Page 13

Jaargang 14 - nummer 163 - januari 2018

Laat je hart spreken

! id e h n e g le e g e d je ft e e g g a sd jn ti n le a V Waardering

De gezelligheid van de decemberfeesten ligt al weken achter ons en van al die goede voornemens die we hadden voor het nieuwe jaar is ook al niet zo veel terechtgekomen. Komt nog bij dat het nog best een tijdje duurt voordat het weer voorjaar is. Je zou er haast een flinke dip van krijgen. Toch is dat niet nodig, want op 14 februari is het Valentijnsdag! Valentijnsdag wordt nog niet zo heel lang gevierd in Nederland en door veel mensen wordt de dag gezien als een commercieel gebeuren. Hoewel de middenstand natuurlijk vast en zeker blij is met het fenomeen, is het een idee om toch de dag van Valentinus hartelijk te omarmen. En daarmee meteen ook je man, je vriendinnetje, je moeder of je buurvrouw. Het is toch gewoon hartstikke leuk dat er een dag is waarop de liefde en de vriendschap alle ruimte krijgen! Ja, ook de vriendschap. Of is het je niet opgevallen dat het een leuke gewoonte aan het worden is dat op 14 februari vriendinnen elkaar uitnodigen voor een high tea en collega’s elkaar zonder blikken en blozen een bosje bloemen geven om waardering te uiten? Inderdaad: Valentijnsdag is er niet meer alleen voor vurige hartstocht. Ook de mildere vormen van sympathie mogen in het licht worden gezet.

Dag van de Liefde

Hoe Valentijnsdag ontstaan is, weet eigenlijk niemand precies. Het verhaal wil dat het iets van doen heeft met de goede daden van priester Valentinus. De beste man leefde in de derde eeuw in de stad Rome. Daar gaf hij bejaarden, zieken en mensen die steun nodig hadden goede raad en hij zorgde voor ze. Daarnaast hield piester Valentinus zich bezig met het zegenen van Christenen uit Rome bij het huwelijk. Dit was in de derde eeuw na Christus nog verboden in Rome, maar toen priester Valentinus de blinde dochter van de stadhouder van Rome genas, bekeerde deze stadhouder zich meteen tot het Christendom en liet hij alle Christelijke gevangenen vrij. Helaas was niet iedereen het hiermee eens. De keizer van Italië bijvoorbeeld, vond het helemaal niet goed dat de stadhouder zich had bekeerd tot het Christendom. Daarom besloot hij om priester Valentinus te onthoofden. Toen het Christendom wat populairder werd in Rome en de rest van Italië, werd priester Valentinus alsnog als heilige verklaard en werd 14 februari een feestdag.

Zet een roze bril op

Eerlijk is eerlijk, het leukste is het om iets ‘aan Valentijn te doen’ als je een aanbidder bent en de liefde van je leven nog niet weet dat hij of zij je hart veroverd heeft. Wat vind je: is het beter als het mikpunt van je romantische escapades weet dat de minnegroet van jou afkomstig is? Of moet het echt een geheim blijven dat jij de wereld door een roze bril ziet door hem of haar? Maar stel: je bent al enige tijd samen en je relatie is een beetje ingedut. Dan is het toch geweldig leuk om het vuur weer een beetje aan te wakkeren met een speciaal etentje in een gezellig restaurantje? Dat kun je plompverloren doen, maar je kunt ook speciale verrassingen bedenken voor tijdens het diner. Wat dacht je ervan om na het voorgerecht een zelfgeschreven gedicht voor te lezen? Doe je liever een rap, ook goed. Al je er maar gevoel in legt en er echt iets persoonlijks van maakt. Na het hoofdgerecht heb je natuurlijk nog een andere verrassing in petto. Dat kan van alles zijn: een ring, een uitnodiging voor een romantische fotoreportage samen of de sleutel van jullie nieuwe woning. Eigenlijk kun je alle kanten op met Valentijnsdag. Heb je geen zin in zoveel gedoe en houd je het liever simpel? Krijt dan lekker ouderwets een hartje op de stoep of gooi een handgeschreven kaart door de brievenbus. Dat is die gleuf in de buitendeur…je zou het haast vergeten met al ons ge-app.

Lieve koekjes worden wél gebakken

De geur van zelfgebakken koekjes, dat is gezellig! Presenteer ze aan je huisgenoten, of stop ze in mooie papieren zakjes, doe er een roze lint omheen en geef ze weg. Wat heb je nodig? • 150 gram roomboter • 225 bloem • 125 gram suiker • Vanille extract • Bakplaat • Bakpapier • Koekjesuitsteker in hartvorm Wat ga je doen? Je begint met het voorverwarmen van de oven op 180 graden. Op de bakplaat leg je bakpapier. Doe de bloem in een kom en voeg de in kleine blokjes gesneden boter toe. Wrijf de boter met je vingertoppen door de bloem, zodat een kruimelig deeg ontstaat (dus niet kneden). Voeg de suiker en het vanille extract toe en roer het geheel goed door. Kneed er nu een stevig deeg van. Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een lap van ongeveer één centimeter dik. Steek hartjes uit het deeg en leg ze op de bakplaat (met bakpapier). Het overgebleven deeg kun je weer uitrollen en weer hartjes uitsteken. Bak de Valentijnskoekjes 15-20 minuten in de voorverwarmde oven, tot ze net wat kleur krijgen. Leg ze op een rooster en laat ze afkoelen. Bestrooi de Valentijnskoekjes voor het serveren met wat (vanille)suiker. Je kunt er ook kleine suikerhartjes op doen.

13

Profile for Zicht Op Media

RondOm De Stellingwerven - 163-01 januari 2018  

RondOm De Stellingwerven - 163-01 januari 2018

RondOm De Stellingwerven - 163-01 januari 2018  

RondOm De Stellingwerven - 163-01 januari 2018