit dat? “Gerealiseerde projecten, werven en je website om je te profileren, dat zijn de drie pijlers van de communicatie van een architect. En dan is het een zaak van mond-tot-mondreclame. Elk nieuw gebouw maakt deel uit van je communicatie: heel vaak volgt daar een nieuwe opdracht uit. Puur advertereren heeft weinig zin, je gebouwen moeten gezien worden.” M.M.: Wat vindt u boeiend en wat vindt u moeilijk aan dit beroep? “Het boeiendste is dat je van bij het begin bij een project wordt betrokken. Vanuit het programma van eisen ga je iets creëren, in overleg met de opdrachtgever en de overheden. En vervolgens zie je dat opgebouwd worden. Boeiend is ook het zoeken naar oplossingen voor bepaalde vraagstukken, elke dag opnieuw. Ieder nieuw project is een uitdaging. En het moeilijkste van dit beroep? (denkt lang na) Moeilijk is het omgaan met bouwpartners die er niet hetzelfde doel op nahouden. Al is het tezelfdertijd een sterkte van je bureau hoe het dergelijke probleemsituaties weet aan te pakken.” Wim De Mont

27


Bij Pami werken we met passie mee aan een aangenaam werkklimaat in je bedrijf. Door het creëren van functionele en ambitieuze werkplekken. Een plek waar je grààg werkt. Door hedendaags kantoormeubilair te maken. Doordacht en duurzaam, uit liefde voor ons vak.

ACV Brussel Industrielaan 20 | Nolimpark 1408 | B-3900 Overpelt T +32 11 800 700 | info@pami.be | www.pami.be

Referenties: Harol • VMMa • Janssen Pharmaceutica • Acerta • Grontmij • Kinderziekenhuis PrinsesElisabeth UZ Gent • Carglass • FOR-CMS • Stadskantoor Leuven • Mercedes Benelux • Ricoh • Nationale Bank • Nyrstar • Bank J.Van Breda & C° • TU Eindhoven • Fost Plus • Vlaamse Gemeenschapscommissie • ACV Brussel • Melexis • Flexpoint • JBC • ...

Safecon Bvba - Uw risico’s, onze zorg! Safecon bvba is actief met en voor investeerders, professionele gebruikers, ontwikkelaars, industriële sectoren, promotoren, eindgebruikers, non-profitorganisaties, overheden en particuliere klanten. Het toepassingsgebied van onze dienstverlening zijn alle industriële en dienstverlenende sectoren, ongeacht de activiteit. Onze kwalitatieve dienstverlening (wij zijn in het bezit van het Q-for kwaliteitslabel) en adviesverstrekking steunt op meer dan 15 jaar ervaring inzake preventieadvies, veiligheidsadvies gevaarlijke goederen, veiligheidscoördinatie, ontwerp en uitvoering voor bouwwerven, kwaliteitsmanagement, consultancy arbeidsveiligheid en welzijn in een risk management omgeving. Onze onafhankelijke positie en projectmatig geïntegreerde aanpak, gedragen door waarden als transparantie, kwaliteit, knowhow, proactief en ethisch handelen, onderscheiden Safecon als uw preferente partner bij de realisatie van uw projecten. Onze visie is dan ook om elk project binnen de gestelde deadline, volgens het wReeds vele klanten weten deze praktische, deskundige, pragmatische en resultaatgerichte aanpak te waarderen. Davy Van Dooren, Ing. MSc. Managing Director Safecon Bvba

Erkenningsnr.: DV.O206945

Safecon bvba is een expertisebureau in arbeidsveiligheid en projectmanagement en biedt zowel voor België als Nederland een totaalpakket van dienstverlening aan inzake kwaliteit, arbeidsveiligheid en leefmilieu. Ons integraal aanbod wordt opgedeeld in 7 core competences:

opleidingen audit en zorgsystemen risk management veiligheidscoördinatie

detachering bouwteamcoördinatie project op maat

Tel : +32 14 70 21 60, Fax : +32 14 71 87 28 info@safecon.be, www.safecon.be Maatschappelijke zetel : Safecon Bvba, Kromstraat 16, 2470 Retie Exploitatiezetel : Safecon Bvba, St. Paulusstraat 23/0001, 2470 Retie

Uw direct aanspreekbare transporteur “Onze klanten hebben een direct contact met de zaakvoerders”. Daardoor krijgen ze haast ‘instant’ een antwoord op al hun vragen. We bieden de klok rond onze diensten aan Dringende vrachten leveren we zelfs ‘s avonds laat en in het weekend aan. Met deze extra’s maken we het verschil. Bovendien spreken onze chauffeurs Nederlands en Frans en helpen ze bij het laden en lossen. Betere service door familiale taakverdeling Transports Vanderoel biedt zijn klanten een uitstekende service. De succesformule? Een strikte, familiale taakverdeling!

28

Nederokkerzeelsesteenweg 6 3071 Kortenberg T 02 757 12 35 www.transportsvanderoel.be


Bou w – Va stg oe d

“Een woning die in contact staat met de buitenwereld, maar je ook de kans geeft om je ervan af te sluiten.” Dirk Guffens.

DIRK GUFFENS, OZET CONSULTING

“We moeten onze hele manier van leven herbekijken” Zonder het zelf altijd goed te beseffen is ons leven vaak verworden tot een ratrace, waarin anderen bepalen wat we moeten doen. Daar wil Dirk Guffens met Ozet Consulting een tegengewicht aan bieden. “Ik verkoop geen product, maar een idee, een levenswijze.” Door zijn achtergrond als bouwkundige vertrekt Dirk Guffens voor zijn ideeën vanuit het bouwen. “We willen mensen helpen om terug bewuster te leven, om te leven volgens hun eigen vrije wil. Omdat we zoveel tijd in onze woning doorbrengen, speelt die daarin een grote rol. Zo pleiten we voor een compacte ecologisch bewust gebouwde woning, die door het spelen met de ruimte tegelijk ruim aanvoelt. Een woning die in contact staat met de buitenwereld, maar je ook de kans geeft om je ervan af te sluiten.” “De woning moet in de eerste plaats bedoeld zijn om in te leven, en ervoor zorgen dat je er tot rust kan komen. Het is bijvoorbeeld belangrijk om een ruimte te voorzien waarin je, voor het slapengaan, nog eventjes kan relaxen zodat je alle stress van de buitenwereld kan loslaten en bewust kan bezig zijn met je eigen leven”, vertelt Dirk. Omdat een gezond leven nauw samenhangt met een gezonde woning en leefomgeving kiest Ozet Consulting voor een ecologische manier van bouwen. “Vaak komen we uit bij houtbouw, maar ook massieve lage-energiewoningen en passiefwoningen behoren tot de mogelijkheden. Het is belangrijk om energiebewust en met natuurlijke materialen te bouwen, maar dit mag zeker niet ten koste gaan van de betaalbaarheid en leefbaarheid van de woning. Uiteindelijk is het vooral de tevredenheid van de klant die telt, want zijn gevoel van geluk hangt daarmee samen.”

HOGER RENDEMENT Ook op werkgebied pleit Dirk Guffens voor meer bewuste keuzes, en begeleidt hij werknemers en bedrijven in dit proces. “Als je je werk niet graag doet, ga dan iets anders doen. Of zorg er op zijn minst voor dat je bewust een eigen keuze maakt, dat je met ‘goesting’ gaat werken. Omgekeerd is het ook belangrijk dat werkgevers hierop inspelen: ze moeten een aangename werkplek creëren, en ervoor zorgen dat hun werknemers zich gelukkig en fier voelen in hun job. Als die voorwaarden vervuld zijn, zal het absenteïsme vanzelf afnemen en het rendement toenemen.” Om die bewuste levenskeuzes te leren maken organiseert Ozet Consulting persoonlijke en collectieve opleidingen. “Het komt er vooral op aan om de problemen op een andere manier te bekijken en andere overtuigingen te creëren. Dat kan je aanleren aan de hand van enkele eenvoudige oefeningen, maar we bieden ook volledige cursussen van een dikke week aan. Deze opleidingen organiseren we bijvoorbeeld ook op maat van bedrijven. Ze stellen mensen in staat om op een bewuste, maatschappelijk en ethisch verantwoorde manier te leven zonder zichzelf buiten de maatschappij te plaatsen. Een goed evenwicht tussen jezelf en de buitenwereld vinden, vanuit je eigen vrije wil, is daarbij primordiaal.” Meer info: www.ozet.be Elien Haentjens

29


Mathieu Verwilghen. C ent uRY 21 BeneLu X

“Opleidingsaanbod onderscheidt ons, én onze makelaars” CENTURY 21 is de grootste vastgoedorganisatie ter wereld met meer dan 7000 kantoren in meer dan 74 landen. “Vorming verklaart grotendeels het succes van de organisatie op de Belgische markt, en bij uitbreiding in de hele wereld,” zegt general manager Mathieu Verwilghen. CENTURY 21 Benelux onderscheidt zich met een uitgebreid cursusaanbod voor makelaars in de CENTURY 21 Academy. In de Benelux is CENTURY 21 actief sinds 1995 en telt het intussen meer dan 195 kantoren. “De CENTURY 21 kantoren en teams kennen de aspecten van hun vak door en door. Ze zijn in de eerste plaats adviseurs die hun klanten moeten begrijpen, begeleiden en adviseren,” legt Mathieu Verwilghen uit. “Hun eerste prioriteit is niet alleen hun ervaring en marktkennis ter beschikking van de consument te stellen, maar ook alle gerelateerde aspecten in verband met de vastgoedtransactie.”

CENTURY 21 Academy

De professionele aanpak van de makelaars wordt gegarandeerd door een waaier van opleidingen die alle aspecten van het beroep bestrijken, als aanvulling op een verplichte permanente opleiding. “Dankzij deze opleidingen, die variëren van een verkooptraining tot een ver doorgedreven managementtraining, kan onze makelaar zijn marktaandeel verder uitbreiden. De kennis die hij opdoet tijdens de trainingen bezorgt hem, in functie van zijn persoonlijke evolutie, de knowhow om

mee te evolueren met de markt én met het veranderende gedrag van de consument,” aldus Mathieu Verwilghen.

Kennisdelen

Tijdens de opleidingen worden de kennis en de ervaringen van de makelaars met elkaar gedeeld. “Door ervaringen met anderen te delen, verrijken onze makelaars hun bagage en krijgen ze een betere strategische visie en een betere structuur in het kantoor waar kwaliteit boven alles staat. Doel van de opleidingen is dus ook om meer communicatie tussen de makelaars tot stand te brengen, ook internationaal, en zo de kennis en de informatie over de markt te verhogen. Dankzij deze deskundigheid kunnen de makelaars mee evolueren met de markt waarin ze werken en optimaal beantwoorden aan de verwachtingen van de kopers of eigenaars.”

Als eerste ISO-genormeerd Na een externe, internationale audit haalde CENTURY 21 Benelux in 2010 het ISO 9001:2008 certificaat. De vastgoedorganisatie is in België de eerste in de sector die zich laat keuren. ISO staat voor International Organization for Standardization en is een ‘kwaliteitsborgingsysteem’ waaruit blijkt dat een organisatie voldoet aan de strenge eisen die door de ISO-norm worden gesteld op vlak van kwaliteitsmanagement. 30

ISO 9001 : 2008

Handelslei 308 – 2980 Zoersel – T 03 309 21 08 – info@century21.be www.century21.be – www.century21global.com, www.facebook.com/century21benelux – www.twitter.com/@C21Benelux


Bo uw – Vastg o e d

MATHIEU VERWILGHEN, GENERAL MANAGER CENTURY 21 BENELUX

“Makelaars hebben steeds meer behoefte aan persoonlijke ontwikkeling” De professionalisering van de makelaardij heeft de voorbije jaren bijgedragen tot de verdere groei van de sector en de creatie van banen in de vastgoedmarkt. Uit het jaarrapport van het BIV blijkt dat het aantal erkende vastgoedmakelaars de laatste tien jaar met meer dan 6 % is gestegen. Mathieu Verwilghen, general manager van CENTURY 21 Benelux, bevestigt. M.M.: In welke mate is de makelaardij geëvolueerd? Mathieu Verwilghen: “Tot 1993 had de makelaar geen beroepserkenning nodig. Sinds die beroepserkenning is het aantal makelaars enorm gestegen. Tegenwoordig komt bij meer dan 60 % van alle transacties een vastgoedmakelaar kijken. Hij is een onontbeerlijke derde geworden in een vastgoedtransactie. Maar door de grotere concurrentie wordt er nu meer kennis en ervaring van de makelaar vereist en is er bij de makelaars veel behoefte aan persoonlijke ontwikkeling. Daarom bieden wij binnen onze organisatie extra opleidingen aan, afgestemd op die persoonlijke ontwikkeling.” M.M.: Heeft de crisis de rol van de vastgoedmakelaar veranderd? “De financiële crisis heeft tal van socio-economische gevolgen. Desondanks boezemen de algemene trends op de immobiliënmarkt vertrouwen in en heeft de Belg nog steeds zijn typische baksteen in de maag. Een eigen woning bezitten blijft de ambitie maar de consument pakt zowel de aankoop als de verhuur anders aan. In die context is de vastgoedmakelaar in de eerste plaats een adviseur geworden die de nodige ondersteuning verleent bij elke vastgoedtransactie. Hij moet zijn klanten begrijpen, begeleiden en adviseren. Binnen het kantoor is een vastgoedmakelaar door de jaren dan weer geëvolueerd naar een bedrijfsleider die nieuwe specialisaties ontwikkelt en nieuwe functies creëert binnen zijn bedrijf, gaande van marketing tot financieel advies.” M.M.: Het gedrag van de consument is veranderd? “Door de economische toestand maakt de consument, meer dan voorheen beredeneerde keuzes. Hij laat zich leiden door andere emoties: hij is heel kritisch en veeleisend geworden. Tot tien jaar geleden was de aankoop van een huis een heel

Mathieu Verwilghen.

positief en emotioneel gegeven. Nu vraagt het meer inspanningen van de verkoper om een pand te verkopen. Tussen het eerste contact en de beslissing heeft een makelaar gemiddeld drie contacten nodig. Tien jaar geleden was dat één contact. Dit komt ook omdat de wetgeving rond de aan- en verkoop van vastgoed, de administratieve formaliteiten en voorwaarden om een hypothecaire lening te verkrijgen steeds complexer worden. Dit verplicht zowel de eigenaars-verkopers als de kandidaat-kopers om dit op een rationelere manier aan te pakken. Daardoor zijn die opleidingen noodzakelijk.” M.M.: Hoe belangrijk is persoonlijk contact nog in deze internettijden? “Een persoonlijke relatie wordt meer en meer doorslaggevend. Mensen vervreemden steeds meer van elkaar, ondanks de vele online contactsites en de hopen informatie die ze toegespeeld krijgen. Persoonlijk contact is meer dan een website waar online verkeer ontstaat. Daarom nodigen wij onze potentiële klanten, nadat er een eerste contact via het internet is gebeurd, altijd op kantoor uit. Het gebeurt ook vaak dat de makelaar bij de mensen thuis op bezoek gaat, dus bij de eigenaars of toekomstige eigenaars.”

Arn Borstlap

31


Jean de Negri: “Natuursteen is vooral een uiterst duurzaam materiaal. Het is slijtvast, onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen vlekken.”

Va n d eRLI nden J. st eenhou weRI J

“Je kan het zo gek niet bedenken of wij maken het!” Wie een steenhouwerij associeert met stoffige machines in een lawaaierig atelier, moet beslist een kijkje nemen bij Steenhouwerij Vanderlinden J. De moderne toonzaal demonstreert prachtige natuurstenen. Sinds het bedrijf in de jaren 40 startte met grafzerken en blauwe steen (arduin) voor de bouwsector, zagen heel wat nieuwe toepassingen het daglicht. Zo geven de natuurstenen strips op de glazen buitengevel meteen een idee van wat Jean de Negri met zijn team vandaag allemaal realiseert.

Zuurstokroze of appelgroen? Steenhouwerij Vanderlinden J. is de ‘place to be’ om een landelijke pastoriewoning aan te kleden. Traditionele natuurstenen, zoals marmer, graniet en arduin, vormen met hun stijlvolle uitstraling en unieke tekening de ideale keuze voor wie zweert bij klassiek. “Maar wij bieden ook een brede waaier aan moderne composietstenen, perfect voor hedendaagse toepassingen,” beklemtoont Jean de Negri. Composiet bestaat uit 95 % natuurlijk kwartsiet, lijm en kleurstof en is verkrijgbaar in trendy, uniforme kleuren. “Wij verkopen verschillende merken met elk hun eigen kleurenpalet. Je kan het zo gek niet bedenken of wij maken het. Zo installeerden we onlangs zelfs een felroze keukenblad,” vertelt Jean de Negri.

Duur of duurzaam?

