Page 1

Dinsdag 25 juni 2013

8223

Goud voor CuraMare thuiszorg

3

Kick-off voor GO-Classic: nieuwe tourfietstocht

6

Leerlingen Prins Maurits bezoeken Mol Agrocom

15

‘Werk van zilveren molenstichting is goud waard’ SOMMELSDIJK - Veel primeurs, tijdens de viering van 25 jaar eilandelijke molenstichting: een nieuw fris logo, informatiepanelen en vlaggen voor alle molens en een boek over de molens van Goeree-Overflakkee. Commissaris van de Koning Jan Franssen, die het eerste exemplaar van het boek ‘Met dank aan de wind’ in ontvangst nam, had ook nog een mooie primeur voor het eiland: de oprichting van het Streekcultuurfonds Goeree-Overflakkee om het cultuurhistorisch programma Erfgoedlijnen verder te ontwikkelen.

De grote zaal van De Staver zat vol, vorige week woensdag. Molenaars, raadsleden, bestuursleden en oud-

In onze editie van vorige week dinsdag stond het bericht over de vernielingen die waren aangericht op de oude begraafplaats te Dirksland. Naar aanleiding van de foto van één van de omver geworpen grafstenen die daarbij werd geplaatst, ontvingen wij verschillende reacties waaruit we begrepen hebben dat een aantal lezers het ongepast vond dat in onze krant de namen van de overledenen op de steen te lezen waren, en dat we sommigen hiermee zelfs pijn hebben gedaan. Voor dit laatste bieden wij vanaf deze plaats onze excuses aan. Redactie Eilanden - Nieuws

VKGO in de bres voor ouderen

Door Kees van Rixoort

Franssen stelde tijdens het jubileumfeest een retorische vraag: hoe zou het Zuid-Hollandse landschap eruitzien zonder molens? “U doet er erg veel aan om de molen te beschermen en te behouden. De vrucht van uw arbeid ontstijgt het zilver van uw jubileum. Uw werk is goud waard.” De Commissaris van de Koning benadrukte dat de provincie cultuurhistorisch erfgoed essentieel vindt. Ook nu er in financieel mindere tijden harde keuzes nodig zijn. De ontwikkeling van Erfgoedlijnen is een uiting van die prioriteitstelling. “Ik hoop dat het lukt om het eiland daarmee een impuls te geven op toeristisch en recreatief gebied.” Franssen noemde de molenstichting een schakel in de keten die laat zien “hoe mooi het hier is”.

Foto grafsteen

De overhandiging van het eerste exemplaar van ‘Met dank aan de wind’.  bestuursleden, vertegenwoordigers van de overheden en het Prins Bernhard Cultuurfonds, sponsors en donateurs, beschermvrouwe I. Günther - ze waren allemaal naar het feestje van de jarige molenstichting gekomen. Ze kregen een korte terugblik op de geschiedenis van voorzitter Leen Vroegindeweij. Zijn medebestuurder Wim Bosdijk presenteerde het nieuwe logo, ontwor-

Koninklijk bezoek...

pen door een vormgever uit Nieuwegein die een van de 52 inzenders was van de door de molenstichting uitgeschreven wedstrijd. Het frisse logo oogstte enthousiasme. Dat gold ook voor de informatiepanelen die bij de molens komen te hangen. De panelen vertellen de bezoeker, ook in het Duits en het Engels, het een en ander over de geschiedenis en de techniek van de molens.

Meer op pagina 12 en 13 !

Foto: Wim van Vossen Fotografie Standaardwerk ‘Met dank aan de wind’, het boek waarvoor de molenstichting tweeënhalf jaar geleden het initiatief nam, is hét standaardwerk over de eilandelijke molens. Het door archivaris Jan Both geschreven boek geeft een overzicht van alle molens op het eiland. 

Lees verder op pagina 3

www.rozima.nl Voor ontwerp en aanleg ing van uw bestrat

Tel. 0187-612000 Boomgaarddreef 18 Stad aan ’t Haringvliet info@rozima.nl

Erf- en sierbestrating

Firma J. & J. van Gurp Oudedijk 14, Ooltgensplaat (0187) 631350 (06) 55552023 www.erf-sierbestrating.nl

DE WAAL HOVENIERS Langeweg 46 3244 BH Nieuwe-Tonge Tel. (0187) 652484 WWW.DEWAALHOVENIERS.NL

Vrijdag 21 juni bezochten koning Willem-Alexander en koningin Máxima Goeree-Overflakkee. Op het strand bij de Brouwersdam maakten ze kennis met kinderen van verschillende basisscholen. In beachclub Natural High was er een speeddate met genodigden en een informele lunch. Na het strandbezoek stapte het echtpaar in de stoomtram, in de achterste coupé’s zaten jarige inwoners van Goeree-Overflakkee. Na de rit met de stoomtram reed het koninklijk paar met de bus langs Goedereede-Havenhoofd en de Stellendamse havens in de richting van Hellevoetsluis. Bekijk de foto’s en lees het verslag op pagina 12 en 13.

De politieke partij Vitale Kernen Goeree-Overflakkee (VKGO) springt in de bres voor alle ouderen op het eiland. Vooral het verminderde aanbod van geldautomaten in de kleine dorpen baart de partij grote zorgen. Eén van de problemen waar inwoners op leeftijd mee te maken krijgen is het kunnen beschikken over contant geld. De banken bieden in de toekomst echter geen of onvoldoende geldautomaten aan in de kleine kernen. Zo heeft de Rabobank nog dertien geldautomaten om klanten te voorzien in de behoefte aan contant geld. Waarvan overigens slechts in twee kernen de automaten rendabel zijn. Dit omdat steeds minder mensen tegenwoordig contant betalen. De apparaten gaan zodoende te zijner tijd naar verwachting in meer plaatsen verdwijnen. Het pinapparaat in Achthuizen is onlangs al verwijderd. Ondanks de maatschappelijke onrust en de intensieve aandacht van de diverse media. De VKGO heeft inmiddels het initiatief genomen en haar zorgen tijdens een gesprek geuit bij de eilandelijke Rabobankorganisatie. Directeur van de Rabobank GoereeOverflakkee, de heer P. Kieboom, heeft aangegeven in gezamenlijkheid te willen onderzoeken of er mogelijkheden zijn de ontstane problemen, die de vergrijzing en verdwijnende voorzieningen veroorzaken, op te lossen. ,,Wij vertrouwen erop dat eenieder zijn of haar bijdrage en maatschappelijke verantwoordelijkheid in deze neemt,’’ aldus Vitale Kernen GoereeOverflakkee.

Betaalbaar maatwerk! Harry Westhoeve Keuken en Interieurbouw (0187) – 684957 Ouddorp Bel voor een afspraak of kijk op de website: www.harrywesthoeve.nl


Woensdag 26 juni Workshopmiddag bij de dagbesteding van Sjaloom Zorg bij activiteitencentrum de Watertoren van 13.00-16.00 uur. Toegang vrij.

Ook koningin Maxima kiest voor de bloemen van Kwekerij Klepper!

Donderdag 27 juni OUDDORP - Open tuindagen van 9.00 tot 16.00 uur kan men een kijkje nemen in vijf tuinen in en rond Ouddorp. Toegangskaarten, adressen en route (ong. 15 kilometer) voor € 2,50 verkrijgbaar in iedere tuin. Info bij Hannie Grinwis tel. (0187-) 681728. NIEUWE-TONGE - Open Avond bij Gemengde Zangvereniging Apollo van 20.00 – 22.00 uur in Ons Dorpshuis, Korteweegje 14.

DÉ VERF- & BEHANGSPECIALIST

Herman de Manstraat 2 3245 MB Sommelsdijk Tel. 0187 - 48 71 84 OOK VOOR GORDIJNEN, RAAMDECORATIE, TAPIJT/LAMINAAT EN GLAS

Oudelandseweg 27, Ouddorp, Tel. 0187-680968

Vrijdag 28 juni

SOMMELSDIJK – Orgelconcert in de Hervormde Kerk te Sommelsdijk door jeugdige leer-

lingen van Paul Kieviet. Aanvang: 19.00 uur.

Opslagruimte te huur vanaf 35 m en 60 m

2 2

tel. 06-30874932

Verloren 17 juni Gouden schakelarmband waarschijnlijk kruising Binnenweg – Langeweg, Sommelsdijk. Tegen beloning graag terugbezorgen op Binnenweg 36 te Sommelsdijk.

Zaterdag 29 juni NIEUWE-TONGE - Rommelmarkt Hervormde Gemeente in en rondom Hervormd Centrum ‘Elim’ van 9.00 tot 14.30 uur. OUDDORP - Kunst- en Ambachtsmarkt van 10.00-16.30 uur in het centrum van Ouddorp. Ook muzikaal programma en de Goeree-Express rijdt. Org: St. Promotie Kop van Goeree. STELLENDAM - Goede spullenmarkt van 9.30-15.00 uur bij de Hervormde Kerk, Bosschieterstraat in Stellendam. Org: Commissie g.s.m. DEN BOMMEL - Open dag bij Landwinkel ’t Zand, Lageweg 6, van 09.00 tot 17.00 uur met tal van activiteiten, kramen en optredens. Gratis koffie, thee en vruchtendrank, luchtkussen aanwezig. In de middag is er een poterbal. OUDDORP – Rommelmarkt van 8.30 -12.00 uur in de Loods bij familie Van der Linde, Zuidweg 3. STELLENDAM - Midzomermarkt van 9.30-16.00 uur rondom de Voorstraat/Schoolstraat in Stellendam. Diverse kramen en kinderactiviteiten. Org: O.V. Stellendam. OUDDORP - Orgelconcert met samenzang door organist Jan Meuleman in de Dorpskerk Hervormde Gemeente Ouddorp. Aanvang: 20.00 uur. Toegang vrij.

Van der Made Langeweg 24 Middelharnis 0187-487181

voor vakman en doe-het-zelver dinsdag gesloten / vrijdag koopavond

ga snel naar

Dinsdag 2 juli

www.flakkeeschebazar.nl

19.00 uur. Verzamelen: parkeerplaats Kwade Hoek, t.h.v. kantoor NM, Oostdijkseweg 107 in Goedereede. Deelname: € 3,- (vw) en € 1,50 (kind). Aanmelden bij VVV Ouddorp aan Zee 0187-681789. Org: IVN i.s.m. Natuurmonumenten.

voor scherpe aanbiedingen

GOEDEREEDE - Natuurexcursie ‘Struinen door de duinen op de Kwade Hoek’. Start om

Zaterdag 6 juli

OOLTGENSPLAAT – Oeltgendag. Grote braderie in centrum van 10.00-17.00 uur. MIDDELHARNIS - Rommelmarkt door buurtbewoners Pr. Marijkestraat van 9.00-15.00

uur. Voor meer informatie of deelname kan men contact opnemen met Wil Alberts, telefoonnummer 0187-612680. DIRKSLAND - Muziek play-in bij Muziekvereniging Amicitia aan de Nijverheidsweg. Repetities starten om 10.00 uur. Concert start om 16.00 uur. OUDDORP - Ouddorpse Brandweerdag van 10.00-16.00 uur in het centrum van Ouddorp. Maak kennis met de brandweer en kinderen kunnen hun brandweerdiploma halen. Org: Brandweer Ouddorp, St. Promotie Kop van Goeree. GOEDEREEDE – Braderie van 10.00-17.00 uur met diverse kramen rondom de haven en op de Markt in het sfeervolle Goedereede. Voor inlichtingen: mevrouw A. Visser, 06-20452291. Org. Oranjever. Goedereede. OUDDORP – Vuurtorenconcert. Aanvang: 19.00 uur. Zingen aan de voet van de Ouddorpse vuurtoren door Brassband Concordia i.s.m. Christelijk gemengd koor ‘Deo Cantemus’. Toegang is gratis. Org. Werkgroep Missionaire Gemeente.

MBO Techniek Opleiding Elektrotechniek en Werktuigbouwkunde op Goeree-Overflakkee

Dinsdag 9 juli GOEDEREEDE - Natuurexcursie over de ‘Kwade Hoek’ onder leiding van gids. Aanvang: 19.00 uur. Kosten: volwassenen: € 3,- en kinderen: € 1,50. Vertrekpunt: parkeerplaats ingang Kwade Hoek, einde Oostdijkseweg te Goedereede. Vooraf aanmelden via VVV Ouddorp aan Zee, 0187-681789.

www.gocollege.nl

Woensdag 10 juli STELLENDAM – Rode Kruis boottocht voor alle 65-plussers naar Tweede maasvlakte. Opstappen om 9.00 uur bij de binnenhaven van Stellendam. Na afloop om 17.00 uur diner. Kosten: € 70,- p.p. Meer informatie en aanmelden via 06 – 55 108 348 of bij de heer Hoek. Mailadres: bramhoek@hetnet.nl

0187 750 834 info@gocollege.nl

Elke vrijdag,

Lunchroom | Catering

WERELDS ACTIE!

€ 10,-

CompleteWARME MAALTIJD Korendreef 15, Middelharnis | 0187 - 890239 www.inside-lunchroom.nl

Vanaf 9:00 is iedereen van harte welkom in onze nieuwe winkel.

Bezoek nù onze modelwoning! Bel voor een www.dehandelskade.nl

www.dehandelskade.nl

06-06-13 16:27

Grote pot met zomerbloeiers

www.dehandelskade.nl

www.dehandelskade.nl Raambord_HK_0606.indd 1

06-06-13 16:27

Bloembinderij De Korenbloem opent vrijdag 28 juni een nieuwe winkel in Ouddorp. Daarom hebben we op vrijdag 28 en zaterdag 29 juni de volgende aanbiedingen*

www.dehandelskade.nl

Raambord_HK_0606.indd 1

Raambord_HK_0606.indd 1

www.dehandelskade.nl

afspraak...

06-06-13 16:27

20 roosjes

€ 4,95

€ 9,95 * aanbiedingen zijn in Goedereede en Ouddorp geldig, zolang de voorraad strekt

www.dehandelskade.nl v.a.

HK_142x106_advertentie_2406_WT.indd 1

€ 195.000

v.o.n.

24-06-13 11:00


DINSDAG 25 JUNI 2013

Varia

Goud voor CuraMare Thuiszorg GOEREE-OVERFLAKKEE - Tijdens een recent gehouden PREZO-audit door Stichting Perspekt heeft CuraMare Thuiszorg het gouden kwaliteitskeurmerk behaald. De medewerksters zijn hier wát trots op en enkelen van hen vertellen er meer over.

nódige zorg op díe manier ontvangt zoals hij/zij dat ‘t liefst heeft. Het is dan natuurlijk wel zaak dat iedere betrokken zorgverlener, zowel thuiszorg als huisarts als pedicure of fysiotherapeut bijvoorbeeld, het Zorgleefplan ook daadwerkelijk raadpleegt. Iedereen die daartoe bevoegd is - dat kan ook familie zijn - kan de map inzien en er desgewenst aantekeningen of opmerkingen in plaatsen.

