Page 1

Katse

Naantaliin

El채v채채 idylli채 tuhaNNElla saarElla


Katse Naantaliin Historiaa

2

yrittäjyyttä

6

Kulttuuria

3

vapaa-aiKaa

7

Kasvatusta ja Koulutusta

4

työtä ja terveyttä

8

asumista

5

palvelua

9


Tervetuloa

Se on kuulemma maan neljänneksi suurin kaupunki

N

o ei ihan, mutta neljänneksi vanhin kylläkin! Naantali on toivottanut tutut ja tuntemattomat tervetulleeksi jo lähes 600 vuoden ajan. Sama perinne jatkuu yhä, onhan Naantali edelleen yksi Suomen suosituimmista matkailukaupungeista.

Alle puolen tunnin ajomatkan päässä Turusta, tuhannen saaren Naantali lupaa sinulle aurinkoista vilinää ja elävää idylliä. Naantali tarjoaa pienen merenrantakaupungin kauneutta ja saariston rauhaa sekä unohtumattomia elämyksiä ympäri vuoden.

Tässä vihkosessa esiTTelemme pienen maistiaisen

elämästä Naantalissa.Tulitpa siis kylään tai jäädäksesi, toivotamme miellyttäviä hetkiä kaupungissa, josta löydät aurinkoa pilvisinäkin päivinä!

NaaNtali

– paras paikka elää, viihTyä ja Tehdä TyöTä

perustamisvuosi: 1443 pinta-ala: 688,14 km2 saaria: n. 1000 asukasluku: 18 544 (2010) Tuloveroprosentti:17,25 (2011) henkilöstön määrä: 1200 vapaa-ajan asukkaita: n. 16 000 etäisyys helsinkiin 180 km Tukholmaan 270 km Tallinnaan 264 km pietariin 566 km


Museot vanhankaupungin sydämestä löytyvä lähes 100-vuotias Naantalin museo esittelee aidossa ympäristössä porvariskodin elämää 1800-luvulla. museonäyttelyt kertovat paitsi luostarielämästä myös kaupungin vaiheista vaihtuvin teemoin. jopa keskiajalta peräisin olevat arkelogiset kaivauslöydöt valottavat kaupunkielämän arkea.

Historiaa

entisajan saaristolaiselämään voi tutustua rymättylän museossa, kollolan kotiseututalossa merimaskussa ja silliperinnekeskuksessa rymättylässä.


Se on ihan keskiaikainen

N

aantalin kaupunki syntyi, kun Ruotsin kuningas Kristoffer vahvisti Ailostenniemeen suunnitellun birgittalaisluostarin perustamisen vuonna 1443. Samalla luostarin alaisuuteen rakennettu kaupunki sai kauppapaikan privilegiot. Naantalista tuli luostarin ansiosta merkittävä pyhiinvaelluskohde.

Jo 1700-luvulla alkanut kylpylätoiminta ja sitä seurannut huvi- ja seuraelämän vilkkaus tekivät Naantalin suosituksi matkakohteeksi. Tunnustuksen vieraanvaraisuudestaan ja kauneudestaan Naantali sai, kun vuonna 1920 Kultarannan tilasta tehtiin presidentin kesäasunto. Näin ollen Naantalista tuli maan toinen hallintokaupunki. keskiaikaiseT juureT NäkyväT kaupungissa yhä. Luostariajalta peräisin oleva kivikirkko on tunnelmaltaan mykistävä. Hyvin säilynyt ja alueeltaan tiivis vanhakaupunki puutaloineen ja pikkukujineen luovat sitä idylliä, josta kaupunki on kuuluisa. Vilkas vierasvenesatama ja rannan ravintolat välittävät edelleen vanhan kylpyläkaupungin tunnelmaa.

Tärkeä osa kaupunkia on myös ainutlaatuinen saaristo. Vahva saaristolaisperinne on yhä voimissaan Rymättylän, Merimaskun, Velkuan ja Livonsaaren alueilla. Rymättylän keskiaikainen kivikirkko on määritelty yhdeksi Suomen valtakunnallisesti merkittävistä rakennetuista kulttuuriympäristöistä.


