Page 1


Utmaningen Fรถrsta steget mot ett nytt liv


Copyright Fru Anderssons fรถrlag 2013 Hjo ISBN 978-91-981224-0-4 Fรถrsta upplagan

Omslag i samarbete med Striga Art & Productions Elektronisk post: fru.andersson@telia.com Hemsida: www.mojligheten.com

1


Utmaningen * För dig som vill försöka rädda eller fördjupa din kärleksrelation och skapa bättre förutsättningar för en fin framtid för dig och din partner. * Boken kan också vara en samling idéer för dig som, i vardagen, vill göra något extra för din hjärtevän när du har lust, bara för att det är roligt. * Du kanske själv har ett fint förhållande men har en vän eller kompis som har det svårare. Då kan denna bok vara en bra present eller veckans boktips.

2


Jag tror på kärleken. Citaten och det som jag hänvisar till är tänkta att vidga vyerna, ge frön till nya idéer, skapa nya tankevägar och visa på var du kan läsa mer om du är intresserad. Många av oss prioriterar inte våra relationer. Det finns så mycket annat som vi hellre gör och som vi skyller på för att ska slippa ta tag i våra förhållanden. Vi har inte tid. Vi orkar inte. Vi vet inte hur man gör. Det är ändå ingen idé. Jag är inte bra på det här med relationer. Kärlek? Vad är det? Den tråkmånsen, varför skall jag lägga energi på en sån? Vi skördar, just nu, idag, det vi tidigare sått. Vi har tidigare agerat på ett visst sätt och resultatet av det är vår nuvarande situation. Om vi inte tror att det finns en koppling mellan vårt agerande och hur vi har det idag får vi tänka om. Allt vi gör, hur vi agerar, påverkar alltid vårt liv på ett eller annat sätt. Svårigheterna i relationer tror jag beror på att vi är två olika personer som skall försöka hitta ett sätt att vara på, som gör livet behagligt för båda parter. Det kan kännas som en besvärlig utmaning men färdigheter får vi inte gratis. För att bli duktig på något krävs alltid att vi skaffar oss kunskaper och sedan tränar mycket på det vi fått kunskap om. Det finns egentligen inga genvägar. Vi gör för det mesta så gott vi kan. Om vi inte gör ”rätt” har vi oftast inte kunskaper för att veta hur vi ska göra. Till exempel när vi börjar skolan kan vi inte räkna men fröken delar med sig av sin kunskap och vi 3


får träna, timme efter timme och till slut lär vi oss och blir allt duktigare. Om vi vill bli bäst krävs inhämtande av kunskap, engagemang och mycket träning. Om vi struntar i att lära oss kommer vi att förbli noviser, ovetande och vilsna. Hur skall vi veta vad 9 gånger 9 är, om vi inte kan multiplikationstabellen? Om vi vill bli och få en härlig partner gäller det att vi skärper till oss. Det räcker inte att bara vara och vi får inse att ingen annan fixar våra relationer. Vi kan ducka och sticka huvudet i sanden men risken är överhängande att vi blir sittande själva på ålderns höst eller att vi får en kylig livskamrat. Om du idag har en partner som är avvisande eller som du är missnöjd med på något sätt, kan det bero på din väns egna personliga svårigheter men det kan också bero på ditt tidigare sätt att agera. Det enda du kan påverka är ditt sätt att vara, hur du agerar. Har du behandlat din partner väl? Kärleksfullt? Artigt? Vänligt? Engagerat? Snällt…? Vi har blivit vana vid att saker och ting skall gå snabbt och vi vill helst att det skall vara enkelt att lösa det mesta. Kanske är det tekniken och våra datorer som är boven i dramat men i verkligheten finns det en hel del saker som tar tid. Allt som har med personlig utveckling, hälsa och relationer att göra, tar tid. Om vi är deppiga eller stressade försöker vi kanske bli gladare eller lugnare genom att ta några piller för att eländet snabbt ska för4