Door Hans Villerius

PREZO is een nieuw kwaliteitssysteem dat Stichting Perspekt ontwikkelde en dat staat voor ‘Prestaties en Zorg’. Het gaat om een integraal systeem voor de intramurale ouderenzorg en thuiszorg, waarbij niet alleen de procedures en protocollen centraal staan, maar vooral ook de resultaten voor de cliënt. Daarom kan met recht worden gezegd dat het PREZO-keurmerk iets zegt over de cliëntgerichtheid van de zorgverlener. Zorgleefplan Thuis De medewerksters Tea Both, Sabrina van Kouteren, Nicole Meulendijk en Leny Meijer van CuraMare Thuiszorg beamen dat. Zij en hun collega’s hebben heel veel tijd en energie gestoken in een nieuw zorgplan, dat beantwoordt aan de PREZO-normen. “Voor PREZO is het heel belangrijk”, zo vertellen ze, “wat de cliënt vindt van de zorg die hij/zij ontvangt. Het is dus sterk cliëntgericht. In de zorg gaan we er meer en meer naartoe dat mensen de benodigde zorg zo lang

V.l.n.r.: de CuraMare Thuiszorg medewerkers Tea Both, Leny Meijer, Sabrina van Kouteren en Nicole Meulendijk. Foto: Hans Villerius mogelijk in de eigen thuissituatie ontvangen. De voorwaarden moeten dan wel geschapen worden om dit op verantwoorde wijze mogelijk te laten zijn. Daarvoor hebben wij gewerkt aan ons ‘Zorgleefplan Thuis’. Daarin wordt, gericht op verschillende aandachtsgebieden - domeinen genaamd - vastgelegd welke zorg de cliënt nodig heeft en wat diens specifieke behoeften of wensen daarbij zijn. Heel persoonlijk dus: alles wat met betrekking hierop van belang is, geeft de cliënt zelf aan en wordt in het zorgleefplan vastgelegd, samengebundeld in één map. Op die manier kan iedere zorgverlener

rondom de cliënt zien wat er de bedoeling is, wat er is afgesproken, wat even wat meer aandacht vraagt, enz. Daarbij gaat het niet alleen om de aspecten lichamelijke gezondheid en woon- en leefomstandigheden, waarop we ons in de thuiszorg tot op heden vooral richtten, maar ook over de sociale redzaamheid en het geestelijk welzijn van de cliënt. Goed, veel dingen deden we al wel, maar niet meteen volgens een bepaalde structuur. Met het Zorgleefplan Thuis wel. Daarvoor hebben we verbeterplannen geschreven en allerlei nieuwe formulieren gemaakt, waardoor het nu eigenlijk niet anders meer kan dan dat de cliënt gegarandeerd de

Vanuit het hart Doordat in onze thuiszorg nu ook nadrukkelijk aandacht wordt gevraagd voor het sociale aspect ontstaat er zelfs een ander soort contact met de cliënt. Het gaat nu bijvoorbeeld niet alleen meer om de steunkous die aangedaan wordt, maar over alles wordt gesproken. Ook over de dingen, blijdschap of zorgen, die de cliënt bezighoudt. Je wordt eigenlijk gedwongen om op een andere wijze met de zorg(vraag) om te gaan. En we merken dat dit niet alleen voor onze cliënten fijner is, maar ook de medewerkerstevredenheid is er groter door geworden. Je werkt als het ware nóg meer vanuit je hart.” De auditoren waren duidelijk onder de indruk van hoe zeer de thuiszorg van CuraMare zich op haar cliënten en op de cliënttevredenheid richt. “Onze scores waren zo hoogdat het ons het gouden keurmerk heeft opgeleverd!”, zeggen de thuiszorgdames blij en voldaan.

Principebesluit: In 2018 gaan Haringvlietsluizen op een kier GOEREE-OVERFLAKKEE - Minister Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) heeft in overleg met betrokken partijen een principebesluit genomen om de Haringvlietsluizen in 2018 op een kier te zetten. Met het Kierbesluit voldoet Nederland aan internationale afspraken over vismigratie. Betrokken partijen leggen de afspraken over medefinanciering nog voor aan hun achterban. Dat schrijft minister Schultz in een brief over Waterkwaliteit aan de Tweede Kamer. “Ik ben verheugd dat er nu een principebesluit ligt. Ik heb in overleg met het waterschap Hollandse Delta, Evides Waterbedrijf, de

gemeenten Goeree-Overflakkee, Hellevoetsluis en Bernisse en de provincie Zuid-Holland vastgesteld dat er draagvlak is voor de compenserende zoetwatermaatregelen.” Uiterlijk in het voorjaar van 2014 zal de minister de uitvoeringsovereenkomst ondertekenen. De kosten van het Kierbesluit zijn nu geraamd op 75 miljoen euro, het waterschap en Evides stellen voor het einde van het jaar verder uitgewerkte kostenramingen op. In 1970 werd het Haringvliet in het kader van de Deltawerken door de Haringvlietdam van zee afgesloten. Dit heeft grote gevolgen voor de migratie

van trekvis. Als een beperkt deel van de Haringvlietsluizen bij vloed op een kier worden gezet, kunnen trekvissen als zalm, zeeforel en glasaal de stroomgebieden van de Rijn en Maas wel bereiken. Zoet water Door het Kierbesluit wordt alleen het westelijke deel van de Haringvliet zout. Daar gelegen inlaatpunten van het waterschap Hollandse Delta en Evides Waterbedrijf moeten naar het oosten worden verplaatst, zodat het gebruik van zoetwater uit het Haringvliet niet

verandert. Bij een lage afvoer van de rivier gaan de sluizen bij vloed weer dicht en wordt het Haringvliet ‘zoetgespoeld’. Minister Schultz heeft met betrokken partijen afspraken gemaakt over het verplaatsen van de punten waar het waterschap en Evides water innemen. Omdat de aanvoer van water verbetert, wil het waterschap Hollandse Delta 1,2 miljoen euro bijdragen aan de maatregelen op Voorne-Putten. Op Goeree-Overflakkee komt de bijdrage van het waterschap en Evides op respectievelijk 1,58 miljoen en 1,5 miljoen euro.

Buurtzorg Goeree heeft eigen onderkomen

OUDDORP - Na de officiële start op 1 maart van dit jaar van Buurtzorg op de kop van het eiland, maakt het team een enorme groei door. Van alle kanten melden

nieuwe cliënten zich aan, veel ouderen, maar ook mensen die intensieve of zelfs specialistische zorg nodig hebben, verspreid over Ouddorp, Goedereede en

Stellendam. Daarbij komt nu ook de hulpvraag van vakantiegangers op gang. De drie dames van Buurtzorg Goeree hebben het dan ook razend druk, maar ze genieten van hun werk, van hun kleinschaligheid, van hun cliënten en van hun hechte team. Maar nu ook van hun nieuwe onderkomen. Door Hans Villerius

De drie 'Buurtsupers' in hun nieuwe kantoor, v.l.n.r.: Katie van Heest, Ineke Melsted en Wil van Lent. Foto: Hans Villerius

Daar beschikten ze bij de start al wel over, maar het moest zo zeer opgeknapt worden dat ze daar niet meteen in konden en er hun werk vandaan konden doen. Sinds enige tijd echter wel. Dankzij de inzet van verscheidene hulpvaardige handen, niet in de laatste plaats van de echtgenoten van de Buurtzorgdames, is een fraaie kantoorruimte gecreëerd, gestoffeerd en ingericht, waarin het goed werken is. Het kantoor is gevestigd in het cen-

trum van Ouddorp, aan Molenblok 1, naast Bruna. De voordeur zit aan de voorzijde van het pand, maar het kantoor is aan de achterzijde gesitueerd. Door cliënten worden de dames van het team inmiddels ‘Buurtsupers’ genoemd. Daar zijn ze best trots op. Maar nog meer zijn ze dat op de warme en positieve reacties van cliënten. “De dames zijn lief en trouw, en ze komen heel gauw”, “Buurtzorg mag er zijn! Heerlijk dat we bijna elke dag door dezelfde mensen geholpen worden” zijn enkele van die uitingen. Door het sterk toegenomen aantal cliënten overweegt het team Goeree uit te breiden met extra BIG-verpleegkundigen en IG-verzorgenden. Wie interesse heeft kan zich aanmelden. Ook wie zorg van Buurtzorg wil, kan contact opnemen, 24 uur per dag en zeven dagen per week, via tel.nr. 06 12349654 of via de mail: goeree@ buurtzorgnederland.com.

3

Boekpresentatie: ‘Met dank aan de wind’ Vervolg van de voorpagina Ook de verdwenen exemplaren; een foto van De Dankbaarheid, de gesloopte molen van Middelharnis, siert zelfs het omslag van het boek. De lezer krijgt niet alleen alles te lezen over de geschiedenis, maar ook over de techniek. En dat allemaal rijk geïllustreerd met foto’s en tekeningen. Het 180 pagina’s dikke gebonden boek is interessant voor deskundigen én leken. De Commissaris van de Koning kreeg naast het eerste exemplaar van ‘Met dank aan de wind’ ook de zilveren speld van de molenstichting uitgereikt. Dat gold ook voor de molenaars Koos Pollemans en Marinus van Weenen. De eerste is al 21 jaar molenaar van molen Windlust in Achthuizen (100.000 omwentelingen per jaar), de tweede draait al 20 jaar op De Korenbloem te Sommelsdijk, de oudste molen van Goeree-Overflakkee (170.000 omwentelingen per jaar, maar wel met twee molenaars, de andere is Wim van Ommeren). Tot slot waren er zilveren spelden voor Wim Bosdijk, die sinds 1997 bestuurslid is en zich vooral bezighoudt met de pr, en scheidend voorzitter Leen Vroegindeweij, die 12,5 jaar bestuurslid was en de voorzittershamer overnam van de Dirkslandse burgemeester Boonstra. De nieuwe beoogd voorzitter is Corstiaan Kleijwegt, die in september zijn taak als waarnemend burgemeester neerlegt en dan de handen vrij heeft voor dit soort functies én, zoals hij zelf aankondigde, een cursus tot molenaar. “Lijkt me fantastisch, dan kan ik zomer en winter zeilen”, aldus Kleijwegt. “Dank, dank, dank”, zei hij in de richting van de jarige molenstichting, “ga er alsjeblieft mee door.” Daar kan hij dus vanaf september zelf mede vorm en inhoud aan geven, samen met zijn medebestuurders Wim Bosdijk, Dick van Puffelen, Bert Tuk en Toon Lambregts, technisch adviseur Wim de Vries en administrateur René de Vos. Verzet tegen molens De Commissaris van de Koning kwam in zijn toespraak al even voor de dag met de moderne molens. “Ik geef toe, ze zijn niet allemaal even mooi. Maar hoe zou het een paar honderd jaar geleden zijn geweest, toen de molens die we nu beschermen werden gebouwd? Hoe was de beoordeling toen?” Professor Herman Pleij, die het slot van de geslaagde jubileumavond voor zijn rekening nam, had het antwoord: “In de zeventiende eeuw was er ook agressie. Ook toen was er veel verzet tegen molens. Men vond ze lelijk, ze verstoorden het landschap. En ze waren gevaarlijk, want ze verstoorden ook het vrije schootsveld. Molens stonden in de weg.”

Extra kerkdiensten STAD AAN ’T HARINGVLIET – Ger. Gem. dinsdag 25 juni 19.30 uur ds. M. Karens OUDDORP – Herst. Herv. Gem. woensdag 26 juni 19.00 uur (ingebruikname nieuwe kerkgebouw) ds. D. Zoet OUDE TONGE – Ger. Gem. woensdag 26 juni 19.30 uur ds. G. Hoogerland OUDDORP – Ger. Gem. donderdag 27 juni 19.30 uur ds. W. Silfhout OOLTGENSPLAAT – Ger. Gem. donderdag 27 juni 19.30 uur ds. B.J. van Boven


4

DINSDAG 25 JUNI 2013

Ogen als sterretjes een mensje heel klein je gedachten nog verretjes wat zijn wij gelukkig jouw papa en mama te zijn Dolblij en intens gelukkig zijn wij met de geboorte van onze dochter

Sanne

Op D.V. 29 juni zijn onze lieve ouders, opa en oma

L.C. Tiggelman & M.J. Tiggelman-Roozemond 40 jaar getrouwd.

Sanne Cornelia

Hartelijk gefeliciteerd van: Hans en Andrea, Teunice en Maartje Danker en Corrie, Lisa Lenny en Wim, Lars

19 juni 2013 Jacco Bosland & Jessica Grootenboer Diependorst 119, 3253 VC Ouddorp

Ruim tien weken na het overlijden van onze lieve oma heeft de Heere op Zijn tijd en wijze na een kortstondige ernstige ziekte uit ons midden we genomen onze lieve opa

SIMON JACOBUS VOORTMAN

sinds 9 april 2013 weduwnaar van Margaretha de Ronde

Sterke de Heere ons in dit smartelijk verlies.

Fam. C. Tanis

Marjolein Jacob en Rinske Marleen en Kevin Elsemarije

We hopen dat ze nog lang voor elkaar en voor ons gespaard mogen blijven.

Margreet en Krijn Joanne, Marline, Jantine Paula en Piet Janieke, Merle, Pietro, Annelien, Rosanne Simon Hans Gerard Jos

Blij verrast waren we door de vele kaarten, persoonlijke felicitaties, bloemen, planten en andere attenties die we ontvingen bij ons 25-jarig huwelijk. Dank voor de spontaan aangeboden ruimte waar we deze dag mochten vieren. Bovenal dank aan de HEERE die ons dit alles gaf.

Julie en Gerrit Jan ten Voorde Tevens willen wij iedereen hartelijk bedanken voor iedere vorm van betrokkenheid met deze voor ons zo belangrijke dag.

1988

2013

Op D.V. maandag 1 juli hopen onze ouders

Jaap van Wageningen en Katie van Wageningen-Noteboom te gedenken dat zij 25 jaar getrouwd zijn. Wij hopen dat de Heere hen nog lang voor elkaar en voor ons wil sparen. Jaap en Karolien Martijn Wilbert Madelien Karina Gen. Snijdersstraat 1 3244 BC Nieuwe-Tonge

Ruim 10 weken na het overlijden van onze lieve moeder en oma heeft de Heere op Zijn tijd en wijze na een kortstondige ernstige ziekte uit ons midden weggenomen onze lieve vader en opa

SIMON JACOBUS VOORTMAN

sinds 9 april 2013 weduwnaar van Margaretha de Ronde in de leeftijd van bijna 89 jaar. Sterke de Heere ons in dit smartelijk verlies.

Janneke en Piet Simone

Vrijdag 28 juni 2013 zijn jullie 50 jaar getrouwd. Van harte gefeliciteerd! Jan en Ester Liset en Bram Peter en Anneke Anna en Bart Familie A. Redert Venkelstraat 9, 3252 BV Goedereede

Bij deze willen wij iedereen hartelijk bedanken die onze huwelijksdag van 21 juni 2013 onvergetelijk hebben gemaakt, door middel van felicitaties, kaarten enz. die wij mochten ontvangen. Martijn en Mandy Griniws-van Noordennen Pr. Hendrikweg 28, 3253 BV Ouddorp

klein- en achterkleinkinderen 21 juni 2013 Zorgcentrum ‘De Vliedberg’, kamer 140 Correspondentieadres: Volgerblok 8, 3253 EJ Ouddorp Er is gelegenheid tot condoleren op D.V. dinsdag 25 juni van 15.00 tot 16.00 uur in Zorgcentrum ‘De Vliedberg’, Hoge Pad 2 te Ouddorp en van 19.00 tot 20.30 uur in verenigingsgebouw ‘Eben-Haëzer’, Preekhillaan 3 te Ouddorp. De rouwdienst voor familie en belangstellenden zal gehouden worden op D.V. woensdag 26 juni om 13.00 uur in ‘Eben-Haëzer’. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de Algemene Begraafplaats te Ouddorp, omstreeks 14.15 uur. Na de begrafenis is er alsnog gelegenheid tot condoleren in ‘Eben-Haëzer’. - Geen bloemen - Gaarne in gepaste kleding Zij die geen rouwbrief hebben ontvangen, kunnen deze kennisgeving als zodanig beschouwen.

Fam. S. van Koppen-Sandifort Fam. P. Bezuijen Personeel Cafetaria ’t Hoekje Mevr. K. Luime Personeel Attent Supermarkt Ouddorp, 21 juni 2013

De kerkenraad en de kerkvoogdij van de Hersteld Hervormde Gemeente te Ouddorp heeft met leedwezen kennisgenomen van het overlijden van

SIMON JACOBUS VOORTMAN in de leeftijd van bijna 89 jaar. Gedurende vele jaren heeft hij de gemeente in getrouwheid mogen dienen als koster-beheerder. De Heere sterke de kinderen, klein- en achterkleinkinderen met dit smartelijk verlies en heilige de roepstem aan ons aller hart.