“Dat natuursteen duur zou zijn, klopt overigens maar voor een stuk,” stelt Jean de Negri. “Natuursteen is vooral een uiterst

duurzaam materiaal. Het is slijtvast, onderhoudsvriendelijk en goed bestand tegen vlekken. Met een natuurstenen werkblad krijgen goedkopere keukenkasten bovendien meteen een stijlvolle look,” doet hij er nog wat stylingadvies bovenop. “Ook onze blauwe steen, afkomstig van Zinnik, heeft nog steeds zijn roem niet verloren. Het blijft een topproduct voor nieuwbouw en renovatiewerken.”

Nauwkeurig maatwerk

Steenhouwerij Vanderlinden J. blinkt uit in maatwerk. Werken met steen impliceert talloze mogelijkheden. Elke toepassing en elke afwerking kan: trappen, keukenbladen met ingefreesd verlek, badkamertabletten, tafelbladen... en dit gepolieerd, verzoet of met anciento-afwerkingen. Welke afmeting u ook nodig heeft. Geen standaardmaten? Geen probleem! Steenhouwerij Vanderlinden J. zorgt dat alles perfect past. Jean de Negri is met Steenhouwerij Vanderlinden J. steengoed in zijn vak. Maar dat had u al begrepen.

Sterk in graveerwerk Een stijlvolle eerste indruk voor uw klant? Steenhouwerij Vanderlinden J. graveert uw bedrijfsnaam en logo op een arduinen of granieten naambord. In een moderne uitvoering of ingelegd met bladgoud? Vanderlinden J. werkt volledig naar uw wens. 32

Alsembergsteenweg 1078 – 1652 Alsemberg T 02 380 10 01 info@Vanderlindenj.be – www.Vanderlindenj.be


Bo uw – Vastgo e d

“Wij bieden 8 % meer opbrengst dan de bank.” Michiel Huysmans.

sYu s

Zorgeloos en zeker investeren IN VASTGOED Na de bankencrisis bleven vermogende private banking-klanten gedesillusioneerd achter. Vastgoedspecialist Syus ontwikkelde voor hen een alternatief, op basis van bewezen cijfers en jarenlange ervaring. “De mogelijkheden zijn divers, net als ons klantenbestand, dat varieert van topmanagers tot ondernemers, goede spaarders en zelfs enkele Lotto-winnaars,” vertelt zaakvoerder Michiel Huysmans. Syus, gegroeid uit de expertise van makelaarskantoor CENTURY 21 A-venue in Heverlee, start altijd met een persoonlijk intakegesprek. “Van daaruit gaan we verder, tenzij je alleen advies wil, want dat kan ook,” vertelt Michiel Huysmans. “In principe is alles mogelijk: je portefeuille uitbouwen met beleggingen, hefbomen creëren, of een combinatie. Ons aanbod reikt ver, tot in het buitenland. We zijn betrokken bij investeringen in onder andere Israël, de Verenigde Staten en Turkije.” Veel drukbezette klanten laten hun vastgoedinvestering van a tot z in goede banen leiden door Syus. “Een CEO heeft geen tijd om zich persoonlijk met vastgoed bezig te houden. Wij regelen alles, zodat zijn portefeuille toch aandikt. Ruim 40 % van onze klanten laat het volledige ‘property & facility management’ aan ons over. Rentmeesterschap in de ruimste zin van het woord.”

VAN STUDIO’S TOT VERKAVELINGEN

Niet alle vastgoedsegmenten liggen goed in de markt. “Maar je mag niet veralgemenen, vastgoed is een verzamelnaam. Commerciële panden, kantoorgebouwen en villa’s zijn vandaag minder interessant. Andere segmenten bieden een enorm potentieel. Zo realiseren we een gigantische meerwaarde met studio’s en studentenunits. Er is een onderaanbod en de universiteit blijft groeien. Via ons hebben investeerders toegang tot meer dan 1400 studentenunits.” Ook projecten met stedenbouwkundig potentieel voor verkaveling vallen binnen het aanbod van Syus. “En dat is niet

regiogebonden. Wij gaan waar de klant zich goed voelt. Als het moet, stappen we op het vliegtuig,” aldus Huysmans.

RUIM 50 JAAR ERVARING

Het team van Syus heeft meer dan 50 jaar ervaring in vastgoed. “Dat schept vertrouwen. Onze resultaten spreken bovendien voor zich. Wij bieden 8 % meer opbrengst dan de bank. Veel klanten zijn daarom geneigd om nog meer te investeren in vastgoed. Maar als adviseur nemen we een afwachtende houding aan. Een goede spreiding tussen vastgoedbeleggingen, hefboomfondsen en private banking blijft belangrijk,” benadrukt Michiel Huysmans.

BETER DAN GOUD Syus beschikt over kennis, ervaring en een waardevol netwerk in de vastgoedwereld. Maar ook de historische cijfers spreken in het voordeel van de vastgoedadviseur. “Over een periode van honderd jaar bekeken, biedt vastgoed met voorsprong het hoogste rendement. Beter dan goud. Zeker als je rekening houdt met de huuropbrengsten,” aldus zaakvoerder Michiel Huysmans.

Naamsesteenweg 171 – 3001 Heverlee T 0800 633 01 – info@a-venue.be – www.immoheverlee.be

33


O N T D E K D E Z E U N I E K E L O C AT I E !

Saskia en Joris Van der Steen.

Bo u wo n d eRn eM In g Rud I Va n d eR steen

Duidelijke communicatie over elk (ver)nieuwbouwproject

ON

Dit prachtige voormalige klooster van de Karmelieten werd compleet gerenoveerd en omgetoverd tot vakantieverblijf en conferentiecomplex voor kleine en grote groepen.

Dit p werd tieve groe

IN HET HART VAN DE FRUITSTREEK

IN H

Zepperen is een deelgemeente van Sint-Truiden.

Zepp

Wandel, fiets of toer langs de grootste monumentenstad van Limburg. Ga gezellig winkelen op de markt of kastelen kijken in Haspengouw. In de lente staan alle fruitbomen in bloei en dit geeft een prachtig aanzicht. Van april tot oktober staat Haspengouw dan ook volledig in het teken van fruit.

Wan van L kijken in blo okto van

Voor bouwonderneming Rudi Van der Steen is het een prioriteit om resoluut komaf te maken met alle negatieve vooroordelen over aannemers in de woningbouw. Dankzij de dynamische aanpak van de derde generatie is het orderboek vooral via mond-tot-mondreclame goed gevuld. Dit familiaal bedrijf geldt al ruim 30 jaar als een regionale specialist in renovatie en nieuwbouw. Vooral met kwaliteitswerken, een persoonlijke aanpak en duidelijke communicatie maakt het zestienkoppige team van Saskia en Joris Van der Steen het verschil. “Ruwbouw en dakwerken voeren wij zelf uit, voor afwerking doen wij een beroep op zorgvuldig geselecteerde onderaannemers. We hechten evenveel belang aan grote, prestigieuze projecten als aan kleinere projecten waarvoor in sommige gevallen zelfs geen architect nodig is. Onze mensen zijn onder meer gespecialiseerd in het verlijmen van gevelsteen en volgen regelmatig opleidingen inzake de nieuwste isolatietechnieken en ecologische materialen.” “Wij voeren elk project uit alsof het voor onszelf zou zijn. Die insteek werd ons door de vorige generatie telkens weer ingeprent en vormt ook vandaag de basis van onze blijvende successen.”

Kerkstraat 12 – 3020 Herent (maatschappelijke zetel) Mechelsesteenweg 88 – 3000 Leuven (kantoren en burelen) T 016 48 94 17 – M 0475 95 18 79 info@van-der-steen.be – www.van-der-steen.be

34

Dit is uw perfecte locatie voor: ■ ■ ■ ■

seminaries, vergaderingen en trainingen gezins- of groepsvakanties weekenduitstapjes feesten

D ■ ■ ■ ■

Laat je verrassen en ontdek deze prachtige streek!!

Eynestraat 44 | 3800 Zepperen Voor meer informatie & boekingen: Christiane Vervaet | Tel. +32 (0) 11 808 934 Mobile +32 (0) 489 57 23 61 christiane.vervaet@vakantie-residenties.be www.vakantie-residenties.be


Koen Mollen. ent I RI s

Betaalbare, flexibele en efficiënte handenarbeid afgestemd op uw bedrijf Denkt u bij beschutte werkplaatsen nog altijd aan plekken waar andersvaliden bezigheidstherapie krijgen? Fout. Het zijn professioneel gerunde ondernemingen die uw productieproces een boost geven en u personeel leveren voor de manuele jobs die u niet ingevuld krijgt. Entiris stemt zijn personeel en kennis volledig af op uw behoeften en is bereid mee te investeren in uw productieproces. Bent u actief in het oosten van Vlaams-Brabant of het zuiden van de provincie Antwerpen? Met zijn vestigingen in Aarschot, Diest, Herent, Kessel-Lo, Kampenhout, Heist-op-den-Berg en Mechelen levert Entiris snel oplossingen voor al uw werkzaamheden waar manueel werk bij komt kijken.U krijgt kwaliteit, efficiëntie en betrouwbaarheid in ruil voor eerlijke en uiterst competitieve prijzen.

opdrachtgever semi-automatiseren we onze productielijnen of investeren we zelfs in nieuwe machines. Bij al onze processen dragen we kwaliteit hoog in het vaandel, getuige ook de vele kwaliteitssystemen waarmee we vertrouwd zijn: ISO 9001, 19 KE, Kwaliteitswijzer (EFQM), BRC, IFS, vergund door FAVV en FAGG.”

Van verpakking tot groendienst

Is het voor u onmogelijk om uw producten bij Entiris te laten verpakken of assembleren? “Dan sturen wij bekwame werkkrachten onder supervisie van een werkleider naar uw bedrijf om daar de productie te verzekeren, zowel voor langdurige als voor eenmalige kleinere opdrachten.”

Verpakken, monteren tot en met groen onderhouden: bij Entiris krijgt u een uitgebreide dienstverlening. Commercieel directeur Koen Mollen: “Entiris ondersteunt bedrijven in hun verpakkingsproces. Specifiek specialiseren we ons in vacuümvormen zoals blisters, in flowpacks, displays en handmatig verpakken, vullen en labelen. Op andere lijnen monteren we de meest uiteenlopende producten. In onze cleanrooms, geconditioneerde en stofarme ruimtes, assembleren we artikelen voor de farmaceutische en voedingsindustrie. We maken ook staalboeken voor behangpapier, stofhangers en palletten. En ten slotte hebben we een groendienst die tuinen, parkings, parken en sportvelden onderhoudt.”

Uw productieproces centraal

Uw grootste voordeel wanneer u met Entiris in zee gaat? Uw productieproces staat centraal, Entiris past zich aan. “We gaan altijd op zoek naar manieren om het interne productieproces te optimaliseren en te vereenvoudigen. Zo willen we een win-winsituatie bereiken voor ons en onze klanten. Onze technische afdeling denkt verpakkingsoplossingen uit en ontwerpt ze in 3D. Dat gaat van blisterverpakkingen tot tools zoals matrijzen. In overleg met de

Personeel inhuren

Flexibel en snel

Bij Entiris bent u zeker van een snelle levering van uw afgewerkte producten. Koen Mollen: “Met onze zeven vestigingen en 1500 arbeiders hebben we een grote productiecapaciteit. Daardoor reageren we snel en werken we op korte termijn. En specifiek voor blisterverpakkingen hebben we een enorm korte doorlooptijd tussen het verpakkingsidee en de finale levering van het verpakte product.”

Nieuwlandlaan 48 – 3200 Aarschot – T 016 44 14 60 info@entiris.be – www.entiris.be

35


Yves de Geyter (OffiTech) en Frank Flebus (Office Solution). o F F ICe s o Lu t Io n en oFFIteC h

Bespaar op uw afdrukkosten Activiteit: kostenbesparingen en eenvoudigere bedrijfsprocessen realiseren. “Wij analyseren de bestaande situatie en maken een ‘blauwdruk’ van het ideale ontwerp voor print- en documentbeheer, dat we vervolgens projectmatig in de praktijk brengen. Zo kunt u vitale informatie efficiënt beheren, delen en beschermen,” vertelt Frank Flebus van Office Solution. Specialiteit: met het oog op duurzaamheid en het verkleinen van de ecologische voetafdruk bracht Xerox een unieke kleurenprinter op de markt, de ColorQube®. Het is een A3 of A4 kleurenmultifunctional die niet werkt met de traditionele laserprinttechnologie, maar met ‘vaste’ inkt. De kleuren zijn schitterend én er kan tot 75 % bespaard worden op de afdrukkosten. Troef: Office Solution en OffiTech verlenen ‘managed services’ op alle merken. Dat betekent een uniform contract en een ‘single point of contact’.

Office Solution – Zandvoortstraat C 47 bus 01 2800 Mechelen – T 015 43 60 22 info@office-solution.be www.office-solution.be OffiTech – Samberstraat 69 A 2060 Antwerpen – T 03 206 83 90 info@offitech.be – www.offitech.be

36

MaYFI eLd

‘Internationaal’ VASTGOEDBEHEER met uitgesproken LOKALE TROEVEN Activiteit: Mayfield biedt drie vastgoeddiensten aan voor kantoor- en retailgebouwen: Asset, Facilities en Property Management, meestal voor klanten met uitgebreide internationale portefeuilles, die bij Mayfield genoeg hebben aan één aanspreekpunt. Dat ook lokale investeerders en eigenaars hun gading vinden in onze diensten. Visie: de hoofddoelstelling bestaat erin de waarde van een klantenportefeuille te doen stijgen. “We werken in de eerste plaats aan een verhoging van de bezettingsgraad van verhuurde panden. Tegelijkertijd willen we de kosten naar beneden brengen. Dit kan dankzij ons schaalvoordeel,” aldus zaakvoerder Tom Ceelen. Onafhankelijkheid: een bijzondere troef van Mayfield. “We werken niet met een vaste makelaar, maar geven verschillende nationale en lokale spelers een kans. Daarnaast evalueren we grondig en scheppen we er plezier in zelf een gebouw in de kijker te zetten met een bijzondere lichtcampagne of een opvallend evenement.” Creativiteit & Innovatie: Het outof-the-box denken is voor de verhuurmarkt vandaag de dag een echte must zowel voor marketing als voor huurcontracten. Neem gerust contact op voor het bespreken van uw vastgoedportefeuille.

Head Office: Luikersteenweg 60 – 3500 Hasselt T 070-35 08 35 Brussels Office: Weiveldlaan 41F – 1930 Zaventem T 070-35 08 35 info@mayfield-property.be tom.ceelen@mayfield-property.be www.mayfieldproperty.com

eLeC t RoLu X

Electrolux Experience center, meer dan showroom ... Locatie: gemakkelijk bereikbaar en ideaal gelegen ten noorden van Brussel, op een boogscheut van de NAVO. Bovendien stellen we een beveiligde privéparking met meer dan tweehonderd plaatsen ter beschikking! Activiteiten: tal van mogelijkheden voor evenementen, cocktailparty’s, culinaire incentives, teambuildings, persconferenties, vergaderingen, opnames van reclamespots en televisieuitzendingen, … Kenmerkend: de architecturale puurheid en het Scandinavische design maken samen met de ultramoderne installaties van het Electrolux Experience Center de ideale locatie voor al uw evenementen! Mogelijkheden: een 2D-/3Dbioscoopzaal met 60 zitplaatsen, moduleerbare vergaderzalen, een hyperuitgeruste keuken, een kookatelier met al het nodige materiaal, een demonstratiekeuken, polyvalente zalen, een showroom voor onze drie merken, een bedrijfsrestaurant ... Bovendien is alles uitgerust met de allernieuwste audiovisuele snufjes.

Raketstraat 40 – 1130 Brussel T 02 716 26 00 –www.electrolux.com


PI RMat eC h

“Wij slaan bruggen tussen ideeën en praktijk” Vier jaar geleden nam Easytech, het studiebureau van Els Crabbé en Johan Boon, Pirmatech over. Sindsdien waait er een nieuwe wind door het bedrijf. Voortaan ligt de nadruk niet enkel op het maken van technische onderdelen, maar ook op het bedenken van technische oplossingen. Resultaat: vandaag is Pirmatech geëvolueerd tot een dynamische onderneming waar u aan het juiste adres bent voor zowel technische componenten als professioneel advies rond industriële oplossingen.

