Page 1

Belgisch Luxemburg

het land van de

Haute-Lesse Daverdisse Libin Tellin Wellin

/ nl /

Wallon誰e. Omringt je met warmte.


Namur Rochefort N-94 Han-sur-Lesse LavauxSte-Anne

Beauraing

Grupont N-40

Wellin

Froidlieu

Resteigne Bure Chanly

Tellin

Les se

Lomprez Halma

im b

e

Sohier

W

E-411

Mirwart

Fays-Famenne

Saint-Hubert

N-40

Daverdisse ach

e

Smuid

Alm

Sechery

m

Gembes

Gedinne

Transinne Lesse

Libin

r

Porcheresse

Ou

2

e mm Lo

Redu Haut-Fays

m

Villance Maissin

Glaireuse

Our Anloy

kapel kasteel

m

museum

Bouillon

Les se

Ochamps

Srookjespark van de Kaolin (Kabouterpad) natuurreservaat

Libramont

plaats die een rol speelt in een volksvertelling

Arlon

Kleine Bos van de Ardeense volksverhalen

Euro Space Center European Space Agency (E.S.A.) Redu, het Boekendorp Sohier

een van de mooiste dorpen van WalloniĂŤ Dienst voor Toerisme toeristenbureau

Welkom


Welkom in de streek van de

Haute-Lesse De gemeenten Daverdisse, Libin, Tellin en Wellin vormen gevieren een niet te missen bestemming voor de liefhebbers van de natuur. Talloze boswandelingen zijn beschikbaar evenals vele bezienswaardigheden die er te ontdekken zijn in een rustige en authentieke omgeving. Schilderachtige dorpen en gehuchten, legendarische plekjes, oude molens en bruggen verwelkomen u langs de Lesse. Gedurende het hele jaar zijn er in de HauteLesse verschillende sportieve, culturele en zelfs feestelijke manifestaties te beleven: het Bierfeest van Sohier, het Carnaval van Wellin, het Boekenfestijn en de Nacht van het Boek te Redu, de concerten in Tellin, de speciale activiteitendagen van het Euro Space Center en de themawandelingen. Voor verdere inlichtingen kunt u zich wenden tot ons Maison du Tourisme.

Maison du Tourisme du Pays de la Haute-Lesse Place de l’Esro, 60 – 6890 Redu Tel: +32(0)61 65 66 99 – Fax: +32(0)61 65 65 16 info@haute-lesse.be – www.haute-lesse.be Openingstijden van 1 maart tot en met 31 oktober: 9 tot 18 uur; van 1 november tot eind februari: 9.30 tot 16.30 uur.

Land van de Haute-Lesse

3


Inhoudsopgave Presentatie van de vier gemeentes..........................................p. 5-6 Attracties en musea....................................................................P. 7-14 Erfgoed......................................................................................... P. 15-25

bouwkundig......................... P. 16-19

landschappelijk......................... P. 20-22

legendarisch......................... P. 23-25

Evenementen en folklore........................................................ P. 26-28 Vrije tijd en ontspanning......................................................... P. 29-39

tochten te voet, te paard of met de fiets.......... P. 30-36

sport en vrijetijdsbesteding.......................... P. 37-39

Overnachting.............................................................................. P. 40-48

4

hotels................................P. 41

vakantiewoningen..........................P. 42-46

gastenkamers..........................P. 46-47

gîtes d’étape................................P. 47

verblijvencentrum................................P. 47

Eten en drinken.......................................................................... P. 49-53 Praktische informaties............................................................ P. 54-60 Blik op de wijdere omgeving........................................................ p. 62

Inhoudsopgave


Presentatie van de vier gemeenten Daverdisse Zijn dorpen

Daverdisse — Gembes — Haut-Fays — Porcheresse Deze vier dorpen, verscholen in het hart van de Ardense wouden, verwelkomen u in ieder jaargetijde. De gemeente Daverdisse beschikt over een grote rijkdom aan erfgoed, zowel op het gebied van de natuur, de cultuur en het leven op het platteland. In Porcheresse bijvoorbeeld vindt u het Klompenmuseum.

Libin

Zijn dorpen Anloy — Glaireuse — Lesse — Libin — Ochamps — Redu — Séchery — Smuid — Transinne — Villance De gemeente Libin biedt een schat aan groen, want meer dan de helft van haar grondgebied is begroeid met bossen die doorkruist worden door beken en riviertjes. Deze betoverende omgeving biedt een grote keuze aan bewegwijzerde wandelingen. Frambozen, handgeschept papier en alle mogelijke soorten boeken treft u aan in het beroemde boekendorp Redu. Het dorp Transinne herbergt de grootste toeristische attractie van de Haute-Lesse: het Euro Space Center.

Land van de Haute-Lesse

5


Tellin Zijn dorpen

Bure — Grupont — Resteigne — Tellin De gemeente Tellin is bekend om haar musea, haar beschermde dorpsgezichten en haar historische monumenten, maar ook om haar natuurlijke rijkdom. Er zijn bewegwijzerde wandelingen met adembenemende vergezichten. Tellin, het dorp van de Klok en de Beiaard, is in heel Europa bekend om zijn oude klokkengieterij.

6 Wellin Zijn dorpen

Barzin — Chanly — Fays-Famenne — Froidlieu — Halma — Lomprez — Neupont — Sohier — Wellin De gemeente Wellin is bekend om haar schoonheid en de verscheidenheid van landschappen. Sohier is officieel erkend als een der mooiste dorpen van Wallonië. In de carnavalsperiode bevolken reuzen de straten van Wellin; met hun versierde wagens nodigen zij u uit om met hen het einde van de winter te vieren.

De vier gemeenten


Attracties & musea


Euro Space Center Dit indrukwekkende, futuristische gebouwencomplex is gelegen aan de snelweg E 411. Het biedt de bezoekers verschillende mogelijkheden om op een ontspannende manier de ruimte te ontdekken, ruimteactiviteiten te volgen en te zien welke invloed zij hebben op ons dagelijks leven.

8

Binnen kunt u de «Space Odyssee» volgen: een multimediaal spektakelparcours, tijdelijke tentoonstellingen, de zaal der lanceringen, de tempel der planeten, de Amerikaanse spaceshuttle op ware grootte en een filmzaal met de adembenemende «Space Show». U kunt uw bezoek combineren met een gesimuleerde maanwandeling en/of een voorstelling bijwonen in het planetarium (tegen bijbetaling). Buiten wachten u een doolhof in het melkwegstelsel, een reuzenzonnestelsel en een ruimtewandeling van zes kilometer. Voor groepen worden er op afspraak verschillende programmacombinaties aangeboden. Voor scholen en jeugdgroepen op vakantie zijn er educatieve programma’s op maat. Mogelijkheid om te overnachten met vol pension. Tarieven Volwassenen: 11 € — kinderen jonger dan 6 jaar: gratis/kinderen van 6 tot 12 jaar: 8 € — scholieren ouder dan 12 jaar, studenten en senioren: 10 € Bezoek plus supplement maanwandelingsimulator of planetarium: 15 € Duur van het parcours «A Space Odyssee» twee tot vijfeneenhalf uur Openingstijden  Van de paasvakantie tot en met de herfstvakantie dagelijks (behalve op maandag buiten de vakanties) geopend van 10 tot 16 uur; in juli en augustus van 10 tot 17 uur. In november en december: ieder weekeinde geopend. Voor groepen vanaf twintig personen het gehele jaar geopend op afspraak. Adres Rue devant les Hêtres, 1— 6890 Transinne (E411 afrit 24) Informatie  Tel: +32(0)61 65 64 65 info@eurospacecenter.be — www.eurospacecenter.be Reserveringen voor scholen Tel: +32(0)61 65 01 33 of 34 booking@eurospacecenter.be Het Space Center beschikt ook over een restaurant, een winkel en een speelweide. Beperkte maar gratis toegang voor PBM. Verboden toegang voor honden.

6 Attracties & musea


European Space Agency

Sinds 1968 houdt het ESA-station te Redu zich bezig met het volgen van een grote verscheidenheid aan satellieten. Vandaag de dag werken er een zestigtal personen. Met de toename van de missies van de ESA heeft de staf van ingenieurs en technici ook het aantal schotelantennes zien toenemen, terwijl de werkzaamheden zich hebben uitgebreid van louter telecommunicatie tot de waarneming van de aarde (PROBA 1) en van de zon (PROBA 2). In de loop der jaren heeft het grondstation Redu op Europees niveau erkenning verworven voor zijn ervaring zowel in het in de ruimte testen van telecommunicatiesatellieten als van navigatiesatellieten (GALILEO). Het ESA station van Redu blijft in ontwikkeling om toepassingen ten dienste van de maatschappij te bevorderen.

Mogelijkheid tot bezoek door groepen op reservatie. Inlichtingen en reserveringen: Maison du Tourisme de la Haute-Lesse Place de l’ESRO, 60 — 6890 REDU Tel: +32(0)61 65 66 99 — Fax: +32(0)61 65 65 16 info@haute-lesse.be — www.haute-lesse.be

Land van de Haute-Lesse

9


Redu

Boekendorp

10

Sinds Pasen 1984, toen in de Ardennen de eerste markt van zeldzame en tweedehandsboeken werd gehouden, verwelkomt Redu boekenliefhebbers uit de hele wereld. Door zijn prachtige ligging in een rijkbegroeide natuur, kan men in ieder jaargetijde en bij ieder georganiseerd evenement aangenaam wandelen door de straatjes van het dorp en in de bossen die het omringen. Vandaag de dag telt het dorp een vijftiental boekhandels die gespecialiseerd zijn in natuur, astronomie, literatuur, geschiedenis, reisverhalen, muziek, archeologie, stripverhalen, kinderboeken, enz. U vindt er ook een biowinkel, een winkel met cadeau-artikelen, tijdelijke tentoonstellingen en verscheidene cafĂŠ-restaurants.

De boekhandels zijn voornamelijk open in het weekeinde, op feestdagen en tijdens de schoolvakanties. Buiten deze periode zijn er van maandag tot woensdag twee of drie boekhandels geopend en op donderdag en vrijdag ongeveer vijf. Inlichtingen www.redu-villagedulivre.be info@redu-villagedulivre.be

6 Attracties & musea


Papierschepperij

Als u deze bijzondere werkplaats binnenkomt, zult u verschillende verbazingwekkende technieken ontdekken om papier te maken. De papiermaker demonstreert u diverse technieken van het papierscheppen met verrassende materialen: selderie, brandnetel, prei‌

Bezoek vervolgens in de naastgelegen werkplaats een workshop ÂŤpapiermarmerenÂť, een decoratieve kunsttechniek die al dateert uit de twaalfde eeuw.

Laat u meeslepen door de passie van deze ambachtsman en aarzel niet om uw handen in de kuip te steken om zelf uw eigen blad papier te vervaardigen.

Tarieven p.p. per atelier / workshop. Duur van het bezoek ongeveer drie kwartier per workshop. Inlichtingen Maison du Tourisme Tel: +32(0)61 65 66 99 Groepsbezoek van maximaal vijftien personen uitsluitend op reservatie via het Maison du Tourisme.

Land van de Haute-Lesse

11


Boekbinderij

12

De firma L. Vander Heyden & Zoon, sinds 1929 werkzaam in de boekbinderij en het handmatig en halfindustriële vergulden, organiseert het hele jaar door geleide bezoeken en cursussen. De boekbinder Roland Vander Heyden bespreekt de ontstaansgeschiedenis van het boekbinden en de voornaamste stadia van de traditionele ambachtelijke binding en hij laat u zien hoe men met bladgoud werkt. Het programma voor cursussen vindt u op www.reliure-redu.com Openingstijden De werkplaats is op afspraak geopend (de afspraak één week van tevoren vastleggen) van 1 januari tot 31 december, door de week van 9 tot 12 en van 14 tot 17 uur; op zaterdag en feestdagen van 10 tot 12 en van 14 tot 17 uur. Op zondag gesloten, tenzij op afspraak. De geleide bezoeken worden uitsluitend op afspraak gehouden voor groepen van minimaal 4 tot maximaal 15 personen. Duur van het bezoek 30 tot 40 minuten Tarieven indien in een groepje van 2 tot 4 volwassenen of kinderen ouder dan 12 jaar: 7 € p.p. — Groep vanaf 5 personen: 5 € p.p. Scholierengroepen: 2,50€ per leerling. Adres Rue Hamaide, 68 — 6890 Redu Inlichtingen Tel: +32(0)61 65 60 17 info@reliure-redu.com — www.reliure-redu.com

Museum van het Drukwerk Dit museum is gevestigd in La Librairie Ardennaise te Redu. Het is gewijd aan de geschiedenis van de drukkerijen in de provincie Luxemburg. Er is een oude drukkerij nagebouwd in haar oorspronkelijke staat, met een drukpers die nog werkt. Op de eerste verdieping vindt u een kunstgalerij met schilderijen en met kunsten architectuurboeken. Bezoek op afspraak.