21 juni 2013 Heden nam de Heere tot onze diepe droefheid uit ons midden weg mijn geliefde zwager en onze oom

Namens kerkenraad en kerkvoogdij, ds. D. Zoet, preses A.C. Lokker, pres. kerkvoogd

SIMON JACOBUS VOORTMAN

weduwnaar van Margaretha de Ronde

Want Ik, de Heere, uw God, grijp uw rechterhand aan, die tot u zeg: Vrees niet, Ik help u. Jesaja 41: 13

in de leeftijd van 88 jaar. E. de Jong-de Ronde Greet Hanna Lenie Janny Thijs en Anja achterneven en -nichten Ouddorp, 21 juni 2013

Na een leven vol liefde en hartelijkheid voor allen die hij kende is, door de Heere, van onze zijde weggenomen, mijn geliefde man, onze lieve zorgzame vader, schoonvader en opa

JAN PIETER BRINKMAN

Joke en Arie Jan

Elly en Krijn

Lieve pa en ma Lieve opa en oma

Adriaan en Marjan Martijn, Annelize Margaret en Arjan Coraline en Jan Lisa, Daan Koos Gerriët Karel Jan Sietze Johanan Mart Jan

Gerbrand en Leny Klink

Want Mijn gedachten zijn niet ulieder gedachten, en uw wegen zijn niet Mijn wegen, spreekt de HEERE. Want gelijk de hemelen hoger zijn dan de aarde, alzo zijn Mijn wegen hoger dan uw wegen, en Mijn gedachten dan ulieder gedachten. Jesaja 55 : 8 en 9

Wij wensen de kinderen, klein- en achterkleinkinderen veel sterkte toe om dit verlies te kunnen dragen. Fam. K. Bezuijen-Sperling

Bedankt!

Op 31 mei 2013 te Middelharnis

SIMON VOORTMAN

in de leeftijd van bijna 89 jaar.

Stationsweg 21, 3247 BW Dirksland

WIJ ZIJN GETROUWD

Met droefheid hebben wij kennis genomen dat, plotseling is overleden onze oud-buurman

   

- Jan -

in de leeftijd van 72 jaar. D. Brinkman-Breen Corrie en Nico Linda en Martin Zoë Willian en Jessica

 

                    

Christa en Kees Denise en Michel 24 juni 2013 Deltastraat 18 3251 AC Stellendam Gelegenheid tot condoleren op vrijdag 28 juni van 19.00 tot 20.30 uur in verenigingsgebouw ‘t Haegse Huus, Haagsestraat 4-A te Stellendam. De afscheidsdienst zal gehouden worden op D.V. zaterdag 29 juni om 11.00 uur in de “Beth-El Kerk”, aan de Voorstraat 69 te Stellendam. Aansluitend zal de begrafenis plaatsvinden op de algemene begraafplaats aan de Voorstraat te Stellendam, omstreeks 12.00 uur. Na de begrafenis is er alsnog gelegenheid tot condoleren in ‘t Haegse Huus. - Geen bloemen -


DINSDAG 25 JUNI 2013

Je was sterk en arbeidzaam, steeds heb je voor ons klaar gestaan. Flink was je je hele leven, moedig ben je tot het einde gebleven. Flink wil je dat ook wij zullen zijn, maar afscheid nemen doet zo`n pijn. Je was een geweldige vader. Je meiden Corrie en Christa

Heel hoog en heel ver. In de hemel daar straalt nu een mooie ster. Een ster zal je voor ons altijd blijven. Zo’n super lieve trotse (ouwe)

OPA

zullen we nooit meer krijgen. Linda, Martin en Zoë Willian en Jessica

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van onze geliefde zwager, oom en oud‐oom

JAN BRINKMAN

echtgenoot van Dien Breen Piet (in liefdevolle herinnering) en Nel Krijn en Desirée Christo en Jannie Marjan en Martin Peter en Karelien

Tot ons groot verdriet, maar vol van goede herinneringen, moeten wij afscheid nemen van onze geliefde broer, zwager en oom

Cor en Ria Corina en Leo Sjaak en Andrea Bep en Adrie René en Diana Nel en Jan Cor en Evelien Marjolein en Jasse

Bedroefd maar vol goede herinneringen. Bedankt

We wensen Dien, de kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe. Stellendam, 24 juni 2013

Ons bereikte het droeve bericht dat de HEERE heeft weggenomen onze vriend

JAN BRINKMAN

echtgenoot van Dien Brinkman-Breen in de leeftijd van 72 jaar. We wensen Dien en de (klein)kinderen de nabijheid van de HEERE toe om dit grote verlies te dragen. Fam. N. Oosters Stellendam, 24 juni 2013

Met verslagenheid hebben wij kennis genomen van het overlijden van

JAN BRINKMAN Personeel en bemanning van de SL 42 We wensen de familie veel kracht toe. Stellendam, 24 juni 2013

Maandagmorgen ontvingen wij het droevige bericht dat is overleden ons gewaardeerd lid

Wij wensen zijn vrouw Dien, kinderen, kleinkinderen, achterkleinkind en verdere familie veel sterkte toe om dit grote verlies te dragen. Bestuur en personeel Coop. Westvoorn

voor ‘t geen je voor ons betekende.

A. Tanis, voorzitter 24 juni 2013

Wij vernamen van het overlijden van

JAN BRINKMAN We wensen Dien, kinderen, (achter)kleinkind(eren) en verdere familie veel sterkte en bidden hen Gods onmisbare ondersteuning toe. Evert en Anja de Blok Esther, Judith, Jan en Mirjam Robert en Diana van Dam Anna

Maria Pieternella de bakker - van der Wekke ~ Riet ~

De Heere sterke de kinderen. Nieuwe-Tonge: C. Zweerus-van den Doel

Stellendam: P. van den Doel-van Es

zeggen wij u hartelijk dank. Het is voor ons een troostrijke gedachte dat onze moeder, schoonmoeder en oma in haar leven voor velen zoveel heeft betekend.

Dirksland, 18 juni 2013

Jannie en Paul Rooij Jaap en Charlotte de bakker en kleinkinderen

DA N K B E T U I G I N G Daar het ons onmogelijk is een ieder persoonlijk te bedanken voor de zeer vele blijken van belangstelling en medeleven welke wij van u mochten ontvangen tijdens het ziek zijn en na het overlijden van mijn lieve man, allerliefste vader, opa en onze pleegvader

STOFFEL KEIJZER betuigen wij langs deze weg onze hartelijke dank. In het bijzonder gaat onze dank uit naar: - het personeel en de medewerkers van de verzorgingshuizen ‘De Vliedberg’ en ‘De Samaritaan’; - Ds. T.W. van Bennekom, Ds. C. van den Berg, Ds. C. Oorschot en de kerkenraad van de Hersteld Hervormde gemeente van Stellendam; - Mark van der Wende, Rob Prins en verdere medewerkers van Uitvaartverzorging Kievit; - en iedereen die iets voor hem en ons heeft mogen betekenen. H.J. Keijzer-Moijses

Ouddorp, juni 2013

uitvaartverzorging M.H. van de Ven Voor een uitvaart met persoonlijke aandacht

Dag & nacht bereikbaar Rouwcentrum Media Vita Contact

Administratie adres

Achthuizen W. Buys 63 19 77 Middelharnis 0187-48 69 62 Oude-Tonge 0187-64 24 28 Mobiel 06 53 11 29 79

Tramweg 12 3255 MB Oude-Tonge

info@uitvaartverzorgingvandeven.nl

www.uitvaartverzorgingvandeven.nl

Nelleke en Ton Denise en Sjaak Henk en Anja Angela, Yvette Liesbeth en JanWillem Floris-Jan, Nadine, Thomas Stellendam, juni 2013

Uw laatste wensen in goede handen

0187- 601166 Dag en nacht bereikbaar

www.kievit-uitvaart.nl Rouwcentrum Kievit Nieuweweg 2, Melissant Burg. Letteweg 36 3233 AG Oostvoorne Tel. 0181-488088

Sjaak en Andrea Mike, Dean

Diep bedroefd, maar ook dankbaar voor de vele mooie herinneringen, vernamen wij maandagmorgen dat de Heere van onze zijde heeft weggenomen onze goede vriend

Voor de warme belangstelling en de vele blijken van medeleven na het overlijden van

JAN BRINKMAN

OME JAN Leo en Corina Rianna en Robin

in de leeftijd van 94 jaar.

dankbetuiging

achterneven en achternichten

We wensen Dien, de kinderen en kleinkinderen veel sterkte toe met dit verlies. Stellendam, 24 juni 2013

weduwe van Johannes van Heemst

Dirksland: H. van den Doel-Melissant

Lenie en Henk Christiaan (in liefdevolle herinnering) Jolanda en Arjan

JAN BRINKMAN Magda en Wim Maart en Leny Cees Kommie Henk en Ineke

MARIA VAN HEEMST-VAN DEN DOEL

Sommelsdijk: M.H. van den Doel-Knops

Teun en Leentje Chris en Angelina Leni en Paul

Denise en Michel

Stevig stond Jan aan het roer van z’n leven. De wind in de zeilen. Geliefd waren de zeeën. Z’n leven lang genieten van alle dierbaren om hem heen.

Op Zijn tijd en wijze heeft de Heere weggenomen onze geliefde zuster en schoonzuster

5

JAN BRINKMAN Een markant lid van onze vereniging, die tot het laatst toe zeer betrokken was bij de visserij, is ons ontvallen. Wij delen in het verdriet van Dien, de (klein) kinderen en de verdere familie. Wij wensen hen alle kracht toe om dit verlies te dragen. Bestuur en leden Visserijvereniging Zuid-West, C. (Kees) Sinke, voorzitter Stellendam, 24 juni 2013

Meidoorn 4 3248 XE Melissant Tel. 0187-601166


6

DINSDAG 25 JUNI 2013

Nieuws

Zaterdag 7 september grootse toerfietstocht over het eiland

Kick-off voor GO-Classic

MIDDELHARNIS - Woensdag werd de kick-off gegeven voor de toerfietstocht die op zaterdag 7 september zal worden verreden. De tocht, de sponsors en de goede doelen werden gepresenteerd in de aula van het Edudelta College aan de Schoolstraat. Tekst en foto Adri van der Laan

De Rotaryclub Goeree-Overflakkee is al geruime tijd bezig om de toerfietstocht van van GO-Classic voor te bereiden. Zaterdag 7 september zal het hele eiland in het teken staan van de toerfietstocht waaraan naar verwachtingen duizenden wielerliefhebbers zullen deelnemen. Woensdagavond was er een informatie- en presentatieavond. Namens het gemeentebestuur waren de wethouders Arend-Jan van der Vlugt en Marnix Trouwborst aanwezig. Van der Vlugt noemde de fietstoertocht: “Een eilandbreed dekkend evenement met een regionale uitstraling”. Hij stak dan ook niet onder stoelen of banken dat de gemeente heel ingenomen is met het initiatief. Van der Vlugt, die ‘Eilandmarketing’ in zijn portefeuille heeft, vond dat de toertocht prima aansluit bij het coalitieakkoord waarin eilandmarketing een speerpunt is. Hij sprak de hoop uit dat GO-Classic, evenals de Omloop, structurele aandacht voor het eiland zal opleveren. “We zullen gezamenlijk moeten investeren in kwaliteit en dienen trots te zijn op ons eiland”, aldus de wethouder. De gemeente Goeree-Overflakkee is één van de hoofdsponsors van het evenement. Als symbool hiervan overhandigde Van der Vlugt de gemeentevlag aan Bram Cornelissen en Jan Verhage van de Rotary Goeree-Overflakkee. Wielrenster Aan het evenement voor tourfietsers dat zaterdag 7 september vanaf het Diekhuusplein zal starten mag iedereen - na inschrijving - deelnemen. Men kan kiezen uit twee afstanden: 115 of 70 kilometer. Beide routes gaan over het eiland, een gebied dat bij uitstek geschikt is voor forse fietstochten. Wielrensters Jolanda van Dongen, die al 28 jaar op Goeree-Overflakkee woont, en nu ploegleidster is, gaf in een korte toespraak aan dat ze graag het evenement ondersteunt. Samen met haar groep doorkruist ze regelmatig het eiland en ze onderstreepte de ideale omstandigheden van de regio voor wielrenners en toerfietsers. In haar carrière heeft ze verschillende successen geboekt. Eén keer heeft ze zelfs Leontien Zijlaard-van Moorsel verslagen in de strijd om het Nederlands kampioenschap. Anorexia Deze Leontien Zijlaard-van Moorsel, was samen met haar man Michael aanwezig tijdens de Kick-off van GOClassic. Zij werd ‘het boegbeeld’ van het evenement genoemd. Zoals we al eerder in Eilanden-Nieuws meldden, heeft zij zich aan het evenement verbonden omdat zij en haar man de Leontien Foundation hebben opgericht. Deze organisatie helpt mensen die lijden aan een eetstoornis, bijvoorbeeld Anorexia. Met de Rotary zijn afspraken gemaakt tussen de organisatie en Leontien. Zij geeft de komende drie jaar medewerking aan GOClassic en de Leontien Foundation zal dan ook één van de goede doelen zijn waaraan de opbrengst van de tochten worden besteed. Samen met haar man liet zij iets van

10.000 fans voor Tieleman Keukens, 3 Boretti BBQ’s uitgereikt! MIDDELHARNIS - Dit is alweer de vierde prijs die wordt uitgereikt en Tieleman Keukens heeft opnieuw een online mijlpaal en doelstelling behaald: namelijk 10.000 fans op hun Facebook pagina. Inmiddels de grootste Facebook pagina in de keukenbranche en nog steeds groeiende. De magische grens betekende dat er 3 fans blij gemaakt mochten worden met een Boretti Bernini Barbecue t.w.v € 599,. De luxe barbecues zijn gewonnen door: familie Wiegman uit Rockanje, familie Schoenman uit Hattem en familie Louer uit Waalwijk. Afgelopen vrijdagmiddag reden zij met plezier naar hét kookeiland van Nederland om de prijs in ontvangst te nemen uit handen van Jan Tieleman en Vincent Versaevel (zie foto). Helaas kon familie Louer niet aanwezig zijn, zij komen de barbecue binnenkort afhalen. "Wat zijn wij blij met deze prachtige barbecue, komt erg van pas voor de aankomende zomer, al kan het weer nog wel iets beter. En wat een prachtig

verzorgde keukenzaak, zoveel mooie keukens bij elkaar! Kort geleden heeft onze zoon een Tieleman-keuken gekocht, vandaar ook dat we fan zijn", vertelt mevrouw Wiegman. "Wij kennen Tieleman-keukens via de TV-reclame op RTL7. Daarom zijn we gaan zoeken op keukens op Facebook en vonden de pagina meer dan de moeite waard. Nu winnen we ook nog! Voor deze prijs en zo'n mooie keukenshowroom wilden we zeker naar Middelharnis rijden, als we in zijn voor een nieuwe keuken komen we zeker weer, bedankt Tieleman Keukens!" aldus familie Schoenman. Bij 12.500 fans verloot de keukenspecialist een luxe koffiemachine van Miele (Barista CM5000). Het enige wat je hoeft te doen is een like te geven/fan te worden. Je kunt dan gelijk keukentrends volgen, keukeninnovaties zien, keukeninspiratie opdoen en prachtige prijzen winnen: zie www.facebook. com/tielemankeukens.middelharnis