svinna i stället för att se över våra liv. Vi behöver ställa oss frågorna. Vad håller jag på med? Vad kan jag göra för att det skall bli bättre? Vi vill att livet skall vara lätt, roligt och utan bekymmer men livet är inte sådant. Livet är fyllt av olika dagar och tider, ibland får vi lida, ibland får vi vara lyckliga. Ibland kommer kanske deppigheten och sedan blir vi gladare igen. Allt går i cykler. Det är livet, dagarna varierar alltid precis som våra tankar och känslor. Om vi inte har motsatser blir livet väldigt trist och det stagnerar. Att kämpa, behöva, drömma och längta driver oss framåt mot våra mål och det gör livet spännande. Dagens snabba samhälle har vant oss vid att vi inte behöver vänta. Om vi drabbas av att något som tar för lång tid kanske vi blir stressade, irriterade eller också kan det hända att vi ger upp, resignerar och stänger av. Vi kanske hamnar i tron om att vi inte kan förändra något men det kan vi! Att hitta tillbaka till en bra kärleksrelation tar tid och det kräver engagemang. När vi sedan har en fin relation behöver den underhållas varje dag. Det kan låta jobbigt men om vi ger, kommer vi att bli lyckligare, för vi mår bra av att ge. Inte nog med att vi mår bra, det finns så mycket gott vi kan göra som är helt gratis. Tänk. Du blir glad, din vän blir lyckligare och förhoppningsvis varmare, samtidigt som det inte kostar en enda krona. Finns det en bättre investering? Din relation skall komma först, inte ditt jobb! 5


Varje relation bör också innehålla ett stort mått av artighet. Vi skall inte vara mer artiga mot andra än mot våra nära och kära.

Vem är boken till för? Boken ger stöd och tankefrön till dig som - vill öka värmen i ert förhållande, - känner att din relation har börjat gå mot sitt slut, - känner att det är svårt att åstadkomma en förändring i förhållandet, - inte hittar en lösning eller inte orkar göra något åt er tråkiga relation, - inte har en aning om hur du skall kunna rädda ert förhållande, trots att du vill, - känner att det är svårt att hitta det goda, fina samtalet som kan åstadkomma en vändning, - inte har fler idéer för att i tid stoppa en separation, - vill utöka och fördjupa kärleken i ditt liv, - är missnöjd med din partner, - vill få idéer för att vara mer kärleksfull.

Utmaningen Jag beundrar dig som börjar läsa den här boken och som antar utmaningen att försöka rädda din relation. En eloge även till dig som bara vill få lite idéer för att göra fina saker för din vän.

6


Om du känner att det behövs en insats för att hitta tillbaka till kärleken får vi anta att ert förhållande inte är det bästa. Anledningarna till att ni har kommit till detta läge, beror på dig och din vän men orsakerna till att ni är där ni är just nu, kan bara ni själva fundera ut. Ofta vet vi innerst inne vad vi kan göra annorlunda men av någon anledning tycker vi många gånger att det är lättast, att fortsätta på det spår vi är nu, trots att vi anar att vi borde agera annorlunda. Om ni inte ändrar era ageranden kommer relationen att fortsätta precis som den är nu. Det blir ingen skillnad! Förändringen som krävs är inte ofantlig, det handlar inte om att förändra sig själv, det handlar om att agera på ett nytt sätt och att vara mer uppmärksam på din väns reaktioner. Små handlingar som gör att ni får en chans att hitta en ny väg. Många gånger är det lättare än vi tror att hitta tillbaka till den ljuvliga värmen.

Vad skall jag göra? Denna bok innehåller 36 olika handlingar som du kan göra för att skapa nya och goda framtidsutsikter för ert förhållande. Troligen gör du en del av dessa handlingar redan. Om du redan gör det jag föreslår, kan du ändra den dagens handling till något liknande, som passar just dig. Du skall bara ändra, om du redan gör det som beskrivs.

7


Efter texten om de 36 dagarna finns ytterligare ett par sidor med idéer om kärlekshöjande handlingar som du kan ta till om du vill fortsätta att glädja din hjärtevän. Längst bak i boken finns också en del tankefrön om vad det skulle kunna bero på att du inte får den respons som du hoppas på under de här 36 dagarna. En del dagar blir svårare än andra och ju sämre utgångsläge du har desto tuffare och mer tålamodsprövande kommer det att bli. En relation sätter djupa spår, både när den är ljuvlig och när den är eländig och djupa spår kan ta tid att laga. Att gå nya vägar, att agera på ett nytt sätt, kan vara en utmaning men förhoppningsvis får du din belöning. Det bästa är om du lovar dig själv att ta en dag i taget, dag för dag och låter tiden arbeta med dig. Kanske får ni en härligare relation och kan hända får du sedan ett behagligare och roligare liv, hur du än väljer att gå vidare.