Tarieven 15 € per groep van max. vijftien personen Duur van het bezoek ongeveer drie kwartier Openingstijden het gehele jaar door behalve op dinsdagen buiten het seizoen en op afspraak. Adres Rue de Saint-Hubert, 14 — 6890 Redu Inlichtingen Dhr Brandeleer — Tel: +32(0)61 65 62 28

6 Attracties & musea


kalligraphie In Redu worden regelmatig kalligraphiestages gehouden. Inlichtingen www.redu-villagedulivre.be info@redu-villagedulivre.be

Het Klompenmuseum Oude klompenmakers uit Porcheresse hebben in het voormalige schoolgebouw het «Musée du Sabot», het Klompenmuseum, opgezet. Tussen de twee wereldoorlogen waren er niet minder dan vijftig klompenmakers in dit dorp. De laatste klompenmakerij werd in 1947 gesloten. Dit kleine museum presenteert de verschillende fasen van de vervaardiging van de klomp: van de stam van de beukenboom tot aan de traditionele klomp, of, veel rijker versierd, de zondagse klomp. Alle gereedschappen en foto’s in dit museum zijn in bruikleen gegeven of geschonken door de nabestaanden van de vroegere klompenmakers. Tarieven volwassenen 3 € — kinderen 2 € groepen volwassenen: 2 € p.p.— groepen kinderen: 1 € p.p. Duur van het bezoek anderhalf uur Openingstijden het museum is dagelijks geopend, mits uiterlijk de avond tevoren gereserveerd. Adres Rue de Graide, 112 — 6929 Porcheresse Inlichtingen Mevrouw Royez Tel: +32(0)61 50 33 70   Let op: het museum bevindt zich op de eerste verdieping en is niet toegankelijk voor PBM.

Land van de Haute-Lesse

13


De bronsgieterij van Tellin De oude klokkengieterij CausardSlegers gaat in 1832 van start in de gemeente Tellin, die als pleisterplaats van de postkoets van Frankrijk naar Duitsland een succesvol handelscentrum geworden was. De gieterij beëindigt zijn activiteiten in 1970, maar blijft het belangrijkste industrieel erfgoed van België wat de klokkengieterij betreft.

14

De Gieterij opent op 1 juni 2015 wederom haar deuren met thematentoonstellingen, het driemaandelijks gieten van kleine klokken, stages voor scholen aangaande de kunst van het vuur, het brons en de verlorenwasmethode. De gieterij beschikt over een cafeteria en een filmzaal om u hartelijk te verwelkomen.

Bezoeken op afspraak vanaf 10 € p.p.; eerste zondag van de maand gratis. Adres Val des Cloches, 129A — 6927 Tellin Inlichtingen Tel: +32(0)473 62 62 17 — tellin.fonderie@gmail.com

6 Attracties & musea


Erfgoed


Architecturaal Erfgoed Daverdisse

Porcheresse — Het apparaat om water omhoog te stuwen, een waterkrachtpomp Dit oude pompstation diende om Porcheresse van drinkwater te voorzien. Het staat aan de rand van het dorp langs de Almache. Op een rots achter het gebouwtje staan de jaartallen 18691891 en de naam van een vroegere beheerder, Materne, bijgenaamd Mortiche.

Porcheresse — De Huizen van het Comité Toen Porcheresse in 1914 door de Duitsers in brand gestoken werd, verloren 75 gezinnen hun woning. Het Comité tot Hulpverlening en Voedselvoorziening, in het Frans «Comité de Secours et d’Alimentation du Luxembourg» (C.S.A.L.), bracht hen onder in noodwoningen, waarvan er tegenwoordig nog een tiental bestaat. Men kan het in steen gegraveerde opschrift C.S.A.L. op elk ervan ontwaren.

16

Libin

Transinne — De Kanonnen van het Gedenkteken Op het dorpsplein (Grande Place) omringen vier oude kanonnen van het Duitse leger (1914-1918) het gedenkteken voor de Gevallenen uit de twee wereldoorlogen.

Erfgoed


Villance — De Marie-Thérèse-brug Deze stenen brug met vier bogen is gelegen tussen Transinne en Maissin en dateert uit de 18e eeuw. Volgens de overlevering zou keizerin Maria-Theresia deze brug hebben laten bouwen na een ongeluk dat haar overkwam toen zij te paard de Lesse wilde oversteken.

Tellin Bure — Sint Lambertuskerk en de Kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Haurt Dit gebouw in classicistische stijl is treffend door zijn sierlijkheid en eenvoud. De rijke aankleding is achttiende-eeuws, maar het romaanse doopvont dateert uit de twaalfde eeuw. Een soort kruisweg, waarin de Zeven Smarten van Maria zijn weergegeven door JIJÉ, een bekende Belgische striptekenaar, voert naar de kapel van Onze-Lieve-Vrouw van Haurt, uit de achttiende eeuw. Dit gebouw staat op de top van een heuvel. De legende verhaalt dat hier een beeldje van de Maagd werd gevonden en naar de kerk van Bure gebracht. Drie keer keerde het beeldje terug naar de vindplaats alvorens er een heiligdom voor werd opgericht.

Grupont — Het Spaanse Huis Dit prachtige vakwerkgebouw dateert uit de tijd van de Spaanse Overheersing (voor 1590). In de loop der eeuwen diende het als herberg, als woning van de burgemeester en zelfs als gerechtshof, waar drie vermeende heksen, de gezusters Gaumette, in 1618 tot de brandstapel werden veroordeeld. Het is het oudste nog bestaande burgergebouw in de Haute-Lesse.

Land van de Haute-Lesse

17


Wellin

Lomprez — De oude gemeenschappelijke molen De molen van Lomprez werd tegen een indrukwekkende muur van een boerderij aangebouwd en dateert uit dezelfde tijd als het Middeleeuwse kasteel (12e eeuw). Tot 1920 heeft de molen dienst gedaan. Inmiddels is het molenrad gerestaureerd en is er na het dempen van de vijver een park aangelegd en een feestzaal neergezet. Een kleine topo-gids over de geschiedenis van dit kleine middeleeuwse stadje toont u de overblijfselen van de verdedigingswerken.

18

Bezichtiging uitsluitend op afspraak. Tel: +32(0)84 38 91 76 na 17 uur.

Wellin — De Herenhuizen Huize Demblon, gelegen aan de Rue du Tribois no. 71 te Wellin, dateert uit 1734. Huize Philippe, gelegen aan de Rue de Grupont no. 67 te Chanly, dateert uit de 18e en 19e eeuw.

Wellin — Het Doopvont van de Sint-Remacluskerk Deze kerk werd gebouwd in 1766; haar vierkan- te toren heeft tijdens de oorlog als schuilplaats voor de bevolking gediend. Te bezoeken na afspraak met pastoor Jacquet rue fond des Vaulx, 122 — Tel: +32(0)84 38 98 35

Lomprez — De Verdedigingswerken In de 14e eeuw werd Lomprez een versterkte stad, ongetwijfeld dank zij Jan de Blinde, Graaf van Luxemburg. Zijn kasteel zal echter in 1445 ontmanteld en in brand gestoken worden. Vandaag de dag zijn er nog maar enkele sporen te vinden. Een topo-gids is verkrijgbaar bij het Toeristenbureau van Wellin (Tel: +32(0)84 43 00 45) of bij het Maison du Tourisme de la Haute-Lesse (Tel: +32(0)61 65 66 99).

Erfgoed


Sohier — Het dorp Sohier is een klein dorp in de gemeente Wellin en is sinds 1996 officieel erkend als een van de mooiste dorpen van Wallonië. Zijn traditionele boerderijen, zijn kasteel met bijbehorend park, maar vooral de schoonheid van het omringende landschap hebben het deze erkenning bezorgd. Jaarlijks neemt Sohier deel aan de wedstrijd «Schone en bloemrijke dorpen». Vele malen heeft het de eerste prijs gehaald, wat wil zeggen dat Sohier het fleurigste dorp van de provincie Luxemburg is. U zult dat zelf zien als u dit dorp met al zijn omringend natuurschoon bezoekt. Ieder jaar wordt in de maand augustus een bloemenwandeling gehouden. De dorpsbewoners tonen u dan de plantenrijkdom van de bloembedden die de dorpsstraten omzomen. Er is een wandelkaart beschikbaar zodat u op eigen gelegenheid deze tocht kunt maken in de vakantie.

Land van de Haute-Lesse

19


Landschappelijk Erfgoed Daverdisse Gembes — De Rots van de Pastoor Deze ligt tussen het dorp Gembes en het Hol van de Kluizenaar. Deze rots dankt haar benaming aan Jean-Nicolas Adnet, die van 1781 en 1800 pastoor van Gembes was en die zich tijdens de Franse revolutie hier verstopt heeft.

Libin

Redu — De Roversrots of de Minguet Rots Langs de Lesse, ter hoogte van de Pont des Cochettes, is er een kleine holte in de rotsen, die gediend zou hebben als schuilplaats voor rovers. Ook de familie Minguet zou er een tijdje gehuisd hebben.

20 Ochamps — De Oude Turfgroeve Sinds 1976 vormen deze voormalige veenderijen, die zich over 40 hectaren uitstrekken ten noord-oosten van Ochamps, aan de overkant van Kasteel Roumont, een beschermd natuurgebied. U vindt er een moerasbegroeiing taande uit varens en berken. Bezichtiging uitsluitend op afspraak. Tel: +32(0)61 65 00 90.

Erfgoed


Redu — De Paardenrots Deze rotspunt kijkt uit over de samenvloeiing van de Our met de Lesse. Volgens de overlevering zouden vroeger oude paarden die niet meer nuttig waren, van deze rots af in de diepte gegooid zijn.

Tellin Bure — De Kruidentuin Deze tuin met geurige en eetbare planten, sinds 2005 onderhouden door de CRIE, is altijd toegankelijk voor iedereen.

Resteigne — De didaktische Boomgaard Kom genieten van de geur van fruitbomen, leer vo- gels en insekten kennen, test uw kennis met behulp van spelletjes of ontdek heerlijke recepten. Op weekdagen is de boomgaard van Resteigne vrij toegankelijk. Papieren met toelichting zijn gratis beschikbaar bij het Klokkenmuseum van Tellin of bij het Maison du Tourisme te Redu.

Resteigne — De Kluis in het Niau-bos Op een rotsachtige en beboste heuvel zijn de ruïnes te vinden van een kluis, die in het begin van de 19e eeuw gebouwd werd door Edmond d’Hoffschmidt (1777-1861), zoon van de kasteelheer van Resteigne. Dichterbij huis beschikte de kluizenaar over een kleine rotstoren, die tegelijkertijd grotwoning en uitkijktoren was.

Tellin — De Puntrots Deze is gelegen tussen Tellin en Resteigne; zij biedt een adembenemend uitzicht op de Lesse en het dorp Belvaux.

Land van de Haute-Lesse

21


Wellin Wéry — Het vergezicht met zijn uitkijktoren Vanaf deze uitkijktoren van twee verdiepingen heeft u een prachtig uitzicht op de Lesse en haar zijriviertjes: de Couji, de Glan en de Wéry. Dit vergezicht vormt een welkome halte op de sportieve wandeling van 15 km die vanuit Wellin vertrekt (bewegwijzering: een blauw kruis), maar ook op het permanente ruiterpad van Wellin.

Chanly — De honderdjarige boomgaard Dit vogelparadijs is een uitzonderlijk erfgoed voor de natuur en de biodiversiteit van oude boomgaarden. De variëteiten van de appels en de andere vruchten die hier groeien, zijn dezelfde die onze voorouders met zoveel toewijding kweekten. Het beheer en het onderhoud van deze boomgaard wordt verzorgd door de regionale afdeling Famenne van Natagora.

Lomprez — Het waterrijke gebied en de didaktische wandeling

22

Kom dit moerasgebied ontdekken en de maatregelen om de biodiversiteit te bevorderen, zoals insectenhotels en zwaluwnesten. De wandeling is aangegeven met didaktische borden en duurt ongeveer 30 minuten.

Arbres remarquables Daverdisse hoog in het dorp staat een oude linde, bij het kruispunt van de Rue du Champ Feneau met de Rue d’Almache. Gembesde kandelaar, de dikste beuk van de Haute-Lesse, staat tussen Gembes en Graide in de Virée d’Herbois. Lesse de lindebomen bij de kapel Notre-Dame de Walcourt. Smuid de eiken der Gerechtigheid, gelegen op het grensgebied van de dorpen Smuid, Tellin en Mirwart. Vroeger bevond zich hier de galg van de Heer van Mirwart. Redude olm op het plein voor de school. Bure de haagbeuk achter het devotiekapelletje van Onze-Lieve-Vrouw ter Velden, in een bocht van de Chemin de Lorinchamps. Het kapelletje dateert uit 1953.

Erfgoed


Wellin de vrijheidsboom, een linde op de hoek van de Rue Paul Du- bois en de Rue des Houchettes. Sohier de dikke eik langs de oude straatweg van Namen naar Luxemburg.

Het erfgoed uit de oude verhalen Daverdisse Gembes — Het hol van de kluizenaar In 1636 werd de streek door de pest geteisterd. Twee broers gingen om raad vragen bij de kluizenaar, meneer Bernard. Die woonde onder een rots in het bos van Gembes, aan de linkeroever van de Almache, ter hoogte van de resten van de stenen brug. Eerst reageerde de kluizenaar weigerachtig, maar toen streek hij over zijn hart en wees hun waar zij een geneeskrachtige plant konden vinden.

Entre Daverdisse et Sechery — De grot van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes Deze werd in 1903 ingewijd, op initiatief van pastoor Siot. Bijna alle parochianen hebben bijgedragen aan de totstandkoming. Men vindt er de beelden van Maria-Magdalena en de apostel Johannes.