NaaNtaliN Musiikkijuhlat vuonna 1980 perustettu Naantalin musiikkijuhlat on yksi suomen vanhimmista ja arvostetuimmista musiikkitapahtumista. musiikkijuhlilla esiintyy huipputaiteilijoita sekä suomesta että ympäri maailmaa. suomen festivaalikesän aloittava tapahtuma on järjestänyt myös useana vuonna tunnelmallisia talvikonsertteja. Tapahtuma on kerännyt vuosittain noin 18 000 konserttivierasta.

Kulttuuria

musiikkijuhlat, jonka taiteellisena johtajana on alusta alkaen toiminut sellistiprofessori arto Noras, keskittyy kamarimusiikkiin. ohjelmassa on vuosittain myös resitaaleja, orkesterikonsertteja, puistokonsertteja, illalliskonsertteja, jazzia ja musiikkiristeilyjä sekä musiikkia lapsille. pääkonserttipaikkana toimii Naantalin luostarikirkko, mutta konsertteja järjestetään myös ympäröivän saariston kirkoissa.


Unikeko mereen ja muuta kulttuuria

N

aantalin kulttuuritapahtumat ovat monipuolisia. Tunnetuimpia lienevät Naantalin Musiikkijuhlat ja Unikeonpäivän juhlallisuudet, Kun hämärtää... -tapahtuma ja Birgitan yö. Saaristoalueiden nimekkäimpiä tapahtumia ovat Rymättylän kirkon kaamoskonsertit, Velkua soi -musiikkijuhla ja Livonsaaripäivä. Vespersoitto on luostariajan perinteestä kehittynyt naantalilainen erikoisuus. Iltasoitto on kiirinyt kirkon tornista kesäiltaisin jo lähes vuosisadan ajan.

vaNhaNajaN markkiNaperiNNeTTä edusTaa

helmikuiset, keskiaikaista perua olevat Tuhkamarkkinat vanhassakaupungisa. Kesäisin saaristoalueet tarjoavat omat kohokohtansa, mm. Jaakonmarkkinat Rymättylässä, Suvilystit ja -soudut Merimaskussa ja Velkua-päivä Velkualla. Taiteen harrastustoiminta on vilkasta. Naantalissa on lukuisa määrä kulttuurialan yhdistyksiä, joiden välisellä hyvällä yhteistyöllä toteutetaan vuosittain erilaisia tilaisuuksia. Lukuisat taidegalleriat sijaitsevat lyhyellä etäisyydellä toisistaan. Naantalin kaupunginkirjasto ydinkeskustassa ja jopa viisi lähikirjastoa toimivat monipuolisina tieto- ja kulttuurikeskuksina.

tulista tuNNelMaa muinaistulet syttyvät saaristossa elokuun viimeisenä lauantaina.


Nykyaikaista opetustekNologiaa Naantalin kaupunki on ollut viime vuosina innokkaasti mukana kehittämässä koulutyöhön uusia oppimisympäristöjä yhdessä opetushallituksen kanssa. Nykyaikaista opetusteknologiaa hyödyntäviä ratkaisuja on kehitetty mm. etäopetukseen, musiikin opetukseen, mobiilisuunnistukseen ja virtuaalikurssien pitämiseen.

Kasvatusta & koulutusta

• etäopetus palvelee tarjoamalla opetusta keskustasta kaupungin reuna-alueille. • koulujen käytettävissä on musiikkiteknologialaitteita ja -ohjelmia, joilla musiikinopetukseen voidaan tuoda kokonaan uusia ulottuvuuksia. • rakenteilla on koulutyössä tarvittavien palveluiden laaja, yhtenäinen ja kaikille toimijoille avoin sähköinen toimintaympäristö.


väentuvan avoimessa päiväkodissa kohtaavat kotona olevat äidit ja lapset.

velkuan koulussa opetetaan saaristotaitoja aidossa ympäristössä.

