Page 9

KAN SUKKER PÅVIRKE BARNETS SØVN?

MIN DATTER HAR MARERIDT

Min søn vågner for tiden om natten og græder og råber som følge af ubehagelige drømme. Måske lyder spørgsmålet mærkeligt, men har indtagelse af sukker i løbet af dagen påvirkning på søvnen? Der er jo nogle bedsteforældre, som forkæler rigeligt i bedste mening.

Min datter på 3½ år drømmer i øjeblikket voldsomt, når hun sover. Hun vågner med et skrig og er bestemt ikke “ved bevidsthed”, men græder voldsomt. Vi kan ikke komme i kontakt med hende, men kan få hende til at falde til ro ved at tage hende op og synge lidt for hende.

SVAR I drømme bearbejdes dagsrester. Små børn vågner ofte vækket af drømme, som skræmmer dem. De må holdes om og trøstes, mens de bringes til ro igen. Tryghed og nærvær er alfa og omega i den forbindelse. Jeg synes, dit spørgsmål er tankevækkende, for vi ved, at for meget sukker i løbet af dagen kan medføre tynd mave og dermed mavekneb. Hvis din dreng drikker for meget juice og sodavand eller saft i løbet af dagen, samtidig med at han spiser slik, kan det da sagtens tænkes at være en medvirkende årsag til, at han vågner mere hyppigt end ellers.

Er der noget, vi kan gøre for at undgå disse mareridt? Hun er en aktiv pige med stor fantasi. Hun ser ikke uhyggelige ting i TV, men er meget spørgende og undersøgende. Vi forsøger dog at forklare hendes spørgsmål på et niveau, der passer til hende. SVAR

Jeg synes, dit spørgsmål er tankevækkende, for vi ved, at for meget sukker i løbet af dagen kan medføre tynd mave og dermed mavekneb.

Vi andre kan sove dårligt, hvis vi har spist for meget lige op til sovetid, eller hvis vi f.eks. har spist meget krydret mad og andet, som specielt virker gasudviklende, med oppustet mave/tarm til følge.

Det gælder for os alle, voksne og børn, at vi har godt af at lære at drikke meget almindeligt vand i løbet af dagen. Vand uden tilsætning af noget som helst. Det er godt for kroppen og vores sundhed. Søde sager skal begrænses mest muligt. For meget sukker kan være årsagen til urolige og ukoncentrerede børn. Dertil er der tænderne. Selv mælketænderne skal passes godt og ikke udsættes for for meget sukker. Jeg mener, du er inde på noget rigtigt. Det kan kun hjælpe din søn, at du handler derefter.

Det er dagsrester af ting, hun har oplevet, hun drømmer om. Der sker en bearbejdelse af alle de indtryk, hun får gennem dagen i vuggestuen, på hjemvejen og derhjemme.

Dertil er fantasiverden sprudlende i disse år. Hun er videbegærlig og spørger, og selv om I forklarer på en enkel måde, misforstår hun ting og arbejder videre med dem i drømmen.

Det er godt, som I gør, at holde om hende og vugge hende let for at skabe ro og tryghed i hendes indre. I kan eventuelt løfte hende op og sidde med hende i favnen en tid. Måske kan blot en hånd på hovedet og ryg skabe ro i sengen. Sangen hjælper yderligere. Det er jo dejligt. Musikken trænger ind og får hende til at erindre den kærlighed, varme og tryghed, hun oplever, når I synger sammen. Måske ville et bånd med sangene, I kunne afspille samtidig med, at I holdt om hende i sengen, få hende hurtigere til at slappe af og forbinde drømmen og dagsresterne med noget positivt.

DIT BARN #14  

14. udgave af DIT BARN - magasinet om de skønne unger.

DIT BARN #14  

14. udgave af DIT BARN - magasinet om de skønne unger.

Advertisement