Haut-Fays — Sainte Agathe Op de Grand Place van Haut-Fays staat sinds 1844 een devotiekapel in kalksteen. Het beeldje is gekleed in Spaanse stijl en haar mantel, wit in de zomer en zwart in de winter, verandert ieder jaargetijde van kleur. Sint Agatha wordt aangeroepen ter bescherming van de melkkoeien en ook ter genezing van borstziektes. Dit houdt verband met een marteling die zij heeft moeten ondergaan. Als overtuigde christin weigerde zij met een heiden te trouwen en heeft daarvan de pijnlijke gevolgen moeten dragen: zij werd gemarteld en haar borsten werd afgesneden. In gevangenschap genas zij wonderbaarlijk dank zij de tussenkomst van Sint Petrus.

Land van de Haute-Lesse

23


Libin Anloy — Het hol van de kabouters

24

Tussen Anloy en Glaireuse, langs de Lesse, bevindt zich een rots die ook «keuken van de kabouters» genoemd wordt, omdat er een grote steen ligt die bedekt is met kleine holtes die als bordjes voor de kabouters zouden dienen. Op een goede dag kwam een vrouw uit Anloy naar deze rots om een zieke kabouter te verzorgen. Als dank stopte de kabouter iets in haar schort en zei nadrukkelijk dat ze die pas thuis mocht openmaken. Onderweg echter maakte ze toch haar schort open en zag een wolk havervlokken wegwaaien. Zij stond daar verder niet bij stil, maar thuisgekomen zag zij een goudstuk aan haar schort vastzitten. In de hoop dat de andere graanvlokken ook in goudstukken veranderd waren, keerde ze terug naar de plek waar zij ze was kwijtgeraakt. Helaas, ze vond niets en tot in lengte van dagen had ze spijt van haar nieuwsgierigheid.

Tellin Bure — Rots van Bietlette In het dal van de Lomme staat er een rots waaronder ooit een arm vrouwtje woonde. Onze-Lieve-Heer kwam voorbij en schonk haar een geit, vervolgens een huisje en het jaar daarop een man! Enige jaren later kwam de Heer weer voorbij, maar nu begroette het vrouwtje hem niet. Integendeel; zij verzocht hem haar aan te spreken als «Mevrouw de Burgemeesteres». Haar man was namelijk burgemeester geworden. De Heer was verstoord en ontnam haar als straf voor haar hovaardij de geit, het huisje en haar man.

Erfgoed


Resteigne — De Offersteen Deze offersteen, waarschijnlijk uit de tijd van de Druïden, staat tussen Resteigne en Redu, op een afgelegen en geheimzinnige plaats in het bos. De heksen uit de streek kwamen er bij elkaar om hun sabbats te houden. Volgens de overlevering wentelde de steen zich om bij het kraaien van de haan. Op een dag kwam Marie-Pierre, die gevogelte verkocht, hier langs en rustte er even met haar honden. Een haan ontsnapte uit zijn hokje en begon te kraaien. Meteen wentelde de steen drie maal om zijn as. Daarom wordt hij ook «de wentelsteen» genoemd.

Wellin

Froidlieu — De geit en de wolf Op het eind van de 17e eeuw had de geit van meneer Baré de gewoonte op haar gemak rond de kerk te grazen, waar zij met een ketting aan een paaltje was vastgemaakt. Op zekere dag probeerde de wolf haar te pakken te krijgen. Doodsbang probeerde zij te vluchten en trok zo hard aan de ketting dat het paaltje meegaf. De dorpelingen kwamen aanrennen om het roofdier te doden. Zij vonden het geitje voor de kerkdeur, die geblokkeerd werd door het paaltje, maar geen spoor van de wolf! Die zat binnen in de val. Vandaar het oude gezegde « Froidlieu aû s’qui l’gatte à pris l’leu »: Froidlieu waar de geit de wolf gevangen heeft.

Middelpunt van volksverhalen Bekijk de verzameling van verhaalfiguren uit de Ardeense legenden in een kortfilm waarvan de atmosfeer u meteen verplaatst naar het hart van de geheimzinnige Ardennen. Deze korte film wordt vertoond in Redu, uitsluitend op afspraak in het Maison du Tourisme.

Land van de Haute-Lesse

25


Evenements et folklore Page de garde

Evenementen & folklore


Jaarlijks terugkerende evenementen Weekeinde van de special bieren te Sohier eind februari Carnaval van Wellin tweede weekeinde van maart Boekenfeest van Redu weekeinde van Pasen Wijnbeurs van Wellin in april Rommelmarkt te Redu in juni Feestzondag in het Euro Space Center in juli GTA wandelingen (Grande TraversĂŠe des Ardennes, een tocht dwars door de Ardennen) iedere donderdag van juli en augustus, afwisselend in La Roche-en-Ardenne, Sainte-Ode, Nassogne, Tenneville, Saint-Hubert en in augustus in Redu Festiviteiten en groot vuurwerk te Tellin 20 en 21 juli Boekennacht te Redu eerste zaterdag van augustus Nacht van de Sterren in het Euro Space Center in augustus Mountainbiketocht ÂŤtussen rivieren en bossenÂť te Daverdisse laatste zondag van augustus Festival van de Ardeense legenden te Redu derde weekend van september

Weekeinde van de Landschappen laatste weekeinde van september Wandelingen om naar het burlen van de herten te luisteren eind September

Weekeinde van de Ardense bossen en wouden in oktober Halloweenavond te Daverdisse 31 oktober Viering van de Trappistenbieren te Redu in november Wijnbeurs te Redu in november Weekeinde van Kerstmis in de Haute-Lesse in december Agenda op www.haute-lesse.be of op aanvraag bij het Maison du Tourisme.

Land van de Haute-Lesse

27


Folklore Tellin — De Broederschap van de Djaye Deze broederschap vervaardigt produkten op basis van wal- noten: het bier « La Cuvée du Fondeur » en de « Djaye », een notenlikeur. Alleen al op het grondgebied van het dorp Tellin staan meer dan honderd notenbomen. Deze overvloed is sinds jaar en dag door de inwoners vooral gebruikt om er wijnen en likeuren van te maken. Deze traditie is verbonden met een typisch Tellins gerecht, « Pétêts de Tellin »: kleine ronde aardappeltjes met spek en room.

Wellin — De Broederschap van Wandalino en zijn reuzen Hun «Tourteline», een pastei op basis van forel (het symbool van de Haute-Lesse) is befaamd in de hele streek. De «Cournouille», een likeur op basis van de kornoeljebes, wordt eveneens zeer gewaardeerd. De Broederschap is ook zeer nauw betrokken bij een van de grootste evenementen in de Haute-Lesse: het carnaval van Wellin.

28

Dat wordt ieder jaar in maart gevierd, met medewerking van de «Saltimbanques», de «Troupalinos», de «Heksen» van Lomprez, de «Wolven» van Froidlieu, de «Klaprozen» van Chanly en vele andere groepen waar groot en klein plezier aan beleven! Dit feest wordt het «Carnaval van de reuzen» genoemd, omdat ieder dorp van de overkoepelende gemeente haar eigen, kleine carnaval heeft. Het Carnaval van Wellin wordt opgeluisterd door de berensterke steenhouwer Wandalino (een reus van zes meter die samenwoont met de «Nutons», guitige en levendige dwergen), door de Vrouwe van Wellin en door Godefroot van Wellin. Chanly stuurt de molenaar Henry de Thrisnes als afgevaardige naar de stoet, Halma de ridder Lambert en Jean de Daverdisse vertegenwoordigt natuurlijk de naburige gemeente Daverdisse. We mogen niet vergeten tenslotte Hallebard te noemen, een dinosaurus die confetti spuwt en die in het hol van de Sourd’Ave woonde, met zijn baby Cisco.

U kunt het verhaal van de reuzen van de Haute-Lesse terugvinden in de rubriek «folklore» www.haute-lesse-tourisme.be

Evenementen & folklore


Vrije Tijd & Ontspanning


De Haute-Lesse te voet De hulpmiddelen voor de wandelaar De wandelkaarten van de gemeentes Wij bieden u een groot aantal bewegwijzerde wandelingen aan in een natuurlijke omgeving, rijk begroeid en ontspannend.

30

Daverdisse — 124 km — 19 bewegwijzerde wandelingen — 3 mountainbiketochten — verkoopprijs 7,50 € ♥ Wandeling van de Almache 7 km langs de rivier en door het bos. Voor de echte sportievelingen is er de mogelijkheid om aan te sluiten op de wandeling «Les Grandes Virées», die via de Pont de Fer (de IJzeren Brug) rondom Gembes voert. Verkrijgbaar bij het Maison du Tourisme te Redu en bij het Toeristenbureau van Daverdisse. Libin — 115 km — 17 bewegwijzerde wandelingen — 2 mountainbiketochten — verkoopprijs 7 € ♥ Wandeling rond de ESA ongeveer 2,5 km met variatiemogelijkheden. Verkrijgbaar bij het Maison du Tourisme te Redu en bij het Gemeentehuis van Libin Tellin — 115 km — 19 bewegwijzerde wandelingen — 1 mountainbiketocht — verkoopprijs 6,50 €

♥ Wandeling langs de Bovenloop van de Lesse 9,7 km dwars het

beschermde bosgebied van Ellinchamps. Verkrijgbaar bij het Maison du Tourisme te Redu en bij het Toeristenbureau van Tellin.

Wellin — 125 km — 15 bewegwijzerde wandelingen — verkoopprijs 7,50 €

♥ Met de voetgangersbrug Passerelle Maria als vertrekpunt zijn er verschillende mogelijkheden: - ontspanning: terrein voor barbecue en pick-nick; - wandeling: gezondheidswandeling van ongeveer 2 km voor het hele gezin; - fiets, mountainbike: fietspad langs de Lesse van ± 4 km, mogelijkheid om te aan te sluiten op de «PICVerts», het Groene-Wegen-Plan. Verkrijgbaar bij het Maison du Tourisme te Redu en bij het Toeristenbureau van Wellin.du Tourisme de Wellin.

Vrije tijd & ontspanning


De tochten van het Maison du Tourisme • Virée à Chênes (Eikentocht) • Redu – Lesse • Redu – Séchery • Wandeling van de Lesse • Wandeling van de Kluizenaar (Resteigne) Gezinswandelingen tussen 4 en 11 km, te koop bij het Maison du Tourisme voor 0,50 €

Wandelingen op maat Is u een enthousiast wandelaar of gewoon een liefhebber van activiteiten in de open lucht? Houdt u meer van heuvelachtige paden of van verharde wegen? Van mooie landschappen of van historische gebouwen? Op de 1500 km bewegwijzerde tochten die het grondgebied van het Grote Woud van SaintHubert biedt, is er voor elk wat wils! Een nieuw hulpmiddel kan u voortaan helpen om de wandeling te kiezen die het best aan uw smaak beantwoordt. Surf naar www.lagrandeforetdesainthubert.be en bereid uw wandeling voor door thuis de routebeschrijving te downloaden of door de gratis applicatie «SityTour» op uw Smartphone te downloaden en rechtstreeks de gids te volgen. Goed om te weten Tijdens de jachtperiode (van 1-10 t.e.m. 31-12) blijven vele wandelpaden toegankelijk. Vraag bij het Maison du Tourisme inlichtingen aangaande de regels die u in acht moet nemen en een overzicht van wanneer welke wandelpaden niet toegankelijk zijn.

De thematische wandelingen Le « Sentier des Nutons » (Kabouterpad) Voor een ontspannend uitstapje in gezinsverband is dit park in een oude porseleinaardegroeve ideaal. Rond een vijver loopt het kabouterpad, een speelse wandeling van 1,8 km die volledig in het teken staat van de kabouters uit de Ardense volksverhalen. Deze niet meer in gebruik zijnde groeve ligt aan de weg van Libin naar Smuid en is vrij toegankelijk voor groot en klein. Een boekje over de volksverhalen is verkrijgbaar bij het Maison du Tourisme voor de prijs van 5,00 €.

Land van de Haute-Lesse

31


Petit Bois des Légendes ardennaises (Klein bos van Ardense volksverhalen) Vanuit dit oude arboretum heeft u een prachtig uitzicht op Redu, op het dal van de Lesse en van de Almache. Er is een wandelpad van 1,5 km, waarlangs van maart tot november zeven levensgrote afbeeldingen staan van personages uit Ardense volksverhalen. Deze personages zijn vervaardigd door kunstenaars uit de streek. Doe mee aan het Festival van Ardeensche Legenden dat zich in het derde weekend van september afspeelt in dit Petit Bois.

Ontdekkingstocht: «Tania tussen de legenden»

32

Tania, de heldin uit het stripverhaal van Pierre-Emmanuel Paulis, is de mascotte van een nieuwe, interactieve ontdekkingstocht te Redu. Met een roadbook of een tablet kunt u Tania vergezellen bij haar ontmoeting met verhaalfiguren uit de streek en kunt u haar helpen om de raadsels op te lossen. Een originele, speelse en interactieve wandeling in Redu en omgeving. Verkrijgbaar bij het Maison du Tourisme du Pays de la Haute-Lesse.

Vrije tijd & ontspanning


In de voetsporen van Saint-Hubert Kom Saint-Hubert ontdekken, zijn legende, de bouwwerken die aan de heilige gewijd zijn, het uitzonderlijk mooie landschap rondom het stadje, en dat allemaal via de ontdekkingstocht «Sur les traces de Saint-Hubert» (in de voetsporen van Sint-Hubertus), een autotocht van 75 km.