Monimuotoista kasvatusta ja koulutusta perinteisissä maisemissa

l

apsiperheille Naantalissa on tarjolla erittäin monimuotoiset varhaiskasvatus- ja koulutuspalvelut. Päivähoitopaikan saatavuus sekä päiväkodeissa että perhepäivähoidossa on Naantalissa ollut hyvä. Yö- ja iltahoitoa varten kaupungissa on vuorohoitoyksikkö. Kaikissa päiväkodeissa annetaan esiopetusta, lisäksi kotona hoidettaville lapsille on yksi osapäiväinen esiopetusryhmä. Pienemmät kotona hoidettavat lapset pääsevät mukaan ryhmätoimintaan virikeryhmissä tai avoimessa päiväkodissa. Avoimen päiväkodin toiminta sisältää myös monenlaisia vauva- ja vanhempainryhmiä, joissa kotona lapsiaan hoitavat vanhemmat voivat sekä tutustua että saada tärkeää tukea muilta vanhemmilta ja avoimen päiväkodin henkilökunnalta.

Koulupäivän jälkeen kaupunki tarjoaa kerhotoimintaa moneen makuun. Kaikille halukkaille 1.–2. luokan oppilaille järjestetään aamu- ja iltapäivätoimintaa. Osallistuvat ja aktiiviset lapset ja nuoret vaikuttavat mm. toimivassa nuorisofoorumissa ja lasten parlamentissa. Naantalin lukio on nykyaikainen ja viihtyisä lukio, jossa on mahdollisuus myös opiskella ns. matkailulinjalla. Lähellä sijaitseva Kalevanniemen koulutalo, ”Opintien kampus”, tarjoaa monenlaista toimintaa vauvamuskarista eläkeläisjoogaan. Siellä järjestetään osa Maijamäen yläkoulun opetuksesta, siellä toimivat mm. lähihoitajakoulutusta antava Naantalin ammattiopisto, Naantalin musiikkiopisto ja Naantalin opisto (ent. työväenopisto).

Kotihoidontuen lisäksi Naantalissa on mahdollisuus hakea kotihoidontuen kuntalisää. NaaNTaliN kouluverkko oN kattava: kaupungissa on peräti kymmenen peruskoulua. Erikoisuuksina mahdollisuus hakea 1. luokalta lähtien englannin kielirikasteisen opetuksen luokalle ja 7. luokalla luonnontiedettä ja matematiikkaa painottavalle LUMA-luokalle. Velkuan koulu painottaa opetuksessaan saaristotaitoja.

”i aM sailiNg” Naantalin lukion kielistudiosta avautuu komea saaristomaisema.


Vuokra-asuNNot Naantalissa on monipuolinen, viihtyisä ja luonnonläheinen vuokra-asuntotarjonta.kaikkiaan kaupungin hallinnoimia vuokra-asuntoja on yli tuhat sekä kanta-Naantalin että saaristo-Naantalin alueilla. lisätietoja vuokra-asumisesta: www.naantali.fi asuminen ja rakentaminen vuokra-asunnot

Vapaat toNtit vapaita tontteja on tarjolla sekä kanta-Naantalin kaupunkiympäristössä että saariston luonnonrauhassa: merimaskun järvensuussa, rymättylän heinäisissä, rauhalanpuistossa ja airismaalla sekä velkuan Teersalossa. vanhassa kaupunkimiljöössä on asumisen mahdollisuuksia yhä enemmän keskustan uudisrakentamisen edetessä. Tietoa vapaista tonteista ja tonttien esittelymateriaalia on verkossa: www.naantali.fi/vapaattontit. Tonttiasioissa auttaa myös maankäyttöosaston asiakaspalvelu puh (02) 4345 330.

Asumista

uutta merellistä asumista luonnonmaan saarella edustaa porhonkallion alue kultaranta resortin palvelujen välittömässä läheisyydessä, jossa on monia vaihtoehtoja vakituiseen ja vapaa-ajan asumiseen. lisätietoja: kultarantagolf.fi/asunnot.


Omakotitalo keskustassa meren rannalla?

N

aantali on paras paikka elää. Harvassa kaupungissa yhdistyvät merellisyys ja moderni nykyaika, maaseudun rauha ja korkeatasoiset palvelut niin omaleimaisesti kuin Naantalissa. Pitkän perinteen kaupunkielämää ja idyllisiä kyläraitteja venevajoineen – voiko enempää toivoa?