Leontien en Michael Zijlaard tijdens de kickoff van GO-Classic. haar werk zien onder - vooral jongere meisjes - die leiden aan een eetstoornis. Leontien zelf heeft ze ook aan een eetstoornis geleden die heel ernstige vormen had aangenomen. Zelfs op het moment dat ze een topprestatie leverde door de Tour de France te winnen, had haar aandoening ook een dieptepunt bereikt. Zij is er weer bovenop gekomen en ze wil haar ervaringen graag delen met anderen. Daarom is men momenteel een ‘Leontienhuis’ aan het opzetten waar mensen - na therapie - terechtkunnen om zich op hun terugkeer in de maatschappij voor te bereiden. De opbrengst van GOClassic zal hieraan ten goede komen. Zie ook www.leontienfoundation.nl Het andere goede doel is een gezamenlijk project van de stichting kinderboerderij Middelharnis (www.kinderboerderijmiddelharnis.nl) en de stichting d’n Speultuun (www.speultuun.nl). Deze stichtingen hebben tot doel een kinderboerderij respectievelijk een nieuwe speeltuin te realiseren op het terrein van Zuidwester in Middelharnis. Tijdens de bijeenkomst werd ook de GO-Classic fietsuitrusting getoond. Kleding die via de site van GO-Classic kan worden aangeschaft. De tocht Jan Verhage van de Rotary Club gaf de aanwezigen een uitgebreid overzicht van de tocht van zaterdag 7 september. De Rotary Club werkt bij de organisatie nauw samen met de Leontien Foundation, de gemeente, Waterschap Hollandse Delta en de Nederlandse Toer Fiets Unie. Men kan via de site van de organisatie inschrijven voor verschillende bedragen: van een standaardinschrijving van € 12,- tot een VIP-inschrijving van € 150,- per persoon. Meer bijzonderheden hierover zijn te vinden op de website. De tocht van 115 km afstand volgt ongeveer de grenzen van het eiland bij de tocht van 70 km zal alleen het midden van het eiland betreffen. Na de gezamenlijke start zal men onderweg op het eiland een aantal pleisterplaatsen tegenkomen waar iets gegeten of gedronken kan worden. Het is niet de bedoeling dat het een wedstrijd wordt, want zowel wielrenners als ‘gewone’ toerfietsers zijn welkom bij het evenement. De organisatie heeft er voor gezorgd dat er in Middelharnis verschillende parkeervoorzieningen zijn

voor mensen van buitenaf die met de auto hun fiets naar Middelharnis vervoeren. Het gebouw van het Edudelta College (De Tech) zal een centrale rol spelen tijdens het evenement. Tijdens de tocht zullen er vele veiligheidsmaatregelen getroffen worden, om zowel lichamelijk als materieel letsel tot een minimum te beperken. Natuurlijk worden er op kritieke punten verkeersregelaars ingezet. Sponsors De tocht zou niet georganiseerd kunnen worden als het aan sponsors zou ontbreken, maar deze zijn gevonden. De hoofdsponsors zijn: Sfa Print B.V. en de Rabobank Goeree-Overflakkee. Andere sponsors zijn: Mammoet; Keppel-Verolme; Vredestein; Gemeente Goeree-Overflakkee; Schipper Electrotechniek B.V.; De Vogel Adviesgroep en Tieleman Keukens B.V. Subsponsoren: D&G; FMJ; Van Wijk Installatie Techniek; IC-Automatisering; Garage Knöps B.V. en Saers Opticiens. In natura wordt het evenement gesponsord door de Gemeente Goeree-Overflakkee; 36 Cycling; Garage Knöps B.V. en AA Drink.

Wijn van de maand:

Quinta de São Tiago Branco – Síria DOC 2011 PortugeseWijnen & Zo biedt deze zomermaand de heerlijke witte Quinta de São Tiago aan voor liefhebbers van witte wijn. Smaak: vol en subtiel € 8,95 Deze heerlijke witte wijn met de levendige frisheid van de Síria druif, met tonen van exotische vruchten, perzik en sinaasappelbloesem, komt uit de DOC Beira Interior Portugal. Het klimaat, de bodemsamenstelling en de ligging van dit authentieke wijngebied aan het Nationale park van de Serra Estrela is gevarieerd, hierdoor ontstaan wijnen met een geheel eigen karakter. Wijn & Spijs Síria Branco is gastronomisch breed inzetbaar. Smaakt goed bij allerlei visgerechten en vleessoorten en is ook lekker bij salades met geiten- of schapenkazen met geurige kruiden. Ook zeer geschikt om zomaar van te genieten.

Fijne vakantie!

0187-849845 www.portugesewijnenenzo.nl

Ze zijn er weer, de hangcultuurmosselen! HET adres voor heerlijke verse mosselen, verse paling, gerookte paling en makreel, krukels, nieuwe haring en kreeft. U kunt ons vinden aan de Werkhavenweg 2 te Bruinisse. Wij zijn geopend van maandag t/m zaterdag van 8.00 tot 17.00 uur.

Tel. 0111-483121 www.mosselhandelbout.nl


DINSDAG 25 JUNI 2013

Kernactiviteiten

0187 TELT

Poll v/d week: 93% van onze Maar deelnemers wil graag waarom een complete voor nieuwbouwwoning... kies jij

0187 telt

Middelharnis?

bloklandhuizen.nl

Den Bommel Leerlingen in hoofdrol bij WorldVision@ School Leerlingen van CBS ‘t Kompas uit Den Bommel krijgen de hoofdrol in een muzikale voorstelling van WorldVision@School. Na 2 weken hard oefenen schitteren de leerlingen donderdag 4 juli 2013 op het podium in Bommelstee. WorldVision@School wordt georganiseerd door de ontwikkelingshulporganisatie World Vision. Leonie van den Berg begeleidt de voorstelling. Met de voorstelling wordt op een vrolijke en tegelijkertijd educatieve manier aandacht besteed aan de rechten van het kind. Hier in Nederland, maar juist ook in ontwikkelingslanden. Het hoogtepunt volgt aanstaande donderdag 4 juli 2013 als de Bommelstee gevuld is met papa’s, mama’s, en bekenden om hun kind te zien stralen op het podium. World Vision organiseert deze voorstelling samen met de school. Leonie zegt: “World Vision wil dat het leven van kinderen tot volle bloei komt. Het leuke aan de voorstelling is dat er voor elk kind een rol is weggelegd, elk talent komt aan bod. World Vision wil er ook zijn voor de allerarmste kinderen op de wereld. Tijdens de voorstelling zullen we daar ook wat over vertellen. Het is dus een combinatie tussen een benefietavond en een leuke voorstelling. “ De kinderen van basisschool ‘t Kompas hebben lootjes verkocht, tijdens de pauze zullen de hoofdprijzen bekend gemaakt worden. Alle prijzen zijn gesponsord, dus de gehele opbrengst gaat naar World Vision. Wilt u met eigen ogen zien welke talenten er op CBS ‘t Kompas aanwezig zijn? De voorstelling begint om 19:00 in de Bommelstee (Schaapsweg 34, Den Bommel). U bent van harte welkom. Meer informatie over deze voorstelling vindt u op www.worldvisionatschool.nl.

Open dag Landwinkel ‘t Zand Vrijdag 28 juni bestaat Landwinkel ‘t Zand vijf jaar. Zaterdag 29 juni viert men dit met een open dag met tal van activiteiten rondom het erf (bij slecht weer binnen). Er komen zo’n 25 kramen. Voor jong en oud is er wat te doen. Natuurlijk wordt die dag de kinderboerderij ook gepromoot. Verder is er uitleg over de aardbeienteelt. Het Sint Adolfskoor uit Den Bommel treedt ‘s-middags voor op. Niels van Til van ‘Bakken met Niels’ maakt aardbeienkoeken voor

de bezoekers en een andere kok zal met streekprodukten koken. Voor de kinderen is er een luchtkussen en wordt er geschminkt. De open dag is zaterdag 29 juni a.s. van 09.00 uur tot 17.00 uur. De mensen van de Landwinkel hopen met deze dag de aardbeienteelt op GoereeOverflakkee te kunnen promoten. Een open dag is er een goede gelegenheid voor. Landwinkel ‘t Zand is te vinden aan de Lageweg 6 bij Den Bommel.

buiten op het plein plaats vinden. Als de weersomstandigheden minder gunstig zijn, zal het concert binnen in de zaal worden gegeven. Wat voor weer het ook is, komt luisteren!

Jaarmarkt Dirksland

Zaterdag 29 juni is er rommelmarkt. Er is een grote groente- en fruitkraam met een ruime keus aan Flakkeese producten. Voor de liefhebbers van Hollandse nieuwe: de haring is lekkerder dan vorig jaar! Oliebollen, kruudplaêtjes, Oudhollandse wafels, vis, patat en snacks worden bij Elim vers gebakken. Er is ambachtelijke kaas (ook 30+ kaas!) die gemaakt is op een Flakkeese boerderij. Verder veel bloemen en planten, decoratieschalen en cadeauartikelen. Er zijn veel tweedehands artikelen: skelters, kinderfietsen, meubels, kinderstoelen, kopjes, kleding, boeken, enz. U kunt heerlijk rondstruinen tussen alle oude en goede spullen die aangeboden worden. Op de markt kunt u onder het genot van een kopje koffie of thee uw krant lezen, want die deelt men uit. De markt begint om 9.00 uur en duurt tot 14.30 uur en wordt gehouden in en rond Hervormd Centrum ‘Elim’ in Nieuwe Tonge!

Nieuwe-Tonge

Rommelmarkt Nieuwe Tonge Dirksland 30 jaar

Zaterdag 29 juni wordt er een jaarmarkt gehouden rondom het kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente, aan de Mozartsingel 2 te Dirksland. De markt begint om 9:30 en eindigt om 15:00 uur. Vrijdagavond 28 juni wordt er van 19:00 tot 21:00 uur een voorverkoping houden van 2e hands kleding. Moeders van jonge kinderen of mensen die zaterdags verhinderd zijn krijgen dan de gelegenheid op hun gemak iets uit te zoeken. Er zijn zelfs mooie herenkostuums in de aanbieding. Op de markt zijn vele nieuwe en tweedehands spullen te koop. Verder is er een ruime hoeveelheid aan boodschappen te koop, zoals fruit, groenten, aardappelen, vis, rollades, noten, ijs en gebak. Ter plaatse worden er kruukplaetjes gebakken. Op het terras kan genoten worden van koffie, frites en snacks, gebakken vis en diverse broodjes. De gehele opbrengst is bestemd voor de aflossing van de kerk.

Ouddorp Stranddienst langs

Herkingen de Grevlingen

Oud papier

Op zaterdag 29 juni wordt het het oud papier weer opgehaald voor de Hervormde Gemeente van Herkingen. Het ophalen begint om 9 uur. Wilt u het papier gebundeld aan de kant van de weg zetten.

Quilt-expositie Op zaterdag 29 juni is er in De Fontein een Quiltexpositie van Mevr B Bazen. Onder het genot van een kopje koffie kunt u genieten van prachtige quilten die in de loop der jaren door haar zijn gemaakt. Deze morgen is ook het Scharrelloodsje weer geopend, waar u op uw gemak kunt rondsnuffelen tussen allerlei leuke tweedehands rommeltjes. Verder zal er deze morgen verkoop zijn van verschillende Scrapbook materialen. Er is dus weer van alles te beleven bij de Hervormde Kerk in Herkingen. Iedereen is welkom om vanaf 9.30 tot 12.00 uur langs te komen.

Melissant Concert Melishof Op woensdag 26 juni 2013 geven muziekvereniging “Tot Nut en Genoegen” uit Melissant en muziekvereniging “Amicitia” uit Dirksland een gezamenlijk concert bij verenigingsgebouw “Melishof ” aan de Binnenweg 61 te Melissant. Dit concert was in het project ‘maand van de blaasmuziek’ eerder gepland op 5 juni, maar kon toen niet doorgaan. Het concert zal bij mooi weer

Op 30 juni zal voor de negende keer een stranddienst georganiseerd worden op het strand aan de Gevelingen bij het bezoekerscentrum te Ouddorp. De dienst begint om 18.00 uur. Als je wil zitten, neem dan zelf een stoel mee. Zondagochtend 30 juni zal in de betreffende kerken omgeroepen worden of het door gaat op het strand of vanwege het weer in de Doopsgezinde gemeente, Dorpstienden 3 in Ouddorp. Tevens zal het vermeld worden op de websites van deze kerken. De stranddienst wordt georganiseerd door drie kerken: Doopsgezinde gemeente uit Ouddorp, Emmaüskerk uit Middelharnis en Exoduskerk uit Sommelsdijk. De vaste voorganger, troubadour Theo van Teijlingen heeft samen met de commissie een dienst voorbereid wat raakvlakken heeft met de crisis. Vandaar het thema: ‘Het meest kostbare is gratis’. De muzikale ondersteuning komt net als de eerste dienst, bij strand het Flauwe werk, van het combo Eddy van de Akker. Theo zal ook eigen werk ten gehore brengen. Er zal een collecte gehouden worden voor Het kindertehuis Amecet in Oeganda en de Christian Maforga Mission in Mozambique. Na de dienst is er mogelijkheid na te praten onder het genot van een kopje koffie, thee of fris.

Orgelconcert Jan Meuleman Op zaterdag 29 juni zal organist Jan Meuleman (1995) een orgelconcert met samenzang houden in de Dorpskerk Hervormde Gemeente

Ouddorp, Weststraat 2. Jan is al sinds enige jaren als één van de organisten aan deze gemeente verbonden. Vorig jaar wist hij het tweejaarlijkse orgelconcours voor amateurs in Oude Tonge te winnen. Daarbij werd op het Frobenius orgel in de Hervormde Kerk gespeeld. Nu zal hij spelen op het Van Vulpen orgel. Jan krijgt les van Rinus Verhage uit Sommelsdijk. De avond zal starten om 20.00 uur. De toegang is gratis, er zal wel worden gecollecteerd. Meer info: www.hervormdouddorp.nl.

De goedkoopste in de regio Meuleman Autoschade Stoofweg 36 3253 MA Ouddorp Mobiel 06-11412895 Telefoon 0187-689395

Open tuin Atelier Duinkerke Honderden personen brachten reeds een bezoek aan de ruime natuurtuin van Pau Heerschap aan de Duinkerkerweg 25 te Ouddorp tijdens de gehouden zomerfairs van de afgelopen jaren. De tuin was dan altijd langs de randen gevuld met allerlei kraampjes en stands. Nu wordt evenals vorig jaar de mogelijkheid geboden de tuin te bewonderen in ongerepte schoonheid. De grote natuurtuin bestaat al sinds 1990. Daarvoor was het jarenlang een nuttig hof van zo’n 2000 m2, waarin allerlei tuinproducten voor eigen gebruik en de verkoop verbouwd werden. In de loop van de tijd kwam er steeds meer structuur, de tuin bestaat nu eigenlijk uit drie gedeelten: Een vijvercomplex, bestaande uit drie natuurvijvers, in 1993 aangelegd door Ed Deijst van tuinbedrijf ‘De groene kikker’ te Dreischor. In de loop der jaren hebben deze vijvers zich ontwikkeld tot een natuurlijk geheel; De bloemenweide in het midden, die door een strikt maaibeleid geworden is tot wat het nu is. Elk jaar is deze weide weer een verrassing, want de begroeiing wisselt steeds, afhankelijk van onder andere natuurlijke uitzaaiing en weersgesteldheid. Op dit moment domineren de blauwe beemdooievaarsbekken en de gele grote ratelaar. Zelfs de gehate heermoes heeft een functie: deze houdt tijdens felle stormen de meer fragiele planten overeind; De formele tuin, omsloten door heggen van haagbeuk. Deze tuin is door de bekende, reeds overleden, tuinontwerper en auteur van diverse tuinboeken Henk Gerritsen van de Prionatuinen te Schuinesloot in Drenthe ontworpen. Woensdagmorgen 3 juli a.s. van 9.00 uur tot 13.00 uur is er open tuin. De toegang is gratis en de koffie staat klaar. Plaats: Duinkerkerweg 25. Ouddorp. Parkeren: Ter plekke is er weinig parkeerruimte. Kom per fiets of lopend. Het is mogelijk om op het aangrenzende terrein van de buren de auto te parkeren, ingang Dirkdoensweg 9. Kosten € 1,-. Op zaterdag 27 juli a.s. zal de traditionele zomerfair weer gehouden worden, zoals ook aangekondigd is in Blauwe Stapper van de VVV.