La Promenade des chapelles (De Kapellekeswandeling) Deze bewegwijzerde wandeling voert langs de kapel van Notre-Dame de Haurt (Onze-Lieve-Vrouw van Smarten) en de prachtige lindenlaan erheen. De wandeling is ongeveer 4 km lang en voorzien van QR codes om met uw Smartphone of uw tablet te scannen, opdat u op een nieuwe manier allerlei bezienswaardigheden zult ontdekken die op deze tocht rijkelijk voorhanden zijn. Neem een pauze op het uitkijkpunt voor de kapel en bewonder het prachtige landschap dat zich voor u uitstrekt. Er is een panoramawijzer en er is een picknicktafel neergezet.

Le PICVerts Les Plans d’Itinéraires Communaux verts, oftewel de PICVerts, zijn De Groene Wegen. De oude trambaan, die tot 1958 Wellin met Graide verbond, is tegenwoordig heraangelegd tot groot genoegen van wandelaars en fietsers. Aldus kunt u het traject afleggen vanaf de Pont de Rives te Porcheresse tot de Moulin de Daverdisse met de mogelijkheid uw tocht tot in Neupont voort te zetten. De RAVeL (Réseau Autonome de Voies Lentes = een trage-wegennetwerk) van Wellin – Daverdisse – Porcheresse bestaat uit drie delen: een gewoon fietspad, vervolgens een RAVeL en tenslotte een PicVert, over een totale afstand van 13 km. Het vertrekpunt is de Rue Les Glaumonts te Neupont. Vandaaruit volgt het fietspad 2 km de weg tot voor het hotel Ry des Glands, het oude tramstation van Redu. Mogelijkheid tot parkeren.

Land van de Haute-Lesse

33


Ruimtewandeling

34

Op een van de mooiste, lommerrijke plekken van onze streek kunt u via een veld- en boswandeling de ruimte ontdekken. Deze lus van 6,2 km begint bij de parking van het Euro Space Center. Zeven houtsculpturen van de hand van Philippe Noiret, een plaatselijke kunstenaar, luisteren de wandeling op. Ieder beeld stelt een personage voor uit de Griekse of Romeinse mythologie. Van ieder personage heeft men de naam gebruikt om een gebied van de sterrenkunde of van de ontdekking van de ruimte mee te karakteriseren. Bij ieder beeld staat een bord waarop de mythe beschreven staat waarop het betrekking heeft. Bij het loket van het Euro Space Center kunt u een vragenlijst afhalen, waarmee u de wandeling nog spannender kunt maken. U kunt er een stage mee winnen!

In de voetsporen van 14-18 «Sur les traces de 14-18» is een wandeling door de bossen en het dorp Anloy, langs verscheidene historische gedenktekens. Dank zij een twintigtal borden met toelichting en een panoramawijzer kunt u op deze wandeling de geschiedenis van de Eerste Wereldoorlog rondom Anloy vernemen. Het is geen moeilijke tocht. Hij doorkruist het dorp Anloy en vervolgt zijn weg door de bossen. Reken op ongeveer tweeëneenhalf uur om deze 8,1 km af te leggen. Wegwijzers geven de te volgen richting aan. Mogelijkheden voor geleid bezoek op afspraak door contact op te nemen met de Stichting MERCI op +32(0)61 61 00 54 – www.surlestracesde14-18.eu Een folder en een routebeschrijving zijn beschikbaar bij het Maison du Tourisme te Redu.

Bloemenwandeling Deze tocht van 5 km toont u tijdens de gehele zomerperiode het dorp Sohier en zijn omgeving in een feestelijk bloemenkleed. De routebeschrijving is gratis te verkrijgen in het dorpscentrum, bij het Toeristenbureau van Wellin of bij het Maison du Tourisme te Redu. Op deze wandelkaart staan meer dan 30 bezienswaardigheden vermeld op het gebied van erfgoed, landschap en meer in het bijzonder van de bloemenaanplant.

Vrije tijd & ontspanning


De Haute-Lesse op de fiets Ardenne E-Bike Het Maison du Tourisme du Pays de la Haute-Lesse maakt deel uit van een netwerk van verhuurplaatsen van elektrische fietsen «Ardenne E-Bike». Heeft u zin om deze nieuwe manier van milieuvriendelijk vervoer uit te proberen? Reserveer uw fiets en ga op pad. De fietsen hebben een actieradius van 50 tot 70 km. Op verzoek zijn er verscheidene routebeschrijvingen beschikbaar, waarmee u onze mooie streek kunt verkennen. De fietsen worden uitsluitend in de zomerperiode verhuurd.

Verhuur van mountainbikes Het hele jaar door worden er verscheidene mountainbiketochten gehouden in de Haute-Lesse. Kijk op onze agenda of neem contact op om te weten wanneer deze evenementen plaatsvinden.

Het toeristenbureau van Daverdisse biedt de mogelijkheid om mountainbikes te huren. Er zijn 3 mountainbiketochten uitgezet en beschreven op de wandelkaarten van de gemeente Daverdisse. In de Haute-Lesse zijn ook andere tochten mogelijk. +32(0)84 31 59 92 info@daverdisse-tourisme.be www.daverdisse-tourisme.be

De Haute-Lesse te paard Het permanente ruiterpad van Wellin Niet alleen de amateur-ruiter, ook de geoefende ruiter zal enthousiast zijn over het permanente ruiterpad van Wellin. Dit pad loopt 22 km lang door een prachtig natuurlandschap en biedt bezienswaardigheden zowel op het gebied van erfgoed als van landschap. Er zijn drie vertrekpunten: Chanly, het dorpsplein – Neupont, de voetgangersbrug Passerelle Maria – Wellin, de parking bij de sporthal. Een topogids «Dit uitzicht wil ik graag delen» is beschikbaar in het Frans en in het Nederlands, bij het Toeristenbureau van Wellin en ook bij het Maison du Tourisme in Redu.

Het Relais de la Lesse te Chanly De eigenares van deze manege gidst tochten te paard van een paar uur of van een paar dagen. Indien nodig kan men ook paarden huren. Inlichtingen Valérie Laurent +32(0)477 24 14 08 – relaisdelalesse@skynet.be

Land van de Haute-Lesse

35


Ardenne Trait Gourmande: fondue op de paardenkar Ardenne Trait Gourmande nodigt u uit om dit concept, uniek voor België, te proberen. Vanuit het dorp Porcheresse vertrekken er tochten met paard en kar, waarbij u van de schoonheid van het Ardense landschap kunt genieten en tegelijkertijd een heerlijke Ardense fondue kunt proeven. De karren zijn ingericht met tafels en banken en zo kunt u op het ritme van de paardenvoeten in de buitenlucht genieten van een maaltijd die samengesteld is uit streekproducten.

36

Ga op avontuur met vrienden, met het gezin, met collega’s, bij een bijzondere gelegenheid , een verjaardag of een zakenlunch. Thematochten worden georganiseerd naargelang het jaargetijde: een biertocht, een Valentijnstocht, om te luisteren naar het burlen van de herten, halloween, de eindejaarsfeesten, … Inlichtingen Ardenne Trait Gourmande – +32(0)495 21 53 78 chariotafondue@gmail.com – www.chariotafondue.be

In de Haute-Lesse worden op geregelde tijden tochten te paard georganiseerd. Kijk voor de data van deze evenementen op onze agenda of contacteer ons.

Vrije tijd & ontspanning


Sport & Ontspanning Avonturenpark Bounce Adventure Chemin de la Clusure, 30 6927 Bure Tel: +32(0)84 366 939 Fax: +32(0)88 007 2050 info@outdoorgroup.nl

Barbecue - & picknickplaatsen Libin (route de Smuid)

Lesse (aan de rivieroever in het

Kabouterpad rond de vroegere Kaolingroeve: legendarische plek, wandelpad, speelveld en barbecues.

gelijknamige dorp) Barbecue- en picknickplaats.

Chanly (aan de rivieroever) Picknickplaats met speelveld.

Redu (Klein bos van Ardense volksverhalen) Wandelpad aangegeven met sprookjesachtige figuren, barbecueplaats.

Redu (bij binnenkomst van het dorp vanaf de E 411 via de N40 en N40a) Picknickplaats met speelveld.

Speeltuinen Euro Space Center

Neupont passerelle Maria (voetgangersbrug over de Lesse) Piste Vita (gezondheidsparcours), speelveld en barbecues.

Lomprez (Salle Santé et Loisirs) Barbecue- en picknickplaats. Domaine provincial de Chevetogne

Rue Devant les Hêtres, 1 6890 Transinne

5590 Chevetogne Tel: +32(0)83 68 72 11 Verwarmd openluchtzwembad; mini-golf; tennis; speeltuin het hele jaar toegankelijk; kano; barbecue en picknickplaats.

Parc des Roches 5580 Rochefort

Han-sur-Lesse (Bij de uitgang van de grotten)

Tennis La Brulotte

Tennis Club de Wellin

Rue du couvent, 29/A 6890 Transinne Tel: +32(0)61 65 62 37

Route de Gedinne, 46 - 6920 Wellin Tel: +32(0)488 37 11 41

Terrain de tennis de Gembes Ancienne gare de Gembes Tel: +32(0)61 51 13 27

Hall Omnisport de Tellin Rue de Rochefort, 33/G – 6927 Tellin Tel: +32(0)84 36 67 98

Land van de Haute-Lesse

37


Sportvissen Les Riverains de Daverdisse Inlichtingen: M. Jacques Tel: +32(0)84 38 85 17

Visclub Villance Inlichtingen: Alain Paquot Tel: +32(0)499 16 09 02 +32(0)61 65 53 64

Pêcherie du Vieux Chêne Rue des Vieux Fours, 79 6890 Libin Tel: +32(0)61 65 83 33 Alle dagen open van 8 tot 19 uur behalve woensdag.

La Pêcherie Rue de Gouba – 6924 Lomprez Tel: +32(0)84 38 81 54 Van 6.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17.30 uur.

Vissen in de bovenloop en de benedenloop van de Lesse Belvaux-sur-Lesse, Han-sur-Lesse Inlichtingen: Jacky Defaux Tel: +32(0)477 37 40 18 info@maisondelapeche.be www.maisondelapeche.be

Wellness

38

Espace Bien être Jacuzzi, solarium, massages, lichaamsverzorging, sauna, ... Voie Gamby, 133 6890 Libin Tel: +32(0)61 27 11 82 +32(0)496 36 04 70 www.espace-bien-etre-libin.be

Carpe Diem Massages, rituelen, lichaamsverzorging, lichttherapie... Rue de la prairie, 42 6890 redu Tel: +32(0)61 61 30 45 +32(0)479 72 00 49 – +32(0)43 00 01 www.redu-carpediem.be

Cinema Ciné-Gedinne

CINEPOINTCOM MARCHE

Rue de la Croisette 11 5575 GEDINNE +32 (0)61 46 96 44 www.cine-gedinne.be

(3 zalen) Place de l’Etang 6900 Marche-en-Famenne Tel: +32 84 31 45 18 Fax: +32 84 32 73 72 www.cinepointcom.be

CINEPOINTCOM LIBRAMONT (2 zalen) Avenue de Houffalize, 56 6800 Libramont Tel: +32 61 23 47 60 Fax: +32 61 61 11 19 info-libramont@cinepointcom.be www.cinepointcom.be

Vrije tijd & ontspanning


Bowling L’Alix

XTREME BOWLING (10 bowlingbanen et 5 tafels voor Amerikaans biljarten) Avenue de Bouillon, 98 6800 Libramont Tel: +32(0)61 27 17 67 Fax: +32(0) 61 27 17 68 info@xtremebowlinglibramont.be www.xtremebowlinglibramont.be

Kayak Les Kayaks Bleus — Rouges Place Baudouin 1er, 2 5500 Anseremme Tel: +32(0)82 22 43 97 www.lessekayaks.be

Rue du Rivage, 31 6870 Arvile Tel: 32(0)61 31 25 31 Mobiel: +32(0)495 88 07 72 www.restaurantlalix.sitew.be

Semois Kayaks (+ pédalos) Rue de Libehan, 6 6830 Bouillon Tel: +32(0)475 24 74 23 www.semois-kayaks.be Goed om te weten De Lesse is vanaf de Pont des Barbouillons te Daverdisse tot aan Chanly uitsluitend gedurende de periode van 1 oktober tot 15 maart van 10 tot 17 uur toegankelijk voor kayakkers.

Les Épinoches Faubourg de France, 29 6830 Bouillon Tel: +32(0)61 25 68 78 +32(0)473 29 58 28 www.kayak-lesepinoches.be

Langlaufen GEDINNE Croix Scaille Hoogte: 420 à 500m Skibanen van 2.4, 6.5, 12 en 16km Tel: +32(0)472 09 05 27

Saint-Hubert

Hurtebise Hoogte: 540m; Skibanen van 1, 4, 7 en 10 km Tel: +32(0)61 61 30 10

Bertrix Le Maugires Hoogte: 400m; Skibanen van 4, 6 en 8 km Tel: +32(0)61 41 43 92 +32(0)478 55 69 59

Mini-Golf Parc des Roches – 5580 Rochefort Tel: +32 84 22 12 32 – +32 84 21 25 37 Openingstijden: van 13 tot 17 uur; tijdens de schoolvakanties van 10 tot 19 uur.