Een multi-disciplinair team “Wij werken in ons atelier met een team van zes vakmensen,” zegt zaakvoerder Johan Boon. “Onder leiding van ing. Dirk De Ridder maken zij allerlei onderdelen of constructies, zowel in staal als in diverse soorten kunststof. Hoewel elke Pirmatech medewerker in een bepaald domein gespecialiseerd is, evolueren we naar een multi-disciplinair team. Een team waar de muren tussen lassen, frezen, draaien en watersnijden plaatsmaken voor een sterkere synergie en dus ook nog betere resultaten voor onze opdrachtgevers. Veel bedrijven in de regio Leuven doen beroep op Pirmatech als atelier. Wij hebben dan ook heel wat ervaring in huis waarmee we zowel eenvoudige als complexe behandelingen van de meest diverse materialen aan kunnen. Recent hebben we onze watersnijmachine vernieuwd waarmee we allerlei soorten materiaal met een druk van 4000 bar kunnen snijden.”

“Bij Pirmatech kan je rekenen op een team dat meedenkt.” Bedenkers én uitvoerders

Pirmatech kende de voorbije jaren een sterke toename in de verkoop van sluitingen, scharnieren en bevestigingsartikelen. Onder impuls van hun verkoopsleider, Chris Schodts, breidde het gamma uit tot maar liefst 10.000 artikelen. Een andere groeiende activiteit is ‘engineering’. “De voorbije jaren leverden we aan heel wat bedrijven totaaloplossingen inclusief engineering, constructie en automatisatie. Het waren stuk voor stuk cases waarin we erin slaagden bruggen tussen ideeën en praktijk te slaan. Een mooi voorbeeld hiervan is de Impact Tester die we voor AB Inbev ontwierpen. Dit toestel meet geautomatiseerd de sterkte van het glas

van bierflesjes en genereert dus een aanzienlijke tijdswinst voor AB Inbev. Met dit soort opdrachten willen wij in de toekomst steeds meer het verschil maken. Want bij ons ben je niet alleen in goed gezelschap voor allerlei mogelijke technische onderdelen, we denken ook mee over hoe we productieprocessen kunnen optimaliseren en klaarmaken voor de toekomst.”

FICHE

Historiek: - 1945: opgericht als atelier in Kessel-lo - 1991: uitbreiding van activiteiten en verhuis naar het industrieterrein in Heverlee - 2010: overname door Easytech Activiteit: - verwerken van metalen en kunststoffen - verdelen van een mega-aanbod van sluitwerk - ontwerpen van efficiënte industriële oplossingen Evolutie: gegroeid tot een kmo met elf medewerkers Referenties: AB InBev, Agfa Gevaert, Terumo-Europe, Huntsman, Materialise, Mayekawa, Atlas Copco, Barco, Picanol, …

Ambachtenlaan 30 – Heverlee – T 016 40 08 68 info@pirmatech.be – www.pirmatech.be

37


Hans Cuypers. Voed I n gsConsuLent hans C u YPeRs

Investeer in de gezondheid van uw personeel en maak uw bedrijf fitter! De cijfers over overgewicht spreken boekdelen: in België kampt maar liefst 50 % van de bevolking met gewichtsproblemen. Dit fenomeen neemt niet alleen toe, het kost de samenleving en bedrijfswereld ook handenvol geld. Gelukkig is er goed nieuws: u kunt als bedrijfsleider dit probleem effectief aanpakken. Met het concept ‘Fit Challenge’ biedt voedingsconsulent en wellnesscoach Hans Cuypers de juiste steun.

Hoe werkt Fit Challenge? Hans Cuypers: “Met dit concept kunt u uw medewerkers ondersteunen om een actieve levensstijl te ontwikkelen waardoor ze fitter in het leven én op de werkvloer staan. We werken gedurende twaalf weken samen met een groep van medewerkers die zich engageren om de ‘challenge’ aan te gaan om iets aan hun overgewicht te doen of meer energie te krijgen, of beter en gezonder te sporten, of zelfs ondergewicht weg te werken en meer spieren te ontwikkelen. Bij de start wordt de conditie van elke deelnemer gecheckt via een bodyscan. Deze test geeft hen een heldere kijk op hun gewicht, hun spier- en vetmassa en hun metabolische leeftijd. Het kan een hele verrassing zijn als je op 35-jarige leeftijd ontdekt dat je een lichaam van een 45-jarige hebt. Deze cijfers schudden mensen vaak wakker en zijn dan ook een prima vertrekpunt om gezonder te eten en te leven.” Een sterk punt in dit concept is de collectieve beleving. “Elke week komen we gedurende één uur samen om ervaringen en resultaten uit te wisselen én informatie te krijgen over thema’s die te maken hebben met gezonde voeding. Dit zorgt voor een vriendschappelijke competitieve geest die mensen aanzet om grenzen te verleggen en vitaler te leven.”

Welke resultaten levert dit concept in de praktijk?

“Al na de eerste week zien we een positieve evolutie. Deelnemers passen toe wat ze geleerd hebben en eten evenwichtiger. Door proteïnen, vetten, koolhydraten, fruit en groenten in de juiste verhoudingen te eten, krijgen ze meer 38

energie en voelen ze zich dynamischer. Die kentering is psychologisch heel belangrijk. Want daarop bouwen we verder zodat de positieve effecten blijven aanhouden en zich zelfs vermenigvuldigen. Het resultaat op langere termijn is vaak verbluffend: mensen worden minder snel ziek en zijn aandachtiger, waardoor de foutenmarge daalt. En het algemeen welzijn in het bedrijf neemt toe. Medewerkers waarderen dat hun werkgever investeert in hun gezondheid en levenskwaliteit. Ze voelen dat ze meer zijn dan een nummer op de payroll. Dat motiveert.”

Wanneer bent u een tevreden voedingsconsulent?

“Als ik vaststel dat mensen door een gezondere leefwijze opnieuw gaan stralen. Waar het op aan komt, is mensen de aangepaste begeleiding te bezorgen zodat ze ondersteund worden in het ontwikkelen van een gezonde levensstijl. In de meeste gevallen is het een kwestie van oude patronen te doorbreken en te vervangen door nieuwe gezonde manieren van leven. Het is fascinerend om te zien hoe snel het lichaam hierop reageert. Cellen die de juiste voeding krijgen, worden opnieuw gezond en zorgen op hun beurt voor gezonde en gelukkige mensen. Laat die mensen samenwerken en het kan niet anders of je hebt een gezonde biotoop waarbinnen zowel mensen als bedrijfsresultaten groeien!”

Hans Cuypers Wespelaarsebaan 26b4 –3190 Boortmeerbeek T 0475 56 77 81 – cuypers.hans@scarlet.be


he a Lt hC a R e

Als de gegevens niet openbaar gemaakt worden, zal het in de toekomst onmogelijk zijn om het geneesmiddel op de markt te brengen.

Transparantie in de gezondheidssector De voorbije jaren is er heel wat veranderd op het vlak van wetenschappelijke communicatie in de gezondheidszorg. Gelukkig maar, want het was dringend nodig. Ondanks het negatieve imago van de farmaceutische industrie en de berichten rond onderzoeksfraude die de voorbije jaren aan het licht is gekomen in binnen- en buitenland, beweegt er wel degelijk één en ander binnen de sector. Transparantie wordt meer en meer het codewoord in de medische wereld. Zo heeft het Intermutualistisch Agentschap, dat is de overkoepeling van alle mutualiteiten, een website opgestart met daarop een uitgebreide reeks gevalideerde gezondheidsdata die iedereen kan inkijken. Dat was vijf jaar geleden nog ondenkbaar! Ziekenhuizen worden doorgelicht en de gegevens zijn beschikbaar op het internet zodat iedereen de beste keuze kan maken om zich te laten behandelen. De voorbeelden zijn legio. Ondertussen heeft Professor Ben Goldacre (Universiteit van Londen, VK), schrijver van de boeken ‘Bad Science’ en ‘Bad Pharma’, een campagne opgestart om de resultaten van alle klinische studies openbaar te maken (alltrials.net). Momenteel is de helft (!) van de studies nooit openbaar gemaakt en zijn de gegevens enkel beschikbaar voor de firma of de instelling die ze heeft uitgevoerd. Dikwijls gaat het om studies die niet het verhoopte resultaat hebben opgeleverd (zogeheten negatieve data). Dergelijke resultaten worden vaak niet bekend gemaakt omwille van de mogelijke impact op de beurswaarde van het bedrijf, maar ook omdat de wetenschappelijke tijdschriften lange tijd geen interesse vertoonden in een negatief verhaal (wat ze nu plechtig beloofd hebben wel te doen!). Ook nu nog maken onderzoekers meer kans op publicatie met gegevens over geslaagde studies, dat is overigens een maatschappelijk fenomeen. We horen namelijk liever succesverhalen dan mislukkingen. Daarenboven is het aantal publicaties bepalend voor de financiële ondersteuning van de onderzoeker. Dat resulteert in een geweldige publicatiedruk met alle mogelijke gevolgen van dien.

Opportuniteit

Meer transparantie is dus echt noodzakelijk. Een aantal bedrijven begint dit in te zien en grijpt dit aan als een opportuniteit om een positief imago op te bouwen. Het Brits-Amerikaanse farmaconcern GSK heeft deze strategie al volledig geadopteerd en een speciale afdeling uitgebouwd enkel met het doel om alle gegevens openbaar te maken. Ook de wetgever – onder andere het Amerikaanse (FDA) en Europese geneesmiddelenagentschap (EMA) – volgt: als de gegevens niet openbaar gemaakt worden, zal het in de toekomst onmogelijk zijn om het geneesmiddel op de markt te brengen. De medische en farmaceutische wereld zal het principe van transparantie dus willens nillens volgen. De uitdaging voor ons als specialist in medische communicatie ligt er enerzijds in om de evolutie naar meer openheid mee te begeleiden en de bedrijven te helpen om op een correcte en overzichtelijke manier hun data te presenteren. Bijkomend aspect is de vraag van de patiënt naar meer duiding, inzicht en correcte informatie. Ook daarbij kan PharmaXL een helpende hand bieden.

Sven Deferme Zaakvoerder PharmaXL www.pharmaxl.net Voor een gezonde communicatie!

39


Poederlakken van alle metalen

Verhoog het rendement van uw machine met XFC-technologie van Beckhoff.

Aluminium, staal en verzinkt staal Staalstralen en chemisch voorbehandelen Serie – en/of stukwerk Procestraceability per artikel Klantgerichte aanpak

XFC (eXtreme Fast Control) verhoogt de reactiesnelheid van een machine controller met een factor 10 ten opzichte van vorige marktnormen. Afhankelijk van het type machine, kan dit resulteren in een snellere en efficiëntere machine met een aanzienlijke verhoging van de productiviteit tussen 1 en 5%. www.beckhoff.com / XFC

Met XFC regeltechniek verhoogt Beckhoff dramatisch de reactiesnelheden van een machine controller. Aangezien de traditionele “snelle” controllers van een machine 500 tot 1.000 keer per seconde scannen, beheert XFC deze taak 10.000 keer per seconde. Dit kan de productiviteit en efficiëntie op alle gebieden van machinebouw verhogen. Hierdoor kan XFC machine rentabiliteit en duurzaamheid revitaliseren in één oplossing met efficiënt beheer van sturing en energie.

Is uw zaak 24/7 open? Belgen kopen steeds meer online en doen dit bij voorkeur bij een winkel die ze al kennen uit het straatbeeld. Uw eigen webshop laten ontwikkelen is eenvoudiger dan ooit geworden. Met onze jarenlange ervaring in retail, waaronder eigen winkels, kennen we uw noden als u denkt aan een webshop. Wij helpen u niet alleen met de programmatie maar kunnen u ook bijstaan met fotografie, contentmanagement en promotie via o.a. social media.

IpEvanaf T C A P O H S o B h s WErsonaliseerde web

Uw gepe

€1500

IPC - I/O - Motion - Automation

r incl. 1 jgaa hostin

Als creatieve studio gaan we altijd een stapje verder, ook voor print, logo, catalogi, advertising, e-mailings,... tot zelfs TV-spots kunnen we u bijstaan aan de scherpste prijzen op de markt. 'No nonsens, try us!'

PuPiL

Creative Lab since 1995

Europaweg 21, 3560 Lummen, T 011-45 25 25 info@metacoat.be, www.metacoat.be

40

Beckhoff Automation bvba Kempische Steenweg 305 / 202 3500 Hasselt T +32 11 240 800 - F +32 11 240 801 info@beckhoff.be - www.beckhoff.be

Co-Lab PCB Rotonde Nijverheidsstraat 24 - 1500 Halle T. 02 361 23 32 - www.pupil.be


Garage Vandenplas uit Tervuren is al sinds 1958 een gevestigde waarde als officiële dealer van het exclusieve Jaguar. Sinds januari 2009 werd het gamma uitgebreid met het unieke merk Subaru. “Beide merken vullen elkaar uitstekend aan,” zegt Eddy Vandenplas. “Kennismaken met één van onze beide merken zal zeker niet teleurstellen, u vindt wellicht uw gading zowel bij Jaguar als Subaru. Zo spreken we twee doelgroepen aan. Ons aanbod omvat dé geknipte wagen voor iedereen: particulieren, bedrijven, zelfstandigen en overheden. Dankzij deze combinatie zijn we uniek in de streek.”

Eddy Vandenplas. gaRage VandenPL as

Twee topmerken onder één dak: zo vindt iedereen zijn gading! Jaguar: pure luxe en gunstige emissiewaarden Ook Jaguar biedt interessante fleetwagens. De XF Sportbrake of de XF vierdeurs zijn de meest fleetgerichte modellen van Jaguar. Zo kan geopteerd worden voor een 2.2 diesel met een uitstoot van 129 gr/ km in 163 of 200 pk. Succesvolle managers of bedrijven willen graag een sterk imago uitstralen en zich verplaatsen in hoogkwalitatieve wagens. De dynamische Jaguar XF reeks past perfect in dit plaatje. Een Jaguar voelt eenvoudigweg anders, het is geen zielloze machine. Binnenkort komen ook de hybrides van Jaguar op de markt. Maar wie kiest voor de luxe, de uitstraling en de prestaties van dit merk, moet beslist ook kennismaken met de nieuwe F-TYPE cabrio of coupé. Verkozen tot de mooiste sportwagen van het jaar. De F-type is de toekomst van Jaguar. Evenals de nieuwe innovatieve Jaguar X760, die vanaf 2015 in het gamma komt.

Subaru

Subaru beschikt over een diesel, benzine en een CVT automatic. De Forester, Outback, XV, om maar enkele modellen

te noemen, staan garant voor veilig rijplezier. Bovendien hebben ze een gunstige emissie in hun categorie. Dat maakt Subaru tot de perfecte fleetpartner. “Zoek je een comfortabele, milieu- en fiscaalvriendelijke sportwagen, dan is de Subaru BRZ een uitstekende keuze,” beklemtoont Eddy Vandenplas.

Standaard vierwielaandrijving

Aan de lokale politie- en brandweerkorpsen leverde Garage Vandenplas de Subaru Forester. “Met zijn vierwielaandrijving is die uitermate geschikt om bij interventies plaatsen te bereiken waar een gewone politiecombi moet afhaken. Ook bij winterse weersomstandigheden blijft de Forester prima te besturen. Het is bovendien een doordachte wagen, die naar elke behoefte kan worden omgebouwd.” Subaru biedt overigens standaard een ‘all wheel drive’-systeem in het volledige SUV gamma. De combinatie met de boxermotor die een zéér laag zwaartepunt hebben, maakt van dit topmerk een extra veilige metgezel voor élke chauffeur die zich op een nat of besneeuwd wegdek begeeft. Een ‘must have’! Wij

hebben de wagen die beantwoordt aan de eisen van sportieve eigenaars. Jaren ervaring, klantgerichte benadering Eddy Vandenplas groeide bij wijze van spreken op in de garage en heeft tonnen knowhow. “Zo’n ervaring doe je niet op op school,” glimlacht hij. “Ik heb veel geleerd van mijn vader.” Van mijn moeder heb ik het administratieve en het sportieve. Zelf heb ik 25 jaar ervaring als koetswerkhersteller. Die ervaring stelt Garage Vandenplas helemaal ten dienste van de klant. Het twaalfkoppige team hecht belang aan een persoonlijke benadering en een superieure service. Kortom: uw auto is de passie van Garage Vandenplas!

Leuvensesteenweg 139 A – 3080 Tervuren T 02 767 49 32 – directie@jaguar-vandenplas.be www.jaguar-vandenplas.be directie@subaru-vandenplas.be www.subaru-vandenplas.be

41


I Ct — onL I n e MaRKe tIn g

De periode dat een website puur het online visitekaartje van een bedrijf was, is al lang voorbij. Anno 2013 zijn bedrijven veel bewuster met online marketing bezig en stellen ze hogere eisen aan hun webpartner. “Internet en webshops nemen een almaar centralere functie in binnen het bedrijfsproces,” weet Marc Mestdagh, gedelegeerd bestuurder van FeWeb.

Marc Mestdagh: “Internet krijgt een steeds centralere functie in de meeste bedrijven.”