7

Sommelsdijk Vakantiefeest in De Staver Recreatiecentrum de Staver organiseert voor de tweede keer maal een vakantiefeest. Het feest wordt gehouden op zaterdag 29 juni. Het vakantiefeest is een jaarlijks cadeau aan de gebruikers van de accommodatie. Eind juni stromen de gasten langzaam uit de Staver en beginnen dan aan allerlei zomerse buitenactiviteiten, maar om de gasten van de Staver alvast wat vakantiegevoel te geven organiseren zij een gratis recreatieve middag, met zwemmen, bowlen, diverse spelen, etc. Meedoen aan deze activiteit kan door u aan te melden bij de Staver of het vakantiefeest formulier in te vullen. Mail naar info@destaver.nl De activiteit vindt plaats van 14.30 tot 19.30 uur.

Kinder- en jeugddienst met Herman Boon Op 30 juni komt Herman Boon naar Middelharnis voor twee diensten in de Lachai Roï gemeente (www. lachai-roi.nl): Kinderdienst 10.00 uur: In deze dienst zal Herman een speciaal programma, met veel eigen liedjes, doen voor kinderen t/m 12 jaar. Dit zal ook voor de ouderen zeer verassend zijn. ALL41 Jeugddienst 20.00 uur: In de jeugddienst zal Herman Boon op zijn geheel eigen wijze het evangelie verkondigen. “Is je geloof een beetje ingedut en heb je een aanmoediging nodig, kom dan naar het Prieel”, aldus de organisatie. De toegang voor beide diensten is gratis (wel collecte) en zijn in het Prieel van de Staver te Middelharnis.

Stellendam Goede Spullenmarkt De organisatie van de Goede Spullenmarkt van de Hervormde Gemeente te Stellendam wil iedereen die dit leest uitnodigen om op 29 juni a.s. deze markt te bezoeken. De markt wordt gehouden bij de kerk aan de Bosschieterstraat te Stellendam en duurt van 09.30 uur tot 15.30 uur. Er wordt het volgende verkocht: “goede spullen”, antiek en curiosa, boeken, oliebollen, gebakken vis, kibbeling, eigengebakken cake, koekjes, enz. Voor de kinderen is er o.a. een springkussen, envelop trekken, prikblok enz. Op het kerkplein is een gezellig terras waar u kunt genieten van een kop koffie, thee of fris met iets lekkers erbij. De kerk is open voor bezichtiging, verspreid over de dag zal er orgelspel te horen zijn en om ± 12.30 uur wordt een middagpauzedienst gehouden.

Hier had uw advertentie kunnen staan!


Landwinkel

MECHELEN

‘t Zand

(Zuid-Limburg) mooie 4/6 p vakantie woningen met openl. zwembad in tuin. Centraal gelegen in mooi natuur- en landschappelijk gebied. Gehele jaar open, Speciale aanbiedingen juli/aug.

Den Bommel

5 jaar

0187 - 485 222

Zaterdag 29 juni 9.00 - 17.00 uur

Kringloop ’t Pakhûûsje

open dag

Woensdag 26 juni starten we met de uitverkoop van de tweedehands kleding, (heren, dames, kinder en baby) schoenen, tassen, alles HALVE PRIJS. Kom en sla uw slag. Op=Op. NIEUW EEN KOOPJESHOEK: alles in de hoek halve prijzen!! Veel huisraad, kleding, meubels, lampen, boeken, speelgoed, tweedehands en nieuwe fietsen. Leuke gebreide barby kleertjes, babyborn kleertjes, sokjes, slofjes. Kom eens gezellig snuffelen tussen al de spullen. Gezellige koffiehoek. Beslist de moeite waard! Uw goede spullen en goede meubels kunt u schoon inleveren op de openingstijden. U kunt nu ook uw zomerkleding inleveren wel schoon en gewassen!!!!!!! Open: woensdag, donderdag, vrijdag van 9.00 tot 11.30 uur en op zaterdag 6 juli van 10.00 tot 15.00 uur.

‘t Pakhûûsje

Molenweg 16, Middelharnis (schuin tegenover de Lidl, in de eerste loods achter Trommel Transport)

Inl. 043.455.1518 www.agengraet.nl

Zie het berichtje op pag. 7 voor meer info.

Quinta de Sᾶo Tiago Branco – Síria DOC 2011 Vol, subtiel met levendige frisheid van de Síria druif. Tonen van exotische vruchten, perzik en sinaasappelbloesem. Geniet deze zomer met deze heerlijke witte wijn!

per fles € 8,95

TE HUUR

BEDRIJFSUNITS Boezemweg Oude Tonge 06-53375562

Robuuste zitmaaiers voor een interessante prijs. Ook frontmaaiers, zero turn maaiers, tuinfrezen, tractoren, houthakselaars, motormaaiers, bosmaaiers etc. Meer dan 200 machines uit voorraad leverbaar. “Doe uw voordeel”, koop rechtstreeks via onze eigen import.

S

Gratis thuisgebracht!

0187-849845

www.portugesewijnenenzo.nl

Stormloopdagen Dirksland Simons houdt nog 4 dagen grote opruiming! Kom op één van de onderstaande data naar onze winkel in Dirksland en profiteer van hoge kortingen. 4 dagen lang 60% korting op de gehele collectie, van D.V. woensdag 26 t/m zaterdag 29 juni! Vervolgens zijn wij op D.V. woensdag 21 augustus weer open! Tot Simons!

60%

Speciaal voor de dames: ons koopjesrek!

UITZOEKEN

k�ting op a�es! €10 / €15

Nieuw-Lekkerland Kleijburgplein 29 T 0184 68 75 55 Dirksland Voorstraat 52 T 0187 60 50 84 Werkendam Vissersdijk 3 T 0183 66 14 37 www.simonskleding.nl

VAN DIS ASSURANTIE EN - FINANCIERINGSKANTOOR BV. VERZEKERINGEN|PENSIOEN|REGIOBANK|HYPOTHEEK

VAN DIS ASSURANTIE - EN FINANCIERINGSKANTOOR VERZEKERINGEN|PENSIOEN|REGIOBANK|HYPOTHEEK Op zoek naar een hypotheek? zoek dan niet verder!

Bent huis, wilt wilt uu Bent u aan het kijken voor uw eerste huis, gaan gaan verhuizen? verhuizen? Of wilt u gaan gaan verbouwen? verbouwen? Bij Op GEBONDEN zoek naarAAN een hypotheek? zoek dan niet verder! DAARBIJ NIET Van Dis Assurantieen Financieringskantoor Van Dis Assurantie- en Financieringskantoor zit ÉÉN HYPOTHEEKVERSTREKKER’ uu goed. Bent u aan het kijken voor uw eerste huis, wilt u ‘WIJ ZIJN ONAFHANKELIJK EN Van DisAssurantieAssurantieenu gaan Financieringskantoor Van Financieringskantoor gaanDis verhuizen? Ofenwilt verbouwen? Bij bestaat sinds 20 juli juli 1953 1953 enisiseen eenonafhankelijk onafhankelijk DAARBIJ NIET GEBONDEN AAN bestaat 20 en Van Dissinds Assurantieen Financieringskantoor zit assurantiekantoor in Middelharnis op het eiland assurantiekantoor in Middelharnis op het eiland ÉÉN HYPOTHEEKVERSTREKKER’ u goed. Goeree-Overflakkee. Wij houden rekening met uw Van Dis Assurantie- en Financieringskantoor wensen, voor wensen, voor nu nu en ende detoekomst. toekomst. bestaat sinds 20 juli 1953 en is een onafhankelijk Wij zijn hypotheekadviseur Wij zijneen eenonafhankelijk onafhankelijk hypotheekadviseur en assurantiekantoor in Middelharnis op het eiland en daarbij niet gebonden aan één daarbij niet gebonden aan één Goeree-Overflakkee. Wij houden rekening met uw hypotheekverstrekker, wij kijken uwuw hypotheekverstrekker, kijkenaltijd altijdnaar naar wensen, voor nu en de toekomst. wensen te bepalen welke wensen en en uw uwsituatie situatieomomzo zo te bepalen welke Wij zijn een onafhankelijk hypotheekadviseur en hypotheekverstrekker hetbeste bestebijbiju upast. past. hypotheekverstrekker het daarbij niet is gratis. gebonden aan één Ons eerste gesprek Wij hebben mogelijkheden voor u als particulier hypotheekverstrekker, wij kijken altijd naar uw maar ook als ondernemer, naar welke onze wensen en mogelijkheden uw situatie omvoor zo vraag bepalen Wij hebben uteals particulier mogelijkheden. hypotheekverstrekker het beste bij naar u past. maar ook als ondernemer, vraag onze condities. Voor bankzaken, pensioenen en Wij verzekeringen, hebben mogelijkheden voor u als ‘WIJ ZIJN ONAFHANKELI

JK EN

hypotheken bent uook bijbankzaken, ons harte welkom! particuliermaar als van ondernemer, vraagennaar Voor verzekeringen, pensioenen onze mogelijkheden. hypotheken W.J. van Disbent u bij ons van harte welkom!

W.J. Dis Voorvanverzekeringen, bankzaken, pensioenen en Van Dis Assurantie- en Financieringskantoor hypotheken bent uCS bij Middelharnis ons van harte welkom! Ring 54-56 |3241 Van Dis Assurantieen Financieringskantoor TW.J. 0187-485537 |F 0187-486628 |E info@vandis.nl van Dis| 3241 Ring 54-56 CS Middelharnis T 0187-485537 | F 0187-486628 Dis Assurantie- en Financieringskantoor EVan info@vandis.nl Ring 54-56 |3241 CS Middelharnis T 0187-485537 |F 0187-486628 |E info@vandis.nl

VAN DIS ASSURANTIE- EN FINANCIERINGSKANTOOR BV. UW ADRES VOOR EEN ONAFHANKELIJK HYPOTHEEKADVIES

Onbezorgd op vakantie? Van ons kunt u verzekerd zijn!


Adres: Preekhillaan 3 3253 VJ Ouddorp

sinds

Namens de Bouwcombinatie: bedankt voor de prettige samenwerking. 1875

nieuwbouw verbouw renovatie

Aannemingsbedrijf Van der Linde vof

Marijkeweg 1 // 3253 BN Ouddorp t 0187 - 68 28 82

Molenweg 18b // 3253 AM Ouddorp t 0187 - 68 15 99

Wilhelminaweg 21 // Ouddorp t 0187 68 20 91 // www.vankoppenbouw.nl


Wij feliciteren de kerkenraad en gemeenteleden van de Hersteld Hervormde Gemeente Ouddorp met hun nieuwe k

Wij feliciteren de Hersteld Hervormde Gemeente met het nieuwe kerkgebouw. Wij verzorgden de complete werktuig-bouwkundige installatie

Gefeliciteerd met de ingebruikname van de kerk! hanse + staal een sterk verhaal De Weel 13 路 4306 NV Nieuwerkerk 路 0111 641333 路 www.hansestaalbouw.nl

WIJ WENSEN DE HERSTELD HERVORMDE KERK TE OUDDORP ALLE GOEDS IN HAAR NIEUWE HUISVESTING

! d r e e t i c i l e f e G

HERSTELD HERVORMDE GEMEENTE

Bedankt voor de constructieve en plezierige samenwerking bij het bepalen en leveren van de beeldbepalende materialen!

ESSELINK OOK DE HERSTELD HERVORMDE KERK KIEST VOOR EEN TIELEMAN-KEUKEN!

MIDDELHARNIS, HELLEVOETSLUIS, ZIERIKZEE

WWW.ESSELINK.NL


J. K. HOEKMAN & Zn. b.v.

SYSTEEMPLAFONDS & SCHEIDINGSWANDEN

Julianalaan 1 3247 AH Dirksland

kerkgebouw.

Tel.: Fax: Mobiel: E-mail:

sinds 1999

0187 - 60 27 41 0187 - 60 35 49 06 - 51 44 64 24 jaaphoekman@hotmail.com

Stoofweg 3 – Ouddorp www.elektrowesthoeve.nl

Wij feliciteren de Hersteld Hervormde Kerk met de ingebruikname van hun nieuwe kerkgebouw.

Puurveenseweg 47 | Kootwijkerbroek t (0342) 442960 www.timmerbedrijfvanmanen.nl

Hameeteman Woninginrichting

Gefeliciteerd!

verzorgde de levering van tapijt en zonwering voor de nieuwe Hersteld Hervormde Kerk in Ouddorp

PERSOONLIJKE AANDACHT

O p e n in g s ti jd Ma Di Wo/do Vr Za

en

0 13.00-17.3 .30 0 / 13.00-17 08.30-12.0 .30 0 / 13.00-17 .0 12 0.3 08 .30 0 / 13.00-20 08.30-12.0 0 08.30-16.3

Hameeteman Woninginrichting heeft een showroom van 2.350m2 in het centrum van Ouddorp aan Zee. Gewoon op GoereeOverflakkee bij u in de buurt! Wij bieden mooie programma’s voor wonen en slapen. Daarnaast zijn stoffering en accessoires twee van onze andere speerpunten.

Hameeteman Woninginrichting | Dorpsweg 1 | 3253 AG Ouddorp | T: 0187-681288 F: 0187-681237 | E: info@hameetemanwonen.nl | I: www.hameetemanwonen.nl

Design: Sfa Print bv

Sfeervol Wonen

De inrichting van de consistorie, vergaderzalen en garderobes is door ons verzorgd.

HOEKMAN Kantoor & Project

Uw partner in complete project- en kantoorinrichting

Noordzandstraat 34 - 4401 CG Yerseke - T: 0113 572907 E: info@piethoekman.nl - www.piethoekman.nl. Kijk ook eens op www.hoekmanismeer.nl

• • • • • •

kerkbanken b a n k s t o ff e r i n g kansels doopvonts lessenaars collectezakken


12

DINSDAG 25 JUNI 2013

Koningshuis

Koninklijk bezoek aan Goeree-Overflakkee Fotomoment op Ouddorps strand, hoogtepunt in koninklijk bezoek

Kinderen van basisscholen: “Daar komt de Koning en ook Maxima” BROUWERSDAM - “Daar komt de Koning. En ook Maxima”. Twee spontane eerste reacties vrijdagmiddag vanuit de kring van 130 leerlingen uit de groepen

5 en 6 van alle basisscholen op het eiland. Met vier leerlingen vertegenwoordigden zij hun school. Uitgekozen omdat zij allen, de een wat dichterbij dan de ander

- of juist op deze 21e juni - hun verjaardag vierden. Een leuk en gewaardeerd uitstapje naar het Ouddorpse strand bij beachclub Natural High op de slotdag van het “zesdaagse” bezoek van het koninklijk paar aan de Nederlandse provincies. Dit keer Zeeland en Zuid-Holland. Tekst: Jaap Ruizeveld/Foto’s: Hans Villerius