Land van de Haute-Lesse

39


Gastenverblijven


Hotels Gemeente Daverdisse

Transinne

Daverdisse

Hôtel La Barrière de Transinne 

Moulin de Daverdisse 

24 kamers – cap.: 49 pers. Hotel – Restaurant Rue de la Lesse, 61 – 6929 DAVERDISSE Tel: +32(0)84 38 81 83 info@daverdisse.com www.daverdisse.com Welzijnruimte, seminariezaal, gastronomische weekends

Gemeente Libin

28 kamers – cap.: 56 p. Rue de la Barrière, 4 – 6890 TRANSINNE Tel: +32(0)61 65 50 37 info@barrieredetransinne.be www.barrieredetransinne.be

Gemeente Tellin Resteigne Le Relet 

6 kamers – cap.: 12 pers. Rue Focroule, 151 – 6927 RESTEIGNE Tel: +32 84 38 81 90 www.hotellerelet.tk

Libin Hôtel Les Roses 

13 kamers – cap.: 26 pers. Quartier Latin, 2 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 65 26 contact@lesroses.be www.lesroses.be

La Cathédrale 

La Grange de Juliette 

10 kamers – cap.: 26 pers. Rue Perigeay, 125B – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 55 74 – +32(0)498 88 03 25 lagrangedejuliette@skynet.be www.lagrangedejuliette.com

9 kamers – cap.: 18 pers. Grand’Rue, 25 – 6927 RESTEIGNE Tel: +32(0)497 63 62 53 info@lacathedrale.be www.lacathedrale.be

Gemeente Wellin Wellin Wellin Hôtel 

Redu

8 kamers – cap.: 18 pers. Grand Place, 28 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 74 94 info@wellinhotel.be www.wellinhotel.be

Le Fournil 

6 kamers – cap.: 13 pers. Hotel – Restaurant Place de l’ESRO, 58 – 6890 REDU Tel: +32(0)61 65 56 32 info@le-fournil.be www.le-fournil.be

Smuid Hôtel les Tilleuls 

17 kamers – cap.: 34 pers. Rue des Loches, 45 – 6890 SMUID Tel: +32(0)61 61 23 94 hostelleriedestilleuls@belgacom.net www.hostelleriedestilleuls.be

Land van de Haute-Lesse

41


Vakantiewoningen Gemeente Daverdisse Daverdisse Les Coudriers Le Nichoir

(GR 9/10 P) (GR 20P) Rue des Routis, 25 et 17 6929 DAVERDISSE M. et Mme Béatrice DUVIVIER Tel: +32(0)84 38 89 35 Mobiel: +32(0)478 95 62 14 info@gites-daverdisse.be www.gites-daverdisse.be

La Maraude

(GR 6/8 P) Rue Ry de Dinnan, 14 – 6929 DAVERDISSE M. Charles BOUCHER Tel: +32(0)2 411 14 65 Mobiel: +32(0)476 78 67 67 charles.boucher@skynet.be www.gite-la-maraude.be

42

Chanrion (MV 4/6 P) Rue des Routis, 21D – 6929 DAVERDISSE M. et Mme Jo et Anne VEYS-LECROART Tel: +32(0)56 48 59 10 Mobiel: +32(0)479 35 26 64 De Pierres, de Terres et de Bois (GR 9/11 P)

Ry-De-Dinnan, 15 – 6929 DAVERDISSE M. et Mme PAIRON-COLLIGNON Tel: +32(0)84 38 92 21 Mobiel: +32(0)496 92 15 79 info@depierresdeterreetdebois.be www.depierresdeterreetdebois.be

Gembes La Trispirale

(GR 8 P) Rue de la Culée, 42a – 6929 GEMBES M. Jérôme ANCIAUX Mobiel: +32(0)476 35 55 06 +32(0)477 98 65 47 trispirale@hotmail.com www.trispirale.be

Les Bruyères (GR 4 P) Les Lilas (GR 6/8 P)

Rue des Ecoles, 27et 27 A – 6929 GEMBES Mmes Isabelle et Patricia DEGEMBRE et LEONARD Tel: +32(0)61 58 88 67 – +32(0)61 58 82 90 Mobiel: +32(0)476 66 53 14 jeanluc.mahy@skynet.be www.lilas-et-bruyeres.be

L’Eau vive

(GR 8/9P) Rue de la Croix d’Or, 4 – 6929 GEMBES M. Kris DECOSTER Mobiel: +32(0)477 27 27 59 decoster.kris@yahoo.com www.leau-vive.be

Le Soudard (MV 30 P) Rue de Porcheresse, 55 – 6929 GEMBES M. LAMBERT Tel: +32(0)50 82 40 92 Mobiel: +32(0)474 68 78 07 stypo@telenet.be www.gembesvacances.be Les Vieux Champs (MV 6 P) Rue de Sodumont, 11 – 6929 GEMBES M. et Mme VINCENT-HUBERT Tel: +32(0)61 51 19 61 Mobiel: +32(0)475 63 74 76 infogembes@yahoo.fr www.infogembes.be Le Sodumont (MV 3/5 P) Rue de Porcheresse, 77a – 6929 GEMBES M. et Mme VINCENT-HUBERT Tel: +32(0)61 51 19 61 Mobiel: +32(0)475 63 74 76 infogembes@yahoo.fr www.infogembes.be Haut-Fays Le Coquelicot

(MV 6/8 P) Sclassin 201 A – 6929 Haut-fays M. Chris HULLEBUSCH Tel: +32(0)51 68 88 07 Mobiel: +32(0)496 56 46 50 info@verblijfindeardennen.be www.lecoquelicot.eu

Gastenverblijven


L’Écurie (GR 6 P) La Travure (GR 6 P) La Grange (GR 5 P) Les Boutons d’Or (GR 11/13 P) Rue de Sclassin, 202 – 6929 HAUT-FAYS Mme Claudette CHAUVIAUX Tel: +32(0)61 51 10 29 Mobiel: +32(0)476 66 93 08 la-grange-gite.e-monsite.com

Chez Valère (MT 9 P) Route des Scottons, 186 6929 HAUT-FAYS M. et Mme COLLEAUX-TOULEMONDE Tel +32(0)2 354 91 59 Mobiel: +32(0)477 69 51 33 chezvalère@aml-cfwb.be users.skynet.be/chezvalere/ Le Domaine du vieux chateau Les Reinettes (GR 5 P) La Chevauchée (GR 4/5 P) La Maison (GR 9/10 P)

Rue Sclassin, 208 – 6929 HAUT-FAYS M. et Mme Clarenne-Lardo Mobiel: +32(0)478 22 12 35 – +32(0)479 07 57 63 ledomaineduvieuxchateau@gmail.com www.domaine-du-vieux-chateau.be

Porcheresse Le Clémalou

La Méliraude

(GR 14/15 P) Rue Laloux, 129 6929 PORCHERESSE Mme Edith Bernard Mobiel: +32(0)479 59 71 31 gite-meliraude@hotmail.com www.meliraude.skyrock.com

Gîte Modave (GR 2/4 P) Rue Culot-de-Lahaut, 68 6929 PORCHERESSE M. Thierry MODAVE Tel: +32(0)61 51 25 20 Mobiel: +32(0)478 27 54 88 m.thierry@belgacom.net La Bergerie

(GR 3/5 P) Rue du Chenai, 57 – 6929 PORCHERESSE M. Jean-Luc PONCELET Tel: +32(0)61 51 22 28 jlponcelet@yahoo.fr www.gitesaucalme.net

Les Pensées Sauvages (GR 4/5 P) Rue du Chenai, 48C – 6929 PORCHERESSE M. et Mme WARSCOTTE-Nicolas Tel: +32(0)81 30 37 64 Mobiel: +32(0)475 82 79 80 jwarscotte@skynet.be users.skynet.be/lespenseessauvages

Gemeente Libin

(GR 6 P)

Rue de Graide, 104/a 6929 PORCHERESSE M. et Mme MODAVE-DELAIVE Tel: +32(0)61 51 14 07 Mobiel: +32(0)479 81 75 72

Anloy Les Petelles

L’Escapade (GR 2/4 P) Rue de Laloux, 20 – 6929 PORCHERESSE M. et Mme COLLIN-Davreux Tel: +32(0)61 51 17 76 Mobiel: +32(0)472 92 06 13 collin.davreux@skynet.be www.gite-lescapade.be Le Château de Porcheresse (GR 20 P) Rue Laloux, 18 – 6929 PORCHERESSE M. Stefaan LAMBERT Tel: +32(0)61 29 25 67 Mobiel: +32(0)478 78 11 96 info@lesmoines.be www.lesmoines.be

(GF 3 vakantiewoningen, 6/7, 10/11 et 12 P) Les Petelles, 34 – 6890 ANLOY M. et Mme KELLER-MACHADO Tel: +32(0)61 65 68 99 Mobiel: +32(0)497 70 15 06 info@giteslespetelles.be www.giteslespetelles.be

Libin Le Grain d’Orge

(GR 6/8 P) Rue de Poix, 101 – 6890 LIBIN Mme Annick DIEZ Tel: +32(0)61 46 01 31 Mobiel: +32(0)499 40 69 08 legraindorge@hotmail.com www.gite-legraindorge.be

Land van de Haute-Lesse

43


La Bécauche

(GF 9 P) Rue Basses Voies, 126 – 6890 LIBIN M. et Mme HENRY-DEVEUX Tel: +32(0)61 23 38 86 Mobiel: +32(0)496 37 70 99 henry_deveux@hotmail.com www.becauche.be

La Bétulaie (GR 6 P) Rue d’Hatrival, 161 – 6890 LIBIN M. et Mme Christian DEWEZ Tel: +32(0)61 65 56 72 Mobiel: +32(0)472 93 23 87 info@gitelabetulaie.be cbdewez@skynet.be www.gitelabetulaie.be Clos des Tilleuls (MV 12/14 P) Pont de Libin, 5 – 6890 LIBIN M. et Mme DAHOUT-PIROTTE Tel: +32(0)61 65 59 85 c.dahout@skynet.be www.gite-dahoutpirotte.be

Gîte de l’Espace Bien-Etre

44

(GR 2/4 P) Voie Gamby, 133 – 6890 LIBIN Mme Nathalie JACQUET Tel: +32(0)61 27 11 82 Mobiel: +32(0)496 36 04 70

Moulin du Ponsay (GR 7/9P) Moulin Sud (GR 7/9 P)

Rue du Curé, 14C – 6890 LIBIN M. Christian JENTGES Tel: +32(0)61 27 80 50 Mobiel: +32(0)495 22 47 09 christian.jentges@skynet.be www.moulindelibin.be

Ochamps Au Fil de l’Eau

(GF 8 P) Rue Jules-Philippe, 175 – 6890 OCHAMPS M. Philippe ARNOULD Tel: +32(0)61 22 45 31 Mobiel: +32(0)496 42 65 96

Aux Sources de la Lesse (GR 4/6 P) Accueil cavaliers et montures Rue Jules-Philippe, 165 – 6890 OCHAMPS Mme Cathy DEHEZ Tel: +32(0)472 10 33 31 dehezca@hotmail.com

Les Dépendances de Roumont (GR 14 P)

Roumont, 4 – 6890 OCHAMPS M. et Mme COPPEE Tel: +32(0)61 23 22 52 Mobiel: +32(0)495 27 22 52 roumont@skynet.be www.roumont.be

Redu La Grange de Lesse (GR 7/15 P) 185 Lesse – 6890 REDU M. Philippe Beyens Mobiel: +32(0)475 95 95 35 info@lagrangedelesse.be www.lagrangedelesse.be

Le Repos du Livre

Rue Hamaide, 95 – 6890 REDU M. Kris DECOSTER Tel: +32(0)477 27 27 59 decoster.kris@yahoo.com

(MV 15P)

Le Sapin Le Tilleul Les Charmes

(MV 10 P) ( MV 12 P) (MV 11 P) Les Boucats, 100a et 100b – 6890 REDU M. et Mme Carine et Michel GUEUBEL Tel: +32(0)2 306 42 11 Mobiel: +32(0)497 70 98 41 info@gites-redu.be www.gites-redu.be

Les Lignolets (GR 4/6 P) Lesse, 156 – 6890 REDU M. Jacques HEYSE Tel: +32(0)2 425 92 27 Mobiel: +32(0)497 52 25 71 Le Chalet La Ferme La Maison

(MV 4 P) (MV 10/12 P) (MV 10/11 P) Lesse, 149A, 150 et 149 – 6890 REDU Deployments Factory SA Tel: +32(0)2 209 24 90 Mobiel: +32(0)478 69 21 86 tdv@depfac.com

Le Petit Fournil

(GR 2 P) Séchery, 147 – 6890 REDU M. et Mme Zijnen-de Groeve Mobiel: +32(0)475 63 44 31 – +32(0)476 44 55 99 petitfournil@gmail.com

Gastenverblijven


Smuid Le Pré du Cerf

(GR 16 P) Rue de Libin, 11 – 6890 SMUID M. et Mme DE HULTS Mobiel: +32(0)473 39 22 93 contact@lepreducerf.be www.lepreducerf.be

Transinne Le Galubois

(MV 14 P) Rue du Chêne, 7 – 6890 TRANSINNE M. et Mme GALLEZ-DUBOIS Tel:+32(0)69 84 35 19 Mobiel: +32(0)494 87 12 64 jf.gallez@skynet.be users.skynet.be/galubois

Gîte Transinne (GR 6 P) Rue de la Colline, 17 – 6890 TRANSINNE Mme BOUILLON Tel: +32(0)82 71 35 35 Mobiel: +32(0)476 31 81 18 lhoist@portima.be La Clé des Champs