Asuinpaikkana Naantali on erityisen suosittu, koska se on ihmisen kokoinen, turvallinen ja monipuolisin palveluin varustettu kaupunki, jossa osataan panostaa elämänlaatuun. Naantalista löydät myös erilaisia asumismuotoja Livonsaaren yhteisökylästä ja Merimaskun saaristolaiskylästä. Suomen kesäpääkaupunki on Varsinais-Suomen vilkkaimpia matkailukohteita jo 1800-luvulta lähtien, joten palvelu ja vieraanvaraisuus ovat naantalilaisille lähes elämäntapa. Naantalissa osataan palvella myös omaa väkeä, mistä taas juontaa alkunsa niin asukkaiden kuin vierailijoidenkin tyytyväisyys.


NaaNtaliN sataMa Naantali on suomen kolmanneksi suurin kunnallinen satama helsingin ja kotkan jälkeen tonnimäärillä mitaten. ympäröivän raskaan teollisuuden myötä Naantalin satamasta on kasvanut huomattava teollisuussatama, jossa käsitellään suuria määriä kuivia ja nestemäisiä irtolasteja. viimeisen 15 vuoden aikana satamasta on kuitenkin kehittynyt lähes huomaamatta myös kansallisesti merkittävä suuryksikköliikennesatama.

Yrittäjyyttä

yli puolet suomen ja ruotsin välillä lautoilla kulkevasta rekka- ja trailerliikenteestä kulkee Naantalin kautta. suomen satamista Naantalin kautta kuljetetaan rekkoja, perävaunuja ja niihin rinnastettavia kuljetusyksiköitä helsingin jälkeen toiseksi eniten.


Oleks yrittäny Naantalis?

N

aantalissa yrittäjyyttä, niin pientä kuin suurta, on aina arvostettu ja vaalittu. Yrittämisellä on kaupungissa vuosisataiset perinteet ja moni Naantalissa aloittanut yritys on nykyään osa koko Suomen historiaa.Yritystoiminta rakentaa ja ylläpitää omalta osaltaan yhteistä viihtyvyyttä ja hyvinvointia.

Merkittäviä yrityksiä: • Neste Oil • Fortum, Naantalin voimalaitos • Ruukki • Finnfeeds Finland Oy • Turun Korjaustelakka Oy • Sunborn Hotels, Naantalin Kylpylä • Muumimaailma • sekä saaristossa Boyfood ja TerhiTec Oy

Naantali on teollisuutensa, satamansa, liikenneyhteyksiensä, laajan saaristoalueensa ja matkailun kärkituotteidensa – esimerkiksi Muumimaailman, Naantalin kylpylän ja Kultarannan – ansiosta tärkeällä sijalla Turun kaupunkiseudulla. Siksi kaupunki tarjoaa yrityksille hyvät sijoittumis- ja toimintaedellytykset.Tavoitteena on kasvava työpaikkaomavaraisuus, joka parantaa kaupungin mahdollisuuksia säilyttää ja entisestään parantaa palvelujaan. kaupuNki pyrkii ToimiNNassaaN ottamaan

huomioon päätösten vaikutukset yrityksiin, järjestää keskustelutilaisuuksia yrittäjien kanssa ja pitää tiiviisti yhteyttä alueensa yrittäjäyhdistyksiin. Yrittäjyyttä kannustetaan ja tuetaan muun muassa kouluissa tapahtuvan yrittäjyyskasvatuksen kautta. Naantali harjoittaa aktiivista elinkeinopolitiikkaa tavoitteenaan 1200 alueellaan toimivan yrityksen hyvät toimintaedellytykset ja mahdollisuudet kehittyä ja laajentua. Samalla tarjotaan kilpailukykyisiä vaihtoehtoja uusien yritysten perustamiselle tai tänne muualta siirtyvälle elinkeinotoiminnalle.


NaaNtaliN kylpylä raskaiden urheilusuoritusten jälkeen on ihanaa rentoutua kylpylässä. Naantalin kylpylä on listattu maailman sadan parhaan kylpylän joukkoon. ainutlaatuiset vartalo- ja kauneushoidot virkistävät, rentouttavat ja auttavat jaksamaan!

