Page 13

KAN JEG SELV GØRE NOGET FOR AT FÅ BARNET NED I BÆKKENET?

HVORNÅR BEGYNDER BARNET AT VENDE SIG?

Jeg vil høre, om der er noget, jeg aktivt kan gøre, for at få baby ned i bækkenet?

Jeg har lige været til 35 ugers lægetjek. Min læge er ung, og hun var en smule usikker på, om barnet havde vendt sig ned af med hovedet. Det ville hun nemlig meget gerne have, at det havde.

Den står med hovedet nedad nu, men den står højt og presser mine lunger så meget, at jeg nogle gange ikke kan sidde uden at få vejrtrækningsbesvær og bliver svimmel. Mine to første stod ikke fast. I mine journaler står der, at de stod 2-3 cm højt, da jeg kom på fødestuen. SVAR

Hun begyndte allerede at tale om eventuel vending og kejsersnit. Det bekymrede mig noget. Kan det virkelig være sandt? Jeg har ellers hørt, at barnet nok skal vende sig, men at det kan forekomme senere. Jeg skal til jordemoder igen, når jeg er i uge 37.

Man kan desværre ikke selv gøre noget for, at barnet skal komme længere ned i bækkenet. Hvis du får vejrtrækningsbesvær, må du lægge dig ned, så barnet ikke trykker så meget op på dine lunger.

VENDER BARNET FORKERT IGEN DENNE GANG?

Hvornår er det normalt, at barnet begynder at vende sig, og skal jeg bekymre mig?

SVAR

Man kan desværre ikke selv gøre noget for, at barnet skal komme længere ned i bækkenet

Jeg vil utroligt gerne føde naturligt igen. Sidst fødte jeg naturligt, og det gik så fint. Jeg fik dog min datter vendt 2 uger inden terminen. Jeg har haft en del komplikationer i denne min anden graviditet, og jeg blev scannet for 1½ uge siden på grund af mistanke om blodprop. Der kunne de se, at babyen vendte med hovedet nedad. Jeg er nu i uge 38+3 og vil høre, om der ikke godt nok er en temmelig lille risiko for, at barnet ligger forkert igen? SVAR

Når barnet ligger med hovedet nedad i uge 38+3, er der god grund til at tro, at den bliver liggende der. Det sker, at barnet vender sig så tæt på fødslen, men det er sjældent.

Barnet vender sig som regel 3-4 uger før terminen. Kun 3% fødes med numsen først. Når du kommer til jordemoder i uge 37, kan hun afgøre, om barnet ligger, som det skal.

Det er rigtigt, at hvis barnet fortsat ligger med numsen nedad i 37. uge, vil man tilbyde en vending af barnet, så det kommer ud med hovedet først.

HVOR STOR ER RISIKOEN FOR UREGELMÆSSIG HOVEDSTILLING? Min sidste fødsel endte med akut kejsersnit, da min datter havde uregelmæssig hovedstilling (hun drejede hovedet), og jeg kunne ikke presse hende ned på bækkenbunden. Nu er jeg gravid igen og ufattelig bange for, at det samme skal ske igen. Hvor stor er sandsynligheden for det? Jeg håber, I kan hjælpe. SVAR

Der er nok en teoretisk chance for, at det næste barn også vil lægge sig i en uregelmæssig hovedstilling. Man

Profile for LIFEMAGS

GRAVIDA #19  

19. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

GRAVIDA #19  

19. udgave af GRAVIDA - magasinet om den positive graviditet.

Profile for freemags
Advertisement