(GR 5 P) Rue du Ruisseau, 2 – 6890 TRANSINNE M. et Mme CARROZZA-ZABUS Tel: +32(0)84 22 37 84 Mobiel: +32(0)478 46 61 11 carrozza@scarlet.be www.gite-ardenne.com

(MV 4 P) rue de Belvaux, 43 – 6927 BURE M. et Mme LAMBERT Tel: +32(0)84 36 61 06 Mobiel: +32(0)474 25 30 60 lambert.claudine@skynet.be

Ferme du Château de Grupont (GR 31 P)

Rue Burlin, 2 – 6927 GRUPONT M. Felix VANDERVORST Tel: +32(0)84 36 65 09 Mobiel: +32(0)478 93 86 39 vincentvandervorst@hotmail.com www.gitesenardennes.fr.gd

(GR 7/9 P) Rue Elisabeth, 42A – 6927 GRUPONT M. et Mme DOTRIMONT-lamote Mobiel: +32(0)495 53 55 80

a_dotrimont@hotmail.com www.le-relais-du-randonneur.wikeo.be

Tellin Les Lauriers

(GR 15 P) Rue de Rochefort, 66 – 6927 TELLIN M. et Mme DAHOUT Tel: +32(0)61 65 59 85 c.dahout@skynet.be www.gite-dahoutpirotte.be

La Houlette (GR 6 P) rue du Fouy d’en Bas, 8 – 6927 TELLIN Madame Stéphanie LOHSE Tel: +32(0)84 36 69 65 Mobiel: +32(0)476 64 67 46 lahoulettedetellin@gmail.com lahoulette.eklablog.com

Chanly

Bure

Grupont

Le Relais Du Randonneur

Gemeente Wellin

Gemeente Tellin

Meublé Lambert

La Paillerie (GR 12 P) Rue Elisabeth, 54 – 6927 GRUPONT M. et Mme CLUZEAU-CHENOY Tel: +32(0)84 36 70 87 Mobiel: +32(0)470 25 83 42 cluzeaujean@gmail.com

Balcon sur la Lesse

(GR 9 P) Rue de Grupont, 102 – 6921 CHANLY M. Bernard D’HONDT Tel: +32(0)2 269 87 63 Mobiel: +32(0)475 42 54 92 martine.sangoi@belgacom.net www.balconsurlalesse.net

La Cave des Nutons

(GR 4P) Rue de France, 72 – 6921 CHANLY Mme Ingrid BULLYNCK Tel: +32(0)84 31 50 77 Mobiel: +32(0)476 66 28 35 lacavedesnutons@msn.com

Land van de Haute-Lesse

45


Lomprez

Sohier

La P’tite Ferme (GR 6 P) Chemin de Sohier, 97 – 6924 LOMPREZ M. et Mme BIHAIN-LAFFINEUR Tel: +32(0)84 38 72 56 Mobiel: +32(0)494 47 45 35 bihain-laffineur@hotmail.com www.gitelomprez.be

Ferme de Saint Donat

La Source (GR 14 P) Rue Gouba, 94 – 6924 LOMPREZ M. Jean-Pol LEPAGE Tel: +32(0)84 38 88 56 Mobiel: +32(0)475 28 19 40 jp.lepage@acnl.be

Rue Haute, 17 – 6920 SOHIER Tel: +32(0)84 37 87 93 Mobiel: +32(0)489 42 97 50 www.fermesaintdonat.be

(GR 6 P)

La Cave à bière

(GR 12 P) Rue basse, 23 – 6920 SOHIER Mme Ann PETTENS Tel: +32(0)61 51 16 39 Mobiel: +32(0)475 28 19 40 ann@6929.be

Gite du pélerin

(GR 2/4 P) Ruelle des boulevards, 75 6924 LOMPREZ M. François CORDIER Tel: +32(0)85 61 27 91 Mobiel: +32(0)498 77 55 13 libibi@hotmail.com www.gitedupelerin.be

46

Gastenkamers Gemeente Daverdisse

Gemeente Libin

Gembes Les 3 Chênes

Libin La Bonne Espérance

4 kamers – cap: 8 pers Rue de Porcheresse, 79 – 6929 GEMBES M. SERROELS Tel: +32 61 61 47 67 Mobiel: +32 470 55 92 61 info@les-trois-chenes.be www.les-trois-chenes.be

Le Ry d’Ordène

4 kamers – cap: 9 pers Rue de Porcheresse, 85 – 6929 GEMBES Mme Jocelyne BOSSEAUX Tel:+32 61 51 13 27 Mobiel: +32 474 84 15 96 lerydordene@skynet.be lerydordene.jimdo.com

2 kamers – cap: 6 pers Chemin du tram, 11 – 6890 LIBIN Mme Nicole VINCENT Tel: +32(0)61 40 10 86 Mobiel: +32(0)495 32 63 22 nicolevincento@gmail.com www.chambresdhoteslabonneesperance.be

2e Tome

2 kamers – cap: 5 pers Rue Pairée, 76 – 6890 LIBIN Mme Nathalie TEUGHELS Tel: +32(0)61 40 04 32 Mobiel: +32(0)477 25 07 31 2etome.libin@gmail.com www.2etome.be

Le Perchoir

1 kamer – cap: 2 pers Rue d’Hatrival, 160b – 6890 LIBIN M. et Mme DUPONT-ROMEDENNE Mobiel: +32(0)494 80 36 28 – +32(0)495 77 38 01 brigitteromedenne@hotmail.com www.leperchoir.net

Gastenverblijven


Ochamps

Gemeente Wellin

Chez Léonce

2 kamers – cap: 4 pers Rue de l’Ermaumont, 104 – 6890 OCHAMPS Mme Hermia Tel: +32(0)61 21 21 23 Mobiel: +32(0)497 46 04 66 – +32(0)478 30 35 25 www.chezleonce.be

Transinne Du livre à l’âne

4 kamers – cap.: 9 pers Rue de la Colline, 45 – 6890 Transinne M. Jean-Louis VAN CAUWENBERGHE Tel: +32(0)61 53 48 99 Mobiel: +32(0)497 08 99 10 dulivrealane@hotmail.com www.dulivrealane.be

Gemeente Tellin

Chanly La Renardière

4 kamers – Capacité 9 pers. Rue de Grupont, 94 – 6921 CHANLY M. et Mme Emmanuel RENARD Tel: +32(0)84 34 51 67 Mobiel: +32(0)485 35 97 69 larenardiere.chanly@hotmail.be www.larenardiere-ardenne.be

Halma Le Clos du Père Finet

5 kamers – Capacité 9 pers. Mme Patricia STRAUWEN Rue de Libin, 75 – 6922 HALMA Tel: +32(0)84 38 81 35 Mobiel: +32(0)477 74 26 83 perefinet@skynet.be www.perefinet.com

Resteigne Moulin de Resteigne

47

1 kamer – cap: 2pers Rue du Moulin, 143A – 6927 RESTEIGNE M. et Mme DEVIS Tel: +32(0)84 38 85 57 Mobiel: +32(0)495 77 66 69 info@moulinderesteigne.be www.moulinderesteigne.be

Gîtes d’étape Gemeente Daverdisse

Gemeente Libin

Daverdisse

Redu

Gîte d’étape du CBTJ (52 lits)

Gîte d’étape du CBTJ (42 lits)

Rue Paul Dubois, 35a – 6929 DAVERDISSE Centre Belge du Tourisme pour Jeunes Zaakvoerder: Mme LEFEVRE Info en reservatie: +32(0)2 209 03 00 Anthaal en bezoek: +32(0)473 60 27 45 info@gitesdetape.be www.gitesdetape.be

Cortil Là-Haut, 182 – 6890 LESSE-REDU Centre Belge du Tourisme pour Jeunes Info en reservatie: +32(0)2 209 03 00 Anthaal en bezoek: +32(0)61 65 63 27 info@gitesdetape.be www.gitesdetape.be

Verblijfcentrum Gemeente Daverdisse

La Maison Blanche 15 kamers – cap: 50 personnes Rue Paul Dubois 70 – 6929 DAVERDISSE Tel: +32(0)8438 99 28

Land van de Haute-Lesse


Hotels Officiële classificatie van het Waals Commissariaat Generaal voor Toerisme :  Eenvoudig hotel  Standaard hotel  Middenklasse hotel  Eersteklas hotel  Luxe hotel

Vakantieverblijven en gastenkamers Officiële classificatie van het Waals Commissariaat Generaal voor Toerisme: Landelijk gastenverblijf eenvoudig ingericht met minstens een huiskamer met verwarming, een keukenhoek (kookplaten, oven, koelkast), sanitaire voorzieningen, slaapkamers met evenveel bedden als de capaciteit van het gastenverblijf aangeeft. Landelijk gastenverblijf comfortabel ingericht. Buiten de voorzieningen die vereist zijn voor 1 aar of 1 sleutel beschikt dit verblijf over een koffiezetapparaat, een douche, verwarming in de huiskamer en de douche (en soms met bijverwarming in de slaapkamers).

48

Landelijk gastenverblijf buiten de voorzieningen die vereist zijn voor 2 aren of 2 sleutels beschikt dit verblijf over een diepvries, een badkamer (plus tweede badkamer vanaf 9 personen), een aparte WC (plus tweede WC vanaf 7 personen), verwarming in alle vertrekken, een kleurentelevisie, een grasveld en een parking. Landelijk gastenverblijf biedt een persoonlijk onthaal met mogelijkheden voor diverse vrijetijdsbestedingen. Buiten de voorzieningen die vereist zijn voor 3 aren of 3 sleutels biedt dit verblijf veel comfort, waaronder in ieder geval een afwasmachine, een wasmachine, centrale verwarming, telefoon, een garage of een carport en een eigen tuin.

Vakantiewoning of gemeubileerde verblijfplaats met eenvoudig comfort.

Vakantiewoning of gemeubileerde verblijfplaats met behoorlijk comfort. Vakantiewoning of gemeubileerde verblijfplaats met groot comfort. ECC classificatie in uitvoering.

Gastenverblijven


EETGELEGENHEDEN


Restaurants Gemeente Daverdisse Daverdisse Moulin de Daverdisse (Hôtel-restaurant et wellness)

Rue de la Lesse, 61 – 6929 DAVERDISSE Tel: +32(0)84 38 81 83 Gastronomisch restaurant. Op maandagmiddag gesloten. info@daverdisse.com www.daverdisse.com

porcheresse La Détente Gourmande

Rue du Chenai, 52 – 6929 PORCHERESSE Tel: +32(0)61 21 49 81 – +32(0)497 12 03 76 Traditionele keuken. Van donderdag tot maandag (maandagavond op reservering) ladetentegourmande.be

50

Gemeente Libin Libin Les Roses

Hôtel Les Roses Quartier Latin, 2 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 65 26 Gastronomische, oenologische en thematische weekeinden. Uitsluitend op reservering. contact@lesroses.be www.lesroses.be

Brasserie de la grange

Rue Perigeay, 125 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 55 74 Mobiel: +32(0)498 88 03 25 Kleine gerechten, traditionele schotels, speciale bieren, streekprodukten. Van maandag tot donderdag van 16 tot 22 uur. Gesloten op woensdag en zaterdag tussen de middag en op zondag. www.lagrangedejuliette.com

Le Mano à Mano

Rue du commerce, 47 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 69 67 Brasserie-bistro & pizzeria, Franse en Italiaanse keuken. Geopend op maandag, donderdag, vrijdag, zondag van 12 tot 14 en van 18 tot 22 uur; zaterdag van 18 tot 22 uur. Dinsdag en woensdag gesloten. lemanoamano@gmail.com

SMUID Restaurant « Le Weckpot »

Hostellerie des Tilleuls Rue des Loches, 45 – 6890 SMUID Tel: +32(0)61 61 23 94 Ardense en Belgische keuken, specialiteiten fondue en wok. Vrijdag, zaterdag en zondag geopend. hostelleriedestilleuls@belgacom.net www.hostelleriedestilleuls.be

RedU Le Fournil

Hôtel-restaurant Place de l’Esro, 58 – 6890 REDU Tel: +32(0)61 65 56 32 Mobiel: +32(0)495 21 90 52 Regionale keuken, Ardense specialiteiten, brasserie (meer dan 40 verschillende biersoorten). Van maandag tot en met donderdag van 12 tot 14.30 uur en van 18.30 tot 20.30 uur. Op vrijdag en zaterdag van 12 tot 15 uur en van 18 tot 20.30 uur geopend; op zondag NON STOP van 12 tot 20.30 uur. Buiten de vakanties en feestdagen op maandag en dinsdag gesloten. info@le-fournil.be www.le-fournil.be

L’Auberge gourmande

Rue de Transinne, 25 – 6890 REDU Tel: +32(0)61 65 62 52 Regionale specialiteiten. Op maandag gesloten. manuel_hougardy@hotmail.com www.redu-auberge.be

Au Clocher

Rue de Saint-Hubert, 17 – 6890 REDU Tel: +32(0)61 65 52 25 Mobiel: +32(0)478 43 46 86 Traditionele keuken, ardense specialiteiten, ‘s middags tea room en taveerne. Gesloten op maandag en buiten het seizoen ook op dinsdag. olivier@auclocher.be www.auclocher.be

La Gourmandine

Rue de Saint-Hubert, 16 – 6890 REDU Tel: +32(0)61 65 63 90 Mobiel: +32(0)473 64 69 42 Frans-Belgische keuken, brasserie. Gesloten op woensdag en donderdag. yves.Moiny@netcourrier.com