MARC MESTDAGH, FEWEB

“Webbouwers groeien uit tot fullservicebedrijven” M.M.: FeWeb viert dit jaar haar tiende verjaardag. Hoe is de belangenvereniging van webbedrijven in die periode geëvolueerd? Marc Mestdagh: “In 2003 was een websitebouwer nog een relatief nieuw beroep, waardoor de sector nog niet gestructureerd was. Dat de komst van FeWeb noodzakelijk was, bleek uit het feit dat wij na één jaar al 200 leden telden. Inmiddels zijn dat er circa 500 geworden.” M.M.: Hoe groot is de uitval? “Jaarlijks verliezen we 8 tot 10 % van onze leden. Vaak gaat het om jonge

Marc Mestdagh.

42

microbedrijven die dolenthousiast begonnen zijn, maar snel inzagen dat een zelfstandig bestaan niet allemaal rozengeur en maneschijn is. Toch is de markt verre van verzadigd: er is zeker nog ruimte voor nieuwe bedrijven.” M.M.: Zijn die nieuwe bedrijven per definitie pure websitebouwers? “Uiteraard heb je nog veel dergelijke bedrijven, maar heel wat leden hebben hun profilering intussen toch bijgestuurd. Dat komt vooral doordat ondernemingen veel bewuster met internet bezig zijn. Ze laten grondige analyses uitvoeren over hoe internet hun business efficiënter kan maken, en zijn ook bereid daarin te investeren. Vroeger waren ze al blij als ze gewoon een website hadden. Nu weten ze veel duidelijker wat ze willen en waarom, ze zijn er veel meer mee bezig. Dat is absoluut een positieve evolutie, want het laat onze leden toe om een beter aanbod te doen.” M.M.: Vertaalt zich dat ook in een grotere vraag naar webshops? “Ja, maar het is belangrijk dat een websitebedrijf de klant goed informeert over wat er allemaal bij zo’n webshop komt

kijken. E-commerce heeft enorme gevolgen voor de logistieke organisatie, het vergt een heel ander bedrijfsproces. Onder meer door webshops krijgt internet een veel centralere functie in een onderneming. Daarom zijn heel wat aanbieders van online oplossingen geevolueerd tot fullservicebedrijven die - in eigen beheer of met externe partners het volledige traject behartigen: van consultancy over architectuur tot en met de uitvoering en opvolging van de website en/of -shop.” M.M.: Steeds meer bedrijven vinden het belangrijk actief bezig te zijn met sociale media. Hoe ziet u dit evolueren? “Sociale media evolueren van een randfenomeen waar bedrijven niet zo intens mee bezig zijn, tot een fenomeen dat in de bedrijfscultuur zal opgenomen worden. Die trend is nu al volop bezig. Jongeren groeien met sociale media op. Als zij in het arbeidscircuit komen of een belangrijke functie binnen een bedrijf bekleden, zal die integratie nog evidenter worden, zeker als de huidige en nieuwe technologieën nog performanter worden.” BVC


ICT — ONLINE MA R K ET I N G

“Slechts een derde van de kmo’s in Vlaanderen gebruikt het internet op de juiste manier. Het grootste probleem is dat de meeste bedrijfsleiders zeggen: ‘Ik heb dat niet nodig’.”

Eind vorig jaar won Grobbendonk de eerste eTown Award als meest actieve internetgemeente van Vlaanderen, omdat daar kmo’s het best gebruikmaken van internet. Thierry Geerts, directeur Google Belgium (links), overhandigde de trofee aan burgemeester Herman Cambré van Grobbendonk. I NT ERV I EW

THIERRY GEERTS, DIRECTEUR GOOGLE BELGIË

“Wie niet aanwezig is op het internet, bestaat niet meer” Google werd groot met het verkopen van doorklikadvertenties naast zijn zoekresultaten, en bouwde daarmee een advertentieplatform uit waarmee kmo’s ook hun lokale bedrijvigheid kunnen doen groeien. Maar de internetgigant levert nog andere diensten aan ondernemers. Een gesprek met Belgisch directeur Thierry Geerts. M.M.: Hoe belangrijk zijn kmo’s voor jullie als adverteerders? “Alle adverteerders zijn even belangrijk voor ons: van multinationale bedrijven die over de hele wereld actief zijn, tot de kleine, lokale kmo. Een persoonlijk voorbeeld om dat te duiden: mijn vrouw heeft twee jaar geleden een winkeltje opgestart in Antwerpen, en spendeert maandelijks een paar tientallen euro’s aan Googles advertentieplatform AdWords. Soms is het gewoon dat. Heel belangrijk is dat je gemakkelijk boven grote bedrijven kan komen te staan: de criteria die worden gehanteerd, zijn onder meer nabijheid of relevantie. Als mijn vrouw een artikel in

haar winkel heeft dat het beste past bij de zonet ingevoerde zoekopdracht, zal ze bovenaan staan, boven de nationale ketens.” M.M.: Wat is het grote voordeel van adverteren op Google AdWords? “Het klassieke verhaal van adverteren bestond uit het uitbouwen van een campagne met televisiespots en papieren advertenties: je gaf makkelijk tienduizenden tot honderdduizenden euro’s uit. Op Google AdWords adverteren start met één euro. Wordt er niet geklikt op je advertentie, dan

betaal je niets. Klikken mensen erop, dan betaal je per klik, tot aan een zelf ingesteld plafond. Als je vindt dat het werkt, betaal je extra, anders stop je ermee: je hoeft je niet te engageren voor een bepaalde tijd. Die flexibiliteit én meetbaarheid is ideaal voor de eigenaar van een kmo, want hij weet perfect hoeveel mensen er dankzij zijn advertentie op zijn website of webshop zijn terechtgekomen. Je kan beginnen met heel kleine bedragen, en heel doelgericht werken: specifiek op een bepaalde doelgroep, locatie, of tijdspanne. Je communicatie is één op één, maar wel op een bepaalde schaal.” 43


MIJN PERSOONLIJKE SERVICE INBEGREPEN IN DE PRIJS VAN UW VERLAAGD ABONNEMENT

I CT — O N LIN E MARKE TIN G

M.M.: Heeft de doorbraak van mobiel internet jullie activiteiten veranderd? “De consument denkt niet in termen van on- of offline: hij leeft gewoon zijn leven, en beleeft dat zowel in de fysieke wereld als op het internet. Met de smartphone zoekt hij ook op straat toegang tot de digitale wereld, om op zoek te gaan naar producten. En die wilt hij op dat moment niet bestellen in Amerika: hij zoekt iets in de buurt. Dat is de belangrijkste verschuiving: de start van het internet was heel globaal, het huidige internet - met de mobiele technologie - is uitgesproken lokaal en persoonlijk. Dat geeft een fantastische opportuniteit voor de lokale kmo.”

Business uitbreiden

M.M.: Weten ondernemers dat voldoende? “Slechts een derde van de kmo’s in Vlaanderen gebruikt het internet op de juiste manier. Het grootste probleem is dat de meeste bedrijfsleiders zeggen: ‘Ik heb dat niet nodig’. Maar dat klopt niet: van een tandarts tot een loodgieter, ieder bedrijf kan zijn business uitbreiden via het internet. Dan valt er nog te discussiëren over hoe intens je moet aanwezig zijn, maar helemaal niét aanwezig zijn, staat gelijk aan niet meer bestaan.” M.M.: Welke andere Google-diensten worden door Belgische kmo’s gebruikt? “Heel wat ondernemers gebruiken Google Apps, onze online bureelsoftware. Die dienst laat je toe om, als je start met een bedrijf, al je softwarekosten aan een relatief lage prijs te dekken. Voor 40 euro heb je een hele officesuite, met online backup, toegang tot je gegevens vanuit eender welke locatie en van op eender welk toestel. We leveren bovendien heel wat diensten gratis. Vindbaar zijn op Google Maps, bijvoorbeeld, kost je als ondernemer niets. Video’s uploaden naar YouTube, om je producten en diensten te tonen? Gratis. Adverteren is al een volgende stap: om aanwezig te zijn op plaatsen waar je nog niet was.” M.M.: Veel van jullie diensten zijn ‘cloud’-gebaseerd: alles wordt opgeslagen in een datacenter dat zich ver van een ondernemer zijn voordeur bevindt. Hebben ze al voldoende vertrouwen daarin? “Daar hebben we nog werk aan. Mensen hebben het idee dat hun gegevens het veiligste staan opgeslagen op de server van hun bedrijf, omdat die zich hier bevindt: ze kunnen hem zien. Niets is natuurlijk minder waar: informatica beveiligen is bijzonder moeilijk. En wij kunnen dat doen op wereldschaal: ik kan u verzekeren dat iemands gegevens vele malen veiliger zijn in onze ‘cloud’-infrastructuur dan op een vaste server. Bovendien is het veel kostenefficiënter dan zelf een serverpark onderhouden, en zijn de gegevens veel gemakkelijker bereikbaar: men kan er van overal waar het nodig is aan. Dat is de echte opportuniteit: je draait er rechtstreeks niet meer omzet mee, maar het maakt je wel veel flexibeler.”

Zelfstandig mobistar agent ●

5 jaar ervaring ●

Ruim 2000 bedrijven nemen Stijn in vertrouwen ●

Altijd bereikbaar via mail “Betreft schrapping van mijn GSM nr op vrijdag 13/12. Ik heb gevraagd om het 2de nr. van een duo-kaart te schrappen. Een uurtje later bleek dat dit mijn actieve nr was. Ik heb u gevraagd of reactivatie mogelijk was, en u heeft mij gemeld dat dit wel tot 20/12 kon duren. Niettemin heb ik dinsdagnamiddag al een bericht ontvangen om mijn nr terug te activeren. Uit ervaring weten wij dat bij sommige providers reactivatie niet mogelijk is. Daarom bedankt voor deze extra service. Ik ben zeer tevreden!!!!!!” Met vriendelijke groeten, Jean-Marie Cloesen Managing Partner ReDoSa cvba ”Wij zijn erg tevreden over de flexibiliteit en de betrouwbaarheid van Stijn Van Der Meulen. Als we support nodig hebben staat hij altijd klaar voor ons. Het vertrouwen in mobistar is teruggekeerd!” Sonia Gasparini Zakelijke leiding Het Depot

STIJN VAN DER MEULEN O. RAEYMAECKERSSTRAAT 13/4 3400 LANDEN GSM: 0472 895 580 STIJNVANDERMEULEN@BCM-MOBISTAR.BE

Ronald Meeus

44

2


Erwin Hanon.

MMS SOLUT I ONS

YGlobal: efficiënter én goedkoper bedrijfsbeheer Dacht u er al eens aan om al uw bedrijfsprocessen beter op elkaar af te stemmen en te investeren in een ERP-pakket? Waarschijnlijk vond u het te duur of vreesde u voor de té grote impact van zo’n systeem op uw bedrijf. YGlobal neemt al uw bezwaren weg. Door de flexibele opbouw past het softwarepakket zich feilloos aan de noden van uw onderneming en aan een altijd veranderende markt aan. En dat voor een lage investeringskost. Om de inhoudelijke als technische criteria te bepalen waar YGlobal moet aan voldoen, ging MMS Solutions niet over één nacht ijs. Zaakvoerder Erwin Hanon: “We zochten naar een toepassing die niet onmiddellijk na de uitgave al achterhaald was door de constante evoluties in de bedrijfssectoren die het moet ondersteunen. Daarom kozen we voor een webgebaseerde oplossing: die is om het even waar op eender welk toestel met een webbrowser bruikbaar.”

Volledig op maat

MMS Solutions baseerde YGlobal op wat de markt vraagt. Analisten gingen langs bij grote, middelgrote en kleine bedrijven uit de meest uiteenlopende sectoren. Met andere woorden: YGlobal is afgestemd op de noden van uw onderneming en sector. MMS Solutions licht daarenboven uw bedrijf en uw processen door, luistert naar u en biedt u zijn expertise binnen uw sector aan. Het doel: samen met u uw processen verbeteren, efficiënter werken en kosten besparen.

Webgebaseerd: niets dan voordelen

YGlobal is webgebaseerde ERP-software die u volledig online gebruikt via een eigen server, hosting, de cloud of dedicated servers. “Pc, laptop, tablet, smartphone, PDA, …: van zodra je een toestel met een webbrowser hebt, heb je toegang tot YGlobal. Je moet geen software installeren. Zowel binnen als buiten het bedrijf beschik je over real time informatie. Je hebt je bedrijf letterlijk op zak.”

Allesomvattende modules

YGlobal bestaat uit verschillende modules zoals commercieel beheer (SCM) voor de voedings- en distributiesector, verhuur en machineparkbeheer (REN), financiën (FIN), e-business (EBU) en klantenbeheer (CRM). Elke module omvat een volledig bedrijfsproces. Zo bevat de SCM-module alles van offerte tot factuur, zoals volledig voorraadbeheer en prijs- en kortingstructuren. U kiest zelf welke modules en welke onderdelen u activeert. Elke module stelt u in naar de behoeften van uw onderneming of sector. Erwin Hanon: “In elke module zit echt alles wat een bedrijf nodig heeft. Ze zijn allemaal volledig met elkaar geïntegreerd. Zo maakt bijvoorbeeld de e-business module gebruik van het commercieel beheer en de financiële module.”

Uw investering

De prijsstructuur van YGlobal is zo opgebouwd dat elke module een vaste, lage instapkost heeft, met een toeslag volgens het aantal gebruikers. Daardoor hoeven kleinere bedrijven weinig te investeren. Ook op het vlak van hardware zijn oplossingen mogelijk die de kostprijs sterk drukken, zoals de cloud en dedicated servers.

Klein Kempenseweg 2B – 3473 Waanrode – T 016 29 21 36 mms@mms-solutions.be – www.mms-solutions.be

45


46


Michel Smekens.

WEBN OLOGY

Zo raakt u niet verstrikt in het net Bij Webnology zorgt een compact en hecht team van specialisten ervoor dat uw bedrijf zich in de digitale wereld vlot en zonder hindernissen beweegt. Van een aantrekkelijke website tot efficiënte communicatie via de sociale media – dit bedrijf uit Diest staat voor u klaar en zoekt snel en flexibel naar een gepaste oplossing. Zo raakt u niet verstrikt in het net. In de eerste plaats kunt u bij Webnology terecht voor het bouwen van een website, van A tot Z. Webnology luistert naar u. Welke zijn uw noden en wensen? Wat wil u precies met uw website bereiken? “Op basis van een nauwkeurige analyse gaan we aan de slag,” zegt Michel Smekens, zaakvoerder van Webnology. “We maken een grafisch ontwerp, bouwen een coherente navigatiestructuur, zorgen voor databankkoppeling, enzovoort. Bij ons is het allemaal maatwerk. Als u het wil, voorzien we ook een CMS of Content Management System, zodat u of uw medewerkers gemakkelijk de inhoud van de site kunnen wijzigen. Er kan eventueel ook een webshop geïntegreerd worden. Heeft u al een behoorlijk uitgebouwde website? Dan staan we graag ter beschikking voor een grondige audit, zodat er eventueel nog verbeteringen aangebracht kunnen worden.”

SEO

Het internet wint in het bedrijfsleven almaar aan belang. De meeste bedrijven zijn zich hier intussen van bewust. Maar wie een frisse aanwezigheidspolitiek in de digitale wereld voert, doet vandaag veel meer dan een website onderhouden. Wil u bijvoorbeeld regelmatig een nieuwsbrief de wereld insturen? Webnology kan u hierbij helpen door een gebruikersvriendelijk nieuwsbrieven-systeem op te zetten. Het bedrijf zorgt daarnaast bijvoorbeeld voor een strategische SEO of Search Engine Optimization. Zo scoort uw bedrijfssite ‘hoog’ in

zoekmachines zoals Google. En als u met uw onderneming via de sociale media communiceert, dan effent Webnology ook hier het pad.

Rimpelloos

Intussen heeft Webnology ook een applicatie voor schoonheidssalons ontwikkeld. iBeauty is in grote mate een ‘kant-enklaar’-pakket dat de salons toelaat om vlot en rimpelloos te communiceren via een online applicatie. De applicatie bevat ook een CRM-tool, zodat het klantenbeheer – met onder meer een agendafunctie – volledig geïntegreerd is. Michel Smekens: “Tenslotte verlenen we ook consultancydiensten. Bedrijven kunnen onze knowhow inhuren voor web- of internetgerelateerde projecten. Webnology bestaat uit een team van zes mensen. Juist omdat we zo’n compacte groep zijn, kunnen we flexibel inspelen op uw vragen of acute problemen.”

Koningin Astridlaan 51 – 3290 Diest – T 0474 80 26 31 info@webnology.be – www.webnology.be

47


VERMOGENSBEHEER EN PRIVATE BANKING

Conferenties met een scherpe analyse

Fritz Mertens (Petercam), Erwin Schoeters (KBC) en Michel Hubain (Belfius).