Komend vanuit Middelburg, Goes en vervolgens Zierikzee op SchouwenDuiveland was er in het speeddateprogramma ruimte gemaakt voor een informele lunchbijeenkomst in het strandpaviljoen op de Brouwersdam in de gemeente Goeree-Overflakkee. Het koninklijk paar begeleid door de commissarissen Polman en Franssen werd verwelkomd door waarnemend burgemeester Corstiaan Kleijwegt. Honderd inwoners uit de beide provincies viel de eer te beurt dit besloten evenement bij te wonen. Op de Brouwersdam bij de entree naar de beachclub hadden zich, ondanks het regenachtige weer en de straffe wind, toch nog enkele honderden belangstellenden - in een publiek vak - opgesteld om een glimp op te vangen van het koninklijk paar. Media Een koninklijk bezoek veroorzaakt een mediacircus en dat was ook nu het geval. Op eigen gelegenheid of in speciale bussen waren landelijke, regionale en lokale tv- en radioteams, fotografen en de schrijvende pers naar de naastgelegen strandtent De Kous gekomen om van daaruit gefaciliteerd “hun” momenten te kunnen kiezen. Ook dat overigens weer op - gepaste -

afstand. Veiligheidsmaatregelen in een hoge versnelling. Aan politie te voet en te paard, tot in de duinovergangen was niet te ontkomen. Dranghekken en controles in overvloed. Het is helaas het beeld van deze tijd. Jammer, want het belemmert een stuk spontaniteit en hartelijkheid. Scholieren Maar voor de scholieren kon het “feestje” niet stuk. Na een strandwandeling vanaf de locatie De Kous naar Natural High stonden zij met gezonde spanning te wachten tot het grote aankomstmoment van koning en koningin. Eilandbreed, van Achthuizen (rk. De Achtsprong) met Jenny Born, Johan Hagens, Amy van Peperstraten en Anouk Spuy tot de pc. Kon. Beatrixschool uit Ouddorp met Mirjam Grinwis, Benjamin de Jong, Willem-Jan Klepper en Jonas Verduijn. De beide Naomi’s (v.d.Broek en Vlasveld) uit Nieuwe-Tonge (pc. Oranje Nassauschool) vonden het “plezierig” dat zij waren uitgekozen voor deze excursie. “Zenuwachtig waren we niet hoor.” Weersinvloed Op het strand hadden de basisscholen enkele sport- en spelactiviteiten voorbereid. Helaas liet het weer het niet toe om dit project uit te voeren. Er kon nog wel eventjes beperkt worden gevliegerd. De Reddingsbrigade had zich (met voer -en vaartuigen) professioneel in het zichtveld opgesteld en ook de attracties die de Brouwersdam zo populair maken bij kitesurfers en o.a. blowkarters, kwamen in beeld. Toch was het “fotomoment” op het Ouddorpse strand hier het belangrijkste item. Koningin Maxima werd zorgvuldig aan beide handen

begeleid om niet te struikelen op de hellingbaan vanuit de beachclub naar de aangegeven locatie. Een kort shot, want het programma was overvol en vertragingen in het schema konden bij vervolgbezoeken aan Hellevoetsluis, Zoetermeer en Den Haag nauwelijks meer worden ingelopen. Met stoomtram Nog één keer tijdens dit bezoek aan de gemeente Goeree-Overflakkee konden de belangstellenden het Koninklijk paar groeten. Dat was bij het perron van de RTM, halte Port Zélande/ kantoorgebouw GZH. Hier stapten koning Willem-Alexander en koningin Maxima in de stoomtram voor een ritje richting museum/tramremise op De Punt. Terwijl de Koninklijke Fanfare Apollo uit Goedereede enthousiast zorgde voor een muzikale hulde kreeg het Koninklijk paar een zitplaats aangeboden in een speciaal rijtuig, gelijk aan het rijtuig waarmee Koningin Wilhelmina ooit een rit maakte. Achter dit koninklijk rijtuig namen uitgenodigde (jarige) burgers van de gemeente in de andere passagiersrijtuigen plaats. Dat alles, naast de RTM-begeleiders, mede geleid door wethouders van de gemeente Goeree-Overflakkee. Machinist Guido Baars zette na het fluitsignaal de stoom loc in beweging. Nabij het museum stapten de Koninklijke gasten over op de bus die hen via een rit door Goedereede Havenhoofd en langs de Stellendamse vissershaven naar Hellevoetsluis bracht voor een vaartocht door de Vesting, aan boord van de AMS 60 MS Bernisse. Langs de route was er redelijke (al zwaaiende) belangstelling.


DINSDAG 25 JUNI 2013

Koningshuis

13

Reacties op het bezoek: “Gelukkig hebben we de foto’s nog” BROUWERSDAM – Het is en blijft een fantastisch gebeuren. Een koning en koningin op bezoek in de gemeente. Met aandacht van de media kom je bovendien landelijk in beeld. Wat wil je nog meer? Een moment om blijvend te koesteren. Maar als het protocol blijkbaar geen lokale ruimte biedt om een eigen inbreng te programmeren, dan komt het voor heel veel inwoners niet tot een - tot voor kort zo geroemd - Koninginnedaggevoel. Wat het stadje Goedereede en de Stellendamse haven als intieme sfeervolle locaties extra hadden kunnen bieden, bracht op de open Brouwersdam weinig couleur. “Gelukkig hebben we de foto’s nog”, grapte een fanatieke Oranjefan. Blijkbaar geïnspireerd door deze reclametekst. Door Jaap Ruizeveld

Uitgenodigde scholieren op het strand kijken er anders tegen aan. “Nu zie je ze van dichtbij in het echt”, is een veel gehoorde reactie. Jonas Verduijn (11 jaar op dinsdag 25 juni) leerling van groep 6 van de pc. Kon. Beatrixschool vond het een leuke ervaring om bij het koninklijk bezoek aanwezig te zijn. Hij vertelt: “Om 11 uur werd ik uit de klas opgehaald. Met Benjamin, Jan-Willem en Mirjam reden wij in de auto met juffrouw v.d. Neut (leerkracht groep 5 red.) naar het Noorderstrand. Daar moesten we een tijdje wachten waarna we in de bus stapten naar de Brouwersdam. Achter de hekken bij Natural High konden we naar de koning en koningin zwaaien toen zij daar aankwamen. Door het regenachtige weer ging ons spelprogramma op het strand niet door. Dat vond ik wel jammer, want ik voetbal erg graag. Daarna kregen we een lunchpakket met broodjes, jus en een appel. Dat hebben we op bankjes op het strand op gegeten. De koning en de koningin zaten toen binnen in de strandtent.

Toen zij weer naar buiten kwamen hebben we opnieuw gezwaaid en hen toegeroepen. Ik vond het leuk”, zegt Jonas. Zijn moeder en zijn jarig zusje Nadine (6) keken vanuit het vak voor publiek op de Brouwersdam naar de gebeurtenissen. Geen eigen foto Mark v.d. Vlugt (9), leerling in groep 5 van cns. Zomerland in Stellendam, vond het ook een leuke gebeurtenis. “Vanaf De Kous lopend over strand naar Natural High met begeleiding van de reddingsbrigade en met politie te paard. Later nog een helikopter boven het strand. Super.” Mark stond vrij vooraan. Zelf kon hij geen foto maken want hij was zijn fototoestel vergeten. Door de spanning? “Misschien wel, zegt de scholier resoluut. Gelukkig heeft mijn moeder opnamen gemaakt.” Mark was op 24 april jarig en viel nog in de categorie van uitverkoren jarigen in de groepen 5 en 6. Dat hij ook nog zijn belevenissen aan RTV mocht vertellen was natuurlijk top.

Erg snel De heer Kasper Westdijk (Ouddorp) vierde vrijdag 21 juni zijn 44e verjaardag. Dat was aanleiding voor het gemeentebestuur van Goeree-Overflakkee om ook hem uit te nodigen voor het programma bij het bezoek van het Koninklijk paar aan de Brouwersdam. Westdijk vond dat wel een aardige geste en dus was hij vrijdag van de partij. Hij stapte om 11.00 uur in de eerste wagon achter de stoom loc voor een reisje vanaf het RTMmuseumterrein langs het Grevelingenmeer. Bij de Petit Brasserie (nabij Port Zélande) nam hij - met vier andere Ouddorpers en een bekende van hem uit Oude Tonge, samen met tientallen andere genodigden, deel aan lunch. Dit in afwachting van de terugrit. Dan met het koninklijk paar. “Maar op de terugreis was de voorste wagen nu juist de achterste en dus heb ik nauwelijks iets van de koning en de koningin gezien bij het instappen. Toch jammer”, zegt hij. Je kon geen foto maken. Het ging allemaal erg snel. Mijn vrouw Petra die

op de Brouwersdam stond bij Natural High trof het beter. Zij heeft wel foto´s kunnen maken. Halverwege de terugrit stapte het koninklijk paar uit om met een bus naar Hellevoetsluis te rijden. Uit het publiekvak Mevrouw Theunissen uit Rotterdam, op vakantie in Ouddorp, kan een gevoel van teleurstelling niet onderdrukken. “Het zal wel zo moeten worden georganiseerd, maar zelfs niet even tijd om één handje schudden voordat de Koninklijke bezoekers weer in de auto stappen, dat vind ik jammer. We staan als liefhebbers van het Oranjehuis een uurtje in de regen te wachten op, al is het maar één spontane reactie.” Mevrouw Tanis, die naast haar staat, had op tenminste één programmapunt gehoopt waarbij je je dorp laat zien. In Zeeland, ook daar was het een snelle trip van het moderne Koningspaar, werden wel dingen gepresenteerd en kreeg men daardoor aandacht.


met jullie cadeaubon t.w.v. van de maand? NIEUW!

Ongestoord genieten van frisse lucht? Dat kan met onze Luxaflex® horren.

e 50,-

Jullie kunnen de cadeaubon op komen halen bij Eilanden-Nieuws en besteden bij één van de onderstaande adverteerders

Recent een bruiloft gehad? Mail nu uw leukste foto naar marthavdhave@eilandennieuws.nl

Jullie Trouwdag! llie dag fleurig! Wij maken ju

* Bruidsboeket * Corsage * Autoversiering * Leuke kado’s voor je gasten / Ouders Romantisch, Klassiek, Modern, Verrassend, Inspirerend. Maak een afspraak of kom langs.

20101665/1-50x20mm.indd 1

10-09-10 13:52

Team GO Alpe d’HuZes bedankt alle sponsors Het evenement Alpe d’HuZes 2013 is weer achter de rug. Een groot aantal deelnemers van Goeree-Overflakkee heeft hier aan deelgenomen. Het ultieme doel was: zo veel mogelijk geld bij elkaar te brengen voor het KWF, of in de volksmond de kankerbestrijding. Evenals vorig jaar was ook het team GO Alpe d’HuZes weer vertegenwoordigd. Dit team werd gevormd door Daan Markwat, Jan Groen, Tom Markwat, Wim Klepper, André Klepper, Flip Markwat, Simon Zwijgers en Maureen van Leeuwen, de dame in het gezelschap. Daarnaast waren nog twee gastrijders aan het team toegevoegd, te weten Ruud Kraaijeveld en Herman Struik. De rijders met hun verzorgers waren neergestreken in het gehucht Bons, ca. 18 km bij Alpe d’Huez vandaan. In de week voorafgaand aan het evenement dat op 5 en 6 juni plaats zou vinden zijn in de omgeving nog de nodige trainingskilometers afgelegd. Op 6 juni stond het volledige team plus gastrijders om 4.30 uur aan de start, aan het begin van een lange dag. Toen om 20.00 uur ’s avonds de laatste rijders binnen waren had het team in totaal 48 keer de Alpe d’Huez beklommen. Een dag die vol zat met emotie. Veel deelnemers reden rond met hun gedachten bij een dierbare, die de strijd aan moet gaan tegen kanker. Of bij hun eigen strijd tegen de ziekte. Team GO Alpe d’HuZes mag terug zien op een geslaagde dag, niet alleen sportief maar zeker ook in financiële zin. Door het team en gastrijders werd een bedrag van maar liefst € 64.842,- bijeen gebracht. Dit kon echter alleen maar door de steun van vele sponsors, zowel bedrijven als particulieren en de inzet van de jeugd van een groot aantal basisscholen op Goeree-Overflakkee. Deze laatstgenoemden hebben zich ingezet door het verkopen van stroopwafels en daardoor ook bijgedragen aan dit mooie resultaat. Heel erg bedankt voor een ieders steun en betrokkenheid.


DINSDAG 25 JUNI 2013

Mensen

15

Esselink 100 jaar: relaties en medewerkers aan het woord

‘Het gaat altijd weer om mensen’ Aflevering 5: Directeur Teus van Dieren MIDDELHARNIS - Tot 1 juli 2013 is hij nog algemeen directeur. Dan gaat Teus van Dieren met pensioen en neemt hij vrijwel definitief afscheid van zijn bedrijf. “Mijn bureau gaat leeg, ik kom hier niet meer terug. Misschien dat ik af en toe nog even naar binnen loop, maar een vaste plek zal ik dan bij Esselink niet meer hebben”, zegt hij er zelf van. Na 43 jaar is het afscheid daar. Hij kijkt er op terug als een rijk gezegend man. “Het is een zegen dat ik zo lang mee kon draaien met het bedrijf. Ik kan me niet herinneren dat ik in die tijd een dag ziek ben geweest. Het is ook een bijzonder bedrijf met veel mensen met wie ik me verwant voel, wat te maken heeft met het geloof. Esselink is geen christelijk bedrijf, maar wel een bedrijf waar christelijke mensen werken. Dat is voor mij en onze medewerkers wel heel fijn. Je verstaat elkaar…” Schroeven en spijkers Teus van Dieren praat tijdens het interview het liefst vooral niet over zichzelf. Constant spreekt hij prijzend over anderen die hem hebben geholpen het bedrijf op te bouwen. Van Dieren prijst graag anderen. Zoals Koos Goedegebuur die in 1974 het bedrijf kwam versterken. “Die heeft heel veel voor het bedrijf betekend. Hoe hij de hele handel samen met mij heeft opgepakt toen mijn vader plotseling wegviel. Koos heeft een stempel op dit bedrijf gedrukt. Ja, inderdaad, ik praat niet graag over wat ik in het bedrijf heb gedaan. Ik heb met veel plezier slechts stuur aan de onderneming gegeven, maar ik heb het zeker niet alleen gedaan. God gaf me hiervoor kracht en wijsheid. Mijn taak was altijd nieuwe gedachten ontwikkelen en nieuwe activiteiten ondernemen. Zoals de Gamma’s in 1984. Eigenlijk lag dat helemaal niet in onze lijn, dachten wij, mijn vader en ik. We zijn tien jaar voor die tijd ooit samen naar zo’n hal in Breda gegaan. Op de terugweg naar Middelharnis vroegen we ons af of schroeven en spijkers wel onze handel was. Wij dachten van niet. Tien jaar later zijn we er, niet gehinderd door enige kennis, toch aan begonnen in Ridderkerk. Nu staan ze ook in Vlissingen, Hellevoetsluis, Goes en Zwijndrecht. En we hebben ook nog een Karweibouwmarkt in Tiel.” Andere ontwikkelingen die Teus van Dieren samen

met Koos Goedegebuur in gang zette waren Topdak en Topcasco. Dat zijn respectievelijk prefab houten daken en huizen die energieneutraal zijn. Koesteren De directiekamer van Teus van Dieren ademt soberheid. Eenvoudige vloerbedekking, meubelen zonder opsmuk. In een vitrinekast staan wat trofeeën die in de loop der jaren zijn verzameld. En wat snuisterijen die voor de bezitter waarde hebben. Het enige wapenfeit is een oorkonde van de organisatie Hibin die meldt dat hij 40 jaar in de bouwmaterialenhandel heeft gewerkt. In de aangrenzende vergaderkamer larderen foto’s aan de wand de voorbije 100 jaar. Hij vertelt er met ingehouden enthousiasme over. Waar het succes aan te danken is? “Wij koesteren de klanten”, is zijn credo. “Door goede voorlichting, nette prijzen en het schenken van aandacht. Als een klant financiële problemen heeft, dan valt daar over te praten.” Hij benadrukt ook, dat je je positie moet kennen, ook als je de grootste handel hebt in bouwmaterialen en er nauwelijks concurrenten zijn. “Toen mijn opa met zijn zaak begon, waren er twee concurrenten. Die zijn op een bepaald moment gestopt. Toen waren we de enige op het eiland, want dat was het toen. We hebben de klanten goed behandeld. Op een ander eiland was er in die tijd ook maar één handelaar en die maakte misbruik van zijn positie. Toen de dam op Schouwen-Duiveland en op de Grevelingen kwam, konden we ook elders leveren.” De concurrent heeft het uiteindelijk niet gehaald. Bedrijfsonderdelen Het bedrijf heeft anno 2013 twee “bedrijfsonderdelen”, zoals Van Dieren dat noemt: de groothandel en de bouwmarkten. Respectievelijk zijn zonen Taco en Teus-Jan daar verantwoordelijk voor. De tijd van de sterk opgaande lijn is voor beide “bedrijfsonderdelen” deels tot stilstand gekomen onder druk van de economische omstandigheden. Een aantal mensen moest na 2010 het bedrijf verlaten, maar het had erger gekund als Esselink niet een aantal nieuwe mogelijkheden had aangegrepen om tóch weer vernieuwend het tij te keren. Van Dieren loopt naar de wand naast zijn bureau en wijst op de kaart van Zuid-