Innan du börjar Innan du sätter igång, tänk efter ordentligt! Har ni en chans att hitta tillbaka till varandra? Är du säker på att du vill att ni skall bli sams och hjärtevänner igen?

8


Det bästa är att satsa sin tid och kraft på det som kan ge dig utdelning och ge dig det du hoppas på. Ni är två i relationen och det är inte säkert att ni har nått samma grad av insikter, utveckling och vishet. Om skillnaden är för stor finns risk att du inte får den respons som du borde få av ditt agerande. Om din partner inte känner sig själv och är trygg som människa eller inte är medveten om sitt agerande och dess följder, är det svårt för hen att bli medveten om och uppskatta dig såväl som ditt agerande. I det fallet är risken att dina ansträngningar inte åstadkommer någon förändring. Om du inser att du egentligen inte vill försöka eller att du är övertygad om att det är meningslöst, erbjud då boken till någon annan som har större nytta av den eller lägg den kanske på bordet så din vän börjar bläddra i den...

Sex Boken tar inte upp ämnet sex vilket dock är synnerligen viktigt i en relation, det enda jag skriver nu är att när ni har sex, låt kärleksakten ta tid! Ha inte bråttom! Ta det lugnt, njut av närheten och beröringen. Att skynda snabbt och effektivt till orgasm är förödande för kärleken eftersom sex är ett sätt att visa omtanke och kärleksfullhet. Sex är inte något som skall avverkas bara på några minuter. 9


Ett fantastiskt sexliv kräver alltså att vi ser till att vi har gott om tid och att vi har ett stort engagemang annars skapas inte alla de vällustkänslor som är så viktiga. Om du vill läsa mer om sex och kärlek rekommenderar jag min bok ”Fru Anderssons Onämnbara”.

Man eller kvinna, hur lika är vi? I denna bok kommer jag att använda orden ”hon” och ”henne” på vissa sidor, på andra sidor skriver jag ”han” och ”honom” men det är fritt fram att byta ut mot vilket genus du vill, en ”hon”, en ”han” eller en ”hen”. Jag blandar för att läsningen skall passa alla. När jag skriver ”han” och ”honom” kan det lika gärna gälla ”hon” och ”henne” eller för en ”hen”. Bry dig inte om vilket genus jag använder, det är slumpvis skrivet och som sagt, det är dig fritt att vända på genusen så som det passar dig och din vän bäst. Vi har alla både manliga och kvinnliga egenskaper. En del människor har en bra balans mellan dessa drag men hos de flesta av oss finns en starkare betoning på antingen maskulina eller feminina drag. De maskulina egenskaperna är till exempel styrka, aktivitet, energi och handlingskraft och de medför att vi har en naturlig fallenhet för att ta. De kvinnliga egenskaperna som till exempel värme, omtänksamhet och kärlek innebär att vi är mer passiva och vår natur präglas för 10


det mesta av att en vilja att ge. Vad brukar du göra mest naturligt, ta eller ge? Kanske skall du börja träna på det som inte har varit mest naturligt för dig hittills? Brukar du ta, kanske du skall försöka att ge lite mer och är du en person som mest ger, kanske du skall träna mer på att ta? Vi har olika roller i ett förhållande och min teori är att relationens framtid många gånger styrs av den partner som har mest maskulina drag. Det handlar om att agera och att reagera på det som skett, att vara aktiv och att vara passiv.

Relationens våndor Vi blir inte utestängda i kylan utan orsak. Det finns en anledning och i de allra flesta fall beror det på att vi har agerat på ett sätt som sårat eller skapat besvikelse hos vår partner. Vår frustration kan få destruktiva utlopp om vi inte hittar konstruktiva möjligheter att komma vidare. De kvinnliga dragen gör att vi vänder frustrationen inåt, i ohälsa och tystnad. De maskulina dragen gör att vi vänder frustrationen utåt, i utåtageranden.

Vi är alla egna individer Alla relationer går inte att rädda. Vi utvecklas hela tiden som människor och vi gör erfarenheter som vi 11


lär oss mer eller mindre av. Varje människa är en helt egen individ med sin egen väg till utveckling. Trots att vi lever i ett parförhållande är vi ändå, i grunden unika och står för oss själva. Vi är inte två, vi är en plus en. Ibland glömmer vi bort att det inte bara är ”vi” utan att det är du och jag. Två individer som lever tillsammans, sida vid sida, som ger varandra trygghet på ett eller annat sätt.