MuuMiMaailMa

Vapaa-aikaa

Talven taika saa muumiperheen heräämään talviuniltaan Naantalissa. satumaailmassa vietetään touhuntäyteisiä päiviä helmikuussa noin viikon ajan.


uiMaraNNat auki yMpäri VuodeN keskustastakin pulahdat vaivattomasti uimaan vaikka helmikuussa!

Hole-in-one, pari kalavaletta ja kylpylän kautta kotiin

t

erve sielu terveessä naantalilaisessa. Kaupungissa on mahdollista viettää vapaa-aikaansa lukemattomilla virkistävillä tavoilla, pyöräillen upeilla ulkoilureiteillä tai vaikka rentoutuen kylpylässä.

Naantalissa on yli 40 aktiivista seuraa, jotka järjestävät laadukasta vapaaajan toimintaa kaikenikäisille. Esimerkiksi liikuntaseurojen järjestämä alle 20-vuotiaille kohdennettu ohjaustuntimäärä on n. 12 000 tuntia vuodessa! Eri liikuntatoimintojen lisäksi kaupungin vapaa-aikapalvelut järjestää peruskouluikäisille säännöllistä kerhotoimintaa. Naantalin ylläpitämät hoidetut liikuntapaikat tarjoavat mahdollisuuden harrastaa monipuolista ulko- ja sisäliikuntaa. Kaupungista löytyy mm. kaksi jäähallia ja lämmitetty tekonurmikenttä.Valaistut kuntoilu- ja hiihtoreitit, luonto- ja kulttuuripolut (Aurinkopolku ja Luolalanjärven luontopolku) ja pyöräilyreitit ainutlaatuisissa saaristomaisemissa ovat aktiivisen ulkoilijan unelma ympäri vuoden.

kalasTukseN harrasTajille TuhaNNeN saaren kaupunki antaa

lukuisia mahdollisuuksia sekä vapa- että verkkokalastukseen. Aivan keskustan tuntumassa Ukko-Pekan sillan tienoo on tunnetusti kalaisa vesialue. Kaupunkilaiset saavat halutessaan ruokakuntakohtaisen kalastusluvan maksutta. Golfareille riittää vihreää nurmea aidan molemmille puolille. Naantalin kahden golfkeskuksen yhteensä 61 reikää haastavat kovimmatkin nurmenkuluttajat pitkäksi aikaa!


kaupuNki työNaNtajaNa Naantalin kaupungin palveluksessa työskentelee n. 1200 henkilöä. kun kunta-alan ammattinimikkeitä on jopa tuhansia, voidaan kaupunkeja sanoa todellisiksi ”monialayrityksiksi”! kaupungin toiminnan taustalla on yhteiskuntavastuu, niinpä työ on sisällöllisesti merkityksellistä ja eettistä. lisäksi Naantalin kaupungissa toimitaan sekä avoimesti ja läpinäkyvästi että oikeudenmukaisesti ja tasapuolisesti. kunta-alan työpaikoilla on varmuutta ja luotettavuutta, sillä kunnista ei juurikaan irtisanota. moderni palkkausjärjestelmä, joustavat työajat ja sisällöltään palkitsevat työtehtävät tekevät kaupungista ihanteellisen työnantajan.

Työtä ja terveyttä

lähivuosina kunta-alalla on runsaasti työtä tarjolla: Naantalin kaupungin henkilöstöstä 48,9% siirtyy eläkkeelle vuoteen 2025 mennessä.


Hyvän arjen turvana

N

aantalin sosiaali- ja terveydenhuollon peruspalvelut ovat luotettavat ja toimivat. Johtavina ohjenuorina toimivat ennaltaehkäisy ja varhainen puuttuminen. Hyvinvointityö, eli hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen, nähdään koko kaupungin asiana. Kuntalaisille on tarjolla kattavat ja toimivat lähipalvelut niin saaristossa kuin keskustassakin.