HET GROTE PRIVATE BANKING DEBAT MET KBC, BELFIUS EN PETERCAM

Een bank zonder risico, is een bank zonder activiteiten 48


De nieuwe bankenwet, de verhoging van de roerende voorheffing op de liquidatiebonus, ...: het zijn maar enkele van de maatregelen die (on)rechtstreeks betrekking hebben op het vermogen van ondernemers. Voor het beheer van hun portefeuille, kunnen zij terecht bij heel wat private bankers. Manager Magazines bracht drie specialisten rond de tafel: Erwin Schoeters (verantwoordelijke retail en private banking KBC), Fritz Mertens (verantwoordelijke private banking Petercam) en Michel Hubain (head of private banking Belfius). “Als onze klanten alle moeite doen om hun patrimonium volstrekt legaal te beleggen, hebben ze recht op fiscale stabiliteit.” M.M.: Heren, hoe is de vraag naar private banking de voorbije jaren geëvolueerd? Erwin Schoeters (KBC): “De voorbije jaren stelden we een enorme stijging van de vraag naar een goede structurering van vermogens vast. Alle componenten, roerend en onroerend, moeten in het plaatje worden opgenomen. Daarnaast willen ook meer ondernemers begeleiding bij hun successieplanning: heel wat bedrijfsleiders zijn ouder dan 50 en beseffen hoe belangrijk het is om in een voldoende vroeg stadium aan de opvolging te denken.” Fritz Mertens (Petercam): “Dat stellen wij ook vast. De globalisatie van onze economie leidt tot reorganisaties, en eventueel overnames, binnen een groter geheel, zodat de mature bedrijven van de babyboomgeneratie in staat zijn om op te boksen tegen jonge ondernemingen, gebouwd op de fundamenten van de meest recente technologieën. Ook de private banker speelt in dat proces een rol. Meer dan ooit is ons beroep uitgegroeid tot een ‘people’s business’, waarbij de persoonlijke contacten erg belangrijk zijn.” Michel Hubain (Belfius): “Dat klopt, want de cliënten worden veeleisender op vlak van informatie, advies en professionele opvolging. Het is onze taak de cliënt bij het overnameproces te begeleiden. We hebben zelfs een dubbele functie: enerzijds de kredieten toekennen aan de overnemer, anderzijds de ‘overlater’ adviseren om het geld dat hij voor de acquisitie krijgt, verstandig te beleggen.”

Wat is private banking? Private banking omvat bij elk van de deelnemers aan het debat twee tot drie belangrijke luiken: het beheer van de financiële activa, het structureren van het vermogen en de overdracht naar rechthebbenden of derden. Op die manier willen de financiële instellingen het kapitaal van hun cliënten optimaal beschermen, laten aangroeien en doorgeven.

M.M.: Hoe zit het met de cashpositie in de vennootschappen van ondernemers? Erwin Schoeters (KBC): “Omwille van de recessie zijn heel wat bedrijven voorzichtig geweest in hun investeringen. Daardoor beschikken heel wat vennootschappen over een gunstiger cashpositie. Het is onze taak om, in samenwerking met onze collega’s van corporate banking, de mogelijkheden voor onze cliënten te bekijken: met welke beleggingsproducten kunnen ze genieten van de notionele intrestaftrek? Hoe gaan ze best om met de liquidatiebonus? Wat die liquidatiebonus betreft, is het een goede zaak dat we 49


V ER M OG E N S B E HE E R E N PRI VAT E BANKI N G

D E BAT

Erwin Schoeters, KBC:

“Het aantal beleggers dat een risico wil nemen als er een hoger rendement tegenover staat, is weer gevoelig gestegen, zeker als er een ‘vloerbescherming’ of maximaal verlies is afgesproken.”

Drie gouden tips voor private banking cliënten Fritz Mertens (Petercam): “Een ondernemer zei me ooit: ‘ik ben heel mijn leven bezig geweest met de koe, nooit met de melk. Nu pas realiseer ik mij dat die melk minstens even belangrijk is’. Met andere woorden: ondernemers doen er goed aan zo nu en dan eens stil te staan bij hun patrimonium. Neem van tijd tot tijd even afstand van je zaak en laat je adviseren door specialisten voor vermogensbeheer.”

Michel Hubain (Belfius): “Creëer een goed evenwicht tussen uw privé en uw professioneel patrimonium via optimalisaties. Onze regering mag die twee dan wel als aparte entiteiten beschouwen, als ondernemer doe je er goed aan die twee globaal te bekijken via adequate financiële planning.”

Erwin Schoeters (KBC): “Ik kan mijn collega’s enkel bijtreden, maar wil toch nog het volgende toevoegen: zelfs voor wie al met zijn planning bezig is geweest, is het nuttig om toch ook nog naar het advies van zijn private banker te informeren, het is altijd verstandig een ‘second opinion’ in te winnen. Wij beschikken over een excellent team specialisten ter zake.” 50

drie maanden extra hebben gekregen, waardoor heel wat cliënten hun dossiers nog tijdig in orde kunnen brengen om van de 10 % roerende voorheffing te genieten, in plaats van de 25 % die op til staat.” Fritz Mertens (Petercam): “Dat is inderdaad positief, maar het wordt hoog tijd dat de fiscale regels niet om de haverklap veranderen. Voor een zelfstandige is zijn onderneming zijn pensioen. Hij heeft in het verleden bepaalde keuzes gemaakt, en moet - omwille van die hogere belasting op de liquidatiebonus - plots snel beslissen wat hij gaat doen. Dat stoort.” Michel Hubain (Belfius): “De overheid moet dringend het belang van een fiscaal stabiel klimaat beseffen. Ondernemers hebben hun hele leven gewroet voor hun opgespaarde reserves en moeten nu plots alles regelen om via een tijdelijke overgangsmaatregel nog van relatief goede voorwaarden te genieten. Het gevolg is dat de notarissen nu zowat verdrinken in de dossiers.” Erwin Schoeters (KBC): “De roerende fiscaliteit is nog veel erger en complexer: daardoor zijn er steeds minder mensen die dat goed beheersen. Het vergt van de banken telkens een enorme inspanning om onze private bankers tijdig op te leiden over de nieuwste fiscale veranderingen, zodat zij zo snel mogelijk onze cliënten daarover kunnen informeren.” Michel Hubain (Belfius): “Inderdaad. Je moet al een ervaren jurist zijn om het plaatje goed te begrijpen en alles op een bevattelijke manier aan uw cliënten te kunnen uitleggen.” M.M.: Hoe verknocht zijn private banking cliënten aan hun spaargeld? Fritz Mertens (Petercam): “Na Japan is België wereldwijd de tweede grootste ‘spaarnatie’. Er werd al enkele keren een ballonnetje opgelaten om via een belasting op het spaargeld de overheidstekorten aan te zuiveren. Tot mijn ergernis stel ik vast dat er soms bepaalde voorstellen worden gelanceerd, die eerder ideologisch dan economisch doordacht zijn. Dergelijke geruchten creëren veel nervositeit en onzekerheid. Voorlopig is die belasting op het spaargeld er gelukkig nog niet gekomen, maar toch moeten we beseffen dat de fiscaliteit de komende jaren er niet vriendelijker op zal worden. Het wordt hoog tijd dat er werk wordt gemaakt van een uniforme Europese regelgeving op dat vlak.” Erwin Schoeters (KBC): “Politici erkennen dat er op belastingvlak de jongste jaren nogal wat ‘bricolagewerk’ is gebeurd. Ze moeten dringend werk maken van een vereenvoudigde, coherente aanpak.” “Wat het spaargeld betreft, blijft het me wel verbazen dat de depositoboekjes maar blijven aandikken, terwijl het rendement ervan historisch laag is. Bovendien kan lang niet iedereen genieten van de extra getrouwheidspremie. Daarom is het onze taak om beleggers te wijzen op de hogere rendementen van andere producten, uiteraard rekening houdend met een zo hoog mogelijke kapitaalbescherming.”


VERMOGENS B EHEER EN PRIVATE BANK IN G

D E BAT

Michel Hubain (Belfius): “Van de 248 miljard euro die op spaarboekjes geparkeerd staat, is circa 30 à 40 % eigendom van private banking cliënten. Zij zijn opgelucht dat in Europa de grootste economische problemen achter de rug zijn en durven zich, dankzij de relatief lage volatiliteit van de markt, weer meer richting beurs begeven.”

“Neem van tijd tot tijd even afstand van je zaak en laat je adviseren door specialisten voor vermogensbeheer.” M.M.: Hoe groot is de interesse in aandelen momenteel? Michel Hubain (Belfius): “Het rendement op aandelen is tegenwoordig weer heel aantrekkelijk. Het voorbije jaar merkten we een positieve instroom in alle aandelenfondsen, wat heel positief is.” Fritz Mertens (Petercam): “In vergelijking met de Verenigde Staten is de lokroep van de beurs bij ons nog vrij bescheiden. We proberen beleggers wel meer in die richting te begeleiden. Het aanbod is erg groot, maar van nature uit hebben beleggers vooral de neiging naar de nationale beurs te kijken.” Erwin Schoeters (KBC): “Het aantal beleggers dat een risico wil nemen als er een hoger rendement tegenover staat, is weer gevoelig gestegen, zeker als er een ‘vloerbescherming’ of maximaal verlies is afgesproken. We voelen wel dat er meer belang wordt gehecht aan risicobewaking en -rapportering.” Fritz Mertens (Petercam): “Meer cliënten willen een op maat uitgewerkte aandelenportefeuille. Zo hebben we voor één van hen bijvoorbeeld een fonds samengesteld met aandelen van middelgrote Duitse familiebedrijven. Het ziet er naar uit dat die trend naar maatwerk nog zal toenemen, want niet iedereen wil worden ‘opgesloten’ in een bepaald risicoprofiel. Er is een groeiende tendens naar een patrimoniale benadering, waarbij men tot op een bepaald niveau van de positieve fluctuaties wil genieten en tegelijk beschermd wil blijven tegen mogelijke catastrofes.”

Michel Hubain, Belfius:

“Ondernemers zijn doorgaans zeer goed op de hoogte van kredieten, maar minder van beleggingen. Door de slechte conjunctuur die er is geweest, willen ze ook meer controle over hun beleggingen.”

Private banking in cijfers KBC  Start: Premium banking vanaf 250.000, Private banking vanaf 1 miljoen euro, Wealth vanaf 5 miljoen euro  20 Private Banking kantoren en 1 Wealth Office  Aantal specifieke medewerkers: 290 in Private Banking en 385 in Premium Banking  Aantal klanten: 15.000 gezinnen in Private Banking en 80.000 gezinnen in Premium Banking  Totale waarde portefeuille: 25 miljard euro in Private Banking en 34 miljard euro in Premium Banking

Belfius M.M.: Recent onderzoek van De Standaard en Rabobank toonde aan dat de financiële kennis van de Vlaming niet bijster goed is. Merkt u dat ook bij ondernemers? Fritz Mertens (Petercam): “Wij voelen vooral dat de cliënt op zijn gemak wil zijn: liever 0 % op een spaarboekje en rustig slapen, dan zware risico’s lopen. Volgens mij heeft de vergrijzing daar veel mee te maken. Toch loopt de belegger nu minder risico’s dan vroeger: als gevolg van de bankencrisis van 2008, is de regelgeving voor private bankers gevoelig verstrengd door de Europese richtlijn MiFID en de

 Start: vanaf 500.000 euro  Aantal specifieke medewerkers: 250 private bankers en experts  Aantal klanten: 50.000  Totale waarde portefeuille: 27 miljard euro

Petercam  Start: vanaf 250.000 euro  Aantal specifieke kantoren: 8 in België  Totale waarde portefeuille: 9 miljard euro 51


V ER M OG E N S B E HE E R E N PRI VAT E BANKI N G

D E BAT

“Het wordt hoog tijd dat de fiscale regels niet om de haverklap veranderen. Voor een zelfstandige is zijn onderneming zijn pensioen.” internationale Basel III-regels. Daardoor zit alles in een strak keurslijf. Dat was nodig om de cliënt te beschermen, maar creëert vanzelfsprekend ook beperkingen.” Michel Hubain (Belfius): “Ondernemers zijn doorgaans zeer goed op de hoogte van kredieten, maar minder van beleggingen. Door de slechte conjunctuur die er is geweest, willen ze ook meer controle over hun beleggingen: een groot deel kiest voor adviesbeheer, waarbij de private banker voor elke transactie overlegt met zijn cliënt. Proactief inspelen op de wensen van de cliënt en een adviserende functie zijn dus cruciaal geworden om het verschil te maken.” Erwin Schoeters (KBC): “Dat klopt. Toch zijn er nog behoorlijk wat cliënten die opteren voor discretionair beheer, waarbij de financiële instelling zelf koopt en verkoopt en om de zoveel tijd hierover zijn cliënt rapporteert. Ondernemers hebben nu eenmaal niet de tijd om zich voortdurend met hun beleggingen bezig te houden.” Fritz Mertens (Petercam): “Bij ons opteert 80 % of meer voor discretionair beheer. Wat wel opvalt: er was nog nooit zoveel informatie over financiële producten beschikbaar, maar het kennisniveau lag nog nooit zo laag. Daar moet ons onderwijssysteem dringend iets aan doen.”

Fritz Mertens, Petercam:

“Wij voelen vooral dat de cliënt op zijn gemak wil zijn: liever 0 % op een spaarboekje en rustig slapen, dan zware risico’s lopen. Volgens mij heeft de vergrijzing daar veel mee te maken.”

M.M.: De regering-Di Rupo wil met de nieuwe bankenwet een belangrijke scheiding tussen spaargeld en risicovolle activiteiten van banken realiseren. Hoe staat u tegenover die plannen? Michel Hubain (Belfius): “Die wet komt er om de cliënten te beschermen, om de risico’s van enkele jaren geleden te vermijden. Ik verwacht evenwel niet dat dit een grote invloed zal hebben op private banking.” Erwin Schoeters (KBC): “Er wordt de laatste maanden veel met slogans gegoocheld, zonder dat het debat in de diepte wordt aangegaan. In se houdt elk krediet dat wij verschaffen een risico in. Een scheiding van die bancaire activiteiten zou nefast zijn voor de rol die wij spelen ten aanzien van de economie. Het is nog afwachten waar de politieke discussie zal eindigen, maar ik vind het spijtig dat we dit - in een almaar breder wordende Europese context - even op Belgisch niveau zouden gaan regelen. Bovendien zouden de meeste in België actieve banken niet onder die bankenwet vallen, aangezien ze een Europese positionering hebben.”

Michel Hubain (Belfius): “Het is ontegensprekelijk onze grootste uitdaging voor de toekomst. Almaar meer clienten, de jongeren voorop, verrichten hun bankzaken via apps. De harmonisering van de bankservice over de diverse kanalen is een fundamenteel werkpunt voor de komende jaren. Uiteraard zullen daar weer stevige investeringen mee gepaard gaan.” Fritz Mertens (Petercam): “Wie zijn cliënteel wil verjongen, moet mee surfen op die golf. Duidelijk is dat het beveiligingsaspect de cruciale factor wordt binnen de digitale revolutie, want ‘phishing’ en cybercriminelen liggen constant op de loer.” Erwin Schoeters (KBC): “Al onze adviseurs zijn sinds begin 2013 uitgerust met een iPad, die onder meer erg nuttig is om tijdens thuisbezoeken voor passende ondersteuning te zorgen. Anderzijds willen we ook onze cliënten alle mogelijkheden bieden om via de razend populaire tablet-pc’s ‘anytime’ en ‘anywhere’ op de hoogte te blijven van hun bancaire productportfolio. Dat doen we evenwel vanuit de overtuiging dat dit nooit het persoonlijk contact zal kunnen vervangen.”

M.M.: We leven in een almaar sterker gedigitaliseerde wereld. Hoe ingrijpend is die evolutie voor de private banken?

Bart Vancauwenberghe (Foto’s: Bart Vandermeersche)

52


Uw onderneming, uw vermogen en de goede zorgen van KBC LIQUIDATIEBELASTING STIJGT VANAF 1 OKTOBER 2014 NAAR 25 %

Op 1 juli 2013 werd de Programmawet gepubliceerd die de liquidatiebelasting vanaf 1 oktober 2014 doet stijgen van 10 % naar 25 %. Door vennootschappen de mogelijkheid te geven hun bestaande belaste reserves uit te keren aan 10 % roerende voorheffing, kunnen aandeelhouders gedeeltelijk aan deze tariefverhoging ontsnappen. De Programmawet voert ook opnieuw een verlaagd tarief roerende voorheffing in voor dividenden van kmo-vennootschappen, mits wordt voldaan aan verschillende voorwaarden. Beide maatregelen worden hieronder kort besproken.

