Page 26

MUSEU ETNOGRÀFIC DE CAL GEPET

núm. 57

Olla de ferro fos i esclemalls

26

Paridora

Banyera, lavabo i rentamans

Arreu de pala giratòria per llaurar

Diferents eines del camp

seus pares li havien dit. Quan l’avi m’explicava que ell mateix havia utilitzat moltes de les eines i objectes que es troben en el museu, a mi em semblava curiós i a la vegada increïble. Crec que ell va viure dues èpoques, va utilitzar per treballar eines antigues i més endavant va poder viure la mecanització del camp i la modernització de la societat. Ara entenc perquè moltes vegades els nostres avis ens fan comentaris i comparen les limitacions que tenien abans amb l’abundància i facilitats que tenim avui dia.

segle XX i tots bastant ben conservats. És complicat saber exactament els anys que té cada objecte, ja que la majoria han passat de generació a generació i fins i tot n’hi ha que no en sabem el seu nom original. Alguns noms que utilitzaven la gent de la pagesia eren noms col·loquials, que podien ser diferents en cada poble. Estris de casa: Podem trobar els utensilis de cuina, com ara els estalvis, el colador, els esclemalls, la cafetera, els molinets de cafè o altres grans (civada, ordi, blat de moro...); estris de neteja, com la gibrella o bací, l’escopidora, la paridora, la cassa per netejar la comuna o el rentamans i moltes més coses fins a 52 peces. Com a dada curiosa, trobem la banyera de zenc, que poques cases la tenien i tan sols en posseïen la gent amb molts diners. El lavabo estava situat a les cambres per a la higiene personal. Hi havia famílies que es podien permetre tenir-ne un a cada cambra, i d’altres un per a tota la família. Altres famílies més humils sols tenien el rentamans que era més senzill.

Catalogació He catalogat tots els objectes del museu en quatre apartats: Estris de casa, eines del camp, estris pels animals del camp, armament i altres estris per a diferents utilitats. Tots els objectes que podem trobar en el museu són de la zona propera al poble de Castellfollit de Riubregós. La majoria dels objectes que hi podem trobar són de mitjans del segle XIX al

Profile for Fermi Manteca

Llobregós Informatiu 57  

Número 57 de la revista Llobregós

Llobregós Informatiu 57  

Número 57 de la revista Llobregós

Profile for llobregos
Advertisement