Vad har vi kontroll över? Livet är en skola och vi kan aldrig vara säkra på hur dess vägar kommer att gå. Vi kan inte få full kontroll över våra liv och vår framtid eftersom det är många yttre faktorer som skapar nya förutsättningar för oss, hela tiden. Vi kan inte planera resten av våra liv, det går inte. Vi kan inte få full kontroll på framtiden. Idag förändras vårt samhälle, tekniken och världen i rasande fart. Det enda som förändras i långsammare takt är det som Gud har skapat, naturen, människor och djur… Det enda vi har kontroll över, är just nu, inget annat. Varje steg vi tar, varje handling vi gör, varje ord vi uttalar, just nu, idag, skapar en grund för vår framtid. I morgon skapar vi nya förutsättningar och så går livet vidare, dag för dag. Om vi väljer att inte ta några steg idag, till exempel att inte agera för att ändra det som är fel, inte berätta, direkt från hjärtat, vad vi vill och vad vi tänker, riskerar 12


vi att få betala ett pris, i någon form. Ett par exempel; om vi inte sköter om vårt hus kommer det en dag att kosta mycket pengar att renovera, om vi inte sköter om blommorna i vår trädgård, dör de, om vi inte behandlar andra människor väl kommer de att gå vidare utan oss etc.

Mest maskulina drag - ledare Människor med mest maskulina drag har, som jag skrev tidigare, en stor inverkan på hur relationen blir. Om du har mest maskulina drag bör du tänka på att agera som en god ledare. Då kommer vännen, med mest kvinnliga drag, troligen att känna sig mer kvinnlig och då bli än mer attraktiv. Att leda innebär att ta ansvar i en relation. Genom att vara en god och vis ledare visar vi på styrka, karaktär och duglighet. En människa med mest kvinnliga drag vill ha en vän som skapar känslan av trygghet och då bör vännen, med mer maskulina drag, ta rollen att vara en god ledare. Personer med mest feminina drag vill vara kvinnliga och när de är det, kliver de helst inte in i maskulina roller i en relation. Det har inget med lathet eller bekvämlighet att göra. Det är naturens ordning. Som ledare krävs att vi är klara, tydliga och specifika med vad vi vill, för att vi skall uppfattas som trygga. 13


En ”velpotta” förvirrar och skapar kanske en frustration, irritation eller en känsla av vanmakt. Om vi skapar trygghet hos vår vän, får hen någon att luta sig mot. Genom att tydligt och vänligt uttala våra behov och be om vad vi vill ha, visar vi ledarskap men tänk på att det krävs att ledarskapet grundar sig på en hög emotionell kompetens. Ett sådant ledarskap är en indikator på styrka, vilken är den i särklass mest attraktiva egenskapen en person, med mest maskulina drag, kan ha.

Du som vill reparera din relation och åtar dig utmaningarna i denna bok är djärv och kavat. Glöm inte bort att om du börjar är det viktigt att du inte ger upp i första taget. Det är stort, aktningsvärt och imponerande, det du nu sätter igång! Om ”dagens uppgift” inte går att genomföra kan du skifta dagar och göra dagens uppgift i morgon och gårdagens uppgift idag. Vår värld skulle antagligen bli mycket bättre om alla läser denna bok och behåller den vid sin sida, i sina relationer. Lycka till!

Fru Andersson 14


Dag 1 Om vi använder negativa ord eller kommunicerar på ett sätt som inte är vänligt och artigt bryts den goda kommunikationen. Risken finns att vi förstör möjligheten till ett trevligt, givande och utvecklande samtal. Chanserna är också små att uppnå ett bra resultat av samtalet om en av parterna är ovänlig, på vilket sätt det än vara må. Om vi agerar negativt slår det tillbaka på ett eller annat sätt. Om vi till exempel är aggressiva när vi pratar är risken att vår vän blir arg eller rädd och drar sig tillbaka. Om vi skäller är risken att vi möts av attacker eller flykt och om vi ironiserar riskerar vi att mötas av kyla eller till och med hat. Att vara anklagande, hånade eller attackerande får inga bra resultat, det bara förstärker en svår situation. Allt som inte är ett vänligt och artigt beteende, riskerar att förstöra våra möjligheter att nå varandra. Om vi säger negativa saker kommer vår partner troligen att reagera genom att själv göra eller säga något negativt. Risken finns också att vår vän flyr bort, antingen i tanken och känslorna eller också flyr han bort rent fysiskt, ut ur rummet eller huset, helt enkelt bort från oss. Om vi har mest maskulina egenskaper och kritiseras vill vi helst inte lyssna och vi tror ofta att vår partners irritation snart går över, kanske i kväll eller i morgon men det går inte över. Missnöjet riskerar istället att växa om vi inte tar tag i det. Människor med mest kvinnliga drag, som kritiseras, har ofta en tendens att ta illa vid sig, bli ledsna och grubblande. 15