INCORPORATIE RESERVES IN KAPITAAL (‘INTERNE VEREFFENING’) Vanaf 1 oktober 2014 stijgt het tarief van de roerende voorheffing op de reserves die bij de vereffening van een vennootschap worden uitgekeerd (liquidatieboni) van 10 % tot 25 %. Als u uw vennootschap niet vóór 1 oktober 2014 kan of wil vereffenen, bestaat de mogelijkheid om gedeeltelijk aan die tariefverhoging te ontsnappen. Dit kan door uw bestaande belaste reserves te incorporeren in het maatschappelijke kapitaal van uw vennootschap. In dat geval moet u 10 % roerende voorheffing betalen bij de incorporatie van deze reserves in het kapitaal, maar na vier of acht jaar kan dat kapitaal belastingvrij worden uitgekeerd. Opgelet: alleen de belaste reserves die ten laatste op 31 maart 2013 door de algemene vergadering werden goedgekeurd, komen in aanmerking. Bovendien moet deze incorporatie gebeuren tijdens het laatste belastbare tijdperk dat afsluit vóór 1 oktober 2014. Voor veel vennootschappen betekent dit dat zij nog in 2013 de nodige stappen moeten ondernemen.

VERLAAGD TARIEF ROERENDE VOORHEFFING VOOR KMO’S Onder bepaalde voorwaarden, zullen kmo’s opnieuw dividenden kunnen uitkeren, onderworpen aan slechts 15 % in plaats van 25 % roerende voorheffing. Het verlaagde tarief is van toepassing voor dividenden die voortkomen uit niet-preferente aandelen die: • uitgegeven worden vanaf 1 juli 2013 door een kmo (naar aanleiding van kapitaalverhoging of oprichting); • op naam zijn; • volledig volstort zijn; • inbrengen in geld vertegenwoordigen en • ononderbroken in volle eigendom in bezit blijven van aandeelhouder die instond voor de inbreng in geld.

We merken op dat er verscheidene specifieke antimisbruikbepalingen van toepassing zijn om te vermijden dat (de bedoeling van) één van deze voorwaarden zou worden omzeild. Het verlaagde tarief is eveneens uitgesloten voor de kapitaalverhogingen die naar aanleiding van de ‘interne vereffening’ worden doorgevoerd. We raden u aan om grondig te bekijken in welke mate bovenstaande maatregelen voor u interessant kunnen zijn en welke stappen u best onderneemt. Voor meer informatie kunt u terecht in een lokaal KBCbankkantoor, in een van de 20 privatebankingkantoren of in het Wealth Office.

Bij KBC slaan uw kmo-relatiebeheerder en uw private banker een brug tussen de belangen van uw bedrijfs- en uw privévermogen.

www.kbc.be

www.kbcprivatebanking.be

531


WIE ZOEKT DIE VINDT.

Uw Uw ideale ideale kandidaat kandidaat zoeken zoeken wordt wordt kinderspel! kinderspel!

54


Direct Direct Search Search

DATABASE DATABASE

Wil Wiluuzo zosnel snelmogelijk mogelijk een eenopenstaande openstaande functie functieinvullen? invullen?

Dan Danisisde deDirectSearch DirectSearchDatabase Databasedé déoplossing oplossing voor vooru. u.Dankzij Dankzijonze onzeinnovatieve innovatievetechnologie technologie isiskandidaten kandidatenvinden vindeneenvoudiger eenvoudigergeworden, geworden, én énhet hetzal zalook ooksneller snellergaan. gaan. UUhoeft hoeftenkel enkeluw uwzoekcriteria zoekcriteriaininte tegeven geveninineen een zoekveld, zoekveld,zoals zoalsuuinineen eengewone gewonezoekmotor zoekmotor zou zou doen. doen. UU ziet ziet dan dan onmiddellijk onmiddellijk een een lijst lijst met metkandidaten kandidatendie dieuukan kancontacteren. contacteren. Dankzij Dankzijonze onzegerichte gerichtemarketingcampagnes marketingcampagnes krijgen krijgen wij wij elke elke maand maand heel heel wat wat nieuwe nieuwe profi profielen elenininde dedatabase. database. Daarom Daarom hebben hebben wij wij ook ook de de Profi Profilele Agent Agent ontwikkeld: ontwikkeld: een een dienst dienst die die uu automatisch automatisch nieuwe nieuwe profi profielen elen die die aan aan uw uw criteria criteria beantwoorden, beantwoorden, per per e-mail e-mail toestuurt. toestuurt. Zo Zo loopt looptuuzeker zekergeen geenenkele enkelekandidaat kandidaatmis! mis!

Contacteer Contacteerons: ons: 02 02/ /209 20998 9800 00 directsearch@stepstone.be directsearch@stepstone.be

55


Kurt De Winter, Sara Spellemans en Stijn Kortleven. CO M M E RC IA L F IN A N CE G ROUP

100 % bankonafhankelijke factoring voor de “K”mo Activiteit: Commercial Finance Group werkt voor kmo’s met een jaaromzet vanaf 120.000 euro en kan tot 90 % van de uitgaande goedgekeurde facturen voorfinancieren. Naast financiële steun biedt Commercial Finance Group ook hulp op het vlak van kredietanalyse van (mogelijke) klanten en debiteurenbeheer. Visie: “Door bedrijven te helpen met het opvolgen van hun facturen hebben ze meer tijd voor datgene waarin ze sterk zijn: hun stiel. Goede afspraken staan daarbij centraal,” stelt Stijn Kortleven, gedelegeerd bestuurder. Specialisatie: Commercial Finance Group is een 100 % bankonafhankelijke factor. “Een bank financiert wat je hebt, wij financieren wat iemand doet. Hoe meer een bedrijf dus doet, hoe meer geld we kunnen financieren. Zo willen we bedrijven helpen groeien. Maar ook als ze een dipje kennen, zullen we ze proberen te helpen,” besluit Stijn Kortleven. Heldere kostenstructuur: Commercial Finance Group staat voor persoonlijke en vooral flexibele diensten. Dankzij de heldere kostenstructuur weten klanten van bij het begin wat ze zullen betalen.

Bart Van Edom. FI T FORME BELGI Ë

Persoonlijk aangepaste voedingssupplementen Activiteit: voelt u zich wat moe? Of hebt u te weinig energie om de dag door te komen? FitForMe heeft de oplossing: voedingssupplementen met vitaminen en mineralen, aangepast aan uw persoonlijke leef- en eetgewoonten. Visie: ieder mens is uniek, eet anders, beweegt veel of weinig, en verteert voedsel op een andere manier. Daarom werkt FitForMe met een persoonlijke online voedingstest. De uitgebreide vragenlijst bepaalt welke vitaminen en mineralen u tekortkomt. Op basis daarvan stelt FitForMe u een persoonlijk pakket voedingssupplementen voor. Medische toepassingen: de methode van FitForMe slaat aan in de medische wereld. Het bedrijf werkt samen met chirurgen en diëtisten uit ziekenhuizen waar patiënten vermageringsoperaties ondergingen. Hoe ingrijpender de operatie, hoe groter de kans op tekorten. Daarom bundelt FitForMe alle noodzakelijke vitaminen en mineralen. Patiënten moeten maar één tot twee capsules per dag meer innemen en kunnen injecties en pillen vermijden.”

DELTARENT

De juiste sfeer voor elk feest Historiek: 20 jaar geleden opgericht als afdeling van Deltavox. Inmiddels vijftien jaar zelfstandig onder de vleugels van zaakvoerder Nico Lameire. Activiteiten: totaaloplossingen op vlak van klank- en lichttechniek voor bedrijfsevenementen, beursstanden, festivals en privéfeesten. Klanten: ondernemingen, organisatoren en evenementenbureaus, voor wie Deltarent ook internationale producties verzorgt. Meerwaarde: centraal aanspreekpunt met veel aandacht voor persoonlijk contact en een hechte vertrouwensband met elke klant. Elk project wordt tot in de puntjes afgewerkt. Aanpak: “Op basis van een proactief gesprek maken we een gedetailleerde behoefteanalyse, waarna we alles technisch gedetailleerd uitwerken. Naast het decorontwerp verzorgen we ook de integrale productie. Onze audio- en lichtdesigners garanderen een vlekkeloze uitvoering, installatie en afbouw.”

Deltarent Pontbeekstraat 4 – 1702 Groot-Bijgaarden T 02 626 00 90 – info@commercialfinance.be www.commercialfinance.be

1 56

Schaluin 12 A – 3200 Aarschot T 016 57 12 18 – info@fitforme.be www.fitforme.be

Industriestraat 16 – 8755 Ruiselede T 051 580 478 – info@deltarent.com www.deltarent.com


Katja Soors. COAC HI N G@ WORK

Hoe uw introverte medewerkers uw rendement verhogen De helft van de bevolking – en dus ook van uw werknemers – is introvert. Coaching@Work leert introverte én extraverte managers, bedrijfsleiders, ingenieurs en andere professionals om zichzelf beter te leren kennen. En zo efficiënter samen te werken. Want goed functionerende teams zijn dé motor om het rendement en de omzet van uw onderneming te verhogen. Zaakvoerster van Coaching@Work is Katja Soors. Als bioingenieur oefende ze 20 jaar lang leidinggevende functies uit in verschillende sectoren. Haar verantwoordelijkheden deden haar als introverte persoon inzien dat bedrijfsvoering eerder op een extraverte manier gebeurt. Daardoor besefte ze dat bedrijven nood hebben aan coachingstrajecten voor introverte medewerkers. Want hun mogelijkheden, kennis en ervaring blijven veel te vaak onbenut.

Al uw potentieel benutten

Katja Soors: “Introvert zijn is niet hetzelfde als verlegen zijn. Introverte werknemers zijn goede luisteraars. Ze vormen hun mening nadat ze alle informatie gehoord hebben en communiceren op een ‘denkgerichte’ manier. Dat botst met onze extraverte westerse maatschappij en bedrijfscultuur. En dat terwijl introverte mensen net heel gefocust zijn, risico’s proactief analyseren en heel doordacht beslissingen nemen. Omdat ondernemingen snel vooruit willen, gaan ze vaak alleen verder op het oordeel van hun extraverte werknemers die sneller hun mening geven. En daardoor gaat het potentieel en de kracht van introverte medewerkers verloren.”

Efficiënter presteren en samenwerken

Omdat introversie en extraversie de bouwstenen van uw persoonlijkheid zijn, staan ze centraal in de trajecten van Coaching@Work. Eerst leert u zichzelf en uw sterktes beter kennen. Op basis daarvan past u de manier aan waarop u communiceert, beslissingen neemt, met conflicten omgaat en relaties uitbouwt. Zo presteren u en uw team beter én efficiënter.

Gepersonaliseerde coachingstrajecten Coaching@Work stemt zijn trainingen specifiek op uw onderneming en de deelnemers af met een combinatie van groepsworkshops en individuele coaching, opgedeeld in verschillende modules. Katja Soors: “Door iedere deelnemer na de groepsworkshop ook tijdens een persoonlijk moment te begeleiden, zet hij of zij de theorie veel beter om in de praktijk. Het rendement van de opleiding stijgt hierdoor aanzienlijk.” Ook de extraverte persoonlijkheden onder ons zijn welkom. “Want het herkennen en erkennen van elkaars persoonlijkheid zorgt ervoor dat je het maximum uit je collega’s haalt.”

Leider boven ingenieur

Bent u ingenieur? Coaching@Work werkte een specifiek traject voor u uit. “Ingenieurs zijn technisch opgeleid en focussen eerder op resultaat. Hen leer ik om ook te kijken naar het menselijke en relationele aspect van hun job. Door hun resultaatgerichtheid te combineren met people management komen ze tot snellere en betere resultaten.” Samen met TRAJECTUM biedt Coaching@Work u hiervoor ook een leiderschapsprogramma aan.

Miskom-Dorp 17 – 3472 Kersbeek-Miskom – T 0487 93 00 29 katja.soors@coachingatwork.be – www.coachingatwork.be

57


ONDERNEMEN IN AARSCHOT

BURGEMEESTER ANDRÉ PEETERS

“We hoeven niet meer van nul te beginnen” Burgemeester André Peeters (CD&V) en zijn ploeg hebben weer een volle bestuursperiode van zes jaar voor zich. Helaas moeten ze eerst nog een kleine erfenis uit hun vorige bestuursperiode wegwerken: pas nu zit er schot in de uitbreidingsprojecten voor drie bedrijventerreinen in en rond de stad. Maar er staan ook een paar nieuwe projecten op til. M.M.: U heeft zes nieuwe jaren voor de boeg als burgemeester van Aarschot. Wat mogen we verwachten op economisch vlak? André Peeters: “We hebben om te beginnen de belastingen niet verhoogd, en reserveren anderhalf miljoen euro per jaar voor extra beleid. Een van de knelpunten die we de komende jaren zeker zullen aanpakken, is het opnieuw opwaarderen van bedrijvigheid in de binnenstad. We kampen daar met winkelleegstand. Dat is probleem nummer één om weg te werken.” M.M.: Het aanslepende probleem waarmee u de voorbije jaren zat, was de uitbreiding van drie bedrijfszones rond de stad. Hoe is het daarmee ondertussen gesteld? “Alles loopt: we hoeven deze legislatuur niet van nul te beginnen. De optimalisatie van het bestaande bedrijventerrein is 1 58

op schema, bij een geplande tweede site rond de historische Witte Molen beginnen de wegenwerken binnenkort, en voor een kleiner derde bedrijvenpark, de Kop van Nieuwland in de stationsbuurt, gaan we binnenkort de markt op, met folders en zo, om alvast geïnteresseerde bedrijven aan te trekken. We hadden het liefst dat een aantal hoogtechnologische bedrijven zich daar komen vestigen.”

Quadripool

M.M.: U ziet dat laatste bedrijvenpark zelfs als een belangrijk element voor Aarschotse invulling van het Quadripool-idee: bedrijvigheid van het uit zijn voegen barstende Leuven opvangen in de steden van het Hageland. Maar zit daar wel beweging in? “Het komt er nu op aan om bedrijven te vinden die zich er willen vestigen. Alle voorwaarden zijn in ieder geval ingelost. De ligging is prachtig, net als de ontsluiting: het bevindt zich


THEMA KL EIN BOVE N PRO F I EL

A A R S C H OT

RANKI N G

De 10 grootste bedrijven Hieronder vindt u een klassement van de – naar toegevoegde waarde – 10 grootste bedrijven in Aarschot. Wij zochten ze op in de meest recente Trends Top 100.000, die zich baseert op de prestaties in het jaar 2012. 1. Duracell Batteries Toegevoegde waarde: 83,20 miljoen euro Sector: elektrische en elektronische apparaten, fabricage Werknemers: 743 - Afg. bestuurder: Christoph Karkossa Burgemeester André Peeters: “Brussel, Keerbergen en Leuven zijn onbetaalbaar geworden voor jonge gezinnen. Hun logische volgende stap is dan Aarschot.”

“De Geens-site, een voormalig fabrieksterrein van 2,5 hectare midden in de stad, gaan we in een publiek-private samenwerking ontwikkelen. Er zal, naast 200 tot 250 woongelegenheden, ook zo’n 8.000 m² commerciële ruimte komen.”

2. Seris Technology Toegevoegde waarde: 8,41 miljoen euro Sector: veiligheid, materiaal, installatie, productie, verkoop, verhuur Werknemers: 117 - Afg. bestuurder: Danny Vandormael

3. Hospital Logistics Toegevoegde waarde: 7,48 miljoen euro - Sector: transport en logistiek Werknemers: 171 - Afg. bestuurder: Eric Dewaet

4. Cormed Toegevoegde waarde: 7,20 miljoen euro Sector: medische en farmaceutische apparatuur en uitrusting Werknemers: 21 - Afg. bestuurder: Steven Mesdom

5. D.S.V. vlakbij het station én de oprit naar de autosnelweg, en we gaan een groot parkeerterrein met 1350 parkeerplaatsen aanleggen, speciaal voor dit bedrijvenpark. Nu is het zaak dit te vermarkten.”

Toegevoegde waarde: 6,30 miljoen euro Sector: Burgerlijke bouwkunde, utiliteitsbouw, wegenwerken en waterbouw Werknemers: 131 - Afg. bestuurder: Roger Vander Velpen

M.M.: Hoogtechnologische bedrijven hebben meestal jonge medewerkers, en die wonen tegenwoordig graag in de buurt van hun werk. Hoe gaat u ervoor zorgen dat die graag in Aarschot wonen? “In de eerste plaats zorgen we voor een pak nieuwe betaalbare woningen: Brussel, Keerbergen en Leuven zijn onbetaalbaar geworden voor jonge gezinnen. Hun logische volgende stap is dan Aarschot, geografisch althans. Verder hebben we een uitstekend cultuur- en sportaanbod, een mooie landelijke omgeving en prima onderwijs voor de kinderen. Aarschot is een genereuze stad: dat spelen we ook hier uit.”