Eetgelegenheden


Transinne La Barrière

L’ Open

Autoroute E411 – Parkeerplaats

Hôtel La Barrière de Transinne Rue de la Barrière, 4 – 6890 TRANSINNE Tel: +32(0)61 65 50 37 Gastronomisch restaurant. Gastronomische weekeinden en recepties. Van dinsdag tot en met zondag geopend van 12 tot 14 uur en van 19 tot 21 uur. Op maandag gesloten. info@barrieredetransinne.be www.barrieredetransinne.be

Space Resto

Rue Devant les Hêtres, 1 6890 TRANSINNE Tel: +32(0)61 65 64 65 Zelfbedieningsrestaurant in het Euro Space Center. Dezelfde openingstijden als het Space Center zelf. info@eurospacecenter.be www.eurospacecenter.be

Gemeente Tellin

Gemeente Wellin Wellin La Papillotte

Rue de la Station, 5 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 88 16 Gastronomisch restaurant Geopend op dinsdag, woensdag, donderdag en vrijdag tussen de middag en op vrijdag- en zaterdagavond. Reservering aanbevolen. Op de andere avonden uitsluitend op reservering. Gesloten op zaterdagmiddag, zondagavond en op maandag. lapapillote@skynet.be www.lapapillote.be

La Truite d’Argent

Resteigne Lesse capade

Rue de la Carrière, 155 – 6927 RESTEIGNE Tel: +32(0)84 34 40 07 Mobiel: +32(0)495 61 54 16 Frans-Belgische keuken en streekgerechten. Gesloten op dinsdagavond en woensdag. info@lescapade.be www.lessecapade.be

La Cathédrale (Hôtel)

Grand Rue, 25 – 6927 RESTEIGNE Mobiel: +32(0)497 63 62 53 Frans-Belgische keuken en streekprodukten. Open van 12 tot 14 uur en van 18 tot 21 uur. Gesloten op maandag en dinsdag, tenzij op reservering. info@lacathedrale.be www.lacathedrale.be

Tellin Le Campagnard

ter hoogte van Tellin Tel: +32 61 31 31 66 Zelfbedieningsrestaurant.

Rue Grande, 5 – 6927 TELLIN Tel: +32(0)84 36 71 84 Taveerne – restaurant, Frans-Belgische en traditionele keuken. Geopend van 11 tot 22 uur. Gesloten op woensdagavond en op donderdag, tenzij dat feestdagen zijn. info@lecampagnard.be www.campagnard.be

Rue Paul Dubois, 3 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 82 53 Belgische en Ardense keuken. Specialiteiten: la tourteline et la cornouille (tijdens Carnaval; zie blz. 28). Gesloten op zondagavond en maandag. truitewellin@gmail.com www.latruitedargentwellin.be

Le Relais de la Patache

Grand-Place, 187 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 41 35 00 – + 32(0)473 47 40 17 Restaurant en brasserie. Restaurant geopend van donderdag tot en met zondag van 12 tot 21.30 uur. Brasserie geopend van donderdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur. www.lerelaisdelapatache.be

L’Atelier des Sens

Grand-Place, 28 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 74 94 Hedendaagse Franse keuken en pizzeria. Geopend van 12 tot 14 uur en van 18.30 tot 21.30 uur. Dinsdag en woensdag gesloten. info@latelierdessens.be www.latelierdessens.be

Land van de Haute-Lesse

51


Eethuisjes en friterieën Gemeente daverdisse

Gemeente Tellin

Gembes Le Baudouin

Resteigne

Rue de Porcheresse, 54 – 6929 GEMBES Tel: +32(0)61 27 06 71

haut-fays Le Panier Boulet

rue de Wellin, 127 – 6929 HAUT-FAYS Tel: +32(0)477 43 52 39 Op maandag en donderdag gesloten. info@lepanierboulet.be www.lepanierboulet.be

Gemeente Libin Libin

52

Friterie de la Ferme

Rue Paul Dubois, 69 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 55 20 Mobiel: +32(0)497 33 83 41 Donderdags gesloten. – Vlees van de eigen slagerij van de boerderij Maboge.

Le Krousty

Rue du Commerce, 33 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 66 23 De hele week geopend van 11.30 tot 14 uur en van 17.30 tot 21.30 uur, maar maandag- en dinsdagavond gesloten. In juli-augustus non stop geopend. rock.manuel@skynet.be www.krousty.be

Les Gourmandises de la Grange

Rue Perigeay, 125 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 55 74 Mobiel: +32(0)496 85 95 84 Lunch, dagschotel, soep en uitgebreid menu. Tussen de middag geopend van maandag tot en met vrijdag; ‘s avonds geopend op vrijdag en zaterdag. www.lagrangedejuliette.com

Chez Dindin

Rue de la Carrière, 147 – 6927 RESTEIGNE Tel: +32(0)84 38 83 34 Café – restaurant met kleine kaart. Alle dagen open.

Tellin La patate chauve

Parking du Spar – 6927 TELLIN Mobiel: +32(0)471 19 15 94 Zaterdag en zondag van 11.30 tot 14 uur en van 17.30 tot 21 uur.

Gemeente Wellin wellin Friterie Franco-belge

Grand-Place – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 90 70 Rijdende frietkraam, frites en bijgerechten om mee te nemen. Uitsluitend op zaterdagavond en zondag geopend.

Friterie Les Terrasses

Rue de la Station, 33 6920 WELLIN (À côté de Mr Bricolage) Tel +32(0)84 40 00 26 Mobiel: +32(0)497 75 83 79 Gerechten om mee te nemen of ter plaatse te consumeren. Alle dagen open (behalve maandag) van 11.30 tot 14 uur en van 17.30 tot 21 uur (op vrijdag tot 22 uur).

Le Petit Bedon

Rue du commerce, 39 – 6890 LIBIN Frans-Belgische keuken. Geopend van maandag tot vrijdag van 11.30 tot 14 en van 19 tot 23 uur. Op zaterdag van 11.30 tot 14 en van 19 tot 00 uur. Tel: +32(0)61 65 56 25 Mobiel: +32(0)496 68 04 37

Eetgelegenheden


Streekprodukten Gemeente Libin

L‘Open

libin Boucherie de la ferme K Maboge Rue Paul Dubois, 70 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 81 67 Mobiel: +32(0)498 01 51 16 mabogearil@gmail.com Traditionele slager: vleeswaren en vlees van de Maboge-boerderij. Geopend van 9 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 18 uur. Maandag gesloten.

RedU La Framboiseraie

Rue de Daverdisse, 66 – 6890 REDU Tel: +32(0)498 26 98 71 delicesatartiner@gmail.com www.delicesatartiner.be Bezichtiging, proeverij, zelf frambozen plukken. Proeflokaal. Winkel met ambachtelijke produkten op basis van frambozen en ander fruit (confiture, gelei, wijn, azijn, frambozenbier, thee, frambozenpittenolie, ...) Mogelijkheid om op reservering proeverijen en maaltijden te organiseren. Van 1 juni tot 9 september de hele week open van 9 tot 22 uur. Vanaf 10 september tot en met 31 mei op zaterdag en zondag open van 10 tot 22 uur en door de week op afspraak.

À la source

Rue de Saint-Hubert, 7 – 6890 REDU Tel: +32(0)493 12 94 37 contact@alasource.be www.alasource.be Biologische levensmiddelen (kruidenierswaren, groenten en fruit, brood, gebak, eieren, kaas, ...) Dinsdag en vrijdag van 15 tot 19 uur geopend; zaterdag en zondag van 10 tot 12 uur.

Gemeente Tellin tellin Boulangerie Denoncin

Rue Grande, 4 – 6927 TELLIN Tel: +32(0)84 36 65 94 « Les Baisers de Tellin » (speciaal gebak).

Autoroute E411 – Parkeerplaats ter hoogte van Tellin

Verkoop van manden met streekprodukten. Tel: +32(0)61 31 31 66

Gemeente Wellin wellin Boucherie Lefèbvre

Rue de Beauraing, 182 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 81 64 – +32(0)84 38 83 59 info@boucherielefebvre.com www.boucherielefebvre.com Traditionele slagerij met vleeswaren. Specialiteit: Wellinse gehaktbal. Geopend van maandag tot zaterdag van 8 (op maandag vanaf 11 uur) tot 19 uur, op zondag van 8.30 tot 12.30 uur. Ook op feestdagen geopend.

Ferme Arc-en-Ciel

Rue des Hayettes, 126 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 96 67 www.fermearcenciel.be Kwekerij van biologische groenten.

In de omgeving maissin La Ferme des Sureaux

Rue des Roses, 4 – 6852 Maissin Tel: +32(0)61 65 82 24 annloicq@hotmail.com www.fermedessureaux.com Ambachtelijke vervaardiging van biogeitenkaas, boerderijwinkel. Van vrijdag tot en met zondag geopend.

bertrix Bergerie d’Acremont

Rue de Bernifa, 17 – 6880 ACREMONT Tel: +32(0)61 53 54 35 bergerie-acremont@skynet.be www.bergerie-acremont.be Melk en diverse zuivelprodukten op basis van schapenmelk, lams- en schapenvlees, zeep, wol...Tijdens het schooljaar op donderdag geopend van 17 tot 19 uur en op zaterdag van 14 tot 17 uur. In de Belgische schoolvakanties geopend op dinsdag, woensdag en zondag van 15 tot 17 uur; op donderdag van 17 tot 19 uur en op zaterdag van 14 tot 17 uur.

Land van de Haute-Lesse

53


Infos pratiques Page de garde

Nuttige informatie


Gemeentebesturen Gemeente Daverdisse

Gemeente Tellin

Gemeente Libin

Gemeente Wellin

Grand-Place, 1 – 6929 HAUT-FAYS Tel: +32(0)61 58 81 95 Fax: +32(0)61 58 71 37 info@daverdisse.be www.daverdisse.be

Rue de la Libération, 45 – 6927 TELLIN Tel: +32(0)84 36 61 36 ou +32(0)84 37 42 86 Fax: +32 84 36 70 60 administration.communale@tellin.be www.tellin.be

Rue du Commerce, 14 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 26 08 10 Fax: +32(0)61 65 63 81 administration@libin.be www.libin.be

Grand-Place, 1 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 81 62 Fax: +32(0)84 43 00 59 commune@wellin.be www.wellin.be

Postkantoren Inlichtingen +32(0)22 01 23 45 – www.bpost.be

Gemeente Daverdisse

Gemeente Tellin

Gemeente Libin

Gemeente Wellin

Grand-Place, 68 – 6929 HAUT-FAYS Rue du Commerce, 8 – 6890 LIBIN

Rue Grande, 46 – 6927 TELLIN Grand-Place, 63a – 6920 WELLIN

Banken en geldautomaten Gemeente Libin

Gemeente Wellin

AXA BANQUE Rue de Villance, 84 – 6890 LIBIN

AXA BANQUE Grand-Place, 214 – 6920 WELLIN

AGENCE CRELAN – BUREAU DIDIER C. DEBEQUE Rue de Recogne, 20 – 6890 LIBIN

DEXIA BANQUE (+ distributeur) Grand-Place, 184 – 6920 WELLIN

I.N.G. (+ distributeur) Rue du Commerce, 16A – 6890 LIBIN

ING (+ distributeur) Rue de la Station, 7 – 6920 WELLIN

Gemeente Tellin FINTRO Rue de la Libération, 64 – 6927 TELLIN LA POSTE (+ distributeur) Rue Grande, 46 – 6927 TELLIN

Land van de Haute-Lesse

55


Personenvervoer Bus

Taxis

Info Tec +32(0)81 25 35 55 www.infotec.be FlexiTec (Van maandag tot vrijdag van 8.30 tot 16 uur) Verplichte reservering. Mobiel: +32(0)495 80 71 83

Treinen

Station te Libramont, Marloie, Poix SaintHubert, Jemelle en Graide Dienstregeling en inlichtingen: +32(0)2 528 28 28 www.b-rail.be

LIBRAMONT Taxilux Libramont Mobiel: +32(0)475 42 41 71 taxiluxlibramont@skynet.be Rochefort Taxi valesien Rue de Froidlieu, 24 – 5580 rochefort Mobiel: + 32(0)476 35 10 85

Bakkerijen Gemeente Daverdisse

56

Boulangerie Gillet-Mohy Rue de Vonêche, 156 – 6929 HAUT-FAYS Tel: +32(0)61 58 82 25

Gemeente Libin

Gemeente Tellin Boulangerie Denoncin Rue Grande, 4 – 6927 TELLIN Tel/Fax: +32(0)84 36 65 94

Gemeente Wellin

Boulangerie Laurent Rue de Villance, 87 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 50 36

Boulangerie De Barros - Remacle Rue de la Station, 22 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 82 28

Boulangerie Javaux-Labbe Rue de la Bolette, 10 – 6890 VILLANCE Tel: +32(0)61 65 51 72 Mobiel: +32(0)475 43 09 85

Boulangerie Grosfils-Robin Rue Fond-des-Vaulx, 6 – 6920 WELLIN Tel/Fax: +32 84 38 79 88 Mobiel: +32(0)471 49 26 32

Boulangerie « les Délices de Juliette » Rue de Poix, 101 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)495 16 33 48