vormen weliswaar geen familie, maar het lijkt er wel op. Dat maakt het voor Van Dieren ook moeilijk om afscheid te nemen van mensen die door de marktomstandigheden moesten vertrekken. “Dat doet pijn, zeker voor mensen die al 25 jaar bij ons werken. Maar dat is onze verantwoordelijkheid voor de 300 medewerkers. We delen ook fijne dingen met elkaar. Geboortes, huwelijken, verjaardagen, jubilea. Maar even vanzelfsprekend zijn we er ook bij sterfgevallen in de kring van onze medewerkers. We delen soms ook heel persoonlijke zaken en daarvoor staat mijn deur altijd open. We leven mee met elkaar. Die verbondenheid en verwevenheid zindert door het hele bedrijf. Een warm gevoel. Daar werken we aan.” Ook na zijn ‘pensionering’ blijft Teus van Dieren dienstbaar voor mensen. Samen met vrijwilligers bouwt hij in Burkina Faso - het voormalige Opper Volta, Afrika - twee woongebouwen voor respectievelijk jongens en meisjes. Een activiteit voor de organisatie Woord en Daad. Ook was hij nog betrokken bij het schoolbestuur van de Prins Mauritsscholengemeenschap en bestuurslid van de Rabobank. Directeur Teus van Dieren, die per 1 juli met pensioen gaat. Holland/Zeeland. “Kijk, hier en hier - Hellevoetsluis en Zierikzee - zijn we afhaalmagazijnen begonnen. Daar werken een paar heel deskundige jonge mensen. In Heinenoord komt er ook een, daar moeten we nog een gebouw van de grond trekken. Dat schept nieuwe werkgelegenheid en mogelijkheden.” Kansen De vertrekkende directeur kijkt in de toekomst. Hij ziet bedreigingen, maar ook kansen. “Bedreigend is de zwakke bouw. Dat zal niet direct veranderen. De tijden van expansie van tien jaar geleden komen niet meer terug. Dat kun je vergeten. En dan zitten wij hier op Goeree-Overflakkee nog niet eens in het slechtste deel van Nederland. Ook de kredietwaardigheid van de aannemer is een zorg. De betalingsmoraal is behoorlijk opgerekt de laatste twee jaar. Er is een risico dat een aantal aannemers toch zal omval-

len. Wat de consumenten betreft: het consumentenvertrouwen staat op dit moment (21 maart 2013. red) op -40 en dat merk je aan de lagere consumentenbestedingen in de bouwmarkten. De uitstroom van bouwvakkers is enorm.” Maar Van Dieren ziet ook kansen. Twee ervan noemde hij al eerder, Topdak en Topcasco. Dat zijn de concepten voor de toekomst waarbij een aannemer met een minimum aan arbeidskrachten in een aantal dagen het casco van een huis bouwt. Het gaat om huizen met nul energie. Esselink gaat over op een drive-in systeem voor het magazijn. Aannemers rijden daar naar binnen en laden met hulp van medewerkers van Esselink de materialen rechtstreeks op hun wagen. Het magazijn wordt geautomatiseerd. Zo worden kosten verlaagd en klanten effectiever beleverd. Mensen Eén van de sterke punten van Esselink is het menselijke aspect. De mensen

Verbonden Helemaal afscheid nemen van Esselink doet hij toch niet, dat is bijna onmogelijk. Zijn huis staat op het terrein aan de Industrieweg; visueel blijft hij met het bedrijf verbonden, al is het uitzicht over de polder aan de andere kant van zijn huis prachtig. Als adviseur blijft hij sowieso aan het bedrijf verbonden. Een onderneming waar hij trots op is. “Zowel organisatorisch als financieel is het een sterk bedrijf. In de richting van de klanten is dat een kwaliteitsgarantie. Wat er ook gebeurt… onze service blijft overeind staan. Bij het verkopen en adviseren gaan onze mensen voor de volle 100%.” En zo zit Van Dieren zelf ook in elkaar. Honderd procent. En het liefst een beetje meer. “In de toekomst zal ik me alleen nog maar bezig houden met expansiezaken”, besluit hij. Gezien de innovatiedrift van Esselink mag in dit opzicht worden aangenomen dat Teus van Dieren nog lang niet in de vergetelheid raakt.

Leerlingen Prins Maurits bezoeken Mol Agrocom OUDE-TONGE - Vrijdag kreeg een aantal leerlingen van de Christelijke Scholengemeenschap Prins Maurits een rondleiding bij Mol Agrocom. Tekst en foto: Adri van der Laan

Een aantal Leerlingen van de Proafdeling van de christelijke scholengemeenschap Prins Maurits is actief in het telen van aardappels. In EilandenNieuws is hier al verschillende keren in dit teeltseizoen over geschreven. Dit is een klein aantal leerlingen. Maar vrijdag was het tijd om ook de andere kinderen uit de klas kennis te laten maken met het telen van aardappelen en tal van andere producten. William Verhagen van Select Potato leidde de

leerlingen rond bij Mol Agrocom, geassisteerd door Jan Slegh, op wiens land de leerlingen de aardappels telen. Voordat de leerlingen naar het proef-

veld gingen kregen ze een korte rondleiding door het bedrijf en vertelde William Verhagen hoe de oogst van onder meer tarwe en aardappelen

verwerkt word binnen het bedrijf. Verder kregen de kinderen en hun begeleiders uitleg over het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen.

Proefveld Op het aangrenzende proefveld konden de kinderen de gewassen bekijken en ook wat het effect was van het al dan niet gebruiken van gewasbeschermingsmiddelen en kunstmest. Natuurlijk kregen de aardappelen veel belangstelling van de groep kwekers uit de klas. Ondertussen groeien de zelf geplante en onderhouden aardappelen op de akker bij Jan Slegh ‘gewoon door’ totdat de leerlingen zelf kunnen rooien. Wordt vervolgd. Meer foto’s op www. eilandennieuws.nl


versaanbiedingen van de week

WEEKAANBIEDING f ru it 24 t/m 29 JUNI

Rozijnen-cranberry brood

3 bloeiende vaste planten

vis

€ 6,95

voor

Aardbeislof

OUDDORP Fax 683826 Stationsweg 15 Tel. 681352

bro o d

Hoenderdijk 13 Tel. 681278

Westdijk 9-11

eigen onbespoten teelt: o.a.

Middelharnis Tel. (0187) 484665 www.dekaashal.nl

vl ees

VERS UIT EIGEN OVEN

VERS UIT EIGEN KEUKEN

Gebraden Beenham

Ei-Bieslook Salade

210

100 gram

gro enten

Lente brie

Italiaanse Noten Mix

2

95

SPITSKOOL kilo

RODE-/EIKEBLADSLA Damweg 1a 3251 LB Stellendam Tel. (0187) 492904

SPINAZIE kilo

JONAGOLD

VERS GEBRAND

-verse prei-peper-roomkaas-

2 kilo

KIWI

3

50

200 gram

10-09-10 13:52

MOOIE BROCCOLI 500 gram

225

150 gram

VERS UIT EIGEN KEUKEN

200 gram

20101665/1-50x20mm.indd 1

10 voor

UIT EIGEN KEUKEN: HUISSALADE nu 200 gram

Kom proeven HAND GEMAAKT BROOD in combinatie met onze EXELLENTE OLIE EN AZIJN

1.00 1.00 1.00 1.00 2.50 2.00 1.50

Volop eigen teelt Aardbeien, Dore’s en frieslanders

Advertentie geldig t/m maandag 1 juli 2013

bl o emen

gehele week geldig van woensdag tot woensdag Deze klant wint gratis versproducten t.w.v. € 12,50

4 stuks

HOLLANDSE NIEUWE

De Versspecialisten op

per stuk

deze pagina plaatsen KEURSLAGERTROTS KEURSLAGERTROTS Saté van varkensvlees

fotograaf u in het dorp grafeert en u staat die dan kunt u

SPECIAL

HOLLANDSE GARNALEN SALADE

Tre colore

Saté van 100 gram Met GRATIS satesaus Tre colore varkensvlees

van de verszaak fotoweek hierbij afgebeeld,

SPECIAL

Sandy fotografie

GRATIS PRODUCTEN T.W.V. € 12,50 bij de desbetreffende verszaak besteden. Deze week gratis producten bij: Keizer groenten en fruit v.o.f., Damweg 1a, Stellendam

VLEESWARENKOOPJE

KEURSLAGERKOOPJE

WEEKKNALLER

Bij 150 gram gebraden entrecote

Kipspiezen

Boerenachterham

met GRATIS GRATIS 100 gram satésaus selderijsalade 4 stuks

TIP VAN UW KEURSLAGER

100 gram100 gram

5

95

KEURSLAGERKOOPJE

VLEESWARENKOOPJE Smulslof met q beenham

Bij 150 gram gebraden per stuk 1 entrecote 40

3

Al 5 jaar Landwinkel Ga Voor Puur!

Open dag zaterdag 29 juni a.s.

van 9.00 - 17.00 uur met tal van activititen voor groot en klein, met maar liefst 25 kramen, luchtkussen, schminken, live-cooking, etc.

69

KEURSLAGERKOOPJE

Kipspiezen

1

1

1

1

5

TIP VAN DE SLAGER

Boerenachterham

Smulslof met beenham

1

69

per stuk

C. Bouter, keurslager Dabbestraat 1-3, 3255 XB Oude Tonge tel. 0187-641292 fax. 0187-643590 info@bouteroudetonge.keurslager.nl www.bouteroudetonge.keurslager.nl

1

95

WEEKKNALLER

100 gram

VISBAMIE

2125

KEURSLAGERKOOPJE q

C.Bouter, keurslager GRATIS 100 gram 4 stuks Dabbestraat 1-3, 3255 XB Oude-Tonge Tel. 0187-641292 selderijsalade

Eigen teelt acties Bommelse Bloemkool (dagprijs) en Bommelse Aardbeien (dagprijs) Nieuwe oogst Doré’s en Frieslanders van de koude grond (dagprijs)

225 Aanbiedingen zijn geldig van 24-06-2013 t/m 29-06-2013.

aanbiedingen. Als onze

HARINGSCHAAL

2,50 100 gram 1,10 20 stuks 29,00 per ons

Adres winkel: Nieuwstraat 22, Middelharnis Adres kar: Dorpsweg bij AH, Sommelsdijk

Ambachtelijk Slagerij

V an Zuidland WOENSDAG GEHAKTDAG

Hamburgerpakket:

5.

4 hamburgers 4 kadetten zakje gesn ui

75

Spiezenpakket:

3

40

portie kipsaté kipsalsa mini houthakker shaslick golfspies

Slavinken Aanbiedingen zijn geldig van 24-06-2013 t/m 29-06-2013

hier wekelijks hun

6,00 1,75

Salami 100 gram

Kalfsrollade 100 gram

Crann Berry paté

5.

75

5 halen, 4 betalen

Hamlappen 500 gram

3.98

100 gram

Bami balletjes 200 gram

Kartoffelsalade 250 gram

Maaltijd v/d week:

250 gram Bami/Nasi 250 gram Babipangang

2.05 1.98 1.39 2.25 1.98

3.98

Boomvliet 6, Dirksland • Tel. (0187) 601487 • Fax (0187) 605330 www.slagerijvanzuidland.nl


DINSDAG 25 JUNI 2013

Ingezonden Ingezonden... Ingezonden brieven zijn welkom op het redactieadres. Het al of niet plaatsen van een ingezonden artikel is ter beoordeling van de redactie. Uitsluitend artikelen voorzien van naam en adres komen voor plaatsing in aanmerking. Plaatsing betekent niet automatisch dat de redactie het met het geschrevene eens is.

We wonen vanaf 2009 op dit prachtige eiland in Langstraat, vanuit de stad de overstap gemaakt naar landelijk wonen waarin het ‘s nachts nog echt donker is, waar er stilte heerst en weidse vergezichten zijn. Zoals de gemeente het ook zelf omschrijft bij het werven van nieuwe arbeidskrachten: “Op Goeree-Overflakkee is het goed wonen en werken en genieten van rust en ruimte”. “Ja en voor hoe lang nog?”, denken wij er inmiddels achter. Wij maken ons ernstige zorgen over het landschap en onze woonomgeving , gezien de veelheid aan initiatieven van agrariërs, die allemaal hun land ter beschikking stellen voor het plaatsen

van grote windturbines, met een riante vergoeding als ze er ook echt staan. Straks wonen we hier op Zuid-Oostflakkee in een industriële zone. Nu kijken we uit op de twaalf molens van het Piet de Wit-Windpark en zien daar tussen door nog eens zo’n tiental molens van de andere provincie. Gelukkig voor ons nu nog op een gepaste afstand. Maar dat zou zomaar anders kunnen worden. Grotere turbines en dichterbij, mogelijk tot op zo’n 400 m van de huizen in Langstraat en omgeving. Horizonvervuiling dreigt. Geluidsoverlast dreigt. We staan achter duurzame energie, maar zijn tegen een duurzame aantasting van onze woonomgeving en het landschap.