Naantalilaisten perusterveydenhuollosta huolehtii Naantalin kaupungin terveystoimi. Terveystoimessa on käytössä omalääkärijärjestelmä, jonka periaate on, että hoitava lääkäri ei vaihdu, lääkäri ja asiakas tuntevat toisensa ja että hoidon jatkuvuus toimii.


Palvelua

Olen koukussa, kertokaa lisää! NaaNTaliN palvelupisTeeT

NaaNTaliN maTkailu oy

Kaupungin palvelupisteet palvelevat kaikkia naantalilaisia ja kaupungissa vierailevia. Saat vaivattomasti ja nopeasti neuvoja ja ohjeita monissa arkipäivän käytännön asioissa, jotka liittyvät Naantaliin ja sen tarjoamiin palveluihin. Tarjolla on keskitetysti tietoa tapahtumista, tilaisuuksista, retkistä ja matkoista, lisäksi voit kysellä monenlaisia kunnan asioita, noutaa asiakirjoja ja hakemuskaavakkeita sekä maksaa laskuja. Palvelupisteet sijaitsevat keskustassa, Rymättylässä, Merimaskussa ja Velkualla.

Naantalin Matkailu Oy:stä saat esitteitä, karttoja ja hyviä vinkkejä siitä, miten vietät aikaasi Naantalissa ja ympäristössä. Majoitusta välitetään yksittäisille matkailijoille vanhan kaupungin viehättävissä puutaloissa. Naantalin Matkailu Oy:n kautta voit ostaa liput kesän opastetuille kiertokävelyille, Muumimaailmaan, Naantalin Musiikkijuhlille ja Emma Teatteriin.

www.naantali.fi

Tarjolla on opas-, majoitus- ja ruokailuvarauksia ryhmille sekä valmiita pakettimatkoja. Lisäksi yrityksille järjestetään kokous- ja oheisohjelmapalveluja.

www.naantalinmatkailu.fi

Kyläyhdistysten ylläpitämiltä verkkosivuilta saa lisää tietoa saaristosta: www.rymattyla.fi www.merimasku.fi www.velkua.fi


ainutlaatuista Naantalia:

rysäburgEr

4–5 pienehköä silakkaa per annos ruisjauhoa suolaa voita porkkanoita punasipulia palsternakkaa öljyä hunajaa valkopippuria kermakastiketta

pehmeää savujuustoa suolaa Maizenaa vettä sokeria etikkaa kurkku nippu tilliä Reissumies-tyyppinen ruisleipä per annos uusia perunoita

1. valitse pieniä silakoita – ne ovat maukkaimpia, rapeimpia ja terveellisimpiä. Kääntele peratut silakat suolalla maustetussa ruisjauhossa ja paista ne voissa kullankeltaisiksi. 2. Kuori ja lohko pienehköiksi paloiksi juurekset ja sipuli. pyöritä paloja öljyssä ja hunajassa ja mausta suolalla ja pippurilla. paista 170-asteisessa uunissa pehmeiksi. 3. valmista peruskermakastike. vatkaa sen joukkoon savujuustonokareita (parasta on pötköinä myytävä pehmeä juusto, mutta esim. Kippari välttää). tarvittaessa käytä sauvasekoitinta ja suurusta maizenalla. 4. Kiehauta yhtä paljon vettä, sokeria ja etikkaa. jäähdytä. lisää liemeen viipaloitu kurkku ja hienonnettu tilli. anna maustua tunnin verran. 5. Kokoa annos. paahda leipä lämpimäksi ja lusikoi pohjapalalle kastiketta, sen päälle juureksia ja lopuksi silakat. Nosta kansi päälle. tarjoa ohessa tillikurkkuja ja vasta keitettyjä uusia perunoita. – Keittiömestari Kaisa Suovanen Rantaravintola


NaaNtaliN kaupuNki Kaupungintalo: Käsityöläiskatu 2 Postiosoite: PL 43, 21101 Naantali Puhelinvaihde: (02) 4345 111 Fax: (02) 4351 300 Sähköposti: palaute@naantali.fi www.naantali.fi

Naantali yleisesite netti korjattu 27 2 2014  
Naantali yleisesite netti korjattu 27 2 2014  
Advertisement