Nuttige informatie


Slagerijen Gemeente Libin

Gemeente Wellin

Boucherie Pirotte Rue Pairée, 51 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 50 29 Mobiel: +32(0)474 50 82 30 Boucherie de la ferme K Maboge Rue Paul Dubois, 69 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 81 67 Mobiel: +32(0)498 01 51 16

Boucherie Lefèbvre Rue de Beauraing, 182 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 83 59 ou +32(0)84 38 81 64 www.boucherielefebvre.com

Supermarkten Gemeente Libin

Gemeente Wellin

SPAR Rue du Curé, 15/A – 6890 LIBIN

COLRUYT Rue de la Station, 26 – 6920 WELLIN

CHEZ JESS ET LAURENT Rue de Major Mouzon, 70 – 6890 OCHAMPS

CARREFOUR Rue de la Station, 39/D – 6920 WELLIN

Gemeente Tellin

57

SPAR Rue de Rochefort, 29 – 6927 TELLIN

Doe-het-zelf winkels Gemeente Wellin MR BRICOLAGE Rue de Wellin, 33/B – 6922 HALMA

Wasserettes Gemeente Libin

Gemeente Wellin

WASSALON NICOLAY rue du commerce, 44 – 6890 LIBIN 7 dagen op 7 geopend van 6 tot 22 uur. Tel: +32(0)61 65 56 73

BUANDERIE SOCIALE Rue de Grupont, 92 –6921 CHANLY Geopend van maandag tot vrijdag van 9 tot 16.00 uur. Tel: +32(0)84 36 73 30 SO CLEAN SERVICES (strijkcentrale) Rue de Beauraing, 180d – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 47 74 17 Carrefour wasautomaat Rue de la Station, 39/D – 6920 WELLIN

Land van de Haute-Lesse


Garages en pechverhelping Gemeente Libin

Gemeente Tellin

GARAGE MARTIN (Agent Mazda + installatie LPG) Rue Paul Dubois, 77 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 50 35 76 Barthélemy and Clip Tel: +32(0)61 61 47 63 Rue de Villance, 109 – 6890 LIBIN vente@barthelemyetclip.be AGC COLLIN-ARDENNE ASSISTANCE (Toyota + pechverhelping) Rue des Champs Dessies, 12 – 6890 OCHAMPS Tel: +32(0)61 22 41 81 GARAGE MARLET (Agent Citroën) Rue du Congo, 1 – 6890 OCHAMPS Tel: +32(0)61 22 39 09

DEPANNAGE CHRISTIAN HAUCHART Rue de Saint-Hubert, 194 – 6927 TELLIN Tel: +32(0)84 36 70 43 EUROCARTEL SPRL (4X4) Rue de Rochefort, 62 – 6927 TELLIN Tel: +32(0)84 36 73 53 Mobiel: +32(0)473 56 05 60 RONDEAUX SPRL (Toyota) Rue de Grupont, 48 – 6927 BURE Tel: +32(0)84 36 62 94– +32(0)84 36 71 64

Gemeente Wellin DEPANNAGE ETIENNE DOZOT Rue de Dinant, 35/C – 6922 HALMA Tel: +32(0)84 38 72 29 GEORGES Luc Rue de Nanwet, 3 – 6920 HALMA Tel: +32(0)84 38 82 07 Mobiel: +32(0)496 43 65 77

58

Tankstations Gemeente Tellin VANDERBIEST D. Vieux Chemin de Grupont, 30 – 6927 BURE Tel: +32(0)84 36 60 89

Gemeente Wellin TOTAL (+shop) Rue de Dinant, 36a – 6922 HALMA Tel: +32(0)84 38 84 04 Openingstijden: maandag t.e.m. donderdag van 6 - 19 uur; vrijdag 6 - 20 uur; zaterdag 7 - 19 uur; zondags gesloten.

In de omgeving... ESSO (+ shop) Rue de Neufchâteau, 1 – 6800 LIBRAMONT Tel: +32(0)61 22 46 80 TOTAL (+ shop) Avenue de Bouillon, 62 – 6800 RECOGNE Tel: +32(0)61 23 45 45 TOTAL (+ shop) aire d’autoroute de WANLIN Tel: +32(0)82 66 76

G. et V. (uitsluitend met bankkaarten) Avenue Albert Ier, 15A – 6852 MAISSIN ESSO (+shop) Rue de Maissin, 58 – 6850 PALISEUL Tel: +32(0)61 53 31 38

Nuttige informatie


Ziekenhuizen CENTRE HOSPITALIER DE L’ARDENNE Avenue d’Houffalize, 35 – 6800 LIBRAMONT Tél: +32 61 23 81 11 HÔPITAL PRINCESSE PAOLA Rue du Vivier, 21 – 6900 AYE Tel: +32 84 21 91 11 Urgences: +32 84 21 91 24

CENTRE HOSPITALIER DE DINANT Rue Saint-Jacques, 501 – 5500 DINANT Tel: +32 82 21 24 11 Urgences: +32 82 21 26 21 CENTRE ANTI-POISONS Tel: 070 245 245 CENTRE DES GRANDS BRULES Tel: 071 44 80 00

Artsen Dokters van wacht 1733

Gemeente Daverdisse Dr MOTTE Rue Burnaifontaine, 78/H – 6929 HAUT-FAYS Tel: +32(0)61 58 90 27

Gemeente Libin

Dr CLARINVAL Rue de Lesterny, 2D – 6927 BURE Tel: +32(0)84 36 84 54

Gemeente Wellin Dr DEMBLON Rue du Tribois, 71 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 91 61

Maison Médicale Rue du Curé, 16A – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 41 26 36

Gemeente Tellin Dr BOEVE Rue de la Libération, 259 – 6927 TELLIN Tel: +32(0)84 36 62 78 Dr BROUCKAERT Rue de Bouges, 9 – 6927 RESTEIGNE Tel: +32(0)84 36 88 88

CABINET MEDICAL des Docteurs GUISSET, BUGHIN et NAVET Rue de Gedinne, 41 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 82 10 – +32(0)84 38 95 63 Mobiel: +32 496 32 34 21 Dr MARCOTTY Rue de Beauraing, 171a – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 98 31

Apotheken Apotheek van wacht 0900 10 500

Gemeente Libin

Gemeente Tellin

M. COLARD Rue Grande Fontaine, 115 – 6890 VILLANCE Tel: +32(0)61 65 65 20 MULTIPHARMA (BAUDRUX) Rue du Commerce , 27 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 51 61 Mobiel: +32(0)496 25 99 55

PHARMACIE EPC Rue Grande, 6 – 6927 TELLIN Tel: +32(0)84 36 63 85

Gemeente Wellin BASTIEN Rue de la Station, 53 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 82 15 Mobiel: +32(0)473 52 91 33

Land van de Haute-Lesse

59


Politie In geval van nood bel 112

Brandweer In geval van nood bel 112 Saint-Hubert Tel: +32(0)61 61 02 26

Rochefort Tel: +32(0)84 21 25 49

Veeartsen Gemeente Daverdisse CHAUVIAUX J. Rue de Gedinne, 44c – 6929 HAUT-FAYS Tel: +32(0)61 58 88 74

60

LAMBERT Arnaud Rue de Burnifontaine, 79 – 6929 HAUT-FAYS Tel: +32(0)496 79 03 92 arnolambert@live.be www.veterinaire-lambert.be

Gemeente Tellin VANDERBIEST D. Vieux Chemin de Grupont, 30 – 6927 BURE Tel: +32(0)84 36 60 89

Gemeente Wellin PATZ R. Rue Fond-des-Vaulx, 28 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 38 99 72

Gemeente Libin JÉROUVILLE V. Rue Fond des Vaux, 130 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 52 95 CABINET VETERINAIRE OTJACQUES, GUILLAUME et JENTGES Rue Paul Dubois, 102 – 6890 LIBIN Tel: +32(0)61 65 52 60 Mobiel: +32(0)496 20 19 37

Containerparken Gemeente Daverdisse La Briquetterie (Haut-Fays) Tel +32(0)61 58 70 07

Gemeente Libin Gare de Villance Tel +32(0)61 65 67 87

Gemeente Tellin Route de Tellin-Bure Tel +32(0)84 36 69 85

Gemeente Wellin Rue Paul Dubois Tel +32(0)84 38 92 67

Nuttige informatie


61

Land van de Haute-Lesse


een blik op de wijdere omgeving In de streek van Bouillon… La bergerie d’Acremont (schapenboerderij), « Au cœur de l’ardoise » bij Bertrix... (een leisteengroeve) …

In de streek van Saint-Hubert…

62

De Basiliek, het Wildpark, het Redouté-museum, het Openluchtmuseum Fourneau Saint-Michel, het Provinciale Domein van Mirwart, het Keltenmuseum in Libramont...

In de vallei van de Lesse… Het jachtslot van Lavaux-Sainte-Anne, het provinciale domein van Chevetogne, de Galiisch-Romeinse nederzetting Malagne, de grotten van Rochefort, de grotten en het wilde-dieren-park van Han-sur-Lesse...

Omgeving


De Diensten voor Toerisme (Maisons du Tourisme, afgekort als M.T.) en de Toeristische Federatie van de Provincie Luxemburg heten U

welkom

Fédération Touristique du Luxembourg belge ASBL Quai de l’Ourthe, 9 6980 La-Roche-en-Ardenne Tel: +32 84 41 10 11 Fax: +32 84 41 24 39 www.luxembourg-tourisme.be info@luxembourg-tourisme.be

1. MT du Pays d’Ourthe et Aisne

7. MT du Pays de Bastogne

2. MT du Pays du Val de Salm et des sources de l’Ourthe

8. MT du Pays de Bouillon

Grand’rue, 16 – 6940 Barvaux-sur-Ourthe Tel: +32(0)86 21 35 00 www.ourthe-et-aisne.be

Avenue de la Salm, 50 – 6690 Vielsalm Tel: +32(0)80 21 50 52 www.vielsam-gouvy.be

3. MT du Pays de Marche et Nassogne

Place de l’Etang, 15 6900 Marche-en-Famenne Tel +32(0)84 34 53 27 www.tourisme-marche-nassogne.be

4. MT du Pays d’Houffalize La Roche-en-Ardenne Place du Marché, 15 6980 La Roche-en-Ardenne Tel: +32(0)84 36 77 36 www.coeurdelardenne.be

Quai des Saulx, 12 – 6830 Bouillon Tel: +32(0)61 46 52 11 www.bouillon-tourisme.be

9. MT du Pays de la Forêt d’Anlier Moulin Klepper, rue du Moulin, 12 6840 Neufchâteau Tel: +32(0)61 21 80 05 www.foret-anlier-tourisme.be

10. MT du Pays de la Semois entre Ardenne et Gaume Esplanade du Panorama, 1 6820 Florenville Tel: +32(0)61 31 12 29 www.semois-tourisme.be

11. MT du Pays de Gaume

5. MT du Pays de la Haute-Lesse Maison du Tourisme Pays de la Haute-Lesse www.haute-lesse-tourisme.be

Place Mc Auliffe, 60 – 6600 Bastogne Tel: +32(0)61 26 76 11 www.paysdebastogne.be

Place de l’ESRO, 60 – 6890 Redu Tel: +32(0)61 65 66 99 www.haute-lesse-tourisme.be

6. MT du Pays de Saint-Hubert

Rue Saint-Gilles, 12 – 6870 Saint-Hubert Tel: +32(0)61 61 30 10 www.saint-hubert-tourisme.be

Rue des Grasses Oies, 2b – 6760 Virton Tel: +32(0)63 57 89 04 www.soleildegaume.com

12. MT du Pays d’Arlon

Rue des Faubourgs, 2 – 6700 Arlon Tel: +32(0)63 21 94 54 www.arlon-tourisme.be

Land van de Haute-Lesse

63


Maison du Tourisme Pays de la Haute-Lesse www.haute-lesse-tourisme.be

Maison du Tourisme du Pays de la Haute-Lesse (De Dienst voor Toerisme van de Streek van de Haute-Lesse)

Place de l’ESRO, 60 – 6890 REDU Tel: +32(0)61 65 66 99 – Fax: +32(0)61 65 65 16 info@haute-lesse.be www.haute-lesse.be

Daverdisse Syndicat d’Initiative Allée des Marronniers, 1 – 6929 DAVERDISSE Tel: +32(0)84 36 76 30 of +32(0)474 42 83 05 info@daverdisse-tourisme.be www.daverdisse-tourisme.be Libin Maison du Tourisme du Pays de la

Haute-Lesse Place de l’ESRO, 60 – 6890 REDU Tel: +32(0)61 65 66 99 – Fax: +32(0)61 65 65 16 info@haute-lesse.be www.haute-lesse.be

Tellin Office Communal du Tourisme de Tellin Rue Grande, 21A – 6927 TELLIN Tel: +32(0)84 36 60 07 – Fax: +32(0)84 36 70 60 tourisme@tellin.be www.tourisme.tellin.be

Wellin Office du Tourisme

Grand Place, 1 – 6920 WELLIN Tel: +32(0)84 43 00 45 – Fax: +32(0)84 43 00 59 tourisme@wellin.be www.wellin.be

Verantwoordelijke uitgever: Véronique Arnould 2015 Copyright foto’s: Mathieu Pêcheur, FTLB/P. Willems, Maison du Tourisme du Pays de la Haute-Lesse

Profile for Maison du Tourisme du Pays de la Haute-Lesse

Brochure Haute-Lesse NL  

Brochure Haute-Lesse NL  

Advertisement