Det du skall göra denna första dag är att inte yttra några hårda, negativa eller kritiserande ord. Om du känner lust att ”vräka ur dig”, attackera, försvara eller förklara, knip ihop läpparna och säg i så fall ingenting alls. Det är bättre att vara tyst än att säga något negativt eller att ha bortförklaringar. Attacker som kommer brukar skapa mycket känslor inom oss men efter några minuter kan de börja klinga av. Om du klarar av att vara tyst i tre minuter räcker det ofta. Ta några djupa andetag och låt tre minuter gå. Det kan underlätta om du försöker tänka på något annat eller sätter något i händerna så att du får ett nytt fokus tills ”attacken” går över. Tankar ligger bakom mycket av våra negativa känslor så att bara sluta tänka negativa tankar, kan åstadkomma underverk. Tänk inget eller tänk positivt.

16


Ett utdrag ur Livets Bog av Martinus ”Att kritisera och förfölja dem för den skull är detsamma som att bryta ned eller förmörka sitt eget kommande öde. Vi bör varje dag rannsaka oss själva och söka finna ut, på vilket sätt vi, i stället för att genom vår okunnighet och naivitet släcka ljus i våra medväsens tankegång och levnadsart, kan vara en lysande och värmande fackla eller sol i deras tillvaro.” Livets Bog, band 6, stycke 2296

17


Dag 2 Jag hoppas att gårdagens uppgift gick bra att genomföra. Du såg säkert inte något resultat av din ansträngning och det kommer troligen att dröja innan du ser en märkbar förändring men håll ut. Det du gör noteras och sparas i din partners minne. Det är svårt att visa kärlek när vi inte är motiverade. En sann kärlek grundar sig inte bara på känslor utan en vilja att vara omtänksam i handling även utan någon uppenbar belöning. Det är viktigt att förstå att om du vill ha en kärleksfull, varm vän krävs att du investerar i er relation. Det är ofta lättare att investera i värdepapper, jobbet, huset eller något annat materiellt än att satsa tid och engagemang i en nära relation. Frågan är vilken utdelning du vill ha, vad du värderar högst, pengar, karriär eller gemenskap och en varm omtänksam famn? Hur viktig är kärleken i vår värld? Vad skulle hända om den fick råda? Vad skulle hända om alla behandlade varandra väl? Om vi satsar något, som du nu gör, brukar resultat bli att vi bryr oss om resultatet, vi vill inte gärna satsa utan att få utdelning. Kanske känner du att du offrar tid och ork när du börjar denna process men du gör en investering i att öka kärleken i ditt liv. Det borde många fler göra, tror jag.

18


Från och med nu skall du inte säga något negativt, som till exempel hårda ord eller kritik, till din vän, inte någon gång. Idag skall du också göra åtminstone en oväntad, vänlig handling. Du bestämmer själv vad han skulle uppskatta. Kanske till exempel att värma hennes handduk så den är varm då hon duschat?

19


Ett utdrag ur Livets Bog av Martinus ”I den andra epoken har äktenskapsbudet förlorat sin maktställning, i motsatt fall skulle denna epok omöjligt kunnat bli till, eftersom äktenskapsbudets fullständiga efterlevnad förhindrar efterlevnaden av nästakärleksbudet, vilket ju betingar att alla skall älskas, inte endast med en smula inlärd hövlighet eller som en form av bildning, utan med en kärlek som är i nivå med den kärlek, varmed man älskar sig själv. Man skall alltså i själva verket ha samma intresse att beskydda, hjälpa, vårda och pyssla om varje annat väsen, som om det gällde ens egen person.” Livets Bog, band 5, stycke 1847

20

Profile for Annica  Andersson

Utmaningen dag 1 2  

Utmaningen dag 1 2  

Advertisement