Toegevoegde waarde: 5,89 miljoen euro - Sector: vleesindustrie Werknemers: 74 - Afg. bestuurder: Norbert Vandepoele

M.M.: Ziet u nog nieuwe economische uitdagingen? “We hebben een paar nieuwe projecten aangevat: de Geenssite bijvoorbeeld, een voormalig fabrieksterrein van 2,5 hectare midden in de stad, gaan we in een publiek-private samenwerking ontwikkelen. Er zal, naast 200 tot 250 woongelegenheden, ook zo’n 8000 m² commerciële ruimte komen. En een kindercrèche, want we willen jonge gezinnen naar Aarschot halen.”

9. Free Time Center

Ronald Meeus

6. Maïski Foods

7. Ubes Toegevoegde waarde: 3,89 miljoen euro Sector: metaalverwerking en -bewerking Werknemers: 32 - Afg. bestuurders: Piet Gruwez, Alexander Bianu

8. Pashuysen Toegevoegde waarde: 3,23 miljoen euro Sector: auto’s, verkoop en garages - Werknemers: 39 Afg. bestuurders: Louis Gijsemans, Jacqueline Pashuysen Toegevoegde waarde: 3,20 miljoen euro - Sector: doe-het-zelfzaken Werknemers: 42 - Afg. bestuurder: Joseph Troukens

10. Mare Tours Toegevoegde waarde: 2,98 miljoen euro Sector: toerisme, reizen - Werknemers: 60 Afg. bestuurder: M.-Jeanne Vancamp 5921


Myriam Laporte.

BEAU T Y C ENT ER ALT HEA

Schoonheidsbehandelingen waarmee u zich écht goed in uw vel voelt Uw huid jong en gezond houden op een natuurlijke manier? Uzelf eens puur verwennen? Of een schoonheidsbehandeling volgen waarbij u volledig tot rust komt? Bij Beauty Center Althea Exclusive in Aarschot geniet u van de ‘me time’ die u krijgt. Getrainde en ervaren specialisten doen u met een goed gevoel terug naar buiten gaan. Beauty Center Althea Exclusive specialiseert zich in gelaatsverzorging, permanente make-up, definitieve ontharing en cavitatiebehandelingen om plaatselijk af te slanken. U krijgt er ontspannende en deugddoende massages, en het team van zaakvoerster Myriam Laporte geeft u ook nog eens advies over uw make-up en garderobe.

Persoonlijke begeleiding

Bij Beauty Center Althea Exclusive krijgt u bij elke behandeling een persoonlijke begeleiding. Myriam Laporte: “We vragen onze klanten niet alleen wat ze willen, we kijken ook naar wat hun huid op dat moment nodig heeft. Er zijn bijvoorbeeld grote verschillen tussen behandelingen voor en na een vakantie of tijdens de zomer en de winter.”

Advies centraal

Eén ding krijgt u bij Beauty Center Althea Exclusive altijd: advies. Zo weet u ook wat u thuis moet doen. “We zeggen onze klanten wanneer ze welke producten moeten gebruiken. En vooral: waarom. We geven tips om de huid thuis te verzorgen. In onze cursussen en workshops make-upadvies focussen we ons op de beste manier om make-up te gebruiken. En met ons kleur- en stijladvies laten we mensen er op hun mooiste uitzien door hen de juiste kleding- en make-upkleuren aan te raden en hun kledingstijl af te stemmen op hun lichaamsbouw.”

van Environ en de make-up van Jane Iredale. Myriam Laporte: “Environ maakt zijn producten op basis van vitamine A, C en antioxidanten. Allemaal stoffen die onze huid nodig heeft. Jane Iredale gebruikt mineralen en pigmenten. Het is een natuurlijke make-up die gezond is voor de huid, ontstekingsremmend werkt en het risico op allergische reacties minimaliseert. Hij voelt heel licht aan, blijft langer en beter zitten. En je huid ziet er stralend, gezond, glad en jonger mee uit.”

Behandelingen op maat

Behandelingen op maat: Beauty Center Althea Exclusive heeft voor iedereen wel wat persoonlijks in petto. “Onze lunch time treatment is voor vrouwen met weinig tijd. Een korte, krachtige verzorging met een snel zichtbaar resultaat.”Met de duoverzorging of -massage laat u zich met uw partner, moeder, dochter of vriendin tegelijkertijd onder handen nemen. Ook een weekendje verwennen is mogelijk via een verwenarrangement mét overnachting in bed & breakfast Het huis van peter Mot.

Natuurlijke producten

Beauty Center Althea Exclusive zweert bij natuurlijke producten. Het schoonheidsinstituut gebruikt de verzorgingsproducten 60

Statiestraat 43 – 3200 Aarschot – T 016 56 12 92 info@althea.be – www.althea.be


Vlak naast de Demer, verborgen in het Hagelandse groen, ligt Kasteel van Nieuwland – De Postiljon. Met zijn hotel, feestzaal, seminarielokalen, terrein van veertien hectare met vijver en park, en keuken die bekendstaat voor zijn culinaire hoogstandjes maakt deze locatie uw bedrijfsevenement tot een daverend succes.

Maxim Leers.

K A STEEL VAN NI EUWL AND – DE POST I LJON

Toplocatie voor al uw bedrijfsevenementen Van bedrijfsvergadering of seminarie tot teambuildingactiviteiten en personeelsfeesten: in Kasteel van Nieuwland – De Postiljon organiseert u al uw bedrijfsevents van 10 tot 280 personen. De parking biedt plaats aan 150 wagens. Wilt u uw personeel of klanten na een intensieve dag een nachtje laten uitrusten? In het hotel slapen ze in 24 modern en klassiek ingerichte kamers als een roos. Bereikbaarheid? Het terrein – dat maar liefst 20 voetbalvelden groot is – ligt op maar vijf minuutjes rijden van de E314.

Thuiskomen in de natuur

Kasteel van Nieuwland – De Postiljon is een familiezaak waar u zich écht thuis voelt. Uitbater Maxim Leers: “In het hotel en de feestzaal is er op elk moment van de dag iemand van de familie aanwezig. Want we willen het verblijf of evenement van onze klanten altijd in het grootste comfort laten verlopen. We liggen ver weg van storend stads- en verkeerslawaai. De stilte en de

rust op het domein nodigen uit om bijvoorbeeld met de ramen wijd open of in de tuin zelf te vergaderen.”

Locatie exclusief voor u

Kasteel van Nieuwland – De Postiljon geeft u een sterke garantie. Kiest u om uw evenement er te laten plaatsvinden? Dan hebt u de locatie voor zich alleen. Maxim Leers: “We kiezen bewust om maar één evenement tegelijkertijd te laten plaatsvinden. Zo storen bedrijven elkaar niet tijdens hun activiteiten. Voor een bedrijfsevent houden we tot achttien kamers vrij. Ondernemingen hebben het hotel dan vrijwel voor zich alleen. Ze kiezen vrij om die kamers te gebruiken, al is het maar om hun werknemers zich te laten opfrissen voor ze aan tafel gaan.“

Alles wat u wilt

Organiseert u een evenement in Kasteel van Nieuwland – De Postiljon? Dan is echt álles mogelijk. Maxim Leers: “We zweren bij een flexibele en persoonlijke aanpak. Aan bedrijven vraag ik onmiddellijk wat ze precies willen en hoe ze dat graag gerealiseerd zien. We werken niet met formules omdat gewoonweg álles bespreekbaar is. Zo stond ons terrein al vol met tenten, lieten we helikopters en luchtballonnen landen en tekenden we quad- en survivalparcours uit op het terrein. We geven ook tips voor externe activiteiten zoals mountainbike- en kajaktochten. Voor seminaries en vergaderingen werken we wél met dagpakketten, maar ook die passen we op vraag volledig aan.“

KAST EEL VAN NI EUWL AND – DE POST I LJON

Beemdenstraat 61 – 3200 Aarschot – T 016 56 58 46 info@kasteelvannieuwland.be – www.kasteelvannieuwland.be

61


MAX I M’S COU T URE

Een vrouw stapt hier met een jurk buiten die niemand anders heeft Als vrouw wilt u er voor elke feestelijke gelegenheid piekfijn uitzien. Of dat nu voor uw eigen huwelijk, dat van uw vriendinnen of familie, of voor een gala of avondfeest is. Wilt u vermijden dat een andere gast net dezelfde jurk als u draagt? Dan moet u bij Maxim’s Couture zijn. Dé zaak in bruids- en feestkledij waar ze uw kleedje omtoveren tot de droomjurk die u in gedachten heeft. Maxim’s Couture vindt u in Aarschot en Mechelen. Zaakvoerster Marleen Ons en haar team staan u bij vanaf het moment dat u de winkel binnenkomt tot het moment dat u met uw afgewerkte jurk terug buiten stapt. Ook al hebt u daarvoor verschillende bezoekjes of pasbeurten nodig.

Unieke feestjurken

Kiest u bij Maxim’s Couture een bruids-, cocktail- of galakleed? Dan geeft u er ook een volledig eigen toets aan. Marleen Ons: “We gaan veel verder dan gewoon innemen of korter maken. We voegen accessoires bij, nemen delen weg, veranderen het uitzicht of geven een speciaal accent. Bruidjes vinden bij ons ook bijpassende schoenen, juwelen, lingerie, voiles en kousenbanden. Ook dames met een maatje meer bezorgen we bruids- of feestkledij die hen als gegoten zit.”

Gehaaste zakenvrouw

Ook de gehaaste zakenvrouw vindt haar gading bij Maxim’s Couture. “Zij kiest uit de collectie die we in voorraad hebben. Is het echt dringend, dan heeft ze haar op maat getailleerde kleed op enkele dagen of zelfs enkele uren tijd.”

aanpassingen haalbaar zijn en welke niet. Zo spelen we in op bijvoorbeeld thema’s en heel persoonlijke ideeën.”

Eigen atelier

De service van Maxim’s Couture krijgt u alleen dankzij het eigen atelier van de specialist in bruids- en feestkledij. En de keuze voor merken die verder gaan dan alleen maar basiscollecties afleveren. “Om aan onze kwaliteitseisen te voldoen, moeten merken bereid zijn om in eigen ateliers aanpassingen te doen en bijvoorbeeld andere kleuren, langere of kortere versies te leveren. Onze eigen naaisters werken met hun vakkennis en ervaring de jurk dan volledig verder af zoals de klant het wil.”

Topmerken

Bij Maxim’s Couture krijgt u niet alleen een volledig gepersonaliseerde jurk, maar ook topkwaliteit. Marleen Ons: “We richten ons vooral op Belgische merken die ook in het buitenland een heel goede naam hebben. Die vullen we aan met buitenlandse labels die zich ook al bewezen hebben. Voor bruidskledij werken we veel met Marylise, Rembo Styling, Linea Raffaelli en Pronovias. In feestkledij zijn Linea Raffaelli en Talyna Lynn onze toppers.”

Persoonlijke service

Een afspraak maken om kledij te kiezen? Niet alledaags, maar wél efficiënt. Marleen Ons: “Door op afspraak te werken, geven we een vrouw alle tijd die ze nodig heeft. Onze naaisters luisteren naar haar, begeleiden haar van de eerste tot de laatste minuut, geven haar kleur- en stijladvies, en zeggen welke 62

Leuvensesteenweg 44 – 3200 Aarschot – T 016 56 84 98 info@maximscouture.eu – www.maximscouture.be


Tom Herbots.

Een relatiegeschenk waarmee u de waardering voor uw klant, medewerker of zakenrelatie écht toont. Authentieke producten met een verhaal en een betaalbare prijs. Dat is het idee achter BazarApart, een conceptstore in Aarschot. BAZARAPART

Relatiegeschenken met een verhaal Waarom BazarApart? En hoe helpt u bedrijven hun professionele relaties te onderhouden? Zaakvoerder Tom Herbots: “Het concept van BazarApart bedacht ik tijdens mijn zoektocht naar betaalbare kwaliteit. Waar vindt u snuisterijen, gadgets en geschenken waarmee u iemand écht gelukkig maakt? En die geen aanslag op uw portefeuille plegen. Geen nutteloze hebbedingen of peperduur design. Maar bruikbare artikelen mét karakter. ‘Wie zoekt, die vindt’, denkt u? Maar het kost u ongetwijfeld veel tijd en moeite. Nu rekent u op BazarApart. Want onze conceptwinkel speurt voor u naar die authentieke producten.” “Wat dit concreet betekent? Bij BazarApart vindt u artikelen die nog door de oorspronkelijke producent in eigen huis gemaakt worden. Producten met een geschiedenis en bewezen kwaliteit. En vaak zijn dat ambachtelijke producten, maar niet altijd. Retro of vintage valt ook in de smaak bij onze klanten. Wat onze artikelen gemeen hebben? De kwaliteit, de betaalbare prijs en de passie die de makers voor hun product

koesteren. En juist daarom vindt u bij BazarApart uw ideale relatiegeschenk – voor elk budget.” Waar vind ik BazarApart en welke artikelen biedt u zoal aan? “Pennen, messen, kaarsen, aanstekers, aktetassen, lederwaren, papierwaren, scheergerei, decoratie, … ja, zelfs Vlaamse wandtapijten. Kortom: bij BazarApart kiest u uit een brede waaier aan artikelen. Voor ieder wat wils. Surf dus eens naar www.bazarapart.be en maak kennis met de merken uit ons gamma.” “En vindt u toch niet wat u zoekt? Vertel het ons zeker. Want dan zoekt BazarApart het met plezier voor u. Dat is onze service voor B2B-klanten. Trouwens, wilt u uw relatiegeschenken laten bedrukken of graveren? Dat nemen wij ook voor onze rekening. Het resultaat? Uw klanten, medewerkers of zakenrelaties voelen zich gewaardeerd.” “U vindt ons in het hart van Aarschot, met gratis parkeergelegenheid op een steenworp afstand. En we werken volop aan onze webshop. Dus binnenkort

bestelt u ook online. Of schenk eens een voucher aan uw relaties en laat ze zelf kiezen.”

FICHE Filosofie: conceptstore voor authentieke relatiegeschenken en eerlijke prijzen. Omschrijving: u zoekt een relatiegeschenk waarmee u het verschil maakt? Bij BazarApart vindt u authentieke producten die uw relaties echt gelukkig maken. Ambachtelijke producten, vintage of retro? BazarApart is uw adres. Aanbod: pennen, messen, kaarsen, aanstekers, aktetassen, lederwaren, papierwaren, scheergerei, decoratie, … en nog veel meer.

Martelarenstraat 52 – 3200 Aarschot T 016 56 62 11 – info@bazarapart.be www.bazarapart.be

63


Leen De Bisschop. PI PO BALLOONS

Laat uw evenement in het oog springen Opendeurdagen, productlancering, of opening van een nieuwe zaak…ze schreeuwen allemaal om de aandacht van uw doelgroep. Hoe u dan in het oog springt? Met een gezonde dosis creativiteit. En wat denkt u van kleurrijke ballonnen? Die vindt u bij Pipo Balloons in Groot-Bijgaarden. Hoe helpt Pipo Balloons u? Zaakvoerster Leen De Bisschop: “Of het nu gaat om een handelsbeurs, een opendeurdag of een winkelactie: het moet onmiddellijk opvallen. Want uw actie valt in het water als uw doelgroep er geen aandacht aan besteedt. Kleur trekt de aandacht, en daarom kleden wij veel bedrijfsevenementen aan – van klein tot groot. Denk maar aan uw actie tijdens de jaarmarkt, een personeelsfeest, een productlancering, een opening, ... Een kleurrijke muur met ballonnen valt direct op. En natuurlijk is uw huisstijl daarbij onze gids. Kies uw kleur en personaliseer uw ballonnen met uw logo, dat kan in vierkleurendruk.” Uw evenement aankleden met ballonnen “U rekent in heel België op Pipo Balloons. U komt samen met Leen tot een akkoord dat het beste overeenstemt met uw behoeften. De decoratie wordt door de medewerkers van Pipo Balloons geleverd. Blader gerust eens door ons inspiratieboek. Dan verkent u zeventien jaar ervaring met ballonnen. U vindt er vast en zeker ideeën die ook van uw

evenement een succes maken. Trouwens: de wereld van de ballonnen evolueert snel. En daarom school ik mij non-stop bij, in binnen- en buitenland. En blijft u de aandacht van uw doelgroep winnen.” “Ook voor privé-aangelegenheden is Pipo Balloons uw adres. Een geboorte, communie, verjaardag of huwelijk? Met een ballonnetje geeft u die bijzondere momenten net dat tikkeltje meer. En zeg niet zomaar ballonnetje, want het zijn heuse kunstwerken.”

FICHE Filosofie: dé speciaalzaak voor al uw ballondecoraties. Omschrijving: met een ballondecoratie van Pipo Balloons heeft u gegarandeerd succes tot het welslagen van uw evenement. Wilt u ballonnen die naadloos aansluiten bij uw huisstijl? Dan bedrukt Pipo Balloons ze in de kleuren van uw logo. Ook voor uw privéevenementen kan u rekenen op Leen van Pipo Balloons!