Windmolens controversieel Ik bezocht de presentatie van e.e.a. in het Haegse-Huus te Stellendam: we hadden er een interessante discussie met diverse voor-en tegenstanders van deze geplande windmolens. Op mijn vraag aan Wethouder Tollenaar of de verlichting in het gemeentehuis te Middelharnis “duurzaam” is kon deze geen positief antwoord geven... Na mij er behoorlijk in verdiept te hebben kom ik steeds meer tot de conclusie dat windmolens op z’n zachts gezegd

contorvercieel controversiël zijn.... het statement in uw stuk dat het dus niet meer gaat over “of ” ze er komen...alleen nog “waar” vind ik erg voorbarig! Het lijkt me zeer raadzaam eerst nog meer te studeren alvorens tot (eventueel foute!) beslissingen te komen. Zonder subsidie is de realisatie onmogelijk, de “baten” komen erg individueel terecht, de verdeling van lelijke molens over het eiland is vreemd.......ze zijn toch zo “belangrijk”, waarom dan

De plaatsing van de turbines op G.O. zal zorgvuldig moeten gebeuren. Wij pleiten op basis van onderzoek in binnen- en buitenland en op basis van de ervaringen van mensen, die dicht bij windturbines wonen, om 2000 meter afstand tot omwonenden te bewaren, de Arhusconventie-richtlijn. Uit onderzoek blijkt overigens, dat degene die geldelijk gewin hebben, geen of weinig last van het geluid menen te ondervinden. Wind is winst en kennelijk ben je dan bereid om overlast voor lief te nemen. Gezondheidsrisico’s voor zichzelf wegen ze niet mee. En de verrommeling van het landschap al helemaal niet. We hopen dat onze gemeente, als verantwoordelijk bestuurder, het landelijk beleid van het plaatsen van windturbines op korte afstand van woningen, niet klakkeloos zal volgen. H. HAS en G.SCHOUTEN Langstraat 72 , 3256AM Achthuizen niet gewoon op de kop van ons mooie eiland... daar waait ‘t ten minste!... daar doen we het dus niet wegens natuur, rust en ruimte......wat een dubbele moraal! Als het niet waait moet er duur bijgestookt worden en als het hard waait moet er duur “gereguleerd” worden..... helemaal nog niet efficient. Wanneer het, politiek gezien, dan toch zo nodig moet zet ze dan bij mensen in het land die ze nu al hebben of op plekken waar echt niemand er last van heeft, en maak duidelijk wie er echt beter van worden.... Ik ben voor zonnepanelen (heb ze zelf

Windopdracht Uit Eilanden-Nieuws van vorige week dinsdag heb ik weer een nieuw woord geleerd. “Windopdracht” En een paar weken geleden al het woordje “zoeklocatie”. Vriendelijke woorden om te gebruiken bij een onvriendelijk onderwerp: windturbines. Onvriendelijk? Ja natuurlijk. Iedereen vindt ze lelijk, ook al zijn ze tegelijk indrukwekkend. Niemand wil ze in zijn achtertuin. Maar we moeten toch wat? Akkoord. We moeten iets doen. En democratisch is door ons besloten om windturbines te plaatsen in Nederland. Is het dan ook nodig om onze toevlucht te zoeken tot verhullend taalgebruik? De drie heren op de voorpagina van het Eilandennieuws denken blijkbaar van wel. Dat doet een open discussie geen goed. Een paar voorbeelden: de overeenkomst die in het artikel van vorige week gepresenteerd wordt heet “wind werkt voor GO”. Met zo’n titel zou je er bijna zin in krijgen. Maar de wind ook) en vind zo’n initiatief zoals het panelen-park op de Klepperstee en de panelen op het dak van de boerderij van Boudewijn Biemond een voorbeeld (hij wilde vroeger ook windmolens...) Laten ze die 730MW van de provincie Z-H maar lekker in de havens en rond de Maasvlakte of zo zetten......lekker industriëel aan de horizon! DIK SAMSOM (ja, familie van...) Langeweg 2 (deze weg was ooit ook een “locatie”....wegens zwaar protest uit Stellendam gecancelled) 3251LH Stellendam

17

gaat niet voor ons werken. Een enkeling gaat profiteren. De rest gaat zich ergeren aan het uitzicht en de echte pechvogels zitten straks in de herrie of in de slagschaduw.“In samenwerking met overheid en betrokkenheid van inwoners een optimale invulling geven aan de windopgave en er ook nog voordeel voor ons uithalen”. Optimaal wekt de suggestie dat er iets goeds tot stand komt, maar bedoeld wordt een poging om tot de minst slechte oplossing te komen. “Betrokkenheid van inwoners” klinkt ook veel positiever dan het is. Alsof we pas windmolens gaan bouwen als iedereen voor is.De turbines komen “ergens aan de rand van het eiland”. Ze komen dus niet op het eiland maar op het randje. Met een beetje goede wil kun je straks stellen dat onze windopdracht is vervuld zonder ook maar een enkele molen op het eiland te zetten. Mijn pleidooi: benoem de dingen zoals ze zijn. Op één punt doen alle partijen dat. Namelijk dat ze er gewoon gaan komen. Maar draai er niet omheen dat het landschap er sterk op achteruit gaat, dat we ze niet bij Ouddorp willen vanwege de toeristen, dat ze op het randje net zo lelijk of mooi zijn als over het randje. Dat ze behoorlijk geluid maken. En dat een aantal mensen er gewoon (en begrijpelijk) geld mee wil verdienen. Dat een aantal mensen er last van gaat krijgen, ook al voldoet de installatie aan de norm. Dat “ruimtelijk inpassen” helemaal niet betekent dat het ook echt past in de zin dat iedereen content is. Dat “meewegen” niet betekent dat jouw bezwaar er veel toe zal doen. Dat pas de toekomst met zekerheid uit zal wijzen of we er verstandig aan deden ze te plaatsen. CAROLUS POLDERVAART


“Zon. Zuidwesterblauwe ballonnen. Helikoptervluchten. Rommelmarkt. Een museum vol herinneringen. Samen zingen tijdens de kerkdienst. Samen kunst maken op het grasveld. Opnieuw de zon die al onze vrijwilligers eens extra goed bescheen. Chips, snoep en cola. Een verwachtingsvolle spanning in de tent. 25 cliënten gehuldigd die al 40 jaar op Hernesseroord wonen. One Two Trio. Het geheim onthuld, Nick en Simon zijn er bij! Kippenvel en het dak gaat ‘r af. Gepensioneerden praten over toen en nu. Andijviestamppot. Chocoladevla met peer. Samen een boom planten en een handtekening zetten. Feestelijke opening van de kas. Zeven jubilarissen 40 jaar in dienst. Taart trakteren. Bij een ondergaande zon, drukte bij de ingang van de tent. Zou zij er ook zijn? En hoe heette hij toch ook al weer? Dansen en feesten tot in de kleine uurtjes. De dag er na vroeg weer op. Zwaaien. Claxonneren. De leukste file van Flakkee. En de zon is er wéér bij. Frites, bier en kroketten. Henk Wijngaard. Een tent vol gezelligheid.”

Zuidwester, locatie Hernesseroord, heeft het 40 jarig jubileum groots gevierd! Namens alle cliënten, ouders, verwanten en medewerkers, willen wij alle vrijwilligers, sponsoren en andere betrokkenen bedanken voor hun bijdrage, in welke vorm dan ook. Het was een bruisend feest!


DINSDAG 25 JUNI 2013

Primeur bij Van Wageningen Transport MIDDELHARNIS - Als eerste zelfstandig transportondernemer op Goeree-Overflakkee rijdt Karel van Wageningen met een nieuwe Volvo FH met Euro 6 motor. Als kleuter tekende Karel van Wageningen al vrachtwagens met zijn eigen naam erop. Zijn droom was om ooit een vrachtauto van zichzelf te hebben. Doordat Karel in het verleden op school liever met vrachtwagens in de weer was, moesten eerst de benodigde papieren worden behaald, alvorens hij met zijn eigen bedrijf van start kon gaan. Zo gebeurde het dat Karel op zaterdag naar school ging en in de avonduren ijverig studeerde. Op 1 april 1992 ging ‘Van Wageningen Transport’ van start en werd de droom werkelijkheid. Nu ruim 20 jaar later werd inmiddels de vijfde nieuwe vrachtwagen aangeschaft.

17

Kiwanis Haringevent geslaagd

In december 2012 werd de koopovereenkomst getekend voor een nieuwe trekker Volvo FH 460 pk. De koop werd wederom gesloten met Bluekens Truck en Bus uit Middelharnis. Het model van de Volvo FH is compleet veranderd. De auto is uitgerust met diverse nieuwe snufjes op het gebied van veiligheid, brandstofverbruik en chauffeurscomfort. Ook het aangezicht onderging een metamorfose. Omdat Karel bij aanschaf graag kiest voor het nieuwste materiaal, was de beslissing snel genomen dat het geen Euro 5 motor meer moest worden, maar een Euro 6. De auto is dan ook een van de eerste nieuwe vrachtwagens met een Euro 6 motor. Euro 6 is de strengste Europese emissienorm tot nu toe. Vergeleken met de vorige norm richt Euro 6 zich hoofdzakelijk op twee emissiesoorten, t.w. stikstofoxiden (NOx) en deeltjes (PM). Euro 6 wordt vanaf 1 januari 2014 verplicht voor alle nieuwe zware trucks.

STELLENDAM - Onlangs werd het Kiwanis Haringevent gehouden in Restaurant Berrisz in Stellendam. Naast het consumeren van haring kon er ook met een snelle boot worden gevaren en was er gelegenheid voor een rondvlucht met een helikopter. Het hoogtepunt van de avond was de veiling van een vaatje haring. De heer Wielhouwer werd de gelukkige eigenaar van het vaatje. Volgens de organisatie was het “een fantastische avond met mooi weer”. De opbrengst voor het goede doel was € 10.400,-. De mensen van Kiwanis bedanken iedereen die aan het welslagen van de avond een steentje heeft bijgedragen.

Christelijke nieuwsmedia op gereformeerde grondslag Uitgave: Uitgeversmij. Eilanden-Nieuws b.v. Verschijning: dinsdag huis-aan-huis vrijdag abonnement Tel. (0187) 471020 • Fax (0187) 485736 Postbus 8, 3240 AA Middelharnis Langeweg 13, Sommelsdijk

Advertenties en administratie

de nieuwe Volvo FH-serie www.bluekenstruckenbus.nl

Hollandse nieuwe in het land; Ook bij Ed’s Haringkraam OUDDORP - Op woensdag 19 juni was het zover. De felbegeerde Hollandse nieuwe haring kwam, na twee weken uitstel, eindelijk aan wal. Nadat het eerste vaatje geveild werd voor een goed doel, vond de overige vangst spoedig een weg naar de viswinkels en viskramen. Zo ook naar Ouddorp waar Ed's Haringkraam op woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag in de Weststraat op de ronding rond de kerk staat. Haringmeester Ed behaalde enkele jaren geleden nog een negen bij de jaarlijkse, landelijk AD-haringtest. Afgelopen jaar kreeg hij geen vermelding, aangezien de jury, op weg naar zijn kraam, vast kwam te staan in de file. Vele excuses werden aangeboden en het juryteam Taal en Hoving verzekerden Ed dat ze hun uiterste best zouden doen om bij hem langs te komen.

Dus ook dit jaar zal hij zijn best doen om hoge ogen te gooien in deze test. Ed's haringskraam Ouddorp is inmiddels een begrip voor de inwoners van Goeree Overflakkee, maar eveneens bij de jaarlijks terugkerende toeristen. Desgevraagd meldde Ed dat de haring ook dit jaar van opmerkelijke kwaliteit is. Bondig kwalificeerde hij de haring als mals en fijn van smaak. Nieuw is dit jaar de viswinkel van Ed en Heike, genaamd Viswinkel Ouddorp, die 100 meter verder in de Weststraat is gevestigd. In deze winkel, die zes dagen per week geopend is (zondag gesloten) wordt niet alleen vers gesneden vis verkocht, maar op vrijdag en zaterdag tevens sushi. Deze wordt afgenomen van de Japanse traiteur mr Bento. Eveneens een begrip in de viswereld. Kortom, reden genoeg om Ouddorp een bezoek af te leggen.

Volvo Trucks. Driving Progress

• Tel. (0187) 471020 • E-mail: info@eilandennieuws.nl • Tarief per mm € 0,46 excl. BTW. Contracttarieven op aanvraag • Sluitingstermijn zakelijke advertenties: maandag en donderdag 12.00 uur • Sluitingstermijn overlijdensberichten: dinsdag en vrijdag 7.30 uur. Voor foutief geplaatste advertenties als gevolg van onduidelijke advertentieopdrachten kan de uitgeverij niet aansprakelijk worden gesteld. • Bladmanager: Gert Verweij, tel. (06) 50448359 • Advertentieverkoop: e-mail: gertverweij@eilandennieuws.nl

Redactie

• Hoofdredacteur: Adri van der Laan, tel. (0187) 471021 • E-mail: redactie@eilandennieuws.nl Plaatsing van ingezonden berichten kan zonder opgaaf van redenen worden geweigerd.

Abonnementen

Abonnementen (vrijdageditie) zijn bij vooruitbetaling en worden automatisch verlengd. Opzeggingen schriftelijk vòòr 30 november. Wijzigingen twee weken voor ingaan doorgeven.

Rekeningnummers

ING 167930 // Rabobank 3420.01.108

Lid NNP

Van toepassing zijn de Regelen voor het Advertentiewezen (ROTA). Eilanden-Nieuws behoudt zich ten aanzien van de inhoud van deze uitgave en website zowel het auteursrecht voor conform artikel 15 lid 1 sub 4 van de Auteurswet als het databankrecht.


Scherpe prijs

Dirksland - Philipshoofjesweg 54

Dirksland - Maannezee 5

Melissant - Molendijk 140

Elke 1e en 3e zaterdag van de maand: OPEN HUIS van 13.00 - 16.00 uur. In een gezellig woonwijk in Dirksland gelegen, bieden wij u deze ruime eengezinswoning met berging aan. De woning is gelegen op een perceel van 138 m2 eigen grond. De woning beschikt over 3 slaapkamers op de 1e verdieping. Maak nu een afspraak voor een bezichtiging! Vraagprijs € 165.000,- k.k.

Vrijblijvend bieden wij deze royale woning met vrijstaande schuur, 7 slaapkamers en 2 badkamers te koop aan. De woning is de laatste twee jaar geheel gerenoveerd en alles is aangepast aan de eisen van deze tijd. De woning en vrijstaande schuur staan op een perceel ter grootte van 470 m2 en is gelegen in een kindvriendelijke rustige woonwijk. Uitgebreide kleurenbrochure beschikbaar. Vraagprijs € 359.000,- k.k.

Op zoek naar een “opknapper” of wilt u graag een geheel nieuwe woning bouwen? Deze dijkwoning met uniek polderzicht, gelegen op 1.074 m2 eigen grond, nabij het dorpscentrum en ‘De Slikken’ is geschikt voor beide opties. Het vrijstaande woonhuis kan geheel gemoderniseerd en ingedeeld worden, zoals u het graag ziet. U kunt ook het enorme perceel grond gebruiken voor het realiseren van uw droomwoning Vraagprijs € 124.500,- k.k.

In prijs verlaagd

Melissant - Nieuweweg 57

Ouddorp Zh - Molenblok 16

Deze geheel vrijstaande semibungalow met garage en serre is gelegen op een ruim perceel van 548 m2 eigen grond. De woning is gelegen in een leuke straat in Melissant en is voorzien van een royale tuin rondom de woning. De achtertuin, welke gelegen is op het Noordoosten beschikt over een gazon en diverse plantenborders. Vraagprijs € 249.000,- k.k.

Op prachtige locatie in het centrum van Ouddorp, staat deze karakteristieke, vrijstaande woning met garage. De woning beschikt over vele authentieke details en is door een aanbouw aan de achterzijde vergroot, waardoor er een schitterende tuinkamer is ontstaan, waar u kunt genieten van de royale, mooi aangelegde achtertuin. Het totaalplaatje is gelegen op een ruim perceel van 1.423 m2 eigen grond. Vraagprijs € 849.000,- k.k.

Nieuw

Sommelsdijk - Klampenmeet 3

Sommelsdijk - Molenlaan 7

Stad aan t Haringvliet - Lieve Vrouwepoldersedijk 21

In mooie woonwijk gelegen, staat deze ruime vrijstaande woning met garage op een perceel van 528 m2 eigen grond. De woning beschikt over een ruime, op het zuiden gelegen, achtertuin, waar u heerlijk kunt genieten van uw privacy. Op de verdieping zijn 4 slaapkamers aanwezig. Ook is de woning zeer geschikt voor thuiswerkers, gezien het kantoor welke zich op de begane grond bevindt. Vraagprijs € 499.000,- k.k.

Deze vrijstaande woning met dubbele carport is geheel in Finnhouse stijl gebouwd en is gelegen in een woonwijk met diverse vrijstaande woningen en staat op een unieke locatie in Sommelsdijk. Deze locatie biedt veel rust en privacy en is gelegen op perceel van 1.453 m2 eigen grond Vraagprijs € 674.000,- k.k.

Graag bieden wij u deze twee-onder-een kapwoning met garage aan, welke aan de achterzijde over een geweldig vrij uitzicht op het polderlandschap beschikt. Deze idyllische woning is gelegen op een ruim perceel van 510 m2 eigen grond en beschikt over een hobbykamer in het souterrain en 2 slaapkamers op de 1e verdieping. Op de beg. grond is een vierkante woonkamer, dichte keuken en badkamer aanwezig. Vraagprijs € 174.000,- k.k.

r r ö D s Kee rtaan o o v t e e h n a V & r Dör um Ross

Dörr & Van Rossum Makelaardij Oostdijk 2 3241 CN Middelharnis T 0187 48 63 43

ACTIEF ALS GEEN ANDER! www.dr-makelaardij.nl

Eilanden-Nieuws dinsdag 25 juni 2013  

Streekblad; Goeree-Overflakkee

Eilanden-Nieuws dinsdag 25 juni 2013  

Streekblad; Goeree-Overflakkee

Advertisement