Brusselstraat 266 – 1702 Groot-Bijgaarden T 0495 54 40 40 – leen@pipoballoons.com – www.pipoballoons.be

64


HOF T EN EENHOORN

Uw event in een oase van rust, op een steenworp van Brussel Het succes van uw bedrijfsevenement begint met het juiste kader. Of het nu gaat om een congres, brainstorm of bedrijfsreceptie – u wilt dat het rimpelloos verloopt. En daarvoor rekent u op Hof Ten Eenhoorn in Asse, waar u het nuttige met het aangename verenigt. Wat maakt van Hof Ten Eenhoorn de ideale partner voor bedrijfsevenementen? Zaakvoerster Katrien Coffé : “Wij bieden u een totaalpakket aan voor events van twee tot pakweg 150 deelnemers. Bij Hof Ten Eenhoorn kiest u uit vier zalen of je gebruikt ze allemaal – dat zien we dikwijls bij brainstormsessies in kleine groepjes. En natuurlijk staat het nodige voor u klaar: projectiescherm, flipchart, internet via wifi, geluidsinstallatie, … Vertel ons gerust wat u nodig hebt.” “Tijdens uw event zorgt ons team ervoor dat alles verloopt zoals het hoort. Dat begint met onze ruime en gratis parking en een ontvangst in een gebouw met karakter. Want Hof Ten Eenhoorn is een domein met een rijke geschiedenis én een imposante tuin. In de lente en de zomer zien we dikwijls groepjes buiten vergaderen. Onze tuin inspireert blijkbaar.”

“Denkt u aan een receptie, walking dinner of eerder een uitgebreide zakenlunch? Ons zaal- en keukenteam staat voor u klaar. Leg ons uw wensen voor en wij maken een voorstel op maat en volgens budget. Seizoenmenu’s zijn beschikbaar van woensdag tot zondag en deze kan u raadplegen op onze website.” Hof Ten Eenhoorn is gelegen even voorbij Brussel – op vijf minuten afstand van de E40, afrit 20 Ternat. Heel gemakkelijk bereikbaar dus en dat is ook belangrijk voor uw bedrijfsevenement.”

FICHE Filosofie: uw bedrijfsevenement binnen uw budget. Events: recepties, studiedagen, brainstormsessies, vergaderingen, bedrijfsfeesten, congressen, lunches. Omschrijving: op een steenworp van Brussel organiseert u een bedrijfsevent voor 2 tot 150 deelnemers. Gratis parking, een ruime tuin, internet en andere faciliteiten staan er voor u klaar. En ook de catering of de lunch neemt het team van Hof Ten Eenhoorn voor zijn rekening.

Bezoek www.hofteneenhoorn.be voor meer informatie. Keierberg 80 – 1730 Asse – T 02 452 95 15 info@hofteneenhoorn.be – www.hofteneenhoorn.be

65


Gunther Gielen. VOLTAI RE

Geef uw zakenlunch een nieuwe dimensie Hebt u weinig tijd om te lunchen, maar wilt u toch lekker eten? Of wilt u net ongestoord en uitgebreid tafelen met uw zakenpartners? Bij restaurant Voltaire in Heverlee doet u het allebei: met een snelle superlunch of een all-in zakenlunch. Binnen in een warm en smaakvol decor, of buiten op een rustig, groen – en rookvrij – terras. Voltaire is in en rond Leuven een van de meest populaire ontmoetingsplaatsen voor zakenlui. Niet voor niets: de all-in zakenlunch met voor- en hoofdgerecht, zes suggestiewijnen, waters en koffie én de befaamde superlunch zijn bij bedrijven in de wijde omgeving gekend.

Gezellig tafelen

Zaakvoerder Gunther Gielen wil in de eerste plaats dat u zich goed voelt. En dat is ook zo. Want stapt u Voltaire binnen?Dan laat u automatisch de beslommeringen van uw drukke werkdag achter zich. De natuurlijke warmte die het restaurant uitstraalt, overweldigt u meteen. U zoekt uw plaats in vier themavertrekken: het boothuis met een enorme skiff aan het plafond, de bibliotheek, het brasseriegedeelte met open haard en de orangerie met uitzicht op het grote en groene terras.

De snelle en lekkere zakenlunch

Voltaire vond met zijn superlunch de zakenlunch opnieuw uit. Maar wat is dat eigenlijk, die superlunch? Gunther Gielen: “Onze superlunch is een combinatie van zes hapjes. Kleine versies van onze voor- en hoofdgerechten. Heel geliefd bij zakenmensen: je krijgt een volledige lunch, en toch ben je snel weer de baan op.” Op de gewone superlunch bestaan nog drie varianten: de zes gerechtjes met water, wijn en koffie, een versie met bijkomend zes minidessertjes en tot slot de zes hapjes en zes dessertjes met dranken.

Variatie aan zachte prijzen

Eet u liever à la carte? Dan kiest u een van de vele klassiekers die de koks allemaal op een heel eigen en frivole manier op uw bord toveren. Hebt u graag wat afwisseling? U vraagt, Voltaire 66

serveert. Gunther Gielen: “We vernieuwen onze suggesties om de zes weken. Zo krijgen onze klanten twee keer per seizoen nieuwe gerechten op hun bord.”En dat voor zachte prijzen: superlunch vanaf 10 euro, zakenlunch voor 37 euro, voorgerecht vanaf 9 euro, hoofdgerecht vanaf 18 euro, dessert vanaf 6 euro en wijnen vanaf 18 euro. Voor hooguit 50 euro serveert Voltaire u topwijnen. En vraagt u de ‘Business card’ via de website aan, dan krijgt u van dinsdag tot vrijdag 10 euro korting op het all-in menu. Liever een maandfactuur in plaats van betaling per etentje? Meld dat even aan de ober.

Meetings en bedrijfsfeesten

Wilt u eerst vergaderen voordat u de voeten onder tafel schuift? Voltaire werkt samen met hotel Boardhouse, dat vlak naast het restaurant ligt. U ontvangt uw partners, klanten, leveranciers of medewerkers voor een meeting in een op en top professionele omgeving. En daarna verhuist u naar het gezellige Voltaire. Plant u een bedrijfsfeest? In de feestzaal met eigen terras genieten tot 80 personen van een gezellig en lekker avondje tafelen. Voltaire.be culinair genieten

Jules Vandenbemptlaan 6a | 3001 Heverlee | 016 20 44 43

Jules Vandenbemptlaan 6A – 3001 Heverlee –T 016 20 44 43 info@voltaire.be – www.voltaire.be


J W D PICTURES

Een andere kijk op uw zaak Davy De Coninck van JWD Pictures maakt al jaren foto’s van sportwedstrijden en concerten. In mei 2013 breidde hij zijn activiteiten uit naar bedrijfsen eventfotografie. Of geeft u de voorkeur aan gelegenheidsfotografen die vergeten foto’s te nemen op de cruciale momenten? Waarom zouden bedrijven nog een beroep doen op professionele fotografen, nu ‘iedereen’ foto’s kan nemen? Davy De Coninck: Een vraag die ik vaker krijg. Beeld u in: u organiseert een opendeurdag, een personeelsfeest of dealerdagen. U denkt een beetje geld te kunnen besparen door ‘zelf ’ foto’s te nemen. Maar dan blijkt dat u daarin veel tijd investeert en het netwerken verwaarloost. Of dat u die taak delegeert aan een medewerker, die dan weinig tot geen foto’s neemt, of op de verkeerde momenten, of niet de goede ...” Speelt het verschil in kwaliteit tussen professionele en gelegenheidsfotografie nog een rol? “Zelfs al zijn eigen foto’s op de goede momenten genomen, er is vaak nog

een verschil in bruikbaarheid. Ik sta bekend om mijn ‘warme’, sfeervolle foto’s. Compositie en belichting spelen een grote rol. En de kwaliteit? U krijgt foto’s die zonder kwaliteitsverlies kunnen worden gebruikt op uw website en in uw folders of ander drukwerk. En u krijgt van mij na de opdracht àlle bruikbare foto’s, niet een beperkte selectie.” Uw startpunt was sportfotografie, maar daar bleef het niet bij? “Ik was zelf 20 jaar wielrenner in competitieverband. Ik begon met het fotograferen van wielerwedstrijden. Zo rolde ik in het fotograferen van sportevents en nu ook bedrijfsevents. Of events als de finale van Miss België of de Sinterklaasshow van Studio 100.”

FICHE Oprichting: Davy De Coninck fotografeert sinds 2006 sportwedstrijden en concerten, in mei 2013 volgde de stap naar bedrijfs- en eventfotografie. Klanten: o.m. sportmarketingbureau Sportscom, eventbureau Q4U Events, Manager Magazines en individuele bedrijven als Extenzo spanplafonds. Extra: JWD Pictures ontwerpt ook websites en verwerkt desgewenst foto’s voor site-opmaak. JWD Pictures is ook gespecialiseerd in communie- en huwelijksreportages, in samenwerking met een Italiaans productiehuis befaamd om zijn design en lay-out. Leukste opdracht tot nu: sfeerbeelden van de World Ports Classic in opdracht van Cofidis, waar hij Tourbaas Christian Prudhomme overtuigde om samen met de hostessen op het podium te poseren. Grootste droom: de Ronde van Frankrijk vanop de eerste rij volgen als officiële fotograaf op de moto

Krekelweg 10 – 1790 Affligem – T 0495 27 03 62 info@jwdpictures.be – www.jwdpictures.be

67


Faculty Club - Groot Begijnhof 14 - 3000 Leuven - www.facultyclub.be

Geslaagde lancering in Leuvense Faculty Club Op dinsdag 19 november vond in de Faculty Club in Leuven de lancering plaats van Brabant Manager 37.

Maikel Vande Velden (Faculty Club).

Christine Buelens (Metalogic) en Hans Van den Breen (Manager Magazines).

Stijn Van Der Meulen (BCM-Mobistar) en Lian Cuypers (Manager Magazines).

Karen Van den Berghe (Bativox), Tina Tempels (Bench Marketing), Frank Van Geertruyden (Equipo-M) en Philippe Lemmerling (ValueBytes).

68

Stefaan Gillis (ABMplus), François Rediger en Elisabeth Olemans (Accountantskantoor Rediger F.).

Yan Omelchenko en Alla Kruglyk (Ukrainian Embassy in Brussels), Thieu Cuypers (Big Media Group) en Olga Bukavyn (Ukrainian Embassy in Brussels).

Een 150-tal ondernemers, inclusief een ruime delegatie van de ambassade van Oekraïne, luisterde geboeid tijdens het officiële gedeelte. Daarna werd er efficiënt genetwerkt, terwijl de gastlocatie overheerlijke hapjes en drank serveerde. Kortom: opnieuw een geslaagde ‘launch’.

Bruno Vanhecke (VAB), Joy Buelens en Tilly Buelens (The Office Manager) en Greet Volders (Voquals).


M ET DA N K A A N ON Z E STRUCTURELE PART NERS:

U W B E DR IJF IN DE S P OT L I GHT S O P O N S E VE N T ? lian.cuypers@managermagazines.be

Cynthia De Mayer (KBC Private Banking), Kristof Dossche (Net-IT), Maud Gailliez (Eureka Facilities) en Lian Cuypers (Manager Magazines).

Ria Coemans (FAN / Iriscall), Patrick Tuerlinckx (PRO 2012), Patrick Muylaert en Geert Vansteenkiste (Xedis).

Stefaan Gryson (Moxy), Ingeborg Vanrumbeke (Fi-nesse), Geert De Mulder (Oinos), Hans Van den Breen (Manager Magazines), Kurt Vannieuwenhuysen (Fiskuvan), Maud Gailliez (Eureka Facilities) en Dirk De Bisschop (Debiscom).

Christine Buelens (Metalogic).

Evelien Den Tandt (Swiep), Ann Neyens (Buro Market), Bea Wollaert (B&A Consulting), Bruno Vanhecke (VAB), Philippe Persoons (Media-Service) en Diane Beuten (Brainlane).

Marina Vangossum en Erwin Hanon (MMS Solutions) en Kane Develer (Manager Magazines).

Jan Pijpops en Georges Pijpops (Drukkerij Atlanta), Jan Vandenhoeck (Webdeveloper PHP-Drupal), LuiseMarie Preux (PC-Hulp), Paul Huybrechts (Paul Huybrechts) en Monique Jobin (Monique Jobin Musicus).

Patrick Vanoppen, Ines Van Bever, Katrijn Merckx, Pascale Ooms, Alysse Knockaert en Els De Jaeghere(Vivinvest),

Liselot Caura (maXLife Lifestyle), Patrick Tuerlinckx (PRO 2012) en Jan Klaps (CSI International).

Op www.managermagazines.be /events kunt u alle foto’s van deze avond, en van onze andere Manager Launches, bekijken. Een videoverslag van deze avond vindt u op www.manager-tv.be.

69


DE MAX VAN

KEVIN VANDERSTRAETEN 4 FEBRUARI 1980 Kevin en Dave Verloove zijn samen zaakvoerders van Extenzo spanplafonds. Zij zijn gespecialiseerd in het leveren en plaatsen van pvc spanplafonds, bedrukte spanplafonds en verlichting. Dit jaar vieren zij hun 20-jarige bestaan. Extenzo staat voor ‘Kwaliteit en Service’. Kevin heeft een zoon, Yaro, van vijf jaar.

Woonplaats: Ternat. Mijn huis staat: op wandelafstand van het centrum. Ternat is een kleine, gezellige gemeente tussen Brussel en Aalst. Mijn interieur omschrijf ik als: tijdloos met warme accenten, die zorgen voor een ontspannen sfeer bij thuiskomst van een drukke werkdag.   Wat ik uit de brand zou slepen: mijn echtgenote Cindy en zoon Yaro. Als ook de racehelm die ik kreeg bij mijn vrijgezellenfeest. In mijn interieur ontbreken nog: een paar leuke persoonlijke accenten. Mijn echtgenote zorgt ervoor dan ons interieur wordt aangepast aan de periodes van het jaar. Dit geeft een aangenaam gevoel. Mijn stijl zou ik omschrijven als: hedendaags en zakelijk. Al hou ik ook van een casual stijl in mijn vrije tijd.   Ik hou van: in de eerste plaats mijn gezinnetje. Ik kan ook wel genieten van een leuke babbel met een fris biertje.   Ik verlaat nooit het huis zonder: het alarm in te schakelen en mijn gsm. ‘s Morgens vertrek ook nooit zonder een lekker kopje koffie gedronken te hebben.   Ik rijd met: BMW 3 Touring.   Ik droom van: een gezond leven, met een goede balans tussen werk en privé. Een villa met zwembad op een zuiderse bestemming behoort ook nog tot een droom.   Mijn favoriete auto aller tijden: is een Aston Martin DB9.   Ontspannen doe ik door: een avondje wellness of een lekker etentje.   Mijn hobby is: nog steeds een partijtje voetbal iedere week. Ik heb ook een grote passie voor formule 1.   Favoriete restaurant(s): niet specifiek een voorkeur. Als het lekker en een verzorgde bediening is, kan alles mij wel plezieren.   Zelf kook ik het liefst: met verse ingrediënten en lokale streekproducten. Koken is ook ontspanning voor me. Favoriete reisbestemming: Mauritius, Cambrils, Tignes. Een zin die het voor mij allemaal samenvat is: “Doorzetten, nooit opgeven en positief ingesteld zijn en blijven.”

70


71


SERVICE APPARTEMENTEN Centrum HERENT

BEWOONBAAR VANAF MAART 2014

Voor info: 016/581 581

HOE KAN JE KOMEN WONEN?

KARAKTERISTIEKEN SERVICE APPARTEMENTEN

• Klassieke huurformule

• 60m²-70m² of 80m² bewoonbare oppervlakte

• Of inschrijven via obligatieformule met gegarandeerd rendement

• Living met tv + eetruimte + volledig ingerichte keuken + ruim privatief terras • 1 slaapkamer of 2 slaapkamers

EXTRA DIENSTEN?

• Rolstoeltoegankelijke aangepaste badkamer

• Brasserie • kinesist • dokter • conciërge • fitness • zwembad • wellness • beautycenter • kapsalon • private tuin

• Berging met wasmachine en droogkast • Eigen ondergrondse autostaanplaats + Extra private berging in de kelder

www.vivisenior.be

Brabant Manager 38  

Manager Magazines is een toonaangevend zakenmagazine dat bekend staat onder de titels Antwerpen Manager, Brabant Manager, Limburg Manager, V...

Brabant Manager 38  

Manager Magazines is een toonaangevend zakenmagazine dat bekend staat onder de titels Antwerpen Manager, Brabant Manager, Limburg Manager, V